Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyboor midwoofera do 2 way z aktywnym podziałem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyboor midwoofera do 2 way z aktywnym podziałem

Witam. Założyłem podobny wątek na sąsiednim forum, ale jako że wole poznać opinie szerszego grona zakładam ten temat także tutaj.

Stoję przed wyborem midwoofera który miałby grac z visatonem g20sc w dwudrożnych kolumnach z aktywnym podziałem (24db/oct). Na głośnik mógłbym przeznaczyć ~300 zł/szt. Nie jest to sztywna granica, po prostu chciałbym, żeby nie odstawał na plus lub minus od kopułki.

Zależy mi przede wszystkim na średnich tonach, dlatego chciałbym głośnik z lekką membraną. Jako że czytałem, ze aluminiowe membrany maja skupione rezonanse na skraju pasma (łatwo je wyciąć) wolałbym właśnie taka membranę.

Zastanawiam się także nad typem obudowy, najpewniej będzie to prosta TL z wylotem u góry. Ale czy fale promieniowane z krańca tunelu nie zaburzą sceny?
    Moje obecne typy to:
    -Seas ER15RLY , sd tylko 80cm2, masa membrany 7 g, , papierowa membrana, dość dobre pasmo przenoszenia
    - Dayton rs 150 - sd 84, masa 7 g, break up na 5 khz, dość tani głośnik.
    - Aurum Cantus AC-165 - sd 133cm, masa 9,6g., break-up na 6 khz - obecnie mój faworyt

Rozważam także opcje, czy wszystkiego nie sprzedać i zrobić 2 way z szerokopasmówką i dużym wooferem - wtedy budżet wyniósłby 800 zł.

Będę wdzięczny za wszystkie propozycje i uwagi.
    Last edited by tomq88; 21.05.2011, 21:33. Powód: literówki

Przy tej wysokotonowce na dzien dobry odpada Dayton. AC ogolnie nie widze powyzej 2Khz stad raczej seas ale nie mam pojecia jak to sie aplikuje w TLke

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      Jako że czytałem, ze aluminiowe membrany maja skupione rezonanse na skraju pasma (łatwo je wyciąć) wolałbym właśnie taka membranę.
      to lepiej zamoast czytac posluchaj lub sam sie pobaw
      alu membrany maja rezonanse wlasne z ktorymi wcale latwo sie nie walczy

zobacz jeszcze oferte tang band - maja papierowe glosniki z niewielkim x-max i dosc ciekawa ch-ka

Skomentuj

Jesli rozwazasz powaznie TL to wybierz taki woofer, ktory bedzie w miare dobrze czul sie w linii. Mozlwie niski Fs, niemaly Xmax, Qms tak z minimum 5, mocny naped.

Skomentuj

co do ciekawie brzmiacych tb to popatrz na w3-1364
          sluchalem ich w kolumnach z niskim podzialem wspomaganych bosowcem z niskim podzialem i musze powiedziec, ze bylem oczarowany
          jest tez wieksza wersja w4-1320
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może Visaton AL170 ? Czemu chcesz aktywny podział, przecież pasywna zwrotnica nie jest bardzo skomplikowana. Zrobiłem symulację dla obudowy wielkością zbliżoną do VIB170AL i stromym filtrem dla kopułki G20SC.
            Załączone pliki

Skomentuj

Patefil, aktywny podział i g20 sc już mam. Obecnie w kolumnach siedzi tonsil 16/50/6, a chciałbym wymienic go na coś lepszego. Cięcie jest teraz ustawione na 2400 hz z nachyleniem 24dB/oct i nie chcialbym niżej schodzic.

Paweł S. - czytalem to tutaj - http://audiohobby.pl/topic/1/975/all

pharoh
              - nawet z tak silnym cieciem dayton nie da rady?

Pogromca mitow
              , dzięki za wskazówki, na te parametry nie zwracałem aż takiej uwagi.

lklukasz
              , przyjże się im z pewnością.

