Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do 1200 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jak wielkosc nie ma znaczenia to buduj linie transmisyjna na 30cm glosniku
    Miejsca zajmie to bardzo dużo, ale znacznie zwiększy SPL, więc jak nie zalezy Ci na miejscu, to się nawet nie masz co zastanawiać.

Zamieszczone przez Miccrel Zobacz posta
    Szukając odpowiedniego przetwornika powinienem patrzeć na wartość Fs prawda?
    Niekoniecznie. Po zaaplikowaniu do obudowy Fs i tak się zmieni.

Zamieszczone przez Miccrel Zobacz posta
    Gdy by tego STX dać w bude 120-140l do tego panel to wyszedł by z tego dobry subwoofer?
    Gdyby go odpowiednio zaaplikować, to pewnie tak, nie ma co rozważać nad głośnikiem, którego juz od dawna nie ma, i nie wiadomo czy będzie.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    znam naprawdę wiele subbasów 18sto calowych zarówno firmowych jak i DIY które radzą sobie z najniższym pasmem i w zasadzie nie widzę w tym nic dziwnego bo i czemu miałyby sobie nie radzić
    Zależy co masz na myśli mówiąc najniższe pasmo, np. w jakiej muzyce? Bo 30-35hz brzmi nisko i potężnie, i myślę, że estradowe 18 cali da sobie z tym radę. Niestety pomiędzy 20hz a 30-35hz jest po prostu przepaść, i żeby wydać z siebie sejsmiczne 20hz przy odpowiednim natężeniu, głośnik się wychyla nie na milimetry, ale na centymetry, czego sobie nie wyobrażam w przypadku sztywnego zawieszenia.

Kiedyś Irek napisał bardzo mądre zdanie. "Głośnik to kompromis pomiędzy zejściem a efektywnością" Nie ma perpetum mobile, i estradówki nie są tak głośne od tak sobie. Dlatego nierzadko estradowiec 12" ma zejście porównywalne z domowymi 18cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
      głośnik się wychyla nie na milimetry, ale na centymetry, czego sobie nie wyobrażam w przypadku sztywnego zawieszenia.
      http://www.eighteensound.com/index.a...roduct&pid=304

Ten przetwornik może poszerzy Twoją wyobraźnie, 3cm wychylenia liniowego :) Co do przytoczonego zdania Irka...czy 96db dla głośnika 18sto calowego to dużo? Mnie się wydaje że nie, stąd też mogą grać naprawdę nisko i mocno.
      Ale pozostawiając gdybanie czy coś jest możliwe czy nie, kto z Was był w dobrze nagłośnionym kinie? Czy brakowało czegoś tam? I pytanie za sto punktów-jakie głośniki tam grały. Ja znam odpowiedź, Wy pewnie też więc po co zbędne dysputy :)

Skomentuj

Ile ten głośniczek buli bo nie widzę ceny:)?

Skomentuj

Ojj bardzo drogo, coś koło 600 euronów jak dobrze kojarzę :)

A mi przyszedł do głowy nowy pomysł na przetwornik dla kolegi, bsw184 pod banderą Mivoca czyli AWX 184 który jest dostępny w sprzedaży. Ew. poszukać używkę Bsw184. Z tego przetworniczka powinno dać się uzyskać nawet pasmo rzędu 25hz przy bardzo przyjemnych natężeniach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez eighteensound.com
            Frequency Range 32 - 2500 Hz
            Producent nie przewidział go do pracy poniżej 30hz.

Ten przetwornik może poszerzy Twoją wyobraźnie, 3cm wychylenia liniowego
            Soundstream XXX-18 ma 6cm wychylenia liniowego.

96db dla głośnika 18sto calowego to dużo?
            Sporo. Wyżej wspomniany Soundstream XXX-18 ma 91,5db. Z tym, ze to głośnik, który jest przystosowany do pracy niemalże w infradźwiękach, a nie estradowiec nastawiony na naglośnienie dużej przestrzeni.

