Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzyni basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzyni basowej

Mam zamiar zbudować samodzielnie skrzynię basową pod taki np głośnik :
    RockFord Fosgate Power T115D2 o parametrach :
    Średnica 15 cali (38cm) Moc RMS 600 Wat Moc max 1200 Wat Impedancja 2 x 2 Ω Fs (Hz) 26 Re (Ω) 3.1 Le (mH) 4.2 Qms 6.74 Qes 0.46 Qts 0.43 Vas (L) 89.1 Sd (cm^2) 790 SPL (1w/1m) 88 dB Xmax (mm) 14 Głębokość montażowa 2127 mm Waga 20.8 kg
    Proszę o linka do programu w którym będę mógł sobie wyliczyć litraż lub namiar na cierpliwą osobę która mi to wyliczy . Głośnik na pewno będzie z tej firmy tylko jeszcze nie wiem czy akurat ten model . Jaki materiał najlepiej użyć czy to tylko musi być mdf czy może być także OSB albo zwykła wiórówka - meblówka ? Pytam bo mdf musiałbym zakupić a pozostałe płyty mam na stanie . Posiadam Peugeota 206 i chcę by moja skrzynia miała kształt tylnej ściany taki jak ścianka boczna bagażnika dlatego postanowiłem zbudować samemu skrzynię . W tym dziale widziałem tylko jeden temat o podobnym tytule ale nie ma w nim odpowiedzi na moje pytania :)

Zamieszczone przez Tygrysek206 Zobacz posta
    Proszę o linka do programu w którym będę mógł sobie wyliczyć litraż lub namiar na cierpliwą osobę która mi to wyliczy .
    Najpierw znajdź w sobie troszkę zapału do poszukania.......

RockFord Fosgate Power T115D2 o parametrach :
    Są gotowe manuale do tych głośników....

Głośnik na pewno będzie z tej firmy tylko jeszcze nie wiem czy akurat ten model .
    To po co pytasz o dokładną obudowę..... skoro nie wiesz jaki model

Jaki materiał najlepiej użyć czy to tylko musi być mdf czy może być także OSB albo zwykła wiórówka - meblówka ? Pytam bo mdf musiałbym zakupić a pozostałe płyty mam na stanie . Posiadam Peugeota 206 i chcę by moja skrzynia miała kształt tylnej ściany taki jak ścianka boczna bagażnika dlatego postanowiłem zbudować samemu skrzynię . W tym dziale widziałem tylko jeden temat o podobnym tytule ale nie ma w nim odpowiedzi na moje pytania
    Z jakiej płyty zrobisz to już Twoja wola byleby było sztywne :) i szczelne (w przypadku obudowy zamkniętej) z wiórówki wystarczy MDF się lepiej obrabia
    A to jak zrobisz suba to już Twoja inwencja twórcza byleby litraż zachować.
    Last edited by ploter; 09.04.2011, 19:38.

Skomentuj

Za lenistwo w szukaniu programu proszę o wybaczenie . Sądzę , że po części można to mi wybaczyć gdyż zależało mi na tym by uzyskać bardziej objaśnienia na czym ma polegać to wyliczenie litrażu i jak sobie radzić z takim programem . Dzięki za odpowiedzi na pozostałe pytania . Podałem model rockforda tylko po to by w odpowiedzi nie uzyskać pytania " a do jakiego to ma być głośnika " Po lekturze Twojej wypowiedzi nasunęło mi się pytanie czy nie będzie prościej zmierzyć gotowej skrzyni w salonie Car Audio i z tych wymiarów zrobić swoją ? Moja skrzynka ma mieć tylko tylną ścianę w kształcie ścianki bagażnika reszta już nie ma znaczenia .

Skomentuj

na czym ma polegać to wyliczenie litrażu i jak sobie radzić z takim programem
        WinISD, Bassbox, są do tego tutoriale ale po co masz się tego uczyć jak robisz jak narazie jedną skrzynkę będziesz miał głośnik z dokładnym modelem.... wpadasz na stronę rockfordfostage tam szukasz głośnika i podane masz litraże i strojenia.... jeśli się chcesz nauczyć obsługi danego programu lub ogólnie coś o DIY to polecam artykuły na stronie głównej :)

Jakie wymiary paczki zrobisz i jakiego kształtu to nie ma znaczenia... musisz mieć zachowany litraż

prościej zmierzyć gotowej skrzyni w salonie Car Audio i z tych wymiarów zrobić swoją ? Moja skrzynka ma mieć tylko tylną ścianę w kształcie ścianki bagażnika reszta już nie ma znaczenia
        Jak reszta nie ma znaczenia to po co mierzyć jak i tak resztę wymiarów musisz sobie wyliczyc z wzorów matematycznych

Skomentuj

Sorki źle się wyraziłem chodziło mi że reszta nie ma znaczenia jaki będzie jaki kształt będą miały może być identyczny jak z gotowca . Te tutoriale są proste w obsłudze taki laik jak da sobie spokojnie radę ?Wydaje mi się że raczej zdjęcie wymiarów z gotowca nie ma sensu bo gdy zmienię wymiary tylnej ściany to tak jak w reakcji łańcuchowej pozostałe wymiary muszą się zmienić.

Skomentuj

Te tutoriale są proste w obsłudze taki laik jak da sobie spokojnie radę ?
            Sam od nich zaczynałem... szperanie w Goglach, arty na głównej stronie, troche elektrody

Wydaje mi się że raczej zdjęcie wymiarów z gotowca nie ma sensu bo gdy zmienię wymiary tylnej ściany to tak jak w reakcji łańcuchowej pozostałe wymiary muszą się zmienić.
            Wszystko zależy od litrażu możesz trafić na gotowca który będzie Ci pasował wymiarami i litrażem to tylko skopiować Dasz radę a jak nie to pytaj pytania jasne i prosto sformułowane są czasem na wagę złota

Skomentuj

Na czym polega liczenie litrażu , co to jest w ogóle ten litraż ? Mój głośnik będzie miał 500 - 600 Watt w RMS-ie i wiem że skrzynka aktywna ma mieć 50 litrów a zamknięta 60 . Gotowe skrzynki zajęły by 3/4 bagażnika a zwężona skrzynka mojej roboty zajmie 1/2 lub 1/4 jak dobrze pójdzie i też będzie miała wymagany litraż więc w czym rzecz czyżby w kątach nachylenia ?

Skomentuj

co to jest w ogóle ten litraż ?
                od słowa "litr" czyli objętość... możesz zrobić paczkę która będzie miała 60 litrów i będzie dziwnym klockiem który wygląda jak krowa..... a mozesz zrobić ciekawą skrzyneczkę a "objętość" będzie taka sama :)

Skomentuj

Czaruję...
                X