Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe- ogólna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe- ogólna dyskusja

pomoże rozwiązać ten problem?
    Problem jest jeden. Uważasz, że do małego pokoju nie powinno sie dawać kina domowego bo odbicia, bo za mała odległość od słuchacza, bo ble, ble. Ja uważam inaczej bo wrażenia odsłuchowe z surroundów które będa oddalone od głowy o 1,5m conajmniej (U niego na pewno bo ma 4 mety rozpiętości - ja mam 3,2m na szerokość i w kątach sa rozstawione satelity) są normalne i nie różnią się od wrażeń w 22m2. Ponadto jak tyły są bliżej niż przody to sie je przycisza o odpowiednią liczbę dB i balans pomiędzy przodem a tyłem jest zachowany. Krótka piłka bo takie blubranie mnie męczy - autorze chcesz mieć dzwięk przestrzenny w grach z X360? Uwierz mi ME2, Assasiny czy CODy utwierdzą cię w przekonaniu, że dobrze jest mieć KD. Chcesz oglądać Trony, Terminatory i inne Avatary ze słyszalnymi za twoimi plecami dyskami, wybuchami i niebieskimi pokrakami latającymi na jeszcze większych pokrakach? Jak odpowiedź jest twierdząca to rób 5.1 i nie sugeruj się wypowiedziami ludzi próbujących forsować opinię mówiąca o bezsensowności kina w 11m2. Sprawdziłem to organoleptycznie i wiem co mówię.

a najzabawniejsze z tego wszystkiego jest to że oboje jesteśmy z Pzn gooralesko, może kiedyś omówimy ten problem przy piwku
    Możemy :) Pokażę ci jak można przyjemnie oglądać filmy na 4.0 (Ba! To dopiero herezja dla ludzi myślących, że kino to tylko 5.1 i ani jednego kanału mniej) w 11m2.
    Last edited by gooralesko; 05.05.2011, 18:24.

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    rób 5.1 i nie sugeruj się wypowiedziami ludzi próbujących forsować opinię mówiąca o bezsensowności kina w 11m2.
    Pokażę ci jak można przyjemnie oglądać filmy na 4.0 (Ba! To dopiero herezja dla ludzi myślących, że kino to tylko 5.1 i ani jednego kanału mniej) w 11m2.
    Przyznaje że całego tematu nie czytałem ale coś kolega kręci, zaprzecza sam sobie. Nie ma kina 4.0, jak odtworzysz sygnał DD,dts prawidłowo?, strumień danych zawiera osobne ścieżki dla każdego kanału 5.1.

Skomentuj

Hehe i tu wychodzi brak sprawdzenia czegoś zanim się napisze. Funiax polecam tą czynność - sprawdź a dopiero poźniej powątpiewaj. Bo ja udowadniać zdjęciami nie będę, że na kwadrofonii w ampli uruchamiają się dekodery DD lub DTS. Jedynie niewiedza może powodować takie zdziwienie. Podpowiem jedno - jak wyłączysz w menu amplituera suba (Wtedy ampli zmusza cię do pełnego pasma na frontach tzw. LARGE) i centrala (Całe pasmo tego kanału jest odtwarzane przez fronty) to dekodery nadal będą działały. Dokładnie tak jak przy pełnej liczbie kanałów.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
        Nie ma kina 4.0, jak odtworzysz sygnał DD,dts prawidłowo?, strumień danych zawiera osobne ścieżki dla każdego kanału 5.1.
        no i to chyba było by tyle w temacie ilości głośników
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Problem jest jeden. Uważasz, że do małego pokoju nie powinno sie dawać kina domowego bo odbicia, bo za mała odległość od słuchacza, bo ble, ble.
          Dokładnie tak uważam :P

Ja uważam inaczej bo wrażenia odsłuchowe z surroundów które będa oddalone od głowy o 1,5m conajmniej (U niego na pewno bo ma 4 mety rozpiętości - ja mam 3,2m na szerokość i w kątach sa rozstawione satelity) są normalne i nie różnią się od wrażeń w 22m2. Ponadto jak tyły są bliżej niż przody to sie je przycisza o odpowiednią liczbę dB i balans pomiędzy przodem a tyłem jest zachowany.
          Tak jak pisałęm można przyciszyć, ale to i tak nie jest to Nie uważam się (broń Bożę!) za udiofila, ale denerwuję mnie kiedy część dźwięku jest zniekształcona gdy dociera do ucha, co bez problemu wyłapuję (nie wiem jak to jest u autora tematu), czy kolumny znajdują się na różnych wysokościach: ~5 cm wysokości na każde 50 cm odległości jest zauważalne (a taka najparawdopodobniej będzie w przypadku autora ze względu na rozmieszczenie mebli w pokoju).

