Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie, głośne i z wykopem kolumny do garażu, doradźcie proszę !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy z wykopem to nie wiem, ale głosne jak na swoj rozmiar (który nie ma znaczenia ;-) to są :-D http://www.lautsprechershop.de/hifi/ct193.htm

Jesli miejsca jest dużo to lepiej na beymie 8"
    http://www.artlon.pl/beyma/index.php?p94,8ag-n lub
    http://www.elmuz.com.pl/beyma/8agn.htm
    - czyli projekt Viech - http://www.lautsprechershop.de/hifi/viech_en.htm
    ewntualnie w razie trudności z kupnem Beymy można spróbowac w tej obudowie Tesli albo Monacora, ale wtedy nie będzie mozna zastosować tego samego filtra rlc
    Last edited by artur.ek; 09.05.2011, 06:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez w1c10 Zobacz posta
      Tylko jak to zagra porównując do ARN 150 + ARV ? będzie głośniej i z większym basem ?
      Moim zdaniem będzie ładniej grać ale co do basu to niestety będzie tak samo,czyli w sumie w twoim przypadku nie będzie to dobry wybór. Musisz mieć min. głośnik 6,5'',czyli np. ARN 188 Tesli jak ma być tanio,ale podejrzewam że lepiej będzie wybrać STX-a w tych rozmiarach.

Skomentuj

O stx już pisal - ten który wybrał basu jak na lekarstwo, jeszcze mniej od ARN 150 i w dodatku potrzebuje gotowego projektu. Nie znajdziemy wiele takich propozycji w cenie do 300 złotych w dodatku z "basem i wykopem" itp. Jeszcze się nie urodził prodcent, który by takie rozwiązanie zaoferował ;-)

Skomentuj

Jeżeli chodzi o garaż to jakiś strasznie duży nie jest:
          http://wicio.eu/stolarstwo/garaz/ima...s/image19.html

Aaa jednak po podliczeniu wersji 3-drożnej ze względu na koszty nie będę się w to na razie pchał :(

Opcja szerokopasmowa dość ciekawa, tylko czy nie zabraknie tonów wysokich, będzie w ogóle lepiej ? widzę, że głośnik większy ten Beyma 8 cali to pewnie i dół się poprawi.
          Tylko co to ten accuchorn ? jak wygląda konstrukcja i na jakiej zasadzie działa, bo widzę tylko złożoną konstrukcje jedno zdjęcie. Rozumiem, że takie rozwiązanie nie wymaga już zwrotnicy, więc jak by nie było nie trzeba płacić za zwrotnice to można 100 zł dołożyć do głośników :)

Mogę się pokusić nawet o 10 cali Beymy:
          http://www.artlon.pl/beyma/index.php?p93,10ag-n

"Shiver
          Głośne i z wykopem na 12sto centymetrowym głośniczku. Bez jajców panowie "
          Hmm a ten STX przypadkiem nie ma 17 cm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
            O stx już pisal - ten który wybrał basu jak na lekarstwo, jeszcze mniej od ARN 150
            a slyszales ten glosnik ze tak piszesz?
            kolega kiedys robil na nich kolumny i o braku basu nie wspominal
            te kolumny maja do mnie trafic na pomiary za jakis czas (jak bede mial czas na pomiary)

Jeżeli chodzi o garaż to jakiś strasznie duży nie jest:
            http://wicio.eu/stolarstwo/garaz/ima...s/image19.html
            piekny garaz - wlasnie cos takiego obecnie potrzebuje wynajac...

Tylko co to ten accuchorn ? jak wygląda konstrukcja i na jakiej zasadzie działa, bo widzę tylko złożoną konstrukcje jedno zdjęcie.
            cos tego typu

Rozumiem, że takie rozwiązanie nie wymaga już zwrotnicy, więc jak by nie było nie trzeba płacić za zwrotnice to można 100 zł dołożyć do głośników
            wszystko zalezy od glosnika
            jedne wymagaja zwrotnicy inne nie
            np tesla ARZ 660x wymagala filtracji
            ale juz cube audio F155 pieknie gra bez zadnego filtru

Skomentuj

Kolega moze nie wspomniał tez o wielu innych rzeczach, a ja zwracam uwagę co wychodzi z symulacji o której wczesniej pisał autor watku. A wychodzi cienko na dole ale mozliwe że w garażu to f3 na 60 Hz nie bedzie odczuwalne jako niedostatek basu. Pomieszczenie jest gołe i może miec spory pogłos, no i mozna zawsze dac większa obudowę wyżej strojoną i takie dudnienie zasymuluje bas.