Ale pozostawiając gdybanie czy coś jest możliwe czy nie, kto z Was był w dobrze nagłośnionym kinie? Czy brakowało czegoś tam?
            Dawno nie byłem w kinie, nie pamiętam. Kiedyś jak miałem suba przenoszącego od 30-35hz, w KD też mi nic nie brakowało. Dopóki nie zrobiłem suba przenoszącego liniowo od 20hz, wtedy przeżyłem szok podczas oglądania filmu o_O

A mi przyszedł do głowy nowy pomysł na przetwornik dla kolegi, bsw184 pod banderą Mivoca czyli AWX 184 który jest dostępny w sprzedaży. Ew. poszukać używkę Bsw184. Z tego przetworniczka powinno dać się uzyskać nawet pasmo rzędu 25hz przy bardzo przyjemnych natężeniach
            Z opini poniżej wynika, że demonem zejścia to on raczej nie jest.
            Zamieszczone przez Raveland Zobacz posta
            zejscie ma podobne do lanzara czyli nie za nisko nie za wysoko(chociaz to sie moze jeszcze poprawic po jakims czasie), telepie nawet niezle, znacznie lepiej niz 2x pionek 306dvc ale przy wyzszych czestotliwosciach przy tych najnizszych pionki lepiej telepia

Jak do gier i do muzyki, to nie lepiej coś specjalnie stworzonego pod ten cel? Np. Peerless XXLS 12, albo inny głośnik tego typu?

Skomentuj

Ojj Bio nie ciągaj mnie za słówka albo czytaj uważnie co napisałem.

Producent nie przewidział go do pracy poniżej 30hz.
              A gdzie ja napisałem że ma on pracować w takim paśmie? Po prostu ma więcej niż kilka mm skoku a napisałeś że sobie tego nie wyobrażasz to udowadniam Tobie że jest to możliwe, nic więcej :)

Soundstream XXX-18 ma 6cm wychylenia liniowego.
              Co to ma do reszty tematu, a tym bardziej do tego co napisałem.

Sporo. Wyżej wspomniany Soundstream XXX-18 ma 91,5db. Z tym, ze to głośnik, który jest przystosowany do pracy niemalże w infradźwiękach, a nie estradowiec nastawiony na naglośnienie dużej przestrzeni.
              Nigdzie też nie napisałem że jakiś głośnik wyprodukuje 96db przy 16hz chociaż jakby się dłużej zastanowić to jest chyba wykonalne. A takie nie inne parametry tego soundstreama wynikają raczej z optymalizacji do pracy w ekstremalnie małych obudowach, co też sugeruje producent na swojej stronie.

Dawno nie byłem w kinie, nie pamiętam. Kiedyś jak miałem suba przenoszącego od 30-35hz, w KD też mi nic nie brakowało. Dopóki nie zrobiłem suba przenoszącego liniowo od 20hz, wtedy przeżyłem szok podczas oglądania filmu o_O
              Dlatego też zaproponowałem BSW, komentując dalej co przytoczyłeś niżej...

zejscie ma podobne do lanzara czyli nie za nisko nie za wysoko(chociaz to sie moze jeszcze poprawic po jakims czasie), telepie nawet niezle, znacznie lepiej niz 2x pionek 306dvc ale przy wyzszych czestotliwosciach przy tych najnizszych pionki lepiej telepia
              Wszystko jest kwestią aplikacji, dasz mu 200 litrów (co niby nie jest problemem) zestroisz odpowiednio to zagra i przy 20-25hz, przy tym dając potężną dawkę natężenia. Apropo jeszcze pionków-one wcale nisko nie schodzą tylko mają w aucie ogromne podbicie w okolicach 40hz dające złudne wrażenie niskiego zejścia, słuchałem tego szajsu i generalnie nikomu nie polecam.

Jak do gier i do muzyki, to nie lepiej coś specjalnie stworzonego pod ten cel? Np. Peerless XXLS 12, albo inny głośnik tego typu?
              Moim zdaniem BSW zrobi to samo co XXLS tyle że głośniej, dyskryminujesz go tylko dlatego że ma falowane zawieszenie a nie gumę wielkości dętki rowerowej. A z tego co mi wiadomo nie materiał z jakiego wykonane jest zawieszenie a jego parametry determinują użyteczność dla danego zakresu pasma (+kilka innych aspektów które w BSW są jak najbardziej in+) tym bardziej jeżeli owo falowane zawieszenie nie ma charakterystyki progresywnej.
              Ps. I jeżeli to w jakiś sposób pomoże zrozumieć pewne aspekty-BSW wcale nie ma 98db bo producent podaje skuteczność dla 2,83V przy rezystancji cewki 3,2ohm, nominalnie 4ohm. Realnie dla 1wata będzie miał koło 93db, w paśmie niskotonowym nawet nieco mniej. Czy teraz jesteście wstanie uwierzyć że taki głośnik może zagrać nisko?