Krótka piłka bo takie blubranie mnie męczy - autorze chcesz mieć dzwięk przestrzenny w grach z X360? Uwierz mi ME2, Assasiny czy CODy utwierdzą cię w przekonaniu, że dobrze jest mieć KD. Chcesz oglądać Trony, Terminatory i inne Avatary ze słyszalnymi za twoimi plecami dyskami, wybuchami i niebieskimi pokrakami latającymi na jeszcze większych pokrakach? Jak odpowiedź jest twierdząca to rób 5.1 i nie sugeruj się wypowiedziami ludzi próbujących forsować opinię mówiąca o bezsensowności kina w 11m2. Sprawdziłem to organoleptycznie i wiem co mówię.
          Argument o tych niebieskich COD'ach, latających Tronach i innych tego typu w 5.1 jest jak najbardziej trafiony!
          ALE!! Dalej twierdzę że 5.1 w takim pokoju jest stanowczo zbyt dużo! Co również nie jednokrotnie przerabiałem ze znajomymi porzyczając sprzęt od jednych i przynosząc innym aby sami się przekonali i pomimo wszystkich tych wodotrysków oferowanych przez zestaw 5.1 decydowali się na 2.0, a często szli na kompromis i (co jest najrozsądniejszym wyborem w przypadku chęci posiadania "dźwięku przestrzennego") na kwadrofonię

a najzabawniejsze z tego wszystkiego jest to że oboje jesteśmy z Pzn gooralesko, może kiedyś omówimy ten problem przy piwku

Możemy Pokażę ci jak można przyjemnie oglądać filmy na 4.0 (Ba! To dopiero herezja dla ludzi myślących, że kino to tylko 5.1 i ani jednego kanału mniej) w 11m2.
          A z tym się zgadzam, bo nie jednoktornie doświadczyłem tego cudownego uczucia odsłuchu w systemie kwadrofoni właśnie w pomieszczeniach o dość małej kubaturze.
          I tak jak sam pisałeś wcześniej o tych niebieskich stworkach, że tylko KD, tak teraz wychodzi to, że nie musi to być przecież 5.1, za którym tak bardzo oponowałeś, a przecież np 4.0 z czym oboje się zgadzamy :) (a swoją drogą nazywanie systemu 4.0 kinem domowym jest błędne)

poparcie tego że 4.0 nie jest dźwiękiem przestrzennym (żeby pominąć zbędne kłutnie):
          -John Borwick "Loudspeaker and Headphone Handbook", Third edition 2001
          -Newell, P R, "From mono and stereo, through quadrophony to surround – a review of control room requirements and practices’, Proceedings of the Institute of Acoustics, 19, Part 6, 135–154 (1997). Reprinted in Audio Media, European Edition (December 1997 and January 1998).

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 18:01 ----------

Hehe i tu wychodzi brak sprawdzenia czegoś zanim się napisze. Funiax polecam tą czynność - sprawdź a dopiero poźniej powątpiewaj. Bo ja udowadniać zdjęciami nie będę, że na kwadrofonii w ampli uruchamiają się dekodery DD lub DTS. Jedynie niewiedza może powodować takie zdziwienie. Podpowiem jedno - jak wyłączysz w menu amplituera suba (Wtedy ampli zmusza cię do pełnego pasma na frontach tzw. LARGE) i centrala (Całe pasmo tego kanału jest odtwarzane przez fronty) to dekodery nadal będą działały. Dokładnie tak jak przy pełnej liczbie kanałów.
          widzę że w trakcie jak pisałem i zajmowałęm się paroma innym sprawami ciekawa dyskusja się rozpoczeła

To tak aby to sprostować, kwadrofonia ma możliwość odtwarzania dźwięku przestrzennego (z pewnymi ograniczeniami!), ale to jest uwarunkowane amplitunerem który jest zastosowany. Bo np H/K ma możliwość odtwarzania nawet DTS HD w kwadrofoni Z TYM WYJĄTKIEM, że jest on przepuszczony przez układ logiczny Logic 7, badź procesor dźwiękowy (w zależności od tego jak kodowany jest dźwięk) aby pewnie doznania psychoakustyczne, które są czysto akustyczne w 5.1 był dostępne w tym systemie.
          Dyskutując na ten temat trzeba wziąc pod uwagę amplituner jaki się posiada.

