Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 15/40/5 (siesta) + vifa XT25 czy STX MX-140?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

raven - co jak co, ale piaskownicę i dyskusję na takim poziomie prowadzi użytkownik Tran nie artur.ek czy benek albo moja osoba. Każdy z nas prezedstawił jakieś argumenty rzeczowe, Tran natomiast wymienił tylko czego to on nie miał i nie słucha i kontynuował trolling. Ale ocenę pozostawiam Tobie.

Wesołego Alleluja wszystkim

Skomentuj

Wesołych Świąt wszystkim, piszę szybko, bo szkoda tego dnia na bładzenie po forach.
      Do autora tematu

Nie znam się na specyfikacjach głośników jak poprzednicy, ale troche sprzetu miałem i podziele się moją opinia.
      Szukałem zawsze sprzętu uniwersalnego z naciskiem na rock, czyli szybki mocny wykop basowy i pięknie wybrzmiewające gitary.

Z kolumn, które Cię interesują miałem siesty-najpierw podstawkowe, a pózniej podłogowe, a teraz mam fx300 by Bingant i przy nich zostaję.

Siesty, czy to podstawkowe, czy podłogowe mają ten sam charakter brzmienia czyli grają ciepła delikatną górą, która niejako zatopiona jest w wyższą średnicę przez co nie jest zbyt rozdzielcza i detaliczna.
      Wyższa średnica jest jakby wyeksponowana i często mnie drażniła. Średnica jeśli tak trywialnie mogę to ująć "właściwa" czyli typowy środek przepiękny, cudny, aż się chciało słuchać damskich wokali, czy solówek gitarowych i wszelakich dzwięków operujących na tej wysokości.
      Niestety pułap niżej jest już cienko, i to dosłownie, bo niższa średnica jest właśnie...cienka, odchudzona, bez masy, nie potrafi oddać prawdziwego brzmienia, czy to gitary basowej, czy wokalu meskiego.
      Generalnie moim zdaniem siesty grają tak jak wyglądają, czyli szczupło, może na siłę chca być bardziej adiofilskie, ale mnie to nie podeszło, bo grają zbyt delikatnie, o ile w starych nagraniach polskich jak np Anna Jantar, Skaldowie, Czerwone Gitary, to nie przeszkadzało to niestety w rocku itp było to nieakceptowalne.
      Jeszcze bas.
      Siesty podstawkowe mają go jak na lekarstwo; stopa tam nie zagra-to tylko takie plumnkanie -namiastka basu.
      Siesty podłogowe to niestety tylko wzbogacenie dzwięku o najniższy bas, gdzie już stope słychac bardzo dobrze, ale śrenicy niższej wcale nie doszło.

J bym nie brał tego tonsila na twoim miejscu, bo co z tego jak wsadzisz mu jakiegoś ushera czy coś róznie dobrego, jak od srendicy "nominalnej" zaczyna sie tendencja spadkowa.
      Moim zdaniem warto dołożyć do awxów zamiast tonsila z lepszym tweeterem, bo to co da Ci 18 awx w bazie basów i średnich tonów będzie większym pozytkiem niż poprawienie góry przy tonsilu

Zanim swoje fx300 zdecydowałem nabyc słuchałem mx 140 i to one mnie w tym kierunku pociagnęły.

STX z seri fx to moim zdaniem brzmieniowo wyzsza półka od tonsili siestowskich-tak mówią moje uszy.
      Wszystko jest znacznie lepsze, nie wiem, czy o klasę, czy dwie-daleki jestem od takich porównań, bo się nie znam na tym, ale wiem, że grają zdecydowanie lepiej.
      Graja przede wszystkim o wiele bardziej neutralnie i prawdziwie, ciężar instrumentów jest taki jak w rzeczywistości i w ogóle całe kreowanie dzwięku jest dużo lepsze, nie będę się już rozpisywał o detalach
      Ale tak z grubsza góra jest o wiele wiele lepsza, śrenica równa w całym paśmie bez podbivia tej wyższej i z odpowiednim charakterem tej niższej, bas śmiały, mocny, szybki ze światną kontrolą( siesty też miały szybki bas i dobrze prowadzony, ale bez tego wykopu)
      Generalnie czy to podstawkowe czy podłogowe stx moim zdaniem dużo lepszy
      Nie ma obaw o to że nie usłyszysz stopy perkusji, kontrabasu, czy gitary basowej-nic z tych rzeczy