Wiekszosć głosników szerokopasmowych wymaga filtra rlc na tony srednie lub wysokie w celu wyrównania przebiegu. "Przyklepanie" średnicy umoźliwia wydobycie większego basu, a wysokich wydobycie bardziej obecnej średnicy.
              Last edited by artur.ek; 09.05.2011, 09:25.

Skomentuj

a ja zwracam uwagę co wychodzi z symulacji
                Jak każdy początkujący :)

Skomentuj

W sumie to już się zdecydowałem na ten zestaw z STX, głośniki zamówione, myślę że lada dzień będą. Na zwrotnice czekam od kolegi Pawel S. :)

Po komentarzach i radach celowałbym w skrzynkę B-R o pojemności 20 litrów, strojone na 50 Hz, moim mało doświadczonym okiem przebieg jest dość łagodny i wygląda ok, czy może radzicie coś innego ?
                  Problem tylko z dobraniem odpowiedniej średnicy i długości tunelu B-R, nie mogę odpowiedniego znaleźć, najwyżej zrobię kwadratowy.

P.S. - Beyma też mnie zainteresowała cenowo nie zabija, a jak lepiej zagra to może była by to kolejna konstrukcja jak płyty zostaną :) tylko w WinISD ta 10 calowa Beyma jakoś dziwnie wychodzi koślawo i nic ciekawego nie wymyśliłem jeżeli chodzi o obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                    Jak każdy początkujący :)
                    Ale mi dosrałeś.
                    Raczej jak każdy kto sie od stxów trzyma z daleka

---------- Post dodany o 12:31 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------

W sumie to już się zdecydowałem na ten zestaw z STX, głośniki zamówione, myślę że lada dzień będą. Na zwrotnice czekam od kolegi Pawel S. :)

Po komentarzach i radach celowałbym w skrzynkę B-R o pojemności 20 litrów, strojone na 50 Hz, moim mało doświadczonym okiem przebieg jest dość łagodny i wygląda ok, Problem tylko z dobraniem odpowiedniej średnicy i długości tunelu B-R, .

P.S. - Beyma też mnie zainteresowała cenowo nie zabija, a jak lepiej zagra to może była by to kolejna konstrukcja jak płyty zostaną :) tylko w WinISD ta 10 calowa Beyma jakoś dziwnie wychodzi koślawo i nic ciekawego nie wymyśliłem jeżeli chodzi o obudowę.
                    Nie wygląda źle STX 17-140-8Sk do 65 hz traci 1db efektywności i do 53 hz traci 3db. Super basu z niego nie bedzie, ale ten "wykop" moze mieć bo dobrze wygląda mocowo. Tunel dobierzesz jakikolwiek, przy standardowym rozmiarze 33,7-34cm2 długosć 15cm więc nie bedziesz miał problemów.
                    Może też być 22 litry @ 47hz przy takiej samej wielkości tunelu i schodzisz f3 do 50Hz. Albo nawet 24 litry @ 47hz, ale f3 schodzi już o tylko o koło 1hz nizej i to chyba wszystko co z niego mozna osiągnąć. Osłabienie basu jest w szerokim zakresie ponizej 100hz, to jednak nie powinno przeszkadzać i moze nawet pomagać utrzymać lepszą czytelność.

Beymy szerokopasmowej nie zasymulujesz w WinISD. Bez pomiarów musisz przyjąć na wiarę że kit Viech brzmi dobrze
                    Last edited by artur.ek; 09.05.2011, 13:42.

Skomentuj

Ale mi dosrałeś.
                      Raczej jak każdy kto sie od stxów trzyma z daleka
                      od kilku lat uzywam winisd tylko i wylacznie do obliczania wymiarow tuneli

Może też być 22 litry @ 47hz przy takiej samej wielkości tunelu i schodzisz f3 do 50Hz. Albo nawet 24 litry @ 47hz
                      do 25 litrow mozna jeszcze zaryzykowac
                      ale ze wzgledu na wytrzymalosc mocowa tez bym nie przesadzal

Skomentuj

Do niczego innego się go raczej nie uzywa, bo generalnie ten program wyznacza zalezności wielkości fizycznych na podstawie parametrów t-s.

