Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe do pokoju o wymiarach 2.5 x 4 metry

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
    zrobienie lepszych podłogówek 2,5 lub 3 drożnych plus ampli
    -jak dla mnie to najrozsądniejsza z rozpatrywanych propozycji ze względu na kubaturę pokoju, finansę, stosunek jakość/cena i ogólną przydatność (bo na czymś takim lepiej się muzyki słucha niż na KD)
    -basu w zależności od dobranych przetworników będzie odpowiednia ilosć zgodna z Twoim gustem (a swoje preferenecję możesz przecież opisać tutaj na forum)
    -wyższa jakość przetworników w takim systemie (bo zaoszczędzisz na ilości i pójdziesz w jakość)
    -bądź wybrać amplituner dużo wyższej jakości niż w poprzednich zestawieniach
    -zawsze możesz po jakimś czasię z tego zrobić KD (ale to już dość drogo wyjdzię ze względu na głośniki zastosowane w 2,5;3 drogach)

Oczywiście te rady tyczą się Twojego przypadku uwzględniając: pomieszczenie, finansę, wymagania, jakość (jedyne czego nie mogłem, bo nie znam to preferencję )

Ps. Ponawiam pytanie, co jest źródłem? Czy posiadasz odtwarzacz CD/DVD/BR ?
    Więc tak. Ogólnie nie mam odtwarzacza. Do odtwarzania filmów tymczasowo będę korzystał z xboxa. Ale wolałbym po czasie sprawić sobie coś konkretniejszego. . Natomiast komputer będzie mi służył do odtwarzania muzyki przez te kolumny. Generalnie pod względem muzycznym moje preferencje to metal i cięższe rytmy. Kolumny będą jeszcze podpięte pod xboxa. Generalnie skłaniam się do opcji dwóch konkretnych frontów. A późnej z czasem dopiero pomyślę nad centrale, sorroundem i basem. Zależy mi na tym aby to było przemyślanie złożone kino domowe a nie, na sytuacji, w której kupuję cały zestaw 5.1, który narobi więcej hałasu i jeszcze nie będę go miał gdzie postawić.

Skomentuj

Dwóch konkretnych czyli 2,5 drogi lub 3 drogi? A masz miejsce na takie kolumny? Daj schemat rozmieszczenia rzeczy w pokoju. Będzie łatwiej choć po samych wymiarach można wnioskować, że głebokie i szerokie 2,5 lub 3way będą zawadzać, delikatnie mówiąc.

Skomentuj

http://imageshack.us/f/827/uoenie.png/

Tak wygląda mój pokój, ułożenie mebli. Proporcje są zachowane.

Skomentuj

A gdzie drzwi a gdzie TV? Chyba nie chcesz mieć tego kina podłączonego do monitora na biurku? Jeśli to prawda i monitor pełnić będzie rolę TV do filmów i gier to bez wątpienia najlepszym wyborem będą monitorki w liczbie 5 i dobry sub którego możesz ustawić tam gdzie jest miejsce i gdzie będzie dawał najlepszy bas w miejscu odsłuchowym. Masz przed szafą i półką miejsce więc na podstawkach ściennych położyć surroundy a frontowe trzy kolumienki wiadomo gdzie - na biurku w kątach i pod lub nad monitorem.

Skomentuj

http://imageshack.us/f/718/uoenie.png/

Wybaczcie za 'drobne' niedociągnięcie. Biurko za niedługo będzie zdemontowane na potrzeby KD.

Skomentuj

Wiadomo co to. 5 monitorów i subwoofer bo takiego rozwiązania jestem zwolennikiem. Masz tam oznaczone różne miejsca gdzie sub się zmieści i nie będzie zawadzał.

Skomentuj

W sensie, że sub z boku łóżka?

Skomentuj

Tak, jako podstawka pod piwa w czasie oglądania filmu. Pamiętaj, że to są propozycje ustawienia suba i to które miejsce będzie najlepsze zależy od tego gdzie będzie z suba najlepszy bas w miejscu odsłuchowym czyli na kanapie.
                  Last edited by gooralesko; 05.05.2011, 17:05.

Skomentuj

Jak dla mnie, to takie rozstawienie jest trochę chybione. Bo wszystkie głośniki będą zbyt blisko słuchacza, pamiętaj że dłuższa ścianka ma 4 metry długości (owszem jest korekcja odległości w niektórych amplitunerach KD) a druga 2, ale to i tak dla mnie jest trochę chybionę.
                    A dodatkowo dźwięk z głośników efektowych będzie zniekształcony, bo około 1/3 powierzchni z ich wachlarza dźwiekowego będzie odbita od ściany (a przecież muszą one być zwrócone w kierunku uszu słuchacza, który będzie siedział na łożu )

W przypadku 5.1 kiedy wszystkie głośniki będą tak blisko słuchacza poziom głośności będzie znikomy, a więc i wrażenia odsłuchowe słabszę.

