Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aurum Cantus czy Usher - dylemat wyboru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aurum Cantus czy Usher - dylemat wyboru

ogólnie, co jest lepsze - w brzmieniu i aplikacji.
    Aurum Cnatus AC-180F1 czu Usher 8335A ?
    Czy ktoś słuchał tych głośników niskotonowych, próbował coś na nich budować albo zna przykłady gotowych kitów na nich?
    Usher jest sporo tańszy.
    Na tony wysokie mógłby być Seas 27tacf-g - bo tańszy z droższym AC-180F1 albo Usher T9950 - droższy, ale z tańszym 8335A.

Nie sluchalem ale zdecydowanie Usher. Wystarczylo spojrzec sekunde na pomiary THD u zapha . Szczegolnie jesli to ma byc do 2way.

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/6.5test/
      komentarz i ilość gwiazdek mówi chyba wszystko...
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        http://www.zaphaudio.com/6.5test/ komentarz i ilość gwiazdek mówi chyba wszystko...
        Chyba jestem ślepy, bo nie widzę tam 8935A

Skomentuj

8935A jest głośnikiem bardzo zbliżonym do 8945A (choć cena 8945a w porównaniu do 8935 sugeruje, że powinien być sporo lepszy to nie ma aż tak dużej różnicy). Zobacz jaka jest różnica pomiędzy 8945A a Aurumem, jak bardzo chcesz to odejmij od Ushera 8945A po jednej gwiazdce (no bo to nie 8935A) - i tak wypada znacznie lepiej niż Aurum.

Gość, od którego mój brat kupił kolumny na 9950+ac 130mk2+8955 pokazywał nam fotki, że wcześniej na dole miał jakiegoś Auruma (klonował jakąś gotową konstrukcję). Posłuchał miesiąc i we współpracy z Albeckim zmienił na Ushera 8955, dopiero wtedy był zadowolony. Musiał sprzedać bo musiał zmienić miejsce zamieszkania i nie miał miejsca na duże kolumny. Ta historia mówi mniej więcej tyle, aurumy są chyba zbyt drogie jak na możliwości...albo ushery zbyt tanie.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

8935Ai 8945A nie są aż tak zblizone parametrami. Cenowo również, 8945-A jest jeszcze droższy od AC-180F1.

Skomentuj

Parametrami nie są zbliżone, ale kto je słuchał ten wie, że brzmieniowo nie ma takiej różnicy jaka powinna wynikać z różnicy w cenie.

Skomentuj

Jednak może byc istotna róznica w obudowie. Będę przerabiał taką która już mam i moge w niej wykorzystać od 25 do 38 litrów. Wydzielenie mniej będzie trudne a więcej nie mozliwe. Dlatego wybór między tymi głośnikami - no i kwestia ich dostepności w sklepach tez ma znaczenie.
                Pod uwagę brałem jeszcze jeden głośnik ale o niego tu nie pytam bo nie spodziewam się żeby ktoś miał stycznośc z Tang Bandem W6-1721

AC-180 F1 tez jest u Zapha, ale nie widze na jego stronie pomiarów THD?
                Last edited by artur.ek; 30.04.2011, 12:24.

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Najpierw pytasz o brzmienie i aplikację, ale nie mówisz nic o ograniczeniach obudowy. Nie wiem czy 25 litrów to za dużo dla jakiejkolwiek 18-stki.

Skomentuj

Oczywiście, że chodzi mi o wszelkie doświadczenia z tymi głośnikami. Ale z tymi konkretnie a nie z okażdym podobnym. Chodzi z grubsza o to że nie chcę wkładac głośnika który optymalnie może pracować w zestawie regałowym. Dla 8945A optymalne jest 15-16 litrów dla niskiego strojenia. Bo niskie Qts i niska Fs to wymusza i jest problem z długością tunelu br. Możliwe że ktoś go stosował w wiekszej obudowie - są takie konstrukcje?
                    Ale obecnie mniej dostępny no i dośc drogi.

Dlatego w pytaniu jest 8935-A. AC 1801F jest na przeciwnym krańcu - niska masa ruchoma, wieksza powierzchnia membrany.

Pomiary thd u Zapha są wykonane w jakichś określonych i jednakowych warunkach? Czy ich poziom dla basu będzie zależał od pasma przenoszenia w konkretnej obudowie? Bo widać sporą różnice między 8935-A i 8936-A więc tym nie można sie podeprzeć przy wyborze. Przy takich różnicach 8935-A moze zasadniczo inaczej współpracowac z obudową.
                    AC 180F1 jest bardziej wyrównany (F1) ale ma większy wzrost THD ponizej 50 Hz.
                    Jednak nalezy zauwazyć że charakterystyka podstawowa (F1) poniżej 50 Hz jest w nim przetwarzana efektywniej niż w 8945-A,a chyba zasadniczo im większy spadek F1 na basie tym mniej widoczne sa THD ?
                    Last edited by artur.ek; 30.04.2011, 12:43.

Skomentuj

Czaruję...
                    X