Także ja uważam, że warto dołożyć tą nioe małą sumkę

Jest to tylko moje odczucie subiektywne toteż nie ttraktuj mojej wypowiedzi jako słowa klucz, bo każdy słyszy inaczej, a nuż, widelec Tobie takie granie podejdzie
      No idę coś zjeść, bo goście czekają, a i żołądek nie jest full

pozdrawiam
      Last edited by fcbarca86; 24.04.2011, 16:52.

Skomentuj

Hmm, ciekawa opinia, ale chcę zaznaczyć, że ja polecałem gdn 13/50/9 plus seas 27tbfcg, (sam to teraz klecę) a nie gdn 15/40/5 (to jest woofer ze siest. które notabene również posiadam)

Skomentuj

Ja się nie mogę zabrac za te 13/50/9. Ale zrobiłem z 27tafcg (troche lżejsza membrana od tbfsg) z gdn 17/100. Nie chce się już dalej bawić tonsilami, nie z powodów akustycznych, tylko z powodu dostepności i póżniejszego serwisu.

Skomentuj

a masz 13/50/9 12 ohm ? bo wiem, ze bartelemy szukał... Sam mam 4 sztuki, ale upolowane fartem i nie bede sie ich pozbywal oj nie.

Skomentuj

mam zamiar włożyć je w malą t-l. Lezaki magazynowe z dawnego Pro-Tonsila. Nie chcę ich sprzedawać. Po prostu nie będe więcej kupował głosników Tonsilu, choć wszystko wskazuje że te gdn 15/40/5 są równie udana konstrukcją, a pod wzgledem pracy w do b-r moze nawet lepsze.

Skomentuj

mogę poprosić o pw z jakimiś dalszymi informacjami apropos pomysłu linii transmisyjnej na tych gdnach ? robię projekt z br i ww seasem ale może warto to zmienić, jeśli ma być lepiej :)

Skomentuj

Nie wiem czy będzie lepiej. Trzeba spróbować żeby się przekonać :-) Te GDN 13/50/9 maja silne łupnięcie. Linia transmisyjna jednokrotnie zwinięta w obudowie dostrojona nominalnie do 50 Hz i silnie wytłumiona gąbką powinna je złagodzić. Cechą t-l jest nienarzucający się łagodnie opadający bas. Ale w b-r tak około 13-14 litrów na głośnik też bedą dobrze grały.

Skomentuj

fcbarca86, takich opinii jak Twoja powinno być więcej a nie tylko że Tonsil jest bee a STX najlepszy. Dlatego najlepiej byłoby gdyby autor tematu posłuchał obu zestawów żeby uniknąć rozczarowania, 1000zł piechotą nie chodzi Poza tym GDN 15/40/5 jest trochę inny niż 13/50/9 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                      Poza tym GDN 15/40/5 jest trochę inny niż 13/50/9
                      Z dnia na dzień coraz większe ciśnienie mam na tego 13 50 9 i porównałbym go bezpośrednio z AWXem, na górę dałbym przy testach ceramika kuzyna.. Jakby były w dobrej cenie to będę wdzięczny za podesłanie linka.

---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post o 09:58 ----------

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                      Poza tym GDN 15/40/5 jest trochę inny niż 13/50/9
                      Z dnia na dzień coraz większe ciśnienie mam na tego 13 50 9 i porównałbym go bezpośrednio z AWXem, na górę dałbym przy testach ceramika kuzyna.. Jakby były w dobrej cenie to będę wdzięczny za podesłanie linka.

Skomentuj

dolphin123, taniej niż tu ciężko będzie ogarnąć http://allegro.pl/unitra-tonsil-gdn-...591549881.html

Skomentuj

Nie na temat...
                          tyle, że te są 6ohm a ja wolałbym raczej 4szt 12tek.. Druga sprawa, że zanim kupię je to muszę najpierw kasę zebrać, bo dopiero kupiłem obiektyw..

Skomentuj

Czaruję...
                          X