Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprawdzenie projekty subwoofera aktywnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdzenie projekty subwoofera aktywnego

Witam Wszystkich Zainteresowanych!!!

Jest to mój pierwszy wpis na forum więc witam Wszystkich i Każdego z osobna. Mam nadzieję, że będzie nam się dobrze współpracowało

Do rzeczy:
    Mam obudowę przeznaczoną na subwoofer o objętości 40dm^3 (300x300x450).
    Jaki głośnik polecacie aby dobrze zagrał w muzyce? Pokój 14m^2, Muzyka dance, trance, gitarka, trochę czarnych rytmów.
    Dobrze dla mnie to znaczy: niekoniecznie niskie zejście (40Hz i tak w tym pokoju nie usłyszę:P), dobra kontrola impuls, im większa efektywność tym lepiej)
    Najlepiej aby impedancja była równa 8 Ohm.
    Wytypowałem kilka przetworników:
    1) Beyma 10BR60 (zachęcony dwoma opiniami najbardziej optował bym właśnie za tym) wiem że lepiej zagrałby w trochę większej obudowie, ale cóż 40l i ani litra więcej.
    2) GDN 20/80/2 - tutaj mnie trochę przeraża że to 20cm głośnik ale opinie są ogólnie pozytywne
    3) VISATON TIW 200XS - trochę drogi (finanse są również powodem zmiany projektu), ale ważniejsze pytanie czy nadaje się do suba, bo z tego co wiem to były już takowe projekty
    4) VISATON WSP DV 21 - dwucewkowy i trochę problem z 4ohmami impedancji wypadkowej, poza tym również 20cm. Za to Win isd podpowiada że ma najlepszą charakterystykę dla moich potrzeb. Typuje go tylko dlatego, że na allegro jest taki dostępny

STX odrzuciłem, miałem okazję posłuchać tego badziewia i podziękuję (sorry za szczerą odpowiedź)
    Proszę o opinię doświadczonych Kolegów bo ciężko się zdecydować.

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT
    Hanys

Zamieszczone przez Hanys Zobacz posta
    Mam obudowę przeznaczoną na subwoofer o objętości 40dm^3 (300x300x450).
    wymiary zewnetrzne czy wewnetrzne?

Najlepiej aby impedancja była równa 8 Ohm.
    dwucewkowy i trochę problem z 4ohmami impedancji wypadkowej
    czyzbys mial zamiar to zasilacz mostkiem TDA7294?

tutaj mnie trochę przeraża że to 20cm
    poza tym również 20cm
    a to jakie ma to kolumny uzupelniac ze obawiasz sie 8"?

STX odrzuciłem, miałem okazję posłuchać tego badziewia i podziękuję (sorry za szczerą odpowiedź)
    co do STXa to prawda jest taka ze ta marka ma w swojej ofercie i totalne badziewia (tanie) i naprawde dobre glosniki
    wyzej podales tonsila - GDN 22 SCX jest porownywalny a przy tym tanszy
    no ale jak sie zraziles najtanszymi glosnikami to i tak pewnie nikt ciebie nie przekona

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      wymiary zewnetrzne czy wewnetrzne?
      Oczywiście wewnętrzne. Nawet mnożąc 3 dm x 3dm x 4,5 dm wychodzi anm 40,5dm^3 czyli [l]

czyzbys mial zamiar to zasilacz mostkiem TDA7294?
      Raczej myślałem o czymś na tranzystorach. Będę decydował jak wybiorę głośnik, robiąc wzmacniacz pod dany przetwornik, a nie odwrotnie. 4 Ohmy wykluczyłem z powodu konieczności zakupu dużego trafa. Od biedy ujdą te 4 Ohmy, będę dłużej oszczędzał po prostu

a to jakie ma to kolumny uzupelniac ze obawiasz sie 8"?
      Kolumny 3-way na tonsilach (nie śmiać się). Kolumny zrobiłem bo dostałem do niej głośniki w prezencie. GDN 20/60/3; GDM 18/80; GDWT 9/100FP. Nie powiem, góra i średnie bardzo dynamiczne, z dołem pasma trochę gorzej. Dlatego pomysł na subwoofer. Obawiam sie 8" z powodu za małej powierzchni membrany. Większość ludzi uważa, że różnice pomiędzy głośnikiem 20 a 25cm na subwoofer są ogromne.

no ale jak sie zraziles najtanszymi glosnikami to i tak pewnie nikt ciebie nie przekona
      No chyba masz rację

Skomentuj

Raczej myślałem o czymś na tranzystorach. Będę decydował jak wybiorę głośnik, robiąc wzmacniacz pod dany przetwornik, a nie odwrotnie. 4 Ohmy wykluczyłem z powodu konieczności zakupu dużego trafa. Od biedy ujdą te 4 Ohmy, będę dłużej oszczędzał po prostu
        nie rozumiem ciebie... albo ty nie rozumiesz problemu
        jak to duze trafo?
        przy 4ohm potrzebujesz nizszego napiecia
        przy 8ohm dla uzyskania tej samej mocy potrzebujesz wikszego napiecia
        koszt trafa wychodzi ten sam
        koszt kondensatorow na wyzsze napiecie niz 50v jest juz znaczacy

Kolumny 3-way na tonsilach [...] GDN 20/60/3; GDM 18/80; GDWT 9/100FP
        no to faktycznie 10-12"

lub wymiana GDNow w kolumnach
        pozadny wspolczesny 8" glosnik potrafi pozadnie basem zagrac

Skomentuj

jak to duze trafo?
          przy 4ohm potrzebujesz nizszego napiecia
          przy 8ohm dla uzyskania tej samej mocy potrzebujesz wikszego napiecia
          koszt trafa wychodzi ten sam
          koszt kondensatorow na wyzsze napiecie niz 50v jest juz znaczacy
          To prawda, ze w wiekszości przypadków tak jest. Chociaż na przykład N-mosfet irka. Autor wzmacniacza radzi zastosować trafo 2x35v okolo 150va dla uzyskania 150w/8ohm oraz 2x32v min 300va dla mocy 150w/4ohm. więc różnica niewielka.
          Kondensatory mam na 63v - tutaj nie ma problemu.

no to faktycznie 10-12"

lub wymiana GDNow w kolumnach
          pozadny wspolczesny 8" glosnik potrafi pozadnie basem zagrac
          Więc jaki glośnik polecasz???

