Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning zwrotnicy

Witam czy któryś z kolegów posiada zmodernizowany lub orginalny schemat do kolumn yamahy NS BP300?
    Chodzi mi o jakiś projekt lekkiego tuningu zwrotnicy bo nigdzie ne można tego znaleść:biggrin:

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Chodzi mi o jakiś projekt lekkiego tuningu zwrotnicy bo nigdzie ne można tego znaleść
    Lekki tuning tzn. chcesz wymienić tylko kondensator w torze tweetera? Wystarczy odczytać wartość oryginalnego i wlutować lepszy np. MKP.
    Jak napisy nieczytelne, to wylutować i u kogoś zmierzyć wartość, jak nie masz Jig-a lub miernika pojemności.

Skomentuj

Myslałem raczej o wymianie wszystkcich kondensatorów kabli tylko nie wiem co z cewkami:???:
      A w dodatku wszystkie kondensatory w zwrotnicy to elektrolity wiec wydaje mi sie ze wymiana była by jak najbardziej na miejscu.\
      I czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to za rdzeń po lewej stronie w czarnej koszulce,I czy w ogóle wymiana wszystkich elementów na wszysze jakosciowo przyniosła by pozytywniejszy efekt
      http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc1204d.jpg/
      Last edited by Marios221; 04.05.2011, 21:14. Powód: Dodanie zdjeć

Skomentuj

Myslałem raczej o wymianie wszystkcich kondensatorów kabli tylko nie wiem co z cewkami
        Musisz się w takim razie liczyć ze sporymi kosztami, ( w zależności od jakości elementów) pewnie w jakiś dwóch stówkach się zmieścisz, przy wymianie wszystkich kondensatorów i cewek.
        Jeżeli cewki nie są nawinięte zbyt cienkim drutem ( na midbasie 0,8 - 1mm na rdzeniu, lub > 1mm powietrzna ), to bym je zostawił, elektrolity w torze nisko-średniotonowym również.
        Przy tej cenie i klasie głośników szkoda wydawać pieniędzy na drogie elementy.

Skomentuj

KAPRINT Ale sa tam raptem 3 kondensatory wiec chyba ich wymiana nie powina być taka droga?
          W takim razie mógłbyś powiedziec co najlepiej w niej wymienić i najlepiej na jakie chodzi mi o marke kondów,bo wlutowanie tam Jensen'ów nie bylo by wcale takie tanie

Skomentuj

wszystko już przecież KAPRINT napisał

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            na midbasie 0,8 - 1mm na rdzeniu, lub > 1mm powietrzna
            kondensator wlutować lepszy np. MKP
            a co najważniejsze

Przy tej cenie i klasie głośników szkoda wydawać pieniędzy na drogie elementy.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

KAPRINT Ale sa tam raptem 3 kondensatory wiec chyba ich wymiana nie powina być taka droga?
              Audiofilskie kondensatory MKP o pojemnościach rzędu kilkudziesięciu uF kosztują od 50-ciu do kilkuset zł. za szt.!
              Na stronie polink.com.pl sprawdź sobie ceny elementów.

Skomentuj

KAPRINT patrzałem na kondy na loudspeakershop.eu i maja mkp po wcale nie tak wygórowanej cenie,No i przecież chce poprawić zwrotnice do zwykłych monitorów a nie do nie wiado jakich audiofilskich kolumn wiec pisanie o kondach audiofilskich mija sie z celem myśle ze moge wydać na kondy do 100zł i mam nadzieje ze zmieszcze sie w budżecie

Skomentuj

to już lepiej wymień kondy na Jazen standard
                  a daj lepsze cewki
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To co w końcu ?
                    Poza tym nie wiem czy dostane takie cewki bo jak ktos zobaczy na zdjecie nawet nie wiem co to za rdzeń po lewej stronie i nie wiem jakiego szukać:|
                    http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc1204d.jpg/
                    P.S chyba jednak potrzebował bym schematu bo jak inaczej oblicze wartosci tych cewek,
                    A za same kondy wychodzi 98zł
                    Last edited by Marios221; 04.05.2011, 22:40.

Skomentuj

to taki tuning nie wiele da
                      ew wymienił bym elektrolity na podstawowe z stx-a
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marios221, jestes tu nowy a juz podpadasz
                        zakladasz glupie tematy i zadajesz banalne pytania nie biorac pod uwage tego co pisza inni...

to czarne cos po lewej stronie twojej zwrotnicy to cewka na rdzeniu zelazowym na tor niskotonowy
                        wymiana wszystkich kondensatorow mija sie z celem poniewaz tego NIE USLYSZYSZ!
                        dla swietego spokoju wymien jedynie kond z toru wysokotonowki na dowolny foliowy (MKT, MKS, MKSE, MT, MKP itp itd) - jedynie tutaj mozesz uslyszec roznice

jakbys chcial zmieniac calosc to niestety konieczne bylyby pomiary glosnikow w calej kolumnie i projektowanie zwrotnicy od podstaw - inaczej ten twoj tuning mija sie z celem

Skomentuj

Pawel S. A jakie pytania dla ciebie sa banalne??
                          Nareśćie otrzymalem zadysfakcionujaca mnie odpowiedz Bo co chwile koledzy zmieniaja zdanie Najpierw żeby wymienic kondy na Jantzen'y i wsadzic nowe cewki pózniej kondy od stx'a a teraz dowiaduje sie ze wymiana wszyskich kondensatorów nic nie da...
                          Wiec po co wczesniej miałem pakować tyle kasy w same kondy? jaki był tego cel ?

Skomentuj

Przeciez juz w pierwszym moim poscie skopiowalem wypowiedz kolegi KAPRINT, ze taki tuning jest bezsensowny
                            ale jak juz brnales w temat to chcialem, zebys zrobil to z glowa
                            czytaj ze zrozumieniem!
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                            X