Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to wogole ma sens GDN 20/80/2 -->Vs<-- Ravemaster

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to wogole ma sens GDN 20/80/2 -->Vs<-- Ravemaster

Mam Pokoj ok. 9m2, a w nim suba na GDN 20/80/2. Glosnik umiescilem w skrzyni 45 litrow, BR strojony na 40 HZ. Subwoofer jest na razie pasywny, pozniej moze TDA7294. Ogolnie jestem zadowolony, schodzi dosc nisko, dosc dobra kontrola, ale brakuje mi takiego konkretnego JEBNIECIA, chcialbym , zeby przy moim subie drgaly mi nogawki itp. :-) krotko mociac, wydaje mi sie, ze GDN jest za slaby... Zastanawiam sie teraz, czy gdybym w tak malym pokoju postawil suba na np:

glosniku Ravemastera BSW154II , to czy poczulbym tego KOPA, ale z dosc czystym i nie meczocym basem..., bo jezeli ma sie okazac, ze pokoj jest i tak za maly, to bez sensu... :-)

Dzieki za pomoc :-) Pozdrawiam !

Co to jest "JEBNIECIE"?
    Czy to moze takzwany KICKBASS?
    mozna taki uzyskac na 20/80/2 tylko wystarczy wpakowac go w obudowe zamknieta np 35litrow ( kiedys poczatkowo tak go sprawdzalem czy dziala i bas nie byl miekki tylko wlasnie charakteryzowal sie takim mocnym KOPNIECIEM).

Skomentuj

hmmm... chyba zle to ujalem... KickBass, nie o to mi chodzi. W znaczeniu metaforycznym "Jebniecia" mialem na mysli to, ze chcialbym uzyskac wieksza MOC, SILE, krotko mowiac, zeby BAS BYL SILNIEJSZY, zeby trzeslo chalupa, ale jednoczesnie zeby w tak malym pomieszczeniu zachowac JAKOSC dzwieku, a konkretnie Basu

Skomentuj

a czego sie spodziewales po glosniku za 150 zł??
        oczywscie masz pelna elektroniike filtr regulator odciecia czy tylko podlaczyles pod wzmacniacz?
        wiesz co jak 20/80/2 nie daje ci satysfakcji w 9 m kw to albo skopales suba abo masz kosmiczne wymagania

a na forum nie uzywamy z reguły brzydkich wulgarnych wyrazow chyba ze w ostatecznosci

Skomentuj

napisalem ze sub jest na razie pasywny. nie mam regulatora odciecia, poniewaz mam zwrotnice pasywna o fp 160 Hz, moc wzmacniacza jest wystarczajaca, aby pociagnac ten glosnik. Suba raczej nie skopalem, bo wszystko obliczyl bass box , a plytki zostaly przyciete na wymiar w OBI. Powiedzialem, ze jestem zadowolony z jakosci i kontroli, ale brakuje mi MOCY i SILY :-) Mankamentem jest tez maly pokoj ( ze skosami ) poniewaz powstaja fale stojace.

Chcialbym jeszcze zaznaczyc, ze nie uzylem ZADNEGO WULGARYZMU. Slowo "Jebać" weszlo juz do slownika Jezyka polskiego i jest poprawna forma gramatyczna. Jezeli kogos urazilem , to przepraszam :-)

Skomentuj

przyczna najprawdopodbniej jest ta zwrotnica pasywan podnoszaca znaczaco QTS glosnika co powoduje rozregulowanie obudowy i powyzsze zjawiska, ten glosnik lubbi mocny wzmak i te 80 W to min

podowow mzoe byc wiecej poabw sie z ustawien suba w pokoju moee sie cos zmieni
            ale zazwyczaj poczekaj do konca prjektu i potem napisz co jest nie tak

Skomentuj

45 L?? cos za duzo :/

Skomentuj

czego mozna sie spodziewac po glosniku 8 calowym? Jesli ma byc kopniecie mocne i glosne trzeba pomyslec o czyms wiekszym z duza efektywnoscia. Na codzien zajmuje sie glosnikami 15-18calowymi o mocach dochodzacych do 800W i wiem co to jest wykop i nawet najlepszy 8 calowiec nie wiele tu zdziala. Oczywiscie pytanie brzmi po co komu tyle decybeli? Niektorym po prostu tyle potrzeba. Zmieniajac glosnik na wiekszy i mocniejszy nie zapomnij o wzmacniaczu i nie jakies tam TDA tylko piec co wycisnie pelna moc z glosnika. Jak glosnik ma 800W to taki powinien dostac wzmacniacz.

Skomentuj

Mi sie zdaje że ty potrzebujesz do swojego pokoju Altusów 300 i by ci sub niebył potrzebny sprawdzałem altusy 300 w 9m2 i naprawde jest uderzenie

Skomentuj

po waszych wypowiedziach wnioskuje, ze chyba irek zrozumial o co mi chodzi... :-) mianowicie o to uderzenie. wydaje mi sie, ze nie ma co tutaj kombinowac z wielkoscia skrzyni. symulacja w bass box pokazuje naprawde niewielka roznice jezeli chodzi o skrzynie 38 litrow, a 45 litrow, wytrzymalosc mocowa jest taka sama, obudowy roznia sie praktycznie tylko impulsem... Mozna wiec podregulowac zabarwienie, lub dynamike basu, ale nie jego moc... Powoli dochodze do wniosku, ze glosnik musi byc naprawde Mocny, zeby zatrzesc pokojem w taki sposow, w jaki ja tego oczekuje :-)

I tu pytanie do irka :-)

Jezeli na codzien siedzisz w takich "wiekszych" np... 800 watowych sprawach, to jaki glosniczek bys polecil i czy znajde do tego jakis powiedzmy gotowy naped... Moze ten Ravemaster BSW154II, wprawdzie to nie 800 W, ale chyba wystarczy :-) Co o tym myslicie ?

z gory dzieki...

Pozdrawiam

Skomentuj

chlopie puknij sie co ty chcesz zrobic
                      z 20/80/2 bedziesz mai lwykpop ja bys to dobrze zrobil daj mu mala 25 l skrzynke podaj mu jakies 150 W i zobaczycz co drzemie w nim pozatym do swocih 9 m kw co ty chcesz wstawic stary :)

Skomentuj

lukasz z calym szacunkiem... ale to chyba nie o to chodzi :-) ale zeby nie bylo poprobuje :-) zmniejsze objetosc i napisze, co z tego wyszlo...

Skomentuj

Czaruję...
                        X