Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hi-End... ? :|

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hi-End... ? :|

No wiec tak wielokroc widziałem konstrukcje na zagranicznych forach typowe hi endy ale w nich czesto brakuje wysokotonowców o co z tym chodzi? u nas kazda konstrukcja takowy przetworniki...
    a drugie pytanie/ciekawostka dotyczy tego linku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36669222
    ciekawa membrana lecz znów brak wysokotonowca

w tym minisprzęcie zastosowano głosniki jednodrożne. membrany są na tyle małej srednicy ze widzocznie radzą sobie w wysokimi. nigdy nie słyszłem takiego czegoś ale hi-endu bym się nie spodziewał. 2,6kzł za takie maleństwo! I kto to kupi?

Skomentuj

co do tego zestawu jvc, polecam dwa linki:
      http://newpaper.asia1.com.sg/top/sto...,63691,00.html
      http://www.trickology.com/thebored/s...ead.php?t=3314

lub krotki watek na audiomani:
      http://audiomania.sart.pl/forum/viewtopic.php?t=73

Skomentuj

Ale to malutkie jest...:|

Skomentuj

To jeszcze tylko betonowej membrany nie bylo :)

Trzeba bardzo malo wiedziec o soprzecie audio zeby takim malenstwem sie zachwycac. Ale nagrode to to dostalo bo to pierwsza drewniana mambrana na swiecie.

Skomentuj

boszzz jakos nie zaufalbym takiemu wynalazkowi jak drewniana membrana.

Skomentuj

Poza tymi membranami ta wieza JVC to zamuła jak inne z supermarteku za 800 zł. Kolumna jednodrożna to utopia , nigdy nie powstanie głośnik przetwarzajacy całe pasmo bo to fizycznie nie możliwe , przynajmniej przy klasycznej konstrukcji głośnika.
              Elektrostatem można przetworzyć bardzo szeroki zakres ale do najniższych częstotliwości musiałby mieć ogromną powierzchnię .

Skomentuj

Yoshi_80, podpinam sie bo mam dylemat,zresztą juz rzucałem topic ale bez odzewu.Intrygują mnie bardzo AcuHorn-y.Czy moze ktos przybliżyć ten temat?Gdybym miał dostęp do danych budki to bym sie skusił na budowę,w końcu ta Tesla jest bajecznie tania.
                Dodam tylko że miałem okazje ich posłuchać...tego się nie da opisać.Pierwsze wrażenie fatalne ale później...chciałbym sobie je skopiować.Wie ktoś coś może?
                PZDR

Skomentuj

w wiec tak niekture glosniki sa w systemie koaksial, czyli kopolka znajduje sie na samym srodku glosnika nskotonowego zamiast nskeywki przeciwpylowej :] czy jak sie to tam nazywa hehe wtedy masz dzwiek z jednego punktu i lepsza panoramke stereo

Skomentuj

Zamieszczone przez reoddai
                    w wiec tak niekture glosniki sa w systemie koaksial, czyli kopolka znajduje sie na samym srodku glosnika nskotonowego zamiast nskeywki przeciwpylowej :] czy jak sie to tam nazywa hehe wtedy masz dzwiek z jednego punktu i lepsza panoramke stereo
                    A co to ma do tematu?

Skomentuj

O drewnianych membramach słyszałem w radio :) Wymyśłili to podobno chińczycy. Biorą taki kawałek forniru, marynują to w winie ryżowym i potem to wytłaczają....dziwne ale właśnie tak powiedzieli. Ciekawe jak takie coś zagra....to jeszcze tlyko drewniane kosze , zawieszenia i magnesy wymyślą i na co komu fortepian :) dzwięk idealny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wovo
                        Biorą taki kawałek forniru, marynują to w winie ryżowym i potem to wytłaczają....dziwne ale właśnie tak powiedzieli
                        tak właśnie robi się te JVC...
                        ale to tylko ciekawostka, taki produkt o którym robi się dużo szumu w celu promocji innych normalnych...

Skomentuj

umberto z tego co ja wiem do dobrych hornów stosuje się naprawde dobre głośniki które są w stanie sięgnąć pasmem do 20kHz. W hornie stosuje sie głośniki z dużą efektywnością i racujące na malutkich wychyleniach membrany co siłą rzeczy uniemożliwia osiągniecie basu , zresztą sama tuba na to mu nie pozwala bo musiałaby być ogromna. Dobry głośnik szerokopasmowy może więcej kosztować anizeli dobry zestaw głośników do 2 drożnej kolumny.
                          Inna sprawa to zniekształcenia wprowadzane przez tube, problem trudny do rozwiązania bo nawet jak zmierzysz i stwierdzisz jakieś spore odchyłki na charakterystyce to co z tym zrobić , trzeba geometrię tuby przerabiać tylko gdzie i jak , kto to może wiedzieć . Wydaje mi się, że tego typu konstrukcje buduje sie metoda prób i błędów, więc szybko nie dochodzi się do optimum.

Skomentuj

Wovo, mocza w Sake, a Sake to wodka, a nie wino - chociaz tez ryzowa

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                              A co to ma do tematu?
                              mianowicie to ze na poczatku bylo pytanie czemu niektore kolumny maja zastasowany tylko jeden glosnik no to odpisalem

Skomentuj

Yoshi_80, ja ich słuchałem!I powiem Ci ze basu im nie brakowało!Wiem na 100% że były na Teslach.Z początku jak wszedłem to mi sie zdawalo że maja jakiś niedosyt ale po paru minutach zaczęło mnie normalnie rajcować.Wiadomo że bas nie jest taki jak z suba,jest niby cichszy ale jednak odczuwalny i dość nisko sięga.Dodam tylko że wzmak mial 2x....20W!Lampowy.Jak chciałem je bliżej pooglądać to mnie odganiali jak ćme.Bardzo mnie to intryguje i nie spoczne dopóki nie poznam szczegółów.
                                PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                                  A co to ma do tematu?
                                  mianowicie to ze na poczatku bylo pytanie czemu niektore kolumny maja zastasowany tylko jeden glosnik no to odpisalem
                                  Tylko, ze taki kolumny najczesciej sa zrobione tak jak AcuHorny, tzn z glosnikiem szerokopasmowym, a nie coaksialne, jak to napisales. To o czym mowisz jest raczej bardzo rzadko spotykane, chociaz raz widzialem...na glosnikach samochodowych za (w przeliczeniu) prawie 2000zl

Skomentuj

mój dziadek ma takie jenseny w swoim diy sprzed 30 lat :)

Skomentuj

umberto zależy jeszcze o jakim hornie mówimy. Takim co wykorzystuje tylna stronę membrany głośnika a przednia też gra swoje czy takim co podłaczony jest do przedniej strony membrany.Ten drugi typ jest trudniejszy i bardziej wymagający w realizacji i w zastosowanym głośniku.

Jakoś niebradzo wierze w konstrukcje na jednym głosniku ,szczególnie jakimś tanim. Zrobiłem kiedyś eksperyment z arn 116 do którego zaprojektowałem specjalny filtr dzęki któremu ch-ka głośnika w obudowie trzymała pasmo +-3dB aż do 18kHz ! Mimo to wysokie tony były strasznie kiepskie. Taki głośnik dobrze gra do góra 10kHz.

Skomentuj

Yoshi_80, ja mówie o obudowie tubowej bo takiej słuchałem.Mam metlik w głowie,nie wiem co sądzić o tym.Chyba zaczne w totka grać,jak wygram to kupie te horny i rozkręce bo to mnie trapi jak diabli.
                                        PZDR

Skomentuj

Czaruję...