Skomentuj

Hehe i tu wychodzi brak sprawdzenia czegoś zanim się napisze. Funiax polecam tą czynność - sprawdź a dopiero poźniej powątpiewaj. Bo ja udowadniać zdjęciami nie będę, że na kwadrofonii w ampli uruchamiają się dekodery DD lub DTS. Jedynie niewiedza może powodować takie zdziwienie.
            Dekodery się uruchomi, to nie problem ale bez centralnego nie odtwarzasz całego pasma, i proponuję jeszcze z tym poeksperymentować a nie wprowadzać innych w błąd. Dobrze że oprócz tych herezji pojawiają się głosy rozsądku ale widzę że coraz trudniej się z mimi przebić, coraz więcej wszechwiedzących na forum.

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
            Bo np H/K ma możliwość odtwarzania nawet DTS HD w kwadrofoni Z TYM WYJĄTKIEM, że jest on przepuszczony przez układ logiczny Logic 7, badź sam procesor dźwiękowi (w zależności od tego jak kodowany jest dźwięk) aby pewnie doznania psychoakustyczne, które są czysto akustyczne w 5.1 był dostępne w tym systemie.
            A słuchałeś tego, to już jest zwykłe surrand, w porównaniu z dts z prawidłową ilością głośników to sieczka nie dźwięk.

Skomentuj

To tak aby to sprostować, kwadrofonia ma możliwość odtwarzania dźwięku przestrzennego (z pewnymi ograniczeniami!), ale to jest uwarunkowane amplitunerem który jest zastosowany. Bo np H/K ma możliwość odtwarzania nawet DTS HD w kwadrofoni Z TYM WYJĄTKIEM, że jest on przepuszczony przez układ logiczny Logic 7, badź procesor dźwiękowy (w zależności od tego jak kodowany jest dźwięk) aby pewnie doznania psychoakustyczne, które są czysto akustyczne w 5.1 był dostępne w tym systemie.
              Dyskutując na ten temat trzeba wziąc pod uwagę amplituner jaki się posiada.
              No 4.0 to kwadrofonia a że ją uruchamiam na amplitunerze KD to inna sprawa. 4.0 to pierwszy system dzwięku przestrzennego który zakładał cztery takie same kolumny na każdym kanale. KD (Czyli umówmy się 5.1) to poprostu ulepszona kwadrofonia ze zmienionymi akcentami. Już nie cztery takie same kolumny robiące przestrzeń wokół słuchacza a duże fronty, dodanie centralnego głośnika w celu ukierunkowania niektórych dzwięków, zdegradowanie surroundów do małych pierdziawek (W 99% masówki jaka zalała rynek) oraz dodanie generatora najniższych częstotliwości czyli suba (Jakże w kinie potrzebnych więc i w KD niezbędnych). Ale kwadrofnia ma swój urok. To wymarzony system dla kogoś chcącego mieć mocne 3way i efekty dzwięku przestrzennego. Akustyk wprowadził niedawno dwa takie projekty, które w połaczeniu ze sobą dają ****** kwadrofonię (Lub zubożałe KD bo to jednak nie cztery takie same kolumny - jak zwał tak zwał) na bardzo wysokim poziomie (Sądząc po zastosowanych przetwornikach).

http://www.akustyk.com.pl/projekty/NE3.html
              http://www.akustyk.com.pl/projekty/NEM1.html

ale bez centralnego nie odtwarzasz całego pasma
              Jak nie odtwarza całego pasma bez centrala skoro w założeniach centralny w KD to nic innego jak wyciągnięcie niektórych dzwięków z frontowego stereo i podanie ich wyłacznie na tym kanale by ukierunkować te dzwięki ze środka przedniej sceny. Jak wyłączysz centrala to całe pasmo jest rozkladane na fronty i tyle w temacie. W związku z tym zachodzi pytanie - co ty opowiadasz człowieku? Najpierw się pytasz jak można na aktywnych 4 kanałach uruchamiać dekodery, pokazując tym swoje braki w wiedzy, a teraz innych od "wszechwiedzących" wyzywasz? Już ci powiedziałem i się powtórzę tylko raz - najpierw sprawdź podmiot sporu, a poźniej dyskutuj.
              Last edited by lklukasz; 05.05.2011, 19:43.

