Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy mam dobry pomysł na zbudowanie kolumny????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy mam dobry pomysł na zbudowanie kolumny????

Chcę zbudować kolumnę 3-drożną:

1 gł wysokotonowy TVM ACOUSTICS ARV-104-63/8

1 gł średniotonowy TVM ACOUSTICS ARP-150-00/8

2 gł niskotonowe TVM ACOUSTICS ARN-226-07/8

Wym.kolumny 120/28/35 - wys/szer/gł

Opis głośników znajdziecie na:http://empire.com.pl/glosnik.htm

Konkretnie chodzi mi o to czy był by dobry efekt gdyby jeden bas był w obudowie zamkniętej a drugi w B-r,mniej więcej jak u kolegi
    http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1573 z tym ze górny bas będzie zamknięty.Bo jak sie oriętuje to rodzaj obudowy zamkniętej ma swoje + i - ,tak jak i obudowa B-r.Chciałem zgrać te dwa elementy i wydaje mi sie ze powinno być oki.W B-s lepszy bas, a w zamkniętej bardziej wyraziste tony!
    I co o tym myślisz??

Mam parę pytań:

-Czy mogę zrobić tak ze jeden bas w kolumnie będzie w obudowie zamkniętej(przewiduje w 25l), a drugi w obudowie B-r ,Sredniotonowy i wysokotonowy zabudowane razem???

-jaką zwrotnicę mam dobrać do tego układu???

Nie mam zbyt duzego doświadczenia w budowie 3-way.

Dzieki za podpowiedzi!!!

Witam

Ja ci nie powiem czy to dobra konfiguracja , ale powiem za to że mam te sam głośnik bassowy , i zdrowo nap****, tylko że ja mam model z kopułką , a ten jest chyba bez/!!/
    TESLA najlepsze głośniki/!!/

Skomentuj

mas zły pomysł, jesli robisz pierwsza konstrukcje zostaw w spokoju 3 way , zamiast tych arnów i arp zakup hmm może 2 x arn188 i zrób konstrukcje 2 drożną opartą an dwoch niskotonowcach, za pieniądze zaoszczędzone z głośników jesli bedą dorzuć do lepszych kopułek , i chyba gdwk 11/100 tonsila bedzie najbardziej odpowiedi zreszta w tej cenie nic lepszego niema

tak jak mówisz najlepiej jest oddzielać niskotonowca od pozostałych głośników, osobna komora na sywoki i średni to dobre rozwiazane pod warunkiem że średniotonowic ma wlasna komore tzn taką puszczke na magnesie :) jesli nie to dla średniotonowca musisz zobić osobną komore 1-3 litry powinno starczyć dorbze wytłumione oczywiscie (jesli ktoś uzna że ze średniotonowcem sie myle to niech mnie poprawi bo z 3 way niemiałem rpaktycznie do czynienia)

ale tak jak móiłem zostaw 3 way w spokoj i rób 2 way, niezawiedziesz sie

Skomentuj

A jesli koniecznie chcesz to zerknij do dzialu konstrukcje na kolumne bevisa. Dosc podobna sprawa.

Skomentuj

taka mała wzmianka na temat kolumn 3 way tych podanych wyzej.
          dlaczego każdy robi na jednym niskim, gdybym się wział za taką konstrukcje to zrobiłbym po 2 arn226 na kolumne poto aby zwiększyć efektywnośc

Skomentuj

popieram jak mam mieć 3way to trzeba juz mieć z tego jakieś plusy.....
            i tak po 1 niskie zejście po 2 większa moc po 3 większy SPL. jak inwestować kase i męczyć się godzinami ze zwrotnicą to przynajmniej coś z tego mieć, a nie to samo co taniej i prościej oferuje nam 2way

Skomentuj

poleam ta konstrukcje bo dokladnie taka samoma wykonalem wszelkie opisy beda zamieszczone jak skoncze calosc a bedzie bardzo dobrze wszystko opisane polecam : zdjecia sa w poscie::::kino i kilka pytan z nim zwiazane :::pozdro jesli bedziesz mial jakies pytania pisz

Skomentuj

Osobiście uważam że dobór głośników jest nawet OK.Tylko mała dygresja z mojej strony,jak wiadomo Tesla nie grzeszy sprawnością i kombinacja typu closed+br na takim samym przetworniku może skutecznie zabić tego pierwszego.Czyli ten w closed może zniknąć w tle br.Ale to tylko taka uwaga,sam nie próbowałem.Ja bym sie skusił na typowy closed.Dlaczego?Bardzo dobra kontrola,bas jest szybki i dynamiczny,na mój gust br lepiej wypada w subwooferach,tam musi byc zejście i ciężej jest zauważyć że cos sie wlecze.No i w tym układzie basik powinien być bardzo przymilny znając Tesle.
                PZDR

Skomentuj

A ja sie nie zgodze. Wysokiego i sredniaka trzeba bedzie tlumic ok -5db. Jak juz 3way niech to ma jakas efektywnosc. Arn 226 pokazuje co potrafi jak ma kolege ze soba :).

Skomentuj

EZO, racje masz,napewno.Ja tylko sie obawiam że zbyt bardzo będzie zajeżdżać dudnieniem lub czymś podobnym do dudnienia.Sam sie nawalczyłem z moimi podłogówkami jak diabli,wszyscy krzyczeli-BR! a wyszło że closed i mimo że głośniki shit to jednak grają dość ciekawie i nawet nie męczą.No ale zależy co chce sie osiągnąć.Moja uwaga jest następująca-każda konstrukcja na br będzie "zajeżdżała" długim dołem,nie ważne czy bedą to głośniki za 20zł czy 2000zł.Taki jest urok br i nie da sie tego zmienić.No chyba że komus to nie przeszkadza.
                    PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                    X