Do niego moc i wychylenie objetościowe dla STX przyjmuję bezpiecznie niższe do tych co podają
                        Last edited by artur.ek; 10.05.2011, 07:25.

Skomentuj

Cześć.
                          Wczoraj trochę udało się zdziałać, płyty na jedną kolumnę docięte, tak więc wymiary też mam już opracowane i wygląda to tak.
                          Chciałem na początku zrobić standardową kolumnę wysokie tony na górze(104mm), później niskotonowy(188) i później tunel B-R(100), ale w tym wypadku dając odstępy między nimi 2-3 cm wychodziła mi wysokość około 50 cm, do tego szerokość minimum 24 cm(18 cm głośnik +3 cm na stronę odstępu), głębokość wychodziła mi około 13 cm a to strasznie mało. Postanowiłem więc umieścić tunel B-R z boku i plan wygląda tak. Na przedniej ściance tylko dwa głośniki, B-R zboku, wymiary kolumny wew.:
                          - wysokość - 43 cm
                          - szerokość - 24 cm
                          - głębokość - 22 cm
                          Po docięciu płyt i przyłożeniu ich do siebie nie wygląda to źle.
                          Teraz jak to pisze zauważyłem, że wczoraj się pomyliłem licząc że głośnik niskotonowy ma 241 mm a nie 188 mm, nie wiem jak to zrobiłem ale się pomyliłem :(
                          No ale płyty docięte i jakoś to się zrobi.
                          Pytanie mam do Was jaki odstęp lepiej dać między głośnikami ? żeby wyglądało to dobrze i może ma to wpływ na dźwięk ?
                          Mam 43 cm wysokości, na początku był plan:
                          - 3 cm luzu od góry,
                          - głośnik 10,4 cm,
                          - przerwa między głośnikami 2 cm( za mało ?),
                          - głośnik 18,8 cm,
                          - pusta przestrzeń do końca kolumny 8,8 cm

Przez to, że wczoraj pomyliłem się w obliczeniach dzisiaj powstała ta przerwa 8,8 cm, tak było ładnie zgrabnie i super :)

Co radzicie ?
                          Aha tunel B-R zajmuje z zew. około 10 cm, wewnątrz śr. 6,1 cm i przytnę go do długości 14 cm, tak mi pokazuje WinISD.
                          Całość będę kleił wikolem i skręcałem na konfirmaty. Otwory pod głośniki pod frezuje. W środku myślałem nad małym wzmocnieniem między głośnikami ale od strony tyłu, jest sens coś takiego robić ?
                          Jeszcze gdzie najlepiej zamontować zwrotnice, czy magnes z głośnika ma wpływ na działanie zwrotnicy ? jeżeli tak to trzeba by szukać miejsca jak najbardziej oddalonego od głośników. Zwrotnice pewnie umieszczę na kawałku sklejki, jak można między głośnikami to może wzmocnienie między głośnikami wykorzystałbym do zamocowania zwrotnicy.

A może umieścić głośniki nie symetrycznie względem obudowy i siebie, tak jak to jest w tym artykule ?
                          http://diyaudio.pl/content.php/65
                          Wiem, że nie będzie to wyglądał ładnie, ale troszkę ciekawie i może wpłynie na dźwięk(diabeł tkwi w szczegółach :))

Skomentuj

Wczoraj trochę udało się zdziałać, płyty na jedną kolumnę docięte, tak więc wymiary też mam już opracowane i wygląda to tak.
                            Chciałem na początku zrobić standardową kolumnę wysokie tony na górze(104mm), później niskotonowy(188) i później tunel B-R(100), ale w tym wypadku dając odstępy między nimi 2-3 cm wychodziła mi wysokość około 50 cm, do tego szerokość minimum 24 cm(18 cm głośnik +3 cm na stronę odstępu), głębokość wychodziła mi około 13 cm a to strasznie mało. Postanowiłem więc umieścić tunel B-R z boku i plan wygląda tak. Na przedniej ściance tylko dwa głośniki, B-R zboku, wymiary kolumny wew.:
                            - wysokość - 43 cm
                            - szerokość - 24 cm
                            - głębokość - 22 cm
                            Po docięciu płyt i przyłożeniu ich do siebie nie wygląda to źle.
                            qr... od poczatku na PW ci pisalem zebys konsultowal z nami projekt!
                            to przeciez bedzie paskudne!
                            no ale to ty bedziesz na to patrzal calymi godzinami ;]