Dodam, że nie zlaeży mi tak strasznie na basie, pomysl z Tl jest po to zeby jednak cos basu wycisnac, bo skoro zalozylem ze bedzie lekka membrana i ladna charka na srednich to glosnik niestety bedzie maly (max 17 cm). A wiec "dopalka" na basie mu sie przyda. Myslalem tez nad koncepcja Q, czyli visaton Al130 + g20sc, w lini, tylko u mnie bylby aktywny podzial.

Pomysl z szerokopasmowcem i duzym wooferem przyszedl mi calkiem niedawno, pomyslalem, ze skoro wymieniam, to moge juz "zaszalec". Oczywiscie wtedy woofer wyladowalby w zamknietej obudowie.

Temat traktuje raczej jako rozwazania, luzna rozmowe, to nie jest tak, ze musicie mi jak najszybciej podpowiedziec co jest najlepsze, bo juz jutro bede kupowal nowe glosniki.
              Pozdrawiam i zachecam do dyskusji.

---------- Post dodany o 07:44 ---------- Poprzedni post o 05:54 ----------

lklukasz, Twoja propozycja jest naprawdę dobra. Ten tangband ma wymiary zwykłego tweetera (93mm średnicy), więc mógłbym go nawet teraz podmienić na g20sc i zobaczyć czy mi pasuje. Do tego ma 1,3g moving mas, fs na poziomie 100 hz, niska efekktywność nie jest przeskodą. Mógłbym go połączyć z wooferem już na 300-400 hz, chyba że lepiej dać mu jeszcze wyższe cięcie, żeby jeszcze bardziej odciążyć membrane? I zastanawiam się czy (gdybym go wybrał) nie zrobić mu małej lini transisyjnej - nie po to by wydobywać z niego bas, ale żeby zapewnić mu lepsze warunki do pracy, w podwieszonym temacie pislaiscie panowie, ze Tl daje glosnikowi dobre warunki do pracy i sa firmowe konstrukcje z takimi rozwiazaniami.

Tylko tego modelu nie mają w Polinku...

Skomentuj

no niestety go nie ma w polinku
                ale jest do kupienia za ok 38euro za sztuke
                jak bys kupowal to daj znac

a co do ciecia to fabrycznie w tamtej konstrukcji jest na 200Hz
                kolumny to Audium Comp
                test ich jest w ostatnim hi-fi i muzyka
                byly tez na ostatnim audioshow

co do obudowy to dal bym mala zamknieta
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jezeli Ci nie przeszkadza g20sc na tak niskim podziale to mozesz uzyc tego Daytona.

Na Twoim miejscu jednak rozwazylbym jeszcze ten glosnik: TB W6-1721

Skomentuj

a może projekt Visatona na AL130 i G20SC w TL?
                    http://www.visaton.de/en/bauvorschla...struction.html
                    Seweryn ostatnio takie coś sprzedaje:
                    http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=3240241

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      a może projekt Visatona na AL130 i G20SC w TL?
                      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...struction.html
                      Popieram :)

Skomentuj

Myślę, że Yoshi coś więcej może nt tego zestawu się wypowiedzieć...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Na Twoim miejscu jednak rozwazylbym jeszcze ten glosnik: TB W6-1721
                          Ten tangband jakos do mnie nie przemawia, charke ciezko ocenic, bo przy takiej skali niewiele widac; membrana wazy 16 gram, przy czym Bl nie powala; xmax az 8 mm - mysle, ze dobry glosnik dla kogos kto poszukuje niewielkiego midwoofera z dobrym basem.

Przy okazji zapytam jak interpertowac VAS? Wiem jak to sie ma do wielkosci obudowy, ale jak sie ma zaleznosc wysokosci VASu do reprodukcji dźwięku...

