Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub do frontów na gdn 13/50/9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub do frontów na gdn 13/50/9

Witam,

Chciałbym wysłuchać waszego zdania na temat głosnika do subwoofera, który miałby uzupełnić fronty na gdn 13/50/9 i 22taf/g.

Rozważam zakup nowego stx'a 8" z węglową membraną, bo chciałbym zastosować później głośnik z subwoofera (po dokupieniu drugiego do pary) w konstrukcji 3 drożnej jako sekcję niskotonową. Po głowie chodzi mi również TIW 200, ale czy warto płacić dwa razy więcej?

Od głośnika oczekuję uzupełnienia niskich tonów i możliwośi wykorzystania go pozniej w 3 way.

Fronty zasilam uniampem, a do suba chciałbym złożyć holtona 200 (czy lepiej zbudować holtona 400 na przyszłość?)

a jeden sub na tym głośniku nie wystarczy?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wystarczy, tylko w przyszłosci chce zbudowac konstrukcje 3 drozna i zastosowac w nich jako glosniki niskotonowe te ktore, teraz uzyje do suba. Konkretnie to teraz jeden.

Skomentuj

A MDS08? Nie musiałbyś kupować MB

Skomentuj

Przyznam, że jest to ciekawa opcja, ale z opinii na forum w temacie o zmianach w STX ktoś porównywał i wyszło, że nowa 8" z Józefowa jest lepsza.

MB w sumie nie jest problemem, bo mogę ustawić skrzynkę na kolcach i dać ja od spodu, a wtedy wystarczy kupić tą tańszą za 46zl.

Skomentuj

Ja mogę co nieco o TIW-ie napisać, od jakiegoś czasu słucham go w zestawieniu z GDN13/50/9 i podoba mi się. Jedyne co to głośnikowi troszkę brak kopa, ale za jakiś czas sprawdzę czy b-r rozwiąże ten problem. W zamkniętej i tak schodzi nisko tylko jedyne co mi sie nie podoba to właśnie brak kopa i niska efektywność. Ale co do reszty to same plusy, bardzo melodyjny nigdy nie zdarza mu się zabuczeć.

Skomentuj

Zamieszczone przez mjetek Zobacz posta
              z opinii na forum w temacie o zmianach w STX ktoś porównywał i wyszło, że nowa 8" z Józefowa jest lepsza.
              kto tak napisal?
              sledze ten temat i jeszcze takiej opinii nie widzialem

Skomentuj

Rzeczywiście, masz rację. Chodziło mi o tą wypowiedź:
                Niestety za dużego porównania nie mam. Nie słyszałem MDSa, czyli praktycznie głównego konkurenta. Nie wiem czy będzie to dobre porównanie, ale ten STX w 25 litrach BR gra mniej więcej tak jak TIW200XS w 25 litrach closed Takie samo mięsko, takie samo zróżnicowanie basu. Po porównaniu organoleptycznym tych dwóch głośników stwierdzam, że STX ma bardziej sztywną membranę. Nie da jej się wygiąć tak łatwo pchając od spodu przy górnym zawieszeniu. W TIWie się da.
                . Minęło trochę czasu i mi się pomieszało.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                  Jedyne co to głośnikowi troszkę brak kopa
                  Możliwe, że ch-ka Twojego pomieszczenia odsłuchowego ma dołki w częstotliwościach 60-100hz, i dlatego mozesz odczuwać brak wykopu.

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                  za jakiś czas sprawdzę czy b-r rozwiąże ten problem
                  BR może jedynie pogorszyć sprawę. No chyba, ze zestroisz bardzo wysoko, ale to nie ma żadnego sensu.

Skomentuj

BioCannabis pomieszczenie odpada, bo mam kilka subwooferów i np. beyma kopie jak szalona,a ztym b-r to wbrew pozorom to się czasem sprawdza, szczególnie, że chodzi tu o subiektywna odczucia, a nie o mierzalne parametry.

Skomentuj

Czaruję...
                    X