Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyboor midwoofera do 2 way z aktywnym podziałem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Ty masz filtr aktywny, więc w zasadzie jedna z broni (pułapka) do walki z rezonansem już ci odpadła
    Nie widzę przeszkód żeby zrobić pułapkę aktywnie :)
    Zawsze można dać wyższy rząd

Skomentuj

Dla ciebie zapewne żadne bo ty wszystko chcesz pakować w TL nawet jak to nie ma większego sensu.
      Powiedzial co wiedzial.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Co do TL Visatona to wcale nie dziwie sie, ze basu bylo raczej malo i nie gralo to tak jak w BR. Dawno pisalem, ze ta konstrukcja to kaszalot z za dlugim tunelem ale znalazlo sie paru ludzi, ktorzy chcieli mnie za szerzenie mitow oskorowac :)
        Jak pisałe, na jaki głośnik by nie padło to To Tl będzie możliwie najprosztsza, np taka - http://img156.imageshack.us/img156/7557/dsc04515z.jpg tylko z wylotem na górnej ściance. Z tego co liczyłem dla głośników którymi się interesuje, to wielkość kolumn bedzie akceptowalna.

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
        tomq88 ja mialem na mysli chr70 , jest do kupienia tu: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7939 za przyzwoite 31 funtow . Ja chce sie z nim pobawic w OB (na diyaudio.com kraza bardzo dobre opinie o takiej jego aplikacji ) , ewentualnie cos na dol w miare mozliwosci rowniez OB . Jak je wyproboje to cos napisze .
        Pozdrawiam .
        Chyba ze OB rowniez Ci nie odpowiada ?
        Z checia poczytam jak sie sprawują.
        OB marzy mi się od dawna, ale nie wiem czy to ma sens w moim pokoju. To chyba raczej kolumny do salonu, gdzie będą mogły "oddychać". I dla tego typu obudowy robienie aktywnego ukladu dwudrożnego ma sens, bo wtedy ściszamy szerokopasmowke, a pobijamy bas dla woofera który uzupelnia dół pasma. Ale nie wiem, chyab zostanie to narazie w sferze marzeń, może kiedyś... I jesli juz to na Alpair 10 F, piekny jest i charka niezgorsza :drool:

Yoshi, ja to musze się jeszcze duuuużo nauczyć. Liczyłem sobie kiedyś z grubsza stopień tłumienia takich przykładowych rezonansów, ale harmonicznych w ogole nie bralem pod uwage..

Podsumowując:
        - ze wzgledu na maly tweeter nie moge nisko zejsc z podzialem
        - ze wzgledu na zwrotnice aktywna, moge zrobic skuteczne, silne ciecie, ale odpadaja pulapki rezonansowe
        - ze wzgledu na preferowany rodzaj membrany musze wybrac maly midwoofer zeby rezonanse byly daleko polozone

Aurum Cantus AC-165 ma 6dB rezonans na 5 khz. Czy, chcac wycisnac maksymalna jakosc z tego co bede robil, jest sens kupic ten glosnik, zostawic podzial na 2400 hz i wpakowac go w TL?
        pdf z danymi i charka - http://www.loudspeakershop.eu/pdf/ac-165.pdf

Da się lepiej wykorzystac budzet ktorym dysponuje nie zmieniajac tweetera? A moze wlasnei tweeter jest slabym punktem i lepiej zrobic wszystko od nowa?
        Przypominam, ze zalezy mi na scenie i lekkosci(?) (naturalnosci?) dzwięku.

Mam nadzieje, ze nie zaczelismy krecioc sie w kolko w tej dyskusji, jesli tak, to koncze robic wzmacniacz i zamawiam AC165, na pewno zagra lepiej niz gdn16/50/6 :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          Jak pisałe, na jaki głośnik by nie padło to To Tl będzie możliwie najprosztsza, np taka - http://img156.imageshack.us/img156/7557/dsc04515z.jpg tylko z wylotem na górnej ściance.
          Otwor tunelu na gornej sciance to najgorsze rozwiazanie. Mozesz miec powazne problemy z ogarnieciem basu. Linia transmisyjna nie promieniuje dookolnie jak obudowa zamknieta.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Nie widzę przeszkód żeby zrobić pułapkę aktywnie :)
            Zawsze można dać wyższy rząd
            W zwrotnicach rzadko spotyka się bardziej strome filtry niz IV rzad, wydwalo mi sie, ze istnