Witam, mam zamiar zbudować subwoofer do pokoju 30m2, miał by on służyć do kina oraz konsoli do gier, rzadko do muzyki. Wymiary nie grają roli a interesuje mnie maksymalnie niskie zejście. Czy mogę gdzieś kupić panel Irka? bo na allegro znalazłem jedynie 2 aukcje co by miały zapas mocy przynajmniej te 200 prawdziwych watt, a o panelu Irka dużo dobrych opini słyszałem. Na głośnikach do końca się nie znam ale zainteresował mnie STX 42-450 czy nadawał by się?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub do 1200 zł
Collapse
X
-
Dzięki za odzew, ale mam pewne obawy ponieważ posiadałem do niedawna sub właśnie na głośniku visaton'a T200 i nauczyło mnie to że średnica głośnika robi swoje i nie chciał bym brać nic poniżej 30cm dla tego wymyśliłem tego stx 42. Chciał bym ''poczuć'' na sobie te wybuchy w filmach. Może macie jakieś propozycje co do głośnika w przedziale 35-45 cm?
Skomentuj
-
Kolumny dwudrożne Jamo typowe do kina domowego, będzie on używany do filmów oraz gier z konsoli. Ma on robić dużo zamieszania gdyż chciał bym się poczuć jak w środku całej akcji. Jeżeli uważacie że z takiego głośnika 30cm da się poczuć bas to spoko i jeszcze takie pytanie czy orientowac się w 300 wattowej czy tej 150W wersji panelu?
Skomentuj
-
Jak wielkosc nie ma znaczenia to buduj linie transmisyjna na 30cm glosniku ( 15 cali to juz za duza paczka ), a najlepiej dwie sztuki. Super dobrego woofera nie trzeba dla linii transmisyjnej, a bas z pewnoscia wgniecie Cie w fotel i sponiewiera jak nalezy. Estradowki sobie odpusc, one nie zejda bardzo nisko, kopac w klate bedzie ale z masowaniem watroby moze byc problem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak wielkosc nie ma znaczenia to buduj linie transmisyjna na 30cm glosniku
Skomentuj
-
Szukając odpowiedniego przetwornika powinienem patrzeć na wartość Fs prawda? Wydaje mi się że wartość Fs 19Hz przy głośniku GDN 42-450-4 była by odpowiednia do sub'a. Oglądałem też estradowe od STX ale te moce to panel SUB300 nie uciągnie. Gdy by tego STX dać w bude 120-140l do tego panel to wyszedł by z tego dobry subwoofer?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Miccrel Zobacz postaSzukając odpowiedniego przetwornika powinienem patrzeć na wartość Fs prawda?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Miccrel Zobacz postaOglądałem też estradowe od STX ale te moce to panel SUB300 nie uciągnieJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
No cóż, jeżeli chcesz poczuć uderzenie na całym ciele to nie ma innej opcji jak zastosować głośnik z dużą membraną. 15stki są fajne, ale zabawa zaczyna się dopiero tak naprawdę od 18stu cali. Jak rozumiem nie ma to być subwoofer audiofilski, ma po prostu robić porządne bum. Od siebie więc zaproponuje dwustu litrową krowę na Gdn 46-900-8 SE, wiem co 18stka potrafi narobić w pokoju i myślę że będziesz zadowolony z takiego potwora. Strojenie w okolicach 30hz, napęd minimum 300 wat ale raczej nie większy niż 600 gdyż w tak dużej budzie głośnik może się dość szybko skończyć mechanicznie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaJak rozumiem nie ma to być subwoofer audiofilski, ma po prostu robić porządne bum. Od siebie więc zaproponuje dwustu litrową krowę na Gdn 46-900-8 SE, wiem co 18stka potrafi narobić w pokoju i myślę że będziesz zadowolony z takiego potwora. Strojenie w okolicach 30hz, napęd minimum 300 wat ale raczej nie większy niż 600 gdyż w tak dużej budzie głośnik może się dość szybko skończyć mechanicznie.
Skomentuj
-
Czyli wychodzi na to, że powinien kupić coś mniejszego np. 15 ale lepszej jakości niż ten krowiasty STX 46 coś tam. Są dwie niewiadome: ile autor może wydać na głośnik oraz w jakiej aplikacji go zastosować by było i masowanko wątroby w kinie i pomrukiwanie przy cichszym słuchaniu? DObra na pierwsze jest odpowiedź - zakładam ze Sub300 musi być kupiony, by zasilić krowy takich rozmiarów, o których jest mowa, więc zostaje 700zł na głośnik, budę i wykończeniowe pierdoły. Trochę mało bo porządny 25cm głośnik kosztuje 600zł (Dayton rss) a gdzie tutaj trzydziestka lub więcej.Last edited by gooralesko; 27.04.2011, 07:23.
Skomentuj
-
Powiedziałbym, że za 800zł to dobre 12" można kupić, ale OK. Czy STX jest tak samo dobry jak konkurencja 2 razy droższa to nie wiem. Niech sie wypowiedzą ci którzy mają porównanie. Dobra 30tka nie nagłośni 30 m2 tak by było masowanko na wątrobie? Bo jeśli tak to czemu nie zaproponować 30cm Daytona RSS?
Skomentuj
-
No i tu zależy jakie kolega ma wymagania, jednemu starczy dla drugiego będzie mało i 15ście cali. Ja dałem propozycje która może i nie oferuje najwyższej jakości dźwięku ale z doświadczenia wiem jedno- tzw. "masowanie wątroby" to jedno i da się to osiągnąć nawet przez użycie wielu głośników mniejszej średnicy, ale dopiero głośnik o bardzo dużej powierzchni membrany zapewnia efekty znane z prawdziwego kina i tego nie przeskoczysz nawet daytonem. Dziwi mnie tylko nieco wypowiedź pogromcy bo znam naprawdę wiele subbasów 18sto calowych zarówno firmowych jak i DIY które radzą sobie z najniższym pasmem i w zasadzie nie widzę w tym nic dziwnego bo i czemu miałyby sobie nie radzić tak więc dalej będę obstawał przy swojej propozycji. Ew. miałbym dla kolegi propozycje używanego Pro głośnika ale nie wiem czy taka opcja go interesuje.
Skomentuj
Skomentuj