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Jezeli Ci nie przeszkadza g20sc na tak niskim podziale to mozesz uzyc tego Daytona.
                          Właściwie to jest tak, że jak podmieniłem g20sc za sc10n to podział był na 3 khz. Potem zmieniłem podział na 2400 hz i zabrzmiało to o wiele lepiej, więc wychodzi na to, ze tak nisko cięty tweeter zagrał te czestotliwosci lepiej niż woofer. Więc wnioski mogą byc dwa:
                          - temu tweeterowi niestraszne czestotliwosic bliskie rezonansowi jeżeli tylko jest stromo ciety;
                          - tonsilowski midwoofer (gdn 16/50/6) jest na tyle słaby, ze nawet stosunkowo nisko cięty g20sc zagra lepiej średnicą.

Jezeli znalazlbym lekki midwoofer ktory ladnie zagra srednimi tonami, to podzial z checia przesune wyzej - moze g20sc odwdzieczy sie za to. I tu dobra byłaby propozycja dolphina123 - Al130. Myslalem juz wczesniej o tym glosniku, membrane ma lekka, charke lepsza niz niejeden glosnik sredniotnowy, powierzchnia mambrany standardowa dla 15 cm glosnika, ale nadrabia xlin. Jezli nie znajde nic ciekawszego w nizszej cenie, to zrobie na nim TL, najwyzej odwleke projekt w czasie. Tylko ze obudowa na pewno nie będzie zrobiona na podstawie projektu Visatona, bo wolalbym uniknac tylu zalaman tunelu. I przy okazji - Al130, czy Al170? Słuchał ktoś obu głośników? Jeżeli "większy brat" ładnie odtwarza średnicę, to dołoże jeszcze te kilakdziesiąt pln.

Skoro jestesmy juz przy obudowie:
                          Eksperymentując z moimi obecnymi kolumnami uzmysłowiłem sobie jak duże znaczenie ma obudowa i rozmieszczenie głośników. Przede wszystkim nowa obudowa będzie cięzka (30kg/kolumna), sztywna, ze ścięciami po bokach, z niesymetrycznie ułożonym tweeterem i ze skajem na froncie (by tłumił odbicia od przedniej ścianki). Przednia ścianka pochylona, choć zastanawiam się, czy nie lepiej w jakiś inny sposób wycofać tweeter względem midwoofera, np stosujac vaweguide (monacor ma za 30 zl/szt). Jezli ktos ma jakies sugestie, uwagi na ten temat, to z wielką checia poczytam. Moim zdaniem kwestia obudowy jest zbyt czesto traktowana po macoszemu, wiele osob skupia sie raczej na wygladzie, niz na jak najlepszych wlasciwosciach akustycznych.

Aurum Cantus AC-165 - miał ktoś z nim do czynienia?
                          A moze cos z oferty Wavecover (tak to się pisze?)..?

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Myślę, że Yoshi coś więcej może nt tego zestawu się wypowiedzieć...
                          Jezeli zechcialby wtracic swoje 3 grosze do tematu to bylbym wdzieczny

Skomentuj

Widzę, że zostałem wywołany więc wrzuce swoje 3 grosze.

Z głośników :
                            AL130
                            Aurum Cantus 130MK2
                            Dyton 150
                            Seasa tego którego wybrałeś
                            Wavecor

nie słuchałem jedynie seasa.

Po kolei, AL130 świetny głośnik ale nie wiem czy odpowiedni do LT. Wpomnianą linię Seweryna miałem okazję odsłuchiwać i gra to bardzo przyjemnie, spokojnie, zrównoważonym dźwiękiem. Basu czasem troche jest a czasem jak na lekarstwo. Takie brzmienie jakby z obudowy z zamkniętej z opcją niższego zejścia gdy materiał muzyczny "zapompuje" niskim basem. W bas refelxie AL130 moim zdaniem spsuje sie zdecydowanie lepiej. Ogólnie nie wiem czy robienie LT na 13 cm głośniku ma sens. Podział polecam ok 2,2kHz / 4 rząd. Ogólnie głośnik jest bardzo dobry a mocną jego stroną jest świetnie brmziący bas jak i dobre śrenie tony.

