Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC w OZ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC w OZ

Witam

Zastanawiam się jak bardzo zmarnuję potencjał głośnika SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC umieszczając do w obudowie zamknioętej 45-55 l. Z mocnym napędem ok 1kW oraz odpowiednią korekcją, niwelującą spadek charakterystyki. Wydaje mi się że powinno to zagrać całkiem sensownie. Do nagłośnienia ok 50m2 poddasza ze skosami, z adaptacją akustyczną (20cm wełny mineralnej -ociepla/wycisza potem regips i na nim 5cm tynku głuszącego asony-k13) Pomieszczenie jest dedykowane pod kino, oraz do słuchania muzyki. Myślę o 2 sztukach, po 1 ma stronę. Zależy mi na w miarę możliwości uniwersalnym dzwieku, który zarówno szybko zagra jak i zejdzie całkiem nisko.

Pozdrawiam
    Jarek

Na jak niskie zejście liczysz? Bo generalnie głośniki nie są złe ale infradźwięków z nich nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Na jak niskie zejście liczysz? Bo generalnie głośniki nie są złe ale infradźwięków z nich nie będzie.

Okolice 25-30 Hz mnie zadowolą. Powyżej 100Hz grać będzie F155

Skomentuj

No tyle ten głośnik powinien zagrać ale szczerze to chyba wolałbym 2xgdn 42-450 w oz, są dwa razy tańsze i napęd starczy 2xmniejszy, a dadzą podobną ilość dźwięku.

Skomentuj

No tyle ten głośnik powinien zagrać ale szczerze to chyba wolałbym 2xgdn 42-450 w oz, są dwa razy tańsze i napęd starczy 2xmniejszy, a dadzą podobną ilość dźwięku.
          Proponowany głośnik jest niedostępny, ponadto wydaje mi się ze nie będzie zbyt szybki (duża - ciężka membrana i dość mały Bl ). W kinie pewnie będzie nieźle, tylko jak z muzyką. Nie słuchałem, więc nie wróże z fusów. Moc wzmacniacza nie będzie problemem. Prędzej bym obawiał się o wytrzymałość mechaniczna/termiczna nowego STXa.

Skomentuj

Qts 42-450 jest stosunkowo mały, w OZ osiągniesz naprawdę niskie wartości opóźnień :) Co do tej estradówki i wytrzymałości termicznej to jest to ostatnią rzeczą o jaką bym się martwił, pamiętam że z serią 38-550 były duże problemy mechaniczne, marian może coś więcej na ten temat powiedzieć bo z tego co mi wiadomo dojechał w krótkim czasie kilka sztuk tego głośnika. Zresztą stxy zawsze potrafiły przyjąć dużą moc termicznie (sam w stx'a pakowałem 2x znamionową przez kilka godzin).
            Co do estradziaka przychodzi mi na myśl jeszcze jeden problem. Mówisz że ma pracować w paśmie do 100hz, a przy tak niskiej wartości dobroci w OZ spadek efektywności pojawi się prawdopodobnie już w okolicach 60-70hz, z tego wynika że pasmo 40-50hz będziesz musiał już dość mocno korygować a z doświadczenia wiem że odbija się to nieciekawie na odbiorze tego pasma. Cała idea subów OZ z korekcją ogranicza się do podbijania najniższych skrajów, najczęściej zakresów rzędu 20-30hz gdzie jej wpływ jest dość znikomy i tego radziłbym się trzymać, stąd też moja propozycja z głośnikiem domowym który może i jest cichszy ale jednak powinien lepiej się sprawdzić w takim subie jaki planujesz zbudować.

Skomentuj

Cała idea subów OZ z korekcją ogranicza się do podbijania najniższych skrajów, najczęściej zakresów rzędu 20-30hz gdzie jej wpływ jest dość znikomy i tego radziłbym się trzymać, stąd też moja propozycja z głośnikiem domowym który może i jest cichszy ale jednak powinien lepiej się sprawdzić w takim subie jaki planujesz zbudować.
              Przesymuluj sobie proszę tą estradówkę w 50l obudowie z filtrem parametrycznym 27Hz/18dB i powiedz co o tym sądzisz. Moim zdaniem wygląda to obiecująco. Proponowany przez Ciebie głośnik zejdzie nisko, ale kosztem znacznego podniesienia litrażu obudowy.