Pytanie mam do Was jaki odstęp lepiej dać między głośnikami ? żeby wyglądało to dobrze i może ma to wpływ na dźwięk ?
                            zawsze glosniki jak najblizej siebie
                            odstep miedzy glosnikami nie wiekszy niz 1cm bo inaczej to smiesznie wyglada

W środku myślałem nad małym wzmocnieniem między głośnikami ale od strony tyłu, jest sens coś takiego robić ?
                            zawsze jest przynajmniej dla wlasnego spokoju

Jeszcze gdzie najlepiej zamontować zwrotnice
                            w twoim przypadku bedzie to tylna scianka kolumny tuz za glosnikiem niskotonowym (inaczej jej nie przykrecisz)

czy magnes z głośnika ma wpływ na działanie zwrotnicy ?
                            tak, ale tylko i wylacznie w bezposrednim kontakcie
                            jak jest przynajmniej 1cm luzu to bedzie OK

Zwrotnice pewnie umieszczę na kawałku sklejki
                            to w koncu sam ja robisz czy bierzesz odemnie?
                            jak moja to przykrecasz do obudowy - mijesce na wkrety + tulejki juz beda

A może umieścić głośniki nie symetrycznie względem obudowy i siebie, tak jak to jest w tym artykule ?
                            http://diyaudio.pl/content.php/65
                            Wiem, że nie będzie to wyglądał ładnie, ale troszkę ciekawie i może wpłynie na dźwięk(diabeł tkwi w szczegółach )
                            mozesz, chociaz nie znamy warunkow w jakich dokonano pomiary wiec nikt ci nie powie jak to wplynie na ch-ke wypadkowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              qr... od poczatku na PW ci pisalem zebys konsultowal z nami projekt!
                              to przeciez bedzie paskudne!
                              no ale to ty bedziesz na to patrzal calymi godzinami ;]
                              Czas gonił, a ja mam tylko trochę czasu po pracy na takie zabawy, a forum nie działało :) Nie wygląda to źle :)

Zamieszczone przez Pawel S.
                              zawsze glosniki jak najblizej siebie
                              odstep miedzy glosnikami nie wiekszy niz 1cm bo inaczej to smiesznie wyglada
                              Ok to się tak zrobi najwyżej na dole będzie miejsce.

to w koncu sam ja robisz czy bierzesz odemnie?
                              jak moja to przykrecasz do obudowy - mijesce na wkrety + tulejki juz beda
                              Dam znać dzisiaj po południu co z tą zwrotnicą.

Sam kształt kolumny jest ok, tylko teraz rozmieszczenie głośników to już nie tak ciekawie u góry mogę dać te 3-5 cm luzu później głośnik 104 mm, przerwa 10 mm, głośnik 188 mm i na dole zostaje około 8 cm. Jeżeli bym się na to zdecydowałem to wtedy na dole ale z boku umieściłbym tunel B-R, a ze zwrotnicą dam znać co i jak wolałbym chyba umieścić ją na dole, ale to dzisiaj dam znać.

---------- Post dodany o 07:50 ---------- Poprzedni post o 08:30 ----------

Cześć.
                              Wczoraj dociąłem płyty na drugą kolumnę. Jeszcze ich nie łącze bo łatwiej zrobić otwory na głośniki, terminal i BR jak płyty są osobno. Coś firma stx nie spieszy się z wysyłką głośników :(
                              Jak pisałem wyżej tunel b-r ma być z boku i tu moje pytanie czy ma to jakiś wpływ w który miejscu na jakiej wysokości on będzie ? Czy można go dać na wysokości głośnika niskotonowego czy lepiej nie ?
                              Na chwile obecną planuje go umieścić z boku na środku w poziomie, a w pionie poniżej głośnika niskotonowego bo tam najwięcej miejsca będzie i wizualnie chyba też ok.

