Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe głośniki do kolumny centralnej(kino)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe głośniki do kolumny centralnej(kino)

Od czasu jak powiesiłem lcd ,drażni mnie umiejscowienie głośnika centralnego(prism 150),bo został tak jak był do tej pory w półce od szafki na której stoi reszta sprzętu czyli dobry metr poniżej dolnej krawędzi tv.Mam tunel w ścianie także kabel przeciągnąć to nie problem , ale wizualnie ten głośnik nie pasuje mi żeby był zamocowany bezpośrednio pod/nad tv.Najbardziej by mi pasowała tam kolumienka płytka i niska ,szerokość można zwiększyć dla potrzeb
    objętości głośników.
    Może to być gotowa kolumna lub diy ,ale musi grać nie gorzej niż centralna z taniego kina,nagłaśniać będzie pokój 33m częściowo otwarty na drugie tyle ,używana będzie do kina,tv.Koszt mało istotny,ale ze zdrowym rozsądkiem, fronty to Taga TPS 600F,tyły małe pierdziołki prism 150 i jest jeszcze subik na GDN-30-500-4-AP.
    Co zaproponujecie?

a nie mozesz zrobic nowej skrzynki pod swoje glosniki?

Skomentuj

Mogę , ale wolałbym na mniejszej średnicy głośnika aby maksymalnie zmniejszyć wysokość kolumny, tylko do jak małej średnicy mogę zejść?
      A może nadały by się głośniczki ambilight ? jakie one mają wymiary?czy mógłbym połączyć je w szeregu aby zwiększyć moc i nie zejść poniżej 4ohm?
      Last edited by krzychu73; 05.05.2011, 18:03. Powód: dodatkowe dane

Skomentuj

musialbys dac tam z 6 zestawow zeby to jakos zagralo - one ciche sa
        ale pomysl nie glupi

Skomentuj

przy 6 ambi najlepszym wyjściem będzie połączenie ich szeregowo równolegle co da w sumie 6ohm. Czy się mylę bo już sam nie wiem.

Skomentuj

jeden glosniczek ma 4r
            w przypadku 6 zestawow mamy 12 glosnikow
            tak wiec mozna osiagnac np 3r

Skomentuj

jesli interesuje cie fabryczny głośnik mivoc htr280 lub htc280 kolor czarny, wykonany z mdf, wymiary 105 x 265 x 130 mm

odezwij sie na pw, mam kilka nowych sztuk

Skomentuj

Pomysł zastosowania głośniczków ambilight, przynajmniej dla mnie, wydaje się strzałem w 10. Nie spieszy mi się z kinem, ale nigdy nie miałem pomysłu na jakieś głośniki do kolumny centralnej, bo albo za duże, albo za drogie. Zależy tylko jak to gra. IMO nie powinno być problemu z wokalem, co jest zwykle "przeznaczeniem" kolumny centralnej. Niestety nie słyszałem ich nigdy na żywo, ale telewizory LCD zwykle źle nie "grają".

Z racji tego, że mam w szafce 5 szt. SC10N przeznaczonych właśnie do kina, można spróbować połączyć z 10 szt. tych głośniczków po 5 z lewej i 5 z prawej, a na środku SC10N jako uzupełnienie góry. Do tego jakaś zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                  Z racji tego, że mam w szafce 5 szt. SC10N przeznaczonych właśnie do kina, można spróbować połączyć z 10 szt. tych głośniczków po 5 z lewej i 5 z prawej, a na środku SC10N jako uzupełnienie góry. Do tego jakaś zwrotnica.
                  no to bez maskownicy sie nie obejdzie

Skomentuj

ambi grają trochę plastikowo, momentami zalatuje tandetą, ale po chwili idzie się przyzwyczaić i nawet przyjemnie się ich słucha, oczywiście po uzupełnieniu góry. O zejściu nie warto mówić, wiadomo jak grają głośniki tej średnicy, po uzupełnieniu subem jest dobrze.
                    Kurcze z tym kinem fajny pomysł, chyba trzeba zorganizować kolejne zamówienie na ambi i missiony

Nie na temat...
                    oo Pawle twój podpis się pojawił :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X