Aurum Cantus 130MK2 - świetny głośnik i gorąco polecam. Świtne brzmienie średnich tonów, postawiłbym go w tym względzie powyżej Al130, co do basu nie wiem bo mialem go w aplikacji średniotonowej. Jeżeli większy brat jest tak samo wykonany (ten sam rodzaj membrany, nie bierz przypadkiem tańszych polipropylenów pomimo, że mają gładsze ch-ki! ) i brzmi tak samo to możesz się zainteresować Aurumem.

Dyton rs150 - jak na taki tani głośnik to dla mnie rewelacja. Ciekawe brzminie średnich, nieco podbarwione ale przyjemne. Bardzo dobry bas, trochę na styl AL 130 ale chyba nie aż z tak dobrą definicją. W aplikacji wcale nie taki trudny jak pisze pharoh, ja bynajmniej nie miałem z nim żadnych problemów. Rezonanse położone dość wysoko i niezbyt groźne.

Seas - nie słuchałem ale myślę, że w ciemno jego wybór niebyłby taki zły.

Wavecor - głośnikowi raczej dalej niz blizej głośników aluminiowych. Brzmi i w pomiarach wypada poprawnie. Dobry głośnik ale to chyba nie ten kierunek poszukiwań (przynajmniej biorac pod uwagę dotychczasowe typy w kiedunku aluminiaków). Brzmi dość ciepło, nie ma jednoznacznego wyrazu, w mairę neutralny.

Z powyższego zestawienia radziłbym ci sie kierować typem obudowy. Jak chcesz koniecznie LT to dobierz głośnik najodpowiedniejszy do tego typu obudowy. Osobiście AL130 widziałbym raczej w BR, mieści się w niedużej obudowie a grzmi jakby tam siedziało coś więcej niż 13cm. Dytona nazwałbym uboższym krewnym AL130. Może nie tak dobry ale usprawidliwia go cena, ogólnie dobry głośnik.
                            Chętnie bym posłuchał aluminiowego seasa ale niestety do tej pory nie miałem okazji. Głośnik moze byc mocną pozycja.

Z całego zestawienia mój typ to aurum. Po prostu najciekawiej może ci zagrać na srednich :)

Skomentuj

Moj pierwszy post wiec witam wszystkich uzytkownikow forum .
                              tomq88 z tego co piszesz mysle ze mozesz byc zainteresowany markaudio chr70 lub innym modelem tej marki w TL lub OB .
                              Sam mysle zeby je wyprobowac .
                              Pozdrawiam .
                              Last edited by ZIG ZAK; 23.05.2011, 13:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Basu czasem troche jest a czasem jak na lekarstwo. Takie brzmienie jakby z obudowy z zamkniętej z opcją niższego zejścia gdy materiał muzyczny "zapompuje" niskim basem.
                                W bas refelxie AL130 moim zdaniem spsuje sie zdecydowanie lepiej.
                                I chyba by mi to wystarczyło. Co do BR, w temacie o TL czytałem, że niemal każdy głośnik dobrze spiszę się w Tl, czyżby ten visaton był wyjątkiem? Do BR szczerze mówiąc nie mam przekonania, możecie mysleć, że jestem dziwny czy coś, ale zdania nie zmienienie...
                                Ogólnie nie wiem czy robienie LT na 13 cm głośniku ma sens.
                                Wydawało mi się, że Tl ma sens właśnie dla małych głośników - żeby nie podbarwiać brzmienia Bassreflexem, a żeby basu było więcej niż z zamkniętej.

Muzyka którą słucham to: Chajdecki, Kaczmarek, Allan Taylor, Anneke van Giersbergen, Manu Katche. Nie potrzeba tu raczej jakiegoś łupnięcia , tylko basu wysokiej jakości (naturalnego).