Skomentuj

Panowie, trochę offtopic się zrobił!

Nie na temat...

A słuchałeś tego, to już jest zwykłe surrand, w porównaniu z dts z prawidłową ilością głośników to sieczka nie dźwięk.
                To jest pełne dts HD z tym wyjątkiem, że pewne częstotliwości zamiast na centralny podawane są na front podobnie jak z basem i czesto głośniki, które mają wolny czas reakcji po prostu nie dają rady. Zależy do czego taki system ma być przeznaczony, jeżel tylko do filmów to nigdy nie przegoni on systemu 5.1, a jeżeli do muzyki oraz filmów/gier to w wystarczy (w zależności od tego w jakich proporcjach)

4.0 to pierwszy system dzwięku przestrzennego który zakładał cztery takie same kanały.
                Polecam wszystkim literature które podałem, a jeżeli chodzi o prawdziwą kopalnię wiedzy nt. audio i nie tylko to polecam chomika: http://chomikuj.pl/branibor (gdzieś już ktoś kiedyś ten link na tym forum podał)

Już nie cztery takie same kolumny robiące przestrzeń wokół słuchacza a duże fronty, dodanie centralnego głośnika w celu ukierunkowania niektórych dzwięków, zdegradowanie surroundów do małych pierdziawek
                To nie tylko polega nia podziale odpowiednich częstotliwości na odpowiedni nkanały, oraz wyborze przez dekoder jaki dźwięk na jaki kanał. Niestety to jest trochę bardziej skomplikowanę :(

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 18:28 ----------

Jak nie odtwarza całego pasma bez centrala skoro w założeniach centralny w KD to nic innego jak wyciągnięcie niektórych dzwięków z frontowego stereo i podanie ich wyłacznie na tym kanale by ukierunkować te dzwięki ze środka przedniej sceny. Jak wyłączysz centrala to całe pasmo jest rozkladane na fronty i tyle w temacie.
                Szkoda że to napisałeś, a nie zdążyłeś przeczytać mojego posta :(

Napisał gooralesko

Już nie cztery takie same kolumny robiące przestrzeń wokół słuchacza a duże fronty, dodanie centralnego głośnika w celu ukierunkowania niektórych dzwięków, zdegradowanie surroundów do małych pierdziawek

To nie tylko polega nia podziale odpowiednich częstotliwości na odpowiedni nkanały, oraz wyborze przez dekoder jaki dźwięk na jaki kanał. Niestety to jest trochę bardziej skomplikowanę

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

Prosił bym moda jeżeli to możliwe na wydzielenie nowego tematu na tą dyskusję, bo robi się tutaj mały bałagan :|

Skomentuj

To nie tylko polega nia podziale odpowiednich częstotliwości na odpowiedni nkanały, oraz wyborze przez dekoder jaki dźwięk na jaki kanał. Niestety to jest trochę bardziej skomplikowanę
                  Chętnie poczytam co masz do napisania o tej sprawie

Skomentuj

Jak nie odtwarza całego pasma bez centrala skoro w założeniach centralny w KD to nic innego jak wyciągnięcie niektórych dzwięków z frontowego stereo i podanie ich wyłacznie na tym kanale by ukierunkować te dzwięki ze środka przedniej sceny. Jak wyłączysz centrala to całe pasmo jest rozkladane na fronty i tyle w temacie.
                    To jest pełne dts HD z tym wyjątkiem, że pewne częstotliwości zamiast na centralny podawane są na front podobnie jak z basem i czesto głośniki, które mają wolny czas reakcji po prostu nie dają rady.
                    Co za brednie wymyślacie, procesor zmiksuje wam dźwięk jak tylko chcecie ale tu nie o to chodzi, prawidłowym odbiorem jest tylko zdekodowanie sygnałów na poszczególne kanały i koniec, nawet nie musi się to odbywać w amplitunerze, wystarczy że źródło np dvd ma wmontowany dekoder i wyjście 5.1.

