Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe do pokoju o wymiarach 2.5 x 4 metry

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino Domowe do pokoju o wymiarach 2.5 x 4 metry

Witam! Mam do Was drodzy forumowicze kilka zapytań. Mam zamiar założyć kino domowe. Długo się do tego zabieram. Najpierw chciałem kupić plastikowe gotowce z marketu. Później zdecydowałem się na złożenie KD samemu z nieco porządniejszych kolumn i lepszym ampli. Aż teraz doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie złożyć własne kino domowe. I tutaj rodzi się kilka moich pytań.

Po pierwsze. Co proponujecie do pokoju o tych wymiarach? Kino domowe w systemie 5.1 czy jednak w systemie 5.0?

Po drugie. Czy uważacie, że powinienem ładować w kolumny podstawkowe czy podłogowe?

Po trzecie. Wymiary pomieszczenia już znacie. Kino domowe będzie mi służyć zarówno do muzyki jak i do filmów. Jeżeli chodzi o muzykę to preferuję rock i nieco ostrzejsze brzemienia.

Generalnie IMHO, ja to na razie widzę tak, że najpierw złożę same fronty i kupię ampli i później sam po odsłuchu zadecyduję, czego mi jeszcze brakuje. I dopiero wtedy zajmę się centralnym, tyłami i subem.

Co byście mi na razie polecili i na jaki wariant się najlepiej zdecydować?

Pozdrawiam ciepło :)

Zamieszczone przez szeryf_rottingham Zobacz posta
    Co byście mi na razie polecili i na jaki wariant się najlepiej zdecydować?
    Wariant 5.1 jest lepszy, jeśli chodzi o kino, żeby coś polecić trzeba znać budżet na poszczególne elementy.

Skomentuj

Oj, przepraszam, nie podałem najpotrzebniejszej rzeczy. Na cały zestaw chcę wydać max 3 tysiące złotych.

Skomentuj

Do takiego pokoju 5.1 lub 4.1. Małych wymiarów kolumny w liczbie 5 (lub 4) i porządny subwoofer. 3000z łotych rozłożyłbym w następujących proporcjach: 1000zł na części do subwoofera, 2000zł na 5 monitorów.

Jesli chodzi o konkretne propozycje na początek takie coś. TIW200XS 30l OZ lub 39l BR + wzmacniacz Sub150 od Irka. MX-140 ale wiedząc jak duże to monitory oraz pamiętając o tym ze masz szerokość pokoju 2,5m sądzę, że takie klofty będą przeszkadzały nawet przy ustawieniu ich tuż przy ścianach. Dlatego druga propozycja to coś mniejszego. HDS164+DX25 (Zwrota akustyka) w wersji 10 litrowego monitora i chudego podłogowca. Na tył dałbym monitor 34x16,5x33 (WxSxG) z BRem z tyłu (bo raczej będa stały bocznymi ściankami do ściany pokoju) a na przód, by zminimalizować głębokość kolumn, dałbym "słupek" o wymiarach 96x16,5x16,5 (WxSxG) z przegrodą ograniczającą objętość do 10l. Central to inna para kaloszy. Jak będziesz miał lub masz TV na ścianie to pod nim da się sklecić taką budę by głębokości i wysokością pasowała do przednich słupków a była tak szeroka jak TV.

TIW200XS to koszt obecnie 390zł, 5xDX25 - 500zł, 5xHDS164 - 1250zł i panel irka to 300zł ale będzie ciężko go dostać w najbliższym czasie wiec trzeba by poszukać alternatywy za 3 stówy. razem 2500. na zwroty 500zł, na dechy, kleje, forniry też pewnie trochę wydasz wiec wyszło powyżej 3000zł. Bez centrala się zmieścisz w założonej kwocie. Zawsze można go zrobić w przyszłości a bez niego da się filmy oglądać.

Ocziwiście cały czas zakładam, że TV i kanapę masz na środku dwóch przeciwległych, szerszych ścian.
        Last edited by gooralesko; 03.05.2011, 20:50.

Skomentuj

Kolego gooralesko, a gdzie amplituner ?
          KD samemu z nieco porządniejszych kolumn i lepszym ampli

Skomentuj

Chcesz mi dać do zrozumienia, że autor chce w kwocie 3000zł kupić ampli i zrobić sobie kino DIY? To w tych pieniądzach trzeba będzie brać używane ampli za około 500zł. Do tego suba, którego podałem a monitorki będą musiały byś na nieco skroniejszych przetwornikach. W takim wypadku nie przekraczałbym stówy za głośnik. DX25 na górze z czyms małym na dole i będzie fajne kino.
            Last edited by gooralesko; 03.05.2011, 21:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Chcesz mi dać do zrozumienia, że autor chce w kwocie 3000zł kupić ampli i zrobić sobie kino DIY?
              Przecież pisze w pierwszym poście:
              Witam! Mam do Was drodzy forumowicze kilka zapytań. Mam zamiar założyć kino domowe. Długo się do tego zabieram. Najpierw chciałem kupić plastikowe gotowce z marketu. Później zdecydowałem się na złożenie KD samemu z nieco porządniejszych kolumn i lepszym ampli. Aż teraz doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie złożyć własne kino domowe.