Skomentuj

Jeszcze ich nie łącze bo łatwiej zrobić otwory na głośniki
                                dlaczego? to czym to robisz ze niby latwiej?
                                ja zawsze robie na gotowej kolumnie
                                dopiero po wyszlifowaniu calosci moge byc pewien ze dobrze rozmieszcze otwory na kolumnie

Coś firma stx nie spieszy się z wysyłką głośników
                                to niestety nie polink - glosniki wysylaja raz w tygodniu

Jak pisałem wyżej tunel b-r ma być z boku i tu moje pytanie czy ma to jakiś wpływ w który miejscu na jakiej wysokości on będzie ? Czy można go dać na wysokości głośnika niskotonowego czy lepiej nie ?
                                podstawowa zasada jest taka ze wokol konca tunelu w srodku kolumnu powinno byc miejsca min tyle ile wynosi srednica tunelu
                                w praktyce czesto jednak ta wartosc jest mniejsza - byle tylko nie przesadzic

a tak to bedzie to mialo wplyw na kierunek promieniowania dzwieku z tego tunelu - nic wiecej

Skomentuj

Otwory wycinam frezarką z dorobionym cyrklem do frezarki.

Dzisiaj złożyłem prawie jedną zwrotnice, w sensie umieściłem elementy na sklejce zgodnie ze schematem, przymocowałem je trytkami ale jeszcze nie polutowałem, jutro muszę się przekonać czy na pewno dobrze chce je połączyć. Całość jest na kawałku sklejki która mieści się na dnie kolumny. Myślałem, żeby może jeszcze na koniec przewody od zwrotnicy które idą dołem(pod spodem sklejki) po lutowaniu zalać gdzieniegdzie silikonem, aby później nie latało, nie pracowało, żeby się nic nie urwało z czasem, silikon stanie się gumowy i będzie absorbował drgania. Dobry pomysł czy zły ?

Udało się też wyciąć otwory na tunel i terminal z małym frezem aby nic nie wystawało i było na płasko. Nie mam jeszcze głośników więc ciężko było rozplanować wszystko nie mając głośników, mam nadzieje że będzie ok.
                                  Pięć ścianek skręconym konfirmatami plus klej wikol, jak tylko dostane głośniki to jedną kolumnę złoże. Terminal i tunel b-r chce przykleić na silikon, bo wikol chyba tego nie weźmie, to będę musiał to zostawić parę godzin do wyschnięcia.
                                  Brakuje mi materiału do wygłuszenia :( planuje wyłożyć wszystkie 5 ścianek jakąś gąbką nie wiem tylko jak grubo i ile tej gąbki czy 2-3 cm grubości na te 5 ścianek czy mniej czy więcej ? przy tunelu dookoła też czy może nie ?

Jutro pstryknę parę fotek to od razu będzie wiadomo o czym mówię.

Kolumny składam z płyt meblowych laminowanych białych na koniec nie mogę całości przeszlifować i wyrównać bo jest to pokryte laminatem, chyba że dało by się okleić ale nie wiem czy się da do laminatu.

Skomentuj

Myślałem, żeby może jeszcze na koniec przewody od zwrotnicy które idą dołem(pod spodem sklejki) po lutowaniu zalać gdzieniegdzie silikonem, aby później nie latało, nie pracowało, żeby się nic nie urwało z czasem, silikon stanie się gumowy i będzie absorbował drgania. Dobry pomysł czy zły ?
                                    nie widze sensu w takich zabiegach ale niczemu to nie zaszkodzi

Terminal i tunel b-r chce przykleić na silikon, bo wikol chyba tego nie weźmie, to będę musiał to zostawić parę godzin do wyschnięcia.
                                    niewiem co wy wszyscy (poczatkujacy) macie z tym silikonem? :???:
                                    kazdy chce wysmarowac skrzynke silikonem, uszczelniac glosniki, terminale i co tylko sie da
                                    ale po co?
                                    ja nigdy nie uszczelniam tuneli ani terminali i jakos z tym problemu nigdy nie mialem :p