Skomentuj

Ale ja nic takiego nie napisałem więc nie rozumiem o czym piszesz w tym fragmencie.
                      Chciałem uprzedzić to co chciałeś napisać.
                      A dokładniej to:

Pisząc to:

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

Co za brednie wymyślacie, procesor zmiksuje wam dźwięk jak tylko chcecie ale tu nie o to chodzi, prawidłowym odbiorem jest tylko zdekodowanie sygnałów na poszczególne kanały i koniec, nawet nie musi się to odbywać w amplitunerze, wystarczy że źródło np dvd ma wmontowany dekoder i wyjście 5.1.
                      Powiedzmy że się zgadzasz, a co się w takim razię dzieję z tym dźwiękiem kodowanym w 5.1 kiedy jest podawany na 2.1? Pasma które idą na efektowe i centralnego są obcinane (taki żart)? Dodawane po prostu do frontów i tyle? WŁAŚNIE ŻE NIE! Każdy ze współcześniej stosowanych procesorów posiada odpowiednie algorytmy które "próbują" zrobić z tego znowu 5.1 na zestawie 2.1 dzięki psychoakustyce. O czym już wcześniej wspominałem, jednym z najbardziej zaawansowanych systemów tego typu jest logic7, 8, 9. A ogólnie procesory logic są dodawana do masowo produkowanych sprzętów innych marek! Oczywiście są też inne firmy produkujące tego typu układy logiczne.

Skomentuj

W naturze czy audio, nic nie ginie :) I tak sumarycznie to samo bedzie odtwarzalo, czy to na jednym zespole glosnikow, czy to na 6 . Ale skoro mamy sygnal w 5.1 to czemu z tego nie skorzystac ?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          UWAGI MODERATORA
                          Panowie załóżcie sobie osobny temat i dyskutujcie sobie tam dalej...
                          tutaj poproszę tylko o propozycje ampli i głośników do kolumn do zestawu do 3000zł
                          każdy post nie w temacie karany będzie ostrzeżeniem
                          Dlatego prosiłem jakiegoś moderatora o wydzielenie części tego wątku i stworzenia dla niego tematu jeżeli to możliwe.
                          Prosił bym moda jeżeli to możliwe na wydzielenie nowego tematu na tą dyskusję, bo robi się tutaj mały bałagan :|
                          Wspominałem też o tym że offtopujemy :)
                          Panowie, trochę offtopic się zrobił!

---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post o 18:58 ----------

To po tak miłej dyskusji na dany temat (choć nie zawsze do końca związanej z nim ) do jakiego wniosku doszedł jego twórca?

Skomentuj

A kwadrofonia to nie czasem stereo . W KD kazda siezka ma inna charakterystyke . Tak mi sie wydaje jak ogladam siezki 5.1 .

Skomentuj

Powiedzmy że się zgadzasz, a co się w takim razię dzieję z tym dźwiękiem kodowanym w 5.1 kiedy jest podawany na 2.1?
                              To ja ci odpowiem. Jest powiedzmy "sklejany". Amplituner 5.0 z włączonymi frontami (Ustawionymi na small) i podłaczonym aktywnym subem (Czyli 2.1 jakby nie patrzeć) wypluje z siebie napis stereo (przy ustawieniach auto) pomimo używania pomocniczego kanału do uzpełniania pasma. I pomimo tego, że film wysyła 6 kanałów, amplituner wupluje z siebie trzy zawierające każdą informację z otrzymanego 5.1 tyle, że nie dekoduje tego za pomocą DD lub DTSa. Dla mnie to logiczne i w pełni zrozumiałe. Nie wiem dlaczego przy wyłaczeniu w amplitunerze niektórych kanałów miałoby tych dzwięków na istniejących kanałach brakować oraz dlaczego ampli miałoby pogarszać jakość ścieżki otrzymanej. To samo tyczy się 4.0 tyle, że wtedy ampli uruchamia dekodery DD lub DTS bo ma "tyły" do dyspozycji. Jajka zaczynają się w drugą stronę czyli przy próbach rozkładania dzwięku 2.0 na 5.1 w postaci Pro Logica II i CSa. To jest jak najbardziej biedna metoda polepszania (Moim zdaniem pogarszania) wrażeń odsłuchowych na amplitunerze i nie polecam jej nikomu.

