Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do 1200 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To znaczy jaki przyklad? Moze mam wybrac glosnik, zaprojektowac obudowe, zwymiarowac i podac na tacy gotowa konstrukcje? Temat o TL jest, glosnikow do wyboru jest rowniez sporo. Perlesy xxls spokojnie sie nadaja, rowniez tanie modele stx, jak i dziesiatki innych glosnikow. Trzeba wytezyc troche mozgownice jak sie chce zrobic cos naprawde fajnego wlasnego, a nie setna kopie podana pod nos. Oczywiscie, ze moge cos doradzic, dac jakies wskazowki, ale robic pelnych projektow to jakos mi sie nie chce.

Skomentuj

Nie, chodziło o konkretny głośnik i aplikację czyli ile litrów oraz jaki typ budy. To tak dużo by pomóc autorowi, który najwidoczniej nie kuma tych spraw za dobrze? I nie napisałem ze masz projektowac suba od nowa. Napisałem zebyś zaproponował coś konkretnego, już robionego wcześniej. A eksperymenty czyli robienie "nowych projektów" za 1200zł w kosztach zostawić się powinno takim osobom jak Ty a nie proponować to laikom, kórzy chca mieć coś dobrego. Ci ostatni powinni conajwyżej kopiować aby nie wtopić takiego siana przez eksperymenty.
      Last edited by gooralesko; 28.04.2011, 00:14.

Skomentuj

Sluchaj, to jest hobby, a na hobby wydaje sie kase, Kolega napisal, ze chce miec bardzo niski bas, duze cisnienie i zadowolnie w kinie, wiec zaproponowalem mu obudowe TL, ktora swietnie spelni te warunki. Oczekujesz, ze podam mu przyklady gotowych konstrukcji ale nie podam, bo tego wlasciwie nie ma, moze pare konstrukcji na zachodnich forach, tyle juz zostalo napisane w temacie TL, ze kazdy srednio rozgarniety amator jak bedzie mial checi to znajdzie wszystko co mu potrzebne. Napisalem rowniez, ze dobrym pomyslem bedzie zrobienie obudowy z membranami biernymi, tutaj sprawa jest znacznie prostsza bo takich gotowcow jest juz sporo do wyszukania. Pamietaj o tym, ze to forum nie nazywa sie Cloneaudio tylko Diyaudio i po to ludzie dziela sie wiedza z ludzmi, ktora zdobyli z zeby inni cos konstruowali, a nie zerzneli gotowca i cieszyli miche, ze zaoszczedzili pare zeta.

To jest wlasnie typowo polaczkowe myslenie - jak tu z gowna bat ukrecic, a przy tym sie nie na robic i bron boze nie wtopic pare zlotowek...

Skomentuj

Po pierwsze to jest forum "do it yourself" a nie "do it yourself something new and only new". Jak nie widzisz różnicy to trudno. A tak swoją drogą to forum i tak przypomina fabrykę klonów więc zaprzeczanie temu jest bez sensu.
          A po drugie to jest ekonomiczne myślenie. Znam się na obróbce drewna, chcę mieć sprzęt audio DIY, więc pytam co za tyle i tyle mogę wystrugać. Nie ma tu miejsca na eksperymenty za takie siano, bo nie podcieram się stuzłotówkami by uznać tysiaka za małą gotówkę. I od polaczków nie wyzywaj bo to obraźliwe jest. Jak ktoś się boi wtopić kilka setek to nie znaczy, że ma od razu ma mentalność polaczka kradnącego ręczniki w hotelach w ameryce.

Skomentuj

subwoofer do 1200

Kolego Miccrel mam pewne wątpliwości czy ty miałeś okazje przetestować w podobnym pomieszczeniu suba na dobrym 12" głośniku z odpowiednim do niego napędem w obudowie basreflex lub zamkniętej z korekcją ?Jaka to konstrukcja?
            Czy nie lepiej zrobić niedużego, zgrabnego subika na dobrym przetworniku typu XXLS,TIW300 czy Dayton ,pięknie
            wykończyć i cieszyć przez długie lata, oczywiście jak wszystko poprawnie złożysz.
            Konstrukcja TL uważam że jednak jest dla troszeczkę bardziej zaawansowanych użytkowników, no chyba że chcesz
            poeksperymentować ,weź jeszcze pod uwagę że jeśli to ma być sprzęt wykończony na przyzwoitym poziomie
            to taki "kredens" pochłonie troszkę więcej kasy .
            A co do pytania o porządne fronty to oczywiście jeśli takowych nie masz to lepiej w tym kierunku zainwestować.
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam, po pewnych przemyśleniach i rozmowach z osobami będącymi lekko w temacie doszedłem do wniosku że projekt narazie zawieszam do czasu odsłuchania w sklepie audio na terenie Katowic jakiś sprzętów. Po odsłuchaniu będę miał pogląd na świat audiofilski a przy okazji pogadam z osobami, które znają się na tym od A do Z. Wtedy będę także wiedział czy w pierwszej kolejności szukać kolumn frontowych lub konstrukcji subwoofera. Pozdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez Miccrel Zobacz posta
                Wtedy będę także wiedział czy w pierwszej kolejności szukać kolumn frontowych lub konstrukcji subwoofera
                kolumn frontowych!
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ze tak sie tylko wtrace, a moze Mivoc HCM 12T, kiedys chfalony i polecany na forum?

Skomentuj

Chfalony????
                    Ręce opadają...

Skomentuj

moj blad "chwalony"

Skomentuj

Czaruję...
                      X