Uff, się rozpisałem, ale mam nadzieje że teraz już wszystko będzie jasne.

Skomentuj

Ale chlopakowi w glowie macicie. Chlopak chce niski bas w kinie i dosc spora efektywnosc w 30m pokoju, a Wy mu proponujecie 18 cali estradowe do naglasniania sal po 300m2. Zaloze sie ze kolega nie zawsze bedzie sluchal na pelnej petardzie, a do takiego grania sa konstruowane glosniki estradowe. Jak sie to jeszcze wlozy w basrefleks to efektywnosc najnizszego basu bedzie mizerna. Co z tego ze estradowiec bedzie mial 98db sprawnosci jak on to ma ale w pasmie 60-100hz. Bez obudowy pasmowo-przepustowej nie bedzie sprawnosc na czestotliwosciach rzedu 20-30hz. Nie do tego te glosniki sa robione. Poza tym to tylko pozorna efektywnosc i taki glosnik tak samo potrzebuje kawal pieca do grania realnego grania basem. Duza membrana i duza efektywnosc to nie jest perpetum mobile. Choc sam jestem zwolennikiem duzej membrany efektywnosci to uwazam, ze pomysl z wielkim estradowcem jest do kitu. Chyba ze kolega rzuci sie na obudowe zamknieta, odpowiedni glosnik i korekcje. Wtedy ma to sens.

W przeciwnym razie chyba juz bym optowal za pompka z membranami biernymi ( choc tego nie lubie ) lub subem TL na glosniku 30cm, ktory zapewni REALNE zejscie do 20-30hz, a nie wydumane w symulacje z wielkim, estradowym tluczkiem.
                30cm to wcale nie jest tak malo! Taki wlasnie glosnik mialo dzialo akustyczne Bose, ktorym naglasniano dyskoteki i duze pomieszczenia. http://www.carookee.com/forum/broadcasting/24/24805993

Skomentuj

Faworyzowany przeze mnie głośnik jest do Car Audio albo ja coś źle czytam, a kwestie efektywności też już opisałem wyżej :)
                  Last edited by Shiver; 27.04.2011, 14:33.

Skomentuj

http://www.jblpro.com/pages/cinema/lfsub.htm Nawet suby kinowe JBL z blogoslawienstwem lucasa nie siegaja 20hz, bez korekcji szalu nie ma.

Skomentuj

Przecie te suby są starsze ode mnie :) A głośniki pamiętają jeszcze poprzednią epokę, niezbyt trafny przykład
                      Pogromco jak możesz przyjrzyj się temu dziadostwu:

http://www.ravixaudio.4web.pl/index....&pid=125&par=1

Czy tylko ja jestem naiwny i uważam że może to zagrać nisko?

Skomentuj

Czy tylko ja jestem naiwny i uważam że może to zagrać nisko?
                        Zrobiłem symulacje BSW 184II i STX GDN 30-500-AA w BR.

Ravemasterowi dalem 140l@35hz, STX dostał 55l@27hz.

Od 40hz jest prawie tak samo, 1db na korzyść STX. przy 30hz BSW już wymięka, 5db na korzyść STX. Przy 25hz BSW zostaje całkowicie wymieszany z błotem, 8db na korzyść STX z zawieszeniem-dętką. To udowadnia, że BSW 184II to tłuczek do średnio-wysokiego basu, który nie zagra szczególnie nisko. No chyba, ze wyciśniemy z niego najniższy bas korekcją, ale korekcja jest też typowo pod głośniki-pompki z duzym xmax.

Moim zdaniem BSW zrobi to samo co XXLS tyle że głośniej
                        Teraz aż boje się pomyśleć, jakby wyglądało porównanie z XXLS 12...

Skomentuj

Pogromco jak możesz przyjrzyj się temu dziadostwu:
                          Wies tanczy i spiewa. Nawet jakby gralo pieknie ( a tak nie zagra ) to bym mial odruchy wymiotne gdybym musial na to patrzec. Te parametry to pobozne zyczenie ( Fs ) a i tak nie widze tego jako sub bas bez korekcji i nawet znalazlem na to potwierdzenie tak prosto z marszu :

http://www.ilmag.de/html/body_showsub.html

Bez korekcji juz przy 40hz zalicza spadek...

Skomentuj

Ok jak już jesteśmy przy temacie symulacji to też jedną zrobiłem bsw i otrzymałem 114db przy 25hz, nie sztuką jest zrobić tak symulacje aby dętka była na wierzchu (strojenie na 35hz bsw jest bezsensem przy takim porównaniu) primo, pomijam zupełnie fakt analizy głośników tak różnej średnicy w zakładce innej niż SPL.