A kwadrofonia to nie czasem stereo .
                              Nie

Skomentuj

chociazby to http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwadrofonia

lub

Leopold B. Witkowski "O stereo i kwadrofoni"
                                Last edited by Kwiecie?; 05.05.2011, 21:11.

Skomentuj

Panowie, naprawdę bardzo miło się dyskutuje z Wami na ten temat, ale warny mogą się za chwilę posypać :|
                                  Chciałbym dokączyć ten wątek jak pewnie każdy z Was, więc składam WIELKĄ PROŚBĘ w imieniu moim jak i pewnie Waszym do moderatorów co już uczyniłem wcześniej, o przeniesienie częsci tego watku do nowego tematu i dalszą dyskusję na ten temat w nim.
                                  Zostaję nam tylko czekać, czy moderatorzy się zdecydują na ten krok czy nie, bo pewnie nikomu nie będzie się chciało całego tematu od nowa rozpisywać.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 20:24 ----------

To ja ci odpowiem. Jest powiedzmy "sklejany". Amplituner 5.0 z włączonymi frontami (Ustawionymi na small) i podłaczonym aktywnym subem (Czyli 2.1 jakby nie patrzeć) wypluje z siebie napis stereo (przy ustawieniach auto) pomimo używania pomocniczego kanału do uzpełniania pasma. I pomimo tego, że film wysyła 6 kanałów, amplituner wupluje z siebie trzy zawierające każdą informację z otrzymanego 5.1 tyle, że nie dekoduje tego za pomocą DD lub DTSa.
                                  Trochę bardzo zawile to napisałeś i ciężko złapać w tym sens Twojej wypowiedzi.

---------- Post dodany o 20:37 ---------- Poprzedni post o 20:26 ----------

Dziękuje drogim moderatorom

---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post o 20:37 ----------

To samo tyczy się 4.0 tyle, że wtedy ampli uruchamia dekodery DD lub DTS bo ma "tyły" do dyspozycji.
                                  To nie zależy tylko od ilości głośników podłączonych, bo w niektórych amplitunerach sprytnymi metodami możesz uruchomić na systemie 2.1 dźwięk 5.1 poprzez błędy w oprogramowaniu. I rzeczywiście część sygnały będzie "podawana na efektowe i central"

(Ustawionymi na small)
                                  Stosujesz "oznaczenia" które nie są standardem we wszystkich firmach i może to prowadzić do pewnych nieporozumień. Ja wiem o co chodzi, ale czy inni?

Jeszcze raz wytłumaczę:
                                  W zależności od tego jaki amplituner się posiada ma on określone funkcję. W przypadku posiadania sprzętu 5.1 i dźwięku podawanego w 5.1 nie ma problemu.

Kiedy posiadamy system kwadrofoniczny, a amplituner jest ustawiony na ten że system, a jest zaimplementowany odpowiedni procesor dźwięku z logiką która pozwala na downgrade (czyli w dzisiejszych czasach standard) na 4.0 podawany będzie sygnał 4.0 ALE Z ODPOWIEDNIMI TRIKAMI PSYCHOAKUSTYCZNYMI, które zostały dopisane przez procesor do ścieżki dźwiękowej podczas downgrade na 4.0 z 5.1 aby wrażenie pełnego kina domowego było zachowanę. I tak np. jeżeli zobaczysz rozmawiających ludzi i zobaczysz ich na TV przed Tobą to dźwięk zostanie podany na fronty, jeżeli będzie strzał zza pleców w kierunku tych osób, to dźwięk będzie przekazany z tylnich głośników na przednie tak jak leci nabój. A przecież w 5.1 odbyło by się to z efektowych przez frontowe na centralny. I tu właśnie działa procesor dźwięku (dekodujący i rozprowadzający odpowiednie dźwięki na odpowiednie kanały, jak i również podający ich odpowiednie natężenie i parę innych dupereli)

Dlatego cały czas pisałem o tym że różnica pomiędzy 5.1, a 4.0 itd. nie polega tylko na podawaniu odpowiednich częstotliwości i dźwięków na dany kanał, a jest bardziej skomplikowana.

Skomentuj

Trochę bardzo zawile to napisałeś i ciężko złapać w tym sens Twojej wypowiedzi.[COLOR="#696969"]
                                    OK napiszę to najprościej jak tylko potrafię. Najlepiej w punktach.