Ale możemy tak w nieskończoność, a osobo która potrzebuję pomocy będzie się miotała pomiędzy Naszymi dywagacjami nt. wyższości jednej opcji nad drugą.

Może ktoś wprowadzi powiew świerzości i pomoże rozwiązać ten problem?
                    Nie na temat...
                    a najzabawniejsze z tego wszystkiego jest to że oboje jesteśmy z Pzn gooralesko, może kiedyś omówimy ten problem przy piwku
                    Last edited by Hand; 05.05.2011, 17:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m Zobacz posta
                      Pytałem kiedyś na forum Pawła S. odnośnie serii AWX na efektowe. Powiedział, że firma STX ma wypuścić na rynek młodsze rodzeństwo.
                      Można jeszcze zastosować http://stx.pl/gdn-15-100-8-akx.html
                      Głośniki bardzo dobrze by się spisywały w pomieszczeniu Autora. AKX jest bardzo udanym głośnikiem, do tego jest zwrotnica z DX25tg.
                      Akx ok, ale przy awx już byłoby za dużo basu w pomieszczeniu, no i satelitki byłyby pokaźnych rozmiarów.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Panowie załóżcie sobie osobny temat i dyskutujcie sobie tam dalej...
                        tutaj poproszę tylko o propozycje ampli i głośników do kolumn do zestawu do 3000zł
                        każdy post nie w temacie karany będzie ostrzeżeniem
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Więc generalnie tak. Co myślicie o tym abym zrobił 2 fronty podłogowe 2.5 drożne, centrala też 2.5 drożnego i 2 sorroundy monitorki 2 drożne? Czy jest to dobry pomysł? Czy może lepiej zrobić wszystkie albo 2.5 drożne albo 2 drożne? I kolejna sprawa jakie polecilibyście mi amplitunery? Biorę coraz poważniej pod uwagę zakup używanego.

Aha, i co myślicie o tym, żeby fronty zrobić z bass-reflex a resztę w zamkniętych?

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 16:20 ----------

I jeszcze jedno pytanie.

Co myślicie o tym amplitunerze: http://www.ceneo.pl/2540421s?

Skomentuj

Nie starczy ci siana na takie rozwiązanie. Jak już to rób trzy drogi FX-200, do tego zmodyfikowany centralny na 2xSCX+PJ i na tyły już standardowe SCX+PJ. Zapewnie nie wiesz o czym mówię z tym SCXem i PJka więc powiem tylko tyle - przyjdzie Paweł to ci wklei linka lub nawet tekst ze zdjęciami jak zrobić te monitory A co do centrala - miał ktoś z forum taką zwrotę zmodyfikowana pod dwa SCXy ale nie pamiętam kto to był. Moim zdaniem śmiało możesz takiego centrala dać w 12l zamkniętych (taki ładny niski i szeroki central) na tej zmodyfikowanej zwrocie tak samo jak satelity w 7litrach. Odetniesz je w amplitunerze na 80,100Hz i wszystko będzie idealnie. Zreszta przy braku suba i FX-200 na przodzie nie tyle możesz a musisz odciąć tak małe pozostałe trzy kolumny by ilość i jednolitość basu była odpowiednia.

PS: Aha i weź pod uwagę fakt, że Fx-200 to kolumny które mają 30cm głębokości, więc o tyle będa odstawały o ściany. Przy 2,5m głębokości pokoju to duży uszczerbek centymetrów.

Z użyewk ampli pod FX-200 zastanowiłbym się nad tymi modelami: http://allegro.pl/marantz-sr4400-sre...580181025.html http://allegro.pl/amplituner-denon-a...8.html#gallery

Marantza polecam bo to marantz Zero nachalności, przebrzmiałości, precyzja, neutralność w brzmieniu, a Denona bo ma wysunięta na przód średnicę i niezbyt okazały bas (Jak więkoszóśc Denonów, tak już mają) co przy jego nadmiarze z Fx-200 będzie się dobrze komponowało i balansowało. Oglądając amplitunery używane zwróciłbym uwagę na to czym były w czasach ich premiery. Jak budżetówkami poniżej 2000zł to ine opłaca się takowych za 500zł brać. Natomiast serię wyższe, które sa czasem za 600-700zł wystawiane w dobrym stanie to godna uwagi propzycja, jeśli sprzedający nie wydaje się podejrzany (To oczywiste i zawsze od tego nalezy rozpoczynać oglądanie amplitunerów).
                            Last edited by gooralesko; 07.05.2011, 23:04.

Skomentuj

Czaruję...
                            X