Teraz aż boje się pomyśleć, jakby wyglądało porównanie z XXLS 12...
                            Specjalnie dla Ciebie porównanie przy pełnej mocy (przy zachowaniu wychylenia liniowego w danej obudowie):

Do tego dorzucę wykres z filtrem na 40hz (f3 przy 23,5hz):

No ale ok, niech będzie że to jest mało i z 18stek basu nie ma bo nie, z zasady, możemy skończyć dalsze dywagacje :)

Skomentuj

BSW wcale nie ma 98db bo producent podaje skuteczność dla 2,83V przy rezystancji cewki 3,2ohm, nominalnie 4ohm. Realnie dla 1wata będzie miał koło 93db
                              ...
                              porównanie przy pełnej mocy
                              Pełna moc BSW to 500w, a XXLS to 200w, efektywność, a gra przy pełnej mocy to co innego. Chyba, ze głośniki mają identyczną moc. Autor i tak nie będzie pakować w suba więcej jak 300w.

Skomentuj

Pełna moc BSW to 500w, a XXLS to 200w, efektywność, a gra przy pełnej mocy to co innego. Chyba, ze głośniki mają identyczną moc.
                                Nawet przy 1 wacie dla pasma 20-30hz BSW jest pare db efektywniejsze+wyższa moc=efekt na symulacji. BSW jest tańszy a daje więcej.

Autor i tak nie będzie pakować w suba więcej jak 300w.
                                Jak myślisz co zagra lepiej, XXLS katowany mocą znamionową czy bsw który zrobi to samo przy...1/4 mocy?

Skomentuj

Nawet przy 1 wacie dla pasma 20-30hz BSW jest pare db efektywniejsze
                                  Przesymulowałem BSW (zakładając 93db), i XXLS wersje 4ohm do BR (90,6db), i wyszło 3db więcej w najniższym paśmie na korzyść XXLS.

Jak myślisz co zagra lepiej, XXLS katowany mocą znamionową czy bsw który zrobi to samo przy...1/4 mocy?
                                  Tak, autor jest masochistą, i non stop będzie słuchał na max głośności Myślę, że nawet na max mocy z Irka 300 XXLS się nie spoci, katowaniem to bym nazwał 2x znamionową . Który zagra lepiej? Każdy z nich zagra innym charakterem, XXLS zagra bardziej miękko, ciepło i delikatnie, a BSW bardziej estradowo, twardo i ostro, więc zależy co kto lubi.

Skomentuj

Przesymulowałem BSW (zakładając 93db), i XXLS wersje 4ohm do BR (90,6db), i wyszło 3db więcej w najniższym paśmie na korzyść XXLS.
                                    Skoro nie potrafisz robić symulacji to dlaczego je robisz? Wpisz po prostu TS a winisd sam wyliczy realna efektywność dla obu przetworników.

Skomentuj

za 1200 zł to brałbym visatona tiw 250xs i panel i rka. zresztą sam mam takie połączenie

Skomentuj

Oczywiste jest to że cały czas nie będę go słuchał z max volume, więc dobrzy by było gdyby pomrukiwał przy małej mocy i nie wyszła z tego kupa. Oczywiste jest także że będzie on napędzany panelem SUB300, gdyż ma on b. dobre funkcje, filtry i opinie. Nie ukrywam że chciał bym także w ten sposób w pewnym sensie sprawdzić polską firmę więc skłaniam się ku STX.
                                        Miałem niegdyś altusy 140 z głośnikiem niskotonowym 30cm i uważałem że nie nada się taka średnica do KD i patrzałem na większe, ale z każdym kolejnym tematem ,który czytam dochodzę do wniosku że się myliłem i nawet z 12 cali da się coś wyciągnąć. Robi mi się coraz większy mętlik w głowie i czytając te fora o DIY może lepiej zbudować najpierw porządne kolumny frontowe?

Skomentuj

Ale musisz sobie robić eksperymenty za 1200zł (Piję do tekstu o sprawdzaniu polskiej firmy)? Za tą kase weź coś sprawdzonego lub polecanego przez Pogromcę na ten przykład. Tylko niech pan Pogromca da w końcu konkretny przykład głośnika i aplikacji do niego bo jak na razie się wzbraniał ku temu, nie wiadomo dlaczego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X