- Amplituner 5.1 z podączonymi frontami ustawionymi na SMALL (czy amplituner odcina pasmo poniżej 100Hz, 80Hz - to najbardziej popularne częst. odcięcia) i subwooferem pod pre outa. Reszta kanałów jest ustawiona jako NONE czyli tłumacząć na polski "wyłączone", "nie ma ich", "nie podłączone", amplituner uznaje, że ich nie ma
                                    - ampli w takiej konfiguracji dostaje sygnał 5.1 po optyku, hdmi lub coaxialu ze źródła (PC z optycznym OUT, X360, PS3, Blu-ray, DVD) które jest tak skonfigurowane aby potrafiło przesłać zakodowanych 6 kanałów ze ścieżki filmu.
                                    - tutaj mała poprawka - uruchamiają się dekodery dzwięku przestrzennego i na wyświetlaczu amplitunera widnieje info DD lub DTS
                                    - w "magiczny sposób" każdy dzwięk jaki został w ścieżce przypisany do surroundów i centrala jest bez strat odtwarzany na frontach wspomaganych poniżej 80,100Hz dzwiękami z suba
                                    - i to wszystko, rzecz jest prosta jak drut. Nie umiem tego wyjasnić klarowniej.

A co do oznaczeń. Dla tych co nie bardzo kojarzą o czym mowa.

W menu amplitunerów można ustawiać różne rodzaje podłączonych głosników lub wyłączać dany rodzaj kanałów. Przeważnie podział jest taki:
                                    Ampli 5.1:
                                    Subwoofer, frontowe, centralny, efektowe (Surround).
                                    Ampli 6.1:
                                    to samo co wyżej plus tylny centralny
                                    Ampli 7.1:
                                    subwoofer, frontowe, centralny, surround boczne, surround tylne

Suba można ustawić na włączonego lub wyłączonego (NONE, OFF i takie tam)
                                    A resztę kanałów można ustawić w jeden z trzech trybów:
                                    LARGE - amplituner uznaje, że masz do tej grupy kanałów podłączone duże kolumny podłogowe potrafiące zagrać niskim basem i będzie podawał pełne pasmo przenoszenia jakie dostanie ze źródła
                                    SMALL - amplituner uznaje, że do tej grupy kanałów podłączone są kolumny o głośnikach małej średnicy nie potrafiące zagrać niskim basem i odetnie na tych kanałach pasmo na pewnej częstoliwości (Popularne sa 80Hz - Onkyo, 100Hz - Maranztz). Resztę poniżej odcięcia poda na subwoofer jesli jest w systemie lub fronty jeśli suba nie ma (Jeśli suba nie ma w systemie fronty są AUTOMATYCZNIE ustawiane na LARGE)
                                    NONE, OFF - wiadomo co to znaczy, brak grupy kanałów, amplituner po dostaniu źródła 5.1 przekierowuje dzwięk na fronty z wyłączonego centrala i surroundów.
                                    Last edited by gooralesko; 05.05.2011, 23:25.

Skomentuj

Tak, wszystko się zgadza w tym co napisałeś, ale rozmowa dotyczy tego co się dzieję gdy do amplitunera dostarczony jest sygnał w standardzie 5.1 (DD/DTS) i w nim dekodowany, a podłączony jest np zestaw 4.0
                                      W takim przypadku trafia on do procesora dźwięku i jest konwertowany w odpowiedni sposób, tak aby to wszystko grało na 4.0, po czym do gry wchodzi układ/y logiczny zajmujący się "wrażeniami odsłuchowymi" i próbuję to odtworzyć w taki sposób, aby to wszystko było tak samo odczuwalne jak w przypadku zestawu 5.1 (prawdę mówiąc, to obydwa te procesy odbywają się prawię równolegle).

I co najważniejsze, to jest podawane dalej w standardzie DD/DTS nawet jeżeli posiadasz system kwadrofoniczny (w przypadku odpowiednich ustawień amplitunera).

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Napisał funiax1
                                        Nie ma kina 4.0, jak odtworzysz sygnał DD,dts prawidłowo?, strumień danych zawiera osobne ścieżki dla każdego kanału 5.1.
                                        no i to chyba było by tyle w temacie ilości głośników

Ciekwawy temat się stworzył.. a może spróbujemy dialogi skierować na głośniki efektowe z tyłu?

Oczywiście popieram Kolegów Funiaxa i lklukasz podkreślających podstawowe zasady działania kina i efektów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X