Podział polecam ok 2,2kHz / 4 rząd. Ogólnie głośnik jest bardzo dobry a mocną jego stroną jest świetnie brmziący bas jak i dobre śrenie tony.
                                2,2 khz?? Wydawało mi się, że ze do 4 khz spokojnie dociągnie? Dlaczego by go więc nie ciąć wyżej i nie przekazać mu odtwarzania całych wokali?
                                Skoro tak piszesz, to pewnie masz racje, chciałbym tylko wiedzieć jakie są przeszkody do wyższego podziału?

Aurum Cantus 130MK2 - świetny głośnik i gorąco polecam. Świtne brzmienie średnich tonów, postawiłbym go w tym względzie powyżej Al130, co do basu nie wiem bo mialem go w aplikacji średniotonowej. Jeżeli większy brat jest tak samo wykonany (ten sam rodzaj membrany, nie bierz przypadkiem tańszych polipropylenów pomimo, że mają gładsze ch-ki! ) i brzmi tak samo to możesz się zainteresować Aurumem.
                                Jeżeli Cantus AC-165 zabrzmi podobnie na średnich, a lepiej na basie od 130mk2 to chyba nie ma się co zastanawiać. Co do polipropylenów to jakoś się do nich zraziłem. A jeśli chodzi o gładszą charkę, to czytałem, że to wcale nie musi oznaczać lepszego dźwięku...

Dyton rs150 - jak na taki tani głośnik to dla mnie rewelacja. Ciekawe brzminie średnich, nieco podbarwione ale przyjemne.
                                Czyli pewnie też by mnie zadowolił. Ale chyba zdecyduje się na coś droższego, żeby odrazu skoczyc dwie półki wyżej od gdn16/50/6. Zapewne kupiłbym daytona i po roku chciałbym coś lepszego, mam cichą nadzieje, że midwoofer który teraz kupię starczy mi na dłuższy czas.

Seas - nie słuchałem ale myślę, że w ciemno jego wybór niebyłby taki zły.
                                Jeśli więc ktoś miał z nim do czyniena to prosze o opinie. Z tego co o nim czytalem jest nieco lepszy do daytona rs150.

ZIG ZAK Kogo ja tu widzę Miło, że pierwszy post napisałeś w moim temacie. Ten jest całkiem ładny - http://www.markaudio.com/alpair/10/fullrange , ale w Polsce niedostępny, a cena zachodzie to ok 120$. Nie wiem czy w ogóle byłby sens wspierać go czymkolwiek od dołu, więc moja zwrotnica byłaby do wyrzucenia, a chodzi o to żeby ją wykorzystać

Skomentuj

Ogólnie nie wiem czy robienie LT na 13 cm głośniku ma sens.
                                  Dziwie sie Yoshi, ze wypowiadasz takie zdanie. Bo jest ono jednoznaczne z tym czy jest sens budowac basrefleks na 13cm glosniku? Nie rozumiem jakie znaczenie ma wielkosc glosnika dla obudowy TL?

Co do TL Visatona to wcale nie dziwie sie, ze basu bylo raczej malo i nie gralo to tak jak w BR. Dawno pisalem, ze ta konstrukcja to kaszalot z za dlugim tunelem ale znalazlo sie paru ludzi, ktorzy chcieli mnie za szerzenie mitow oskorowac :)

Skomentuj

tomq88 ja mialem na mysli chr70 , jest do kupienia tu: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7939 za przyzwoite 31 funtow . Ja chce sie z nim pobawic w OB (na diyaudio.com kraza bardzo dobre opinie o takiej jego aplikacji ) , ewentualnie cos na dol w miare mozliwosci rowniez OB . Jak je wyproboje to cos napisze .
                                    Pozdrawiam .
                                    Chyba ze OB rowniez Ci nie odpowiada ?
                                    Last edited by ZIG ZAK; 23.05.2011, 15:55.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      chcieli mnie za szerzenie mitow oskorowac
                                      Przeca ty jesteś Pogromca mitów :p

Skomentuj

Co do BR, w temacie o TL czytałem, że niemal każdy głośnik dobrze spiszę się w Tl, czyżby ten visaton był wyjątkiem?
                                        Słuchałem tego głośnika w obu aplikacjach i w br brzmi po prostu lepiej. W dodatku jest w 4x mniejszej obudowie.