Skomentuj

To prawda, ze w wiekszości przypadków tak jest. Chociaż na przykład N-mosfet irka. Autor wzmacniacza radzi zastosować trafo 2x35v okolo 150va dla uzyskania 150w/8ohm oraz 2x32v min 300va dla mocy 150w/4ohm. więc różnica niewielka.
            cos mi tu nie pasuje...
            pokaz gdzie tak irek napisal?
            skoro tak by napisal to w SUB300 powinno byc trafo 600VA a jest slabsze (350 lub 450VA - nie pamietam dokladnie)
            Więc jaki glośnik polecasz???
            do suba czy do kolumn? i jaki budzet?

Skomentuj

W SUB300 jest N-MOSFET na dwóch parach tranzystorów a to co innego. Mówiłem o tym na jednym parze.
              Pierwsze i przedostatni post:
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic387815-570.html

głośnik do suba. Budżet to 250-300zł.

Skomentuj

Ja zrobiłem suba na visation TIW 200 w obudowie zamkniętej oko 28l jak dla mnie bardzo dobry głośnik polecam wszystkim. Pokój mam 20m2 i radzi sobie bardzo dobrze służy mi tylko i wyłącznie do słuchania muzyki czyli uzupełnienie dolnego pasma. Też myślałem nad tańszym głośnikiem ale później sobie pomyślałem ze ten sub będzie bardziej rozwojowy a przecież kiedyś chciałbym mieć coś lepszego niż GDN 13/50/9 + MDT29 chodź ten zestaw jest bardzo dobry. Co do suba to bass jest bardzo mięciutki szybki z odpowiednim wykopem i nawet potrafi zejść dość nisko. Ale powinien zagrać jeszcze lepiej bo brakuje mu dobrego wzmacniacza napędzam tiw 200 pojedynczym TDA7294 według projektu irka. Jednak mam nadzieje że sprzeda mi Sub150 albo chociaż 2xTDA . Sub w trakcie dopieszczania obudowy jak z kończę to się pochwale całym zestawem na forum. Pozdrawiam

Aha za głośnik zaplaciłem chyba 450zł + MDF oko 40zł + Panel już miałem
                Last edited by DJGienek; 24.04.2011, 17:15.

Skomentuj

głośnik do suba. Budżet to 250-300zł.
                  szczerze to wolalbym dolozyc i zrobic pozadne kolumny niz suba za taka kase

250-300zl na glosnik + 100-200zl na skrzynke + 100-300zl na wzmacniacz
                  lacznie daje to 450-800zl
                  FX-200 i koniec problemow z mala iloscia basu

Skomentuj

szczerze to wolalbym dolozyc i zrobic pozadne kolumny niz suba za taka kase 250-300zl na glosnik + 100-200zl na skrzynke + 100-300zl na wzmacniacz lacznie daje to 450-800zl FX-200 i koniec problemow z mala iloscia basu
                    W dalekich planach jest dużo projektów: uniamp (3/4 bebechów już mam), klon siest, sub tiw 250xs. Jednak teraz chcę stworzyć pierwszy subwoofer do tych właśnie kolumn, których nie zamierzam zmieniać (jeszcze mi się nie znudziły, potrafią mnie zaskoczyć ale tylko w średnicy i górze). Może rzeczywiście bassu byłoby więcej itd. ale chodzi głównie o stworzenie coś takiego jak subwoofer w tej właśnie obudowie, bo taką mam. Nie wierzę że nie macie pomysłów na to jaki głośnik tam wsadzić.

Koniec mocy to dla mnie wydatek max 50zł. Płytki sobie wytrawie, mam mnóstwo elementów z któryh na pewno dużo zostanie użytych. Układ ochrony głośnika, zasilacz filtr już poskładane także wydatek jedynie na trafo i głośnik. To że powiedziałem że 250-300zł nie znaczy, że muszę wydać wszystko:P Dałem przykłady głośników w takich właśnie cenach (100-200zł), które zagrają tak jak chce w tej obudowie i prosze o pomoc w wyborze, ewentualnie zaproponowanie innych w podobnych cenach. Na trafo przewidziałem 100zł (dla 8 ohm już się kupi w takiej cenie, nawet mniejszej)

Skomentuj

no musze cie zmartwic ale naprawde nie mam pomyslu na ten glosnik
                      beyma powinna byc OK
                      ale raczej nie zejdzie za nisko

moze jakas samochodowka?

Skomentuj

Fajne by było bsw 104II tam dać ale gdzie go teraz dostanę:(

W każdym razie dzięki za porady sub będę kończył jak zdam maturę:P Na pewno się potem pochwalę.

P.S.
                        szczerze to myślałem, że trochę więcej osób się wypowie.

Skomentuj

Może Visaton W250S, tylko znowu buda się nieco przymała wydaję.

Skomentuj

Czaruję...
                          X