Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik 15'' do suba aktywnego( kino domowe, muzyka)?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik 15'' do suba aktywnego( kino domowe, muzyka)?

Jak w temacie. Szukam dobrego głośnika 15" za ok 400-450zł. Sub głównie będzie służył do muzyki ale również będzie używany do kina domowego, a więc miło byłoby jakby prezentował się w miarę dobrze w salonie. Czy sa jakieś ciekawe głośniki godne polecenia (niekoniecznie estradówki), ani nie służą do wiejskiego tuningu samochodów?
    Alepierdy-wiadomo...Daytony są dla mnie troche za drogie ale chyba najlepsze( tak jak RE audio) STX-sam nie wiem...Mam więc na oku kilka modeli:
    JBL GT5-15 92db, 25-400hz
    JBL GTO 1514 93db, 23-400hz
    Magnat AD 380 92db, 18-250hz

Co do marki JBL mysle, że to dobra firma. Co do magnata to nie chciałbym słuchać ciągłego buczenia zamiast basu, lecz mam nadzieje, że jeśli to ich jedna z lepszych basówek to nie będę zawiedziony. Jak na razie jestem za magnatem również według jakości wykonania. Czekam na opinie...

15" do salonu? ten salon to ma 70 mk2 jak rozumiem?

---------- Post dodany o 14:30 ---------- Poprzedni post o 14:28 ----------

ktos ostatnio sprzedawał mivoca 15'' chyba daniel69

Skomentuj

Salon jest razem z kuchnią a od przedpokoju oddziela murek:biggrin: trochę mniej niz 70:biggrin: Poszukam mivka na necie...

Skomentuj

a może ravemaster BSW 154II??? baaardzo dobrze się o tym głośniczku wypowiadają, ale jeśli chodzi o wygląd to nie każdemu musi się on podobać :P

Skomentuj

Słyszałem różne opinie, ale mi z wygladu i tak się nie podoba...

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
            JBL GT5-15 92db, 25-400hz JBL GTO 1514 93db, 23-400hz Magnat AD 380 92db, 18-250hz
            to już bym wolał stx-a...
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a jakiego??

Skomentuj

ja mam nowego, gotowego firmowego suba 15', mivoc sw 1500 a, sub z mdf-u, wbudowany panel wzmacniacza jakby Cie interesowalo pisz na pw

Skomentuj

Akurat Jbl mi się kojarzy dość mocno z wiejskim tuningiem, chyba tylko "Pajonier" budzi we mnie gorsze odczucia. Z głośników które wymieniłeś nie kupiłbym żadnego w sumie gdyż naprawdę nie sądzę że któryś z nich pokaże coś więcej niż chociażby wspomniany stx który jest tańszy.
                  Ps. a może 2x10-12? Będzie chyba nieco większy wybór.

Skomentuj

Zależy mi na 1 głosniku w obudowie zamkniętej. Ps. a dlaczego nie Magnat? Ktos go może używał?

Skomentuj

a dlaczego nie Magnat? Ktos go może używał?
                      bo ta firma nie zrobiła nigdy nic dobrego
                      taka chińska, nic nie warta masówka
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No, niektórzy mówią, że się pogorszyła, inni za to chwalą...

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 18:12 ----------

A jakie są wasze opinie o STXach? Dokładnie ten model: GDN-42-450-4-SC- troche większy niż moje 15''. Niby głośnik domowy, a SPL 94dB przy cenie 150 zł. Czy poradziłby sobie z muzyką z dużą ilością basu i czy nada się do obudowy zamkniętej (Qts 0,29- chyba spoko)?

Skomentuj

nada się do obudowy zamkniętej (Qts 0,29- chyba spoko)?
                          Qts niski to głośnik to br
                          choć w zamkniętej też zagra tylko ciekawe jak
                          poczytaj sobie o obudowach i jak się obudowy dobiera do głośników
                          http://diyaudio.pl/content.php/20
                          po lewej stronie masz rodzaje paczek i opisane jakie parametry głośników do jakiej paczki
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz:thumbup:( ale ze mnie ciul "nie zaleca się stosować w obudowach zamkniętych głośników z Qts poniżej 0,35"). A jakie są o tym głośniku opinie? Wart zainwestowania, czy wybrać jakiś lepszy do 400 zł? Wg mnie to wystarczył by mi taki ale może lepiej zainwestowac w inny model lub inną markę?

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Chociaż uważam,że ten stx jest niczego sobie.....:):) szkoda, że Peerlessy nie są w tej cenie....

Skomentuj

Na mój gust jeżeli nie masz zadatków audiofilskich to ten stx da radę. Po prostu porządny głośnik za niezłą kasę, aczkolwiek pokombinowałbym z nim w br :)

Skomentuj

Oczywiście. Jeśli głośnik jest pod bas reflex to będzie bas reflex, tylko nie wiem czy przez to bas nie bedzie opuzniony...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  bo ta firma nie zrobiła nigdy nic dobrego
                                  taka chińska, nic nie warta masówka
                                  No nie przesadzaj, do póki STX nie wypuścił swoich głośników na rynek budżetowy, to Magnat i Alphard miał w swojej ofercie modele warte zainteresowania :)

Ja bym się zainteresował http://www.stx.pl/gdn-38-400-4-se.html w zamkniętej bylo by ciekawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Ja bym się zainteresował http://www.stx.pl/gdn-38-400-4-se.html w zamkniętej bylo by ciekawie.
                                    Raczej bardzo nieciekawie. Bez korekcji nic z tego nie bedzie, ten glosnik to tluczek do PA, chyba ze ktos sie porwie na kilkuset litrowego suba tl...

Skomentuj

Pogromca dobrze prawi-za wysoka dobroć=podbicie wysokiego basu które nijak pasuje to kulturalnego domowego suba.

To że głośnik ma w nawiasie napisane "estradowy" wcale nie znaczy że zagra szybko, dynamicznie czy jak to kto tam określa. To tylko definiuje użycie pewnych technologii i materiałów do budowy membrany i zawieszeń (chodź w zasadzie i to nieraz nie bywa regułą).

Skomentuj

Czyli co proponujecie? Jakiś STX będzię ok? Panelek do niego to PA 15.1.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X