Muzyka którą słucham to: Chajdecki, Kaczmarek, Allan Taylor, Anneke van Giersbergen, Manu Katche. Nie potrzeba tu raczej jakiegoś łupnięcia , tylko basu wysokiej jakości (naturalnego).
                                        Czyli innej niż ja bo nie znam tych wykonawców. Prawdę mówiąc sprzęt ma grać z każą muzyką, więc jej rodzaj nie ma większego znaczenia. Robienie sprzętu pod muzykę to jak motor żużlowy co skręca tylko w lewo. W sumie ok ale poza torem nim nie pojeździmy.

2,2 khz?? Wydawało mi się, że ze do 4 khz spokojnie dociągnie? Dlaczego by go więc nie ciąć wyżej i nie przekazać mu odtwarzania całych wokali?
                                        Skoro tak piszesz, to pewnie masz racje, chciałbym tylko wiedzieć jakie są przeszkody do wyższego podziału?
                                        O 4kHz zapomnij. Musiałbym sprawdzić ile ja robiłem dla AL130 , być może z tym 2,2 za grubo pojechałem ale na pewno nie da się więcej jak 2,5-2,6kHz. Taki warunek oczywiście stawiamy jak interesuje nas bezwzględnie jakość. To jest przypadłość każdego głośnika, szczególnie z twarda membraną. Rezonans ma to do siebie, że wybija się ponad pasmo, sprawa oczywista. Chcąc go skutecznie wytłumić filtrem należy filtrować wcześnie aby filtr w punkcie rezonansu miał ch-kę tłumienia o odpowiedniej ilości dB.

Dla przykładu, mamy jakiś wirtualny głośnik z rezonansem na 6kHz wybijającym się 10dB ponad średni poziom pasma. Próbujemy filtracji 24dB/oct na 3kHz. Czyli w punkcie 6kHz mam -24dB ale uwzględniając rezonans, szczyt jego szpilki będzie na zaledwie -14dB, totalna lipa !
                                        Robimy filtrację na 2kHz, też 24dB. Przy 6kHz mamy ok 39dB tłumienia, odejmując od tego 10dB rezonansu , jego szczyt znajdzie się na poziomie -29dB. Znacznie lepiej ale nie jest to ideał. O wiele łatwiej czasem jest zastosować dodatkowe obwody rezonansowe wycinające wybrany fragment pasma. Ale czasem stromy filtr na niskiej częstotliwości jest nieodzowny.

Posługując się dalej tym przykładem trzeba wspomnieć o kolejnej ujemnej cesze takiego rezonansu a więc o wpływie na zniekształcenia harmoniczne. Mamy te 6kHz ale jest to 2 harmoniczna sygnału 3kHz oraz 3 harmoniczna sygnału 2kHz. Więc nawet filtrując głośnik od 2kHz jesteśmy narażeni na sporą dawkę zniekształceń bo sygnał z pasma użytecznego "zadzwoni" nam rezonansem na 6kHz ! Dlatego metalowe głośniki są trudniejsze w aplikacji i dlatego stosuje się niskie podziały pasma i zabiegi z pułapkami rezonansowymi aby wyłapywać wszystko o szkodliwej częstotliwości.
                                        Ty masz filtr aktywny, więc w zasadzie jedna z broni (pułapka) do walki z rezonansem już ci odpadła. Możesz powalczyć niskim podziałem i tym, że aktywny filtr jest odrobinę skuteczniejszy (nie wpływa na niego impedancja głośnika).

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Dziwie sie Yoshi, ze wypowiadasz takie zdanie. Bo jest ono jednoznaczne z tym czy jest sens budowac basrefleks na 13cm glosniku? Nie rozumiem jakie znaczenie ma wielkosc glosnika dla obudowy TL?
                                        Dla ciebie zapewne żadne bo ty wszystko chcesz pakować w TL nawet jak to nie ma większego sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X