Na cały zestaw chcę wydać max 3 tysiące złotych.

Skomentuj

Kurcze, to nie da rady nowego ampli i kolumn DIY do 3 tysięcy?

Skomentuj

Kurcze, to nie da rady nowego ampli i kolumn DIY do 3 tysięcy?
                  Na głośnikach nie zabardzo się znam, więc się nie wypowiadam.
                  Ale za to, za nowy "lepszy" amplituner kd, musisz minimum dać te 1,5kzł.
                  Do tego sam wzmacniacz do subwoofera ok 300zł w zwyż.
                  Reszta na głośniki, dechy, wykończenie.
                  Cięęęężko, ale...

Skomentuj

Ja myślę ,że są trzy wyjścia.Jedno to kupić amplituner nowy i 4 kolumny/ monitory (myślę,że 4 monitorki by spasiły do takiego pokoju) np 4x 14-100-8scx+PJ koszt około 700-800zł jeśli byś je wybrał to zostanie 700zł na suba z tiwem:) ,a na centralnego dozbierać kasy.Druga to kupić 4 lepsze jakościowo 4 kolumny / monitory,a na suba i centralnego dozbierać,bez niego na początek dałoby rade słuchać muzę.Trzecia opcja to zrezygnować z nowego amplitunera i kupić coś lepszego jeśli chodzi o przetworniki.Z góry przepraszam za pisownię:)

Skomentuj

A co jest/będzie źródłem sygnału?

Polecam osobiście dooooobrze poszukać na alledrogo. Mi np udało się swojego czasu wychaczyć okazję: Harman Kardon AVR 254 (amerykańska wersja) za 300zł! (do tego oczywiście trzeba doliczyć transformator 230/110).
                      Poszukaj czegoś, co Ci odpowiada (wcześniej zorientuj się w temacie) i wróć z zapytaniem czy to co znajdziesz, jest odpowiednie dla Ciebie. Mając oczywiścię na uwadzę głośniki które będziesz chciał zaaplikować :)

Ja osobiście bym jednak do 10m^2 wybrał 5.0
                      Gdzie na front zabrał bym się np za 2,5/3 drogi (szczupłe a wysokie obudowy zgrabnie się wkomponują w taki pokój).
                      Przez pewien czas to zazwyczaj wystarcza w zupełności, a później w miarę przypływu gotówki mógłbyś uzupełniać o kolejne: central i efektowe.
                      To jest tylko luźny rzucony pomysł do przemyślenia. Jeżeli się spodoba, to możesz dalej coś z tym zadziałać.

Skomentuj

3 drogi nigdy nie będa wąskie jeśli wszystkie głośniki są na przodzie. Na basie minimum 20cm głośnik a to determinuje szerokość budy do conajmniej 22cm. Takie dwie klofty w pokoju o szerokości 2,5 metra? Dziękuję, postoję. Widziałęm jak wyglądały Fx-200 w pokoju 3,5x3,5 i nie był to piękny widok.

szeryf_rottingham - jak ci nie zależy na jakości to bierz budżetowy amplituner za 800zł nówkę. Yamaha czy Onkyo mają takowe w ofercie. Tylko pamiętaj - dasz więcej na kiepskie ale nowe ampli a będziesz miał mniej na DIY. Natomiast porządny nowy ampli to około 2000zł (Harman Kardon 255 chociażby) więc przy 3000zł budżetu zostaje niewiele na przetworniki.

A tak na marginesie nie rozumiem skąd u ludzi awersja do używanych amplitunerów.
                        Last edited by gooralesko; 03.05.2011, 23:06.

Skomentuj

3 drogi nigdy nie będa wąskie jeśli wszystkie głośniki są na przodzie. Na basie minimum 20cm głośnik a to determinuje szerokość budy do conajmniej 22cm. Takie dwie klofty w pokoju o szerokości 2,5 metra?
                          Sam odpowiedziałeś na zadane przez siebie pytanie :) nikt nie powiedział że wszystkie 3 głośniki na froncie to mus Poza tym napisałem 2,5/3 drogi.
                          Dla przykładu mój pokój ma 2,5x4 i Sonus Faber/Bingant wygląda dość zgrabnie. A nie wyobrażam sobie suba, bo nadmiar basu był by przytłaczający. Co może się i stać w przypadku tu omawianym.