Brakuje mi materiału do wygłuszenia planuje wyłożyć wszystkie 5 ścianek jakąś gąbką nie wiem tylko jak grubo i ile tej gąbki czy 2-3 cm grubości na te 5 ścianek czy mniej czy więcej ? przy tunelu dookoła też czy może nie ?
                                    ale dlaczego planujesz juz wygluszanie skoro nie masz nawet glosnikow?
                                    przeciez wygluszanie robi sie na sluch
                                    nie zawsze jest konieczne

Kolumny składam z płyt meblowych laminowanych białych na koniec nie mogę całości przeszlifować i wyrównać bo jest to pokryte laminatem, chyba że dało by się okleić ale nie wiem czy się da do laminatu.
                                    wszystko sie da :p

Skomentuj

Co wy ciaglę za propagandę z tą teslą siejecie?
                                      Jak nie istnieje jak istnieje i normalnie sprzedaje
                                      http://www.tvm-valmez.cz/
                                      jest bardziej żywa niż Tonsil.

tu nawet oferta krajowego dystrybutora http://www.aphelektra.com/c/pl/72_28...tvm+tesla.html
                                      Noi sam się wkopałeś - jak widać na stronie sklepu przy większości produktów, jest info że to ostatnie sztuki, a gość odpisał mi że to resztki magazynowe im zostały i TVM upadł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

niewiem co wy wszyscy (poczatkujacy) macie z tym silikonem? :???:
                                        kazdy chce wysmarowac skrzynke silikonem, uszczelniac glosniki, terminale i co tylko sie da
                                        ale po co?
                                        ja nigdy nie uszczelniam tuneli ani terminali i jakos z tym problemu nigdy nie mialem :p
                                        Ale tu nie tylko chodzi o uszczelnienie, chociaż uważam że to ważne żeby mi nie gwizdało powietrze między terminalem a kolumną, albo między tunelem a kolumną. Mi chodzi o montaż, przecież tunel czy terminal tak sam w sobie się trzymać nie będzie, otworów na wkręty też nie ma żeby je przymocować dlatego trzeba przykleić i jedyne co mi do głowy przychodzi to silikon, bo wikol tego nie chwyci a dwuskładnikowy poxipol lub coś takiego to przesada.

ale dlaczego planujesz juz wygluszanie skoro nie masz nawet glosnikow?
                                        przeciez wygluszanie robi sie na sluch
                                        nie zawsze jest konieczne
                                        Prawdę mówiąc myślałem, że wygłusza się zawsze i że są różne zasady ogólnie wygłuszania kolumn bass reflex, zamkniętych i innych, tu na tej stronie czytałem. Teraz gdy nie jest jeszcze cała złożona wygłuszyć mi jest dużo łatwiej, później przez otwór głośnika będzie trudniej zamocować na ścianka jakiś materiał.
                                        Wolałbym już wygłuszyć zgodnie z jakimiś zasadami(które nie do końca są mi znane) i zapomnieć o wygłuszaniu, później nie chce się bawić w dokładanie materiału, wyciąganie i odsłuch ja mogę nie usłyszeć różnicy w brzmieniu przy tych zabiegach.

Pod tym linkiem znajduję się parę fotek zrobionych dzisiaj o 7 rano

http://wicio.eu/stxGDN-17-140-8-SK+G...0-8-AK/I_etap/

Skomentuj

otworów na wkręty też nie ma
                                          Co to za terminal ze nie mozesz go przykręcić???

Jaki masz ten BR? Taki z taką harmonijką czy ten z kilkoma takimi "zębami" ?

No nic dziwnego że chcesz przyklejać tunel, jak wygrzmociłeś takie dziursko na niego Teraz rzeczywiście trzeba to jakoś przymocować. Ale powinno być tak że tunel BR wchodzi na scisk i wtedy się pięknie trzyma :)

Wolałbym już wygłuszyć zgodnie z jakimiś zasadami(które nie do końca są mi znane) i zapomnieć o wygłuszaniu
                                          No to wygłusz za głośnikami i trochę na bocznych ściankach. Potem jak ci się będzie nudzić, to możesz trochę pokombinować :) Ale pamiętaj że wygłuszanie zwiększa objętość obudowy widzianą przez głośnik, oraz pamiętaj żeby powietrze do BR miało swobodny dostęp.
                                          Czym wygłuszasz? Mam nadzieje że nie gąbką? Bo to nic nie daje...

Skomentuj

Czaruję...