Skomentuj

No tak wygląda kolorowo, ale zwróć uwagę na to o czym wspomniałem. Pasmo 40hz masz osłabione względem 0db już o 11db, to że punkt korekcji jest na 27hz nie oznacza że nie wpływa na resztę pasma gdyż filtr posiada swoją dobroć, moim zdaniem nie jest to dobry pomysł.
                Co do gdn 42, da się osiągnąć z niego w 50 litrach dokładnie to samo co z estradziaka, co więcej osiągane max natężenia (wg. winisd) będą identyczne, z tym że w przypadku Gdn'a powiększając obudowę można użyć znacznie mniejszej korekcji, a w przypadku SW to już praktycznie nic nie da gdyż będziesz przekraczał wartość dobroci krytycznej Qtc.
                Podsumowując moje wypociny, ja osobiście wolałbym zrobić większą obudowę z gdn 42 i znacznie delikatniejszą korekcją (właściwie o połowę), niż katować bardzo efektywny głośnik w małej budzie filtrami o wartości 18db, zresztą nawet w tych 50litrach te głośniki mogą zagrać to samo. A teraz niech ktoś jeszcze się wypowie bo może bredzę

Skomentuj

Zamieszczone przez s0sna Zobacz posta
                  Przesymuluj sobie proszę tą estradówkę w 50l obudowie z filtrem parametrycznym 27Hz/18dB i powiedz co o tym sądzisz. Moim zdaniem wygląda to obiecująco.
                  Witam,po pierwsze symulacja to tylko symulacja,może i w 90% się sprawdza ale nie pokazuje jak zabrzmi głośnik. Moim zdaniem ten pomysł jest bez sensowny bo w takim małym litrażu ten głośnik nie zagra,jego praca w przedziale 20-40Hz w tej obudowie nie będzie satysfakcjonująca,wręcz efekt końcowy w porównaniu do poniesionych kosztów będzie tragiczny. Chcesz małą skrzynkę? to użyj głośnika nadającego się do takiej.

Jeśli chodzi o wytrzymałość mocową STX-ów to jest ona dobra,ciężko przepalić ich cewki,prędzej padnie mechanicznie.

Skomentuj

Niestety nie można mieć wszystkiego. Z praktyki wiem, że jak wyciśniesz z typowego "tłuczka" bardzo niskie zejście, i tak odczujesz niedosyt. Czemu? Nie będzie tak masywnie i potężnie, bo tego typu głośniki mają leciutką membrane, która słabiutko się wychyla. To tak jakbyś z rasowej pompki z zawieszeniem jak dętka i długim wychyleniem chciał uzyskać szybciutki, krótki i mocno kopiący basik. Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, ze domowa 15-stka lepiej się nada do tego celu. Problem w tym, ze jej nie ma, i nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie, a szkoda...

Ja od siebie zaproponuje STX GDN AA w 45l zamkniętej (QTC 0,71). Typowy głośnik subniskotonowy będzie się świetnie czuł w najniższym pasmie, a estradowiec będzie błagał o litość przy każdym niższym zejściu basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      Czemu? Nie będzie tak masywnie i potężnie, bo tego typu głośniki mają leciutką membrane, która słabiutko się wychyla
                      Z tym zdaniem zdecydowanie się nie zgodzę, raczej nie miałeś kontaktu z porządnymi przetwornikami. Co do reszty masz rację.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        Ja od siebie zaproponuje STX GDN AA w 45l zamkniętej
                        a ja się z tym nie zgodzę...
                        ten głośnik świetnie brzmi w br i do tego został stworzony

i odpowiedź na twój następny post:
                        tak, tak wiem korekcja aktywna działa cuda
                        to po co się zastanawiać na rodzajem i litrażem budy jak i tak można wszystko aktywnie skorygować
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          a ja się z tym nie zgodzę...
                          ten głośnik świetnie brzmi w br i do tego został stworzony
                          Pewnie tak, aczkolwiek i tak bardziej nadaje się do takiego projektu niż głośnik z 1 postu i pewnie do tego kolega dążył :)

Skomentuj

Jak ma byc mala obudowa to jest jeszcze jedna opcja. Obudowa stratna z membrana o powierzchni 50% Sd glosnika. Minusem jest sprawnosc takiej konstrukcji, ale jesli zastosuje sie glosnik z bardzo niskim Qts i niskim Fs ( jak domowy GDN 42 ) to mozna osiagnac ciekawe rezultaty. Oczywiscie jakosc basu bedzie znacznie lepsza niz z obudowy basrefleks.

Skomentuj

aczkolwiek sam organoleptyczne przekonałem się jak potrafi zagrać głośnik w oz stworzony i rekomendowany do br
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X