A tak na marginesie nie rozumiem skąd u ludzi awersja do używanych amplitunerów.
                          Zgodze się z tym i też nie mam pojęcia skąd to się bierze. A przecież z samochodami to już nikt tak nie wybrzydza :P

A wracając do tematu, to wolę mieć nawet dwa duże fronty stereo, niz zagracony pokój z każdej strony głośnikami i zastanawiać się jak co gdzie ułożyć, iść na kompromisy, czy meble będą zawadzał a głośniki lepiej grały czy na odwrót i wiele innych tego typu problemów.

Samo dźwięk z KD przy takiej kubaturze (zakładając sufit na standardowej wysokości ~2,5m) i takim rozlokowaniu ścian w pokoju, będzie doznawało dużych zniekształceń, niezależnie od rozlokowania głośników.

Skomentuj

Generalnie IMHO, ja to na razie widzę tak, że najpierw złożę same fronty i kupię ampli i później sam po odsłuchu zadecyduję, czego mi jeszcze brakuje. I dopiero wtedy zajmę się centralnym, tyłami i subem.
                            Moim zdanie to błąd. Efekt będziesz miał dopiero przy systemie min. 5.0, W jaki sposób chcesz funkcjonować bez głośnika centralnego przy oglądaniu filmów?
                            spalisz temat i się zniechęcisz.

od 5.0 możesz zacząć, jesli mieszkasz sam na początek wystarczy. W kolejny etapie możesz dokupić (dobudować) suba.

Napisałeś że masz 3 koła do wydania, na wszystko czy tylko głośniki?

Skomentuj

sub do pokoju 10mkw to głupota, ja w 9mkw mam 2 monitory na 13cm głośniku i basu jest ilościowo wystarczająco,b o wiadomo, że taki głośnik nie zejdzie

ale np zrobić dobre fronty np AWX+Seas - byś miał do muzyki, w kinie w tak małym pokoju głośnik by wytworzył dość basu a na satelitki można dać coś skromniejszego :)

z używam ampli by nawet zostało kasy z tych 3000 i by było w porządku kino

licz 800-900zł na fronty, myślę że za 500-600 da się kupić w miarę ampli do kina i masz jeszcze sporo kasy na efektowe i central w które bym dużo kasy nie pakował np jakieś tanie monitory stx'a tylko z trochę lepszą wysokotonówką, na głośniku nie większym niż 13cm

Skomentuj

W jaki sposób chcesz funkcjonować bez głośnika centralnego przy oglądaniu filmów
                                Normalnie będzie funkcjonował. Dlaczego miałby odczuwać dyskomfort? Jak będzie oglądał sam lub we dwójkę to żadnych negatywnych odczuć miał nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  W jaki sposób chcesz funkcjonować bez głośnika centralnego przy oglądaniu filmów?
                                  Normalnie będzie funkcjonował. Dlaczego miałby odczuwać dyskomfort? Jak będzie oglądał sam lub we dwójkę to żadnych negatywnych odczuć miał nie będzie.
                                  Wyjściem jest w ustawieniach amplitunera, wyłączenie głośnika centralnego, wtedy dźwięk z niego zostanie przekierowany na frontowe (ale to już nie jest to).
                                  Ja wolałbym zrezygnować na razie z subwoofera, skoro masz takie małe pomieszczenie. Zawsze możesz go puźniej dołożyć.
                                  scythe1123 i inni dobrze radzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                    ale to już nie jest to
                                    I właśnie o to chodzi :-)

Skomentuj

No właśnie ze jest to. Nic nie tracisz oprócz kierunkowego dzwięku "spod TV". Jak oglądasz film sam to nie ma problemu. We dwóch też da się oglądać przy szeroko rozstawionych monitorach. Problem zaczyna się przy kanapie zawalonej ludźmi. Siedzący po lewej słyszą głównie lewy front. Analogiczna sytuacja jest z siedzącym po prawej. Wtedy jest niezbędny.

Wyjściem jest w ustawieniach amplitunera, wyłączenie głośnika centralnego, wtedy dźwięk z niego zostanie przekierowany na frontowe (ale to już nie jest to).
                                      No co ty nie powiesz panie. Wiadomo, że jak nie masz w zestawie centrala to wyłączasz go w ampli. Nie powtarzaj oczywistych spraw.

Skomentuj

Albo zaryzykować w coś a'la 2x15cm nisko-sredniotonowe i jakiś wysoki. Na fronty i central (waskie slupki), a efektowe po 1 sztuce nisko-sredniotonowca (monitory). Możesz na początek nawet zaszaleć i kupić dobry amp za 2K zł, a kino zrobić budżetowe, np. mission i poszukać arn150 lub 116.W ostateczności sub zrobić na jakiejs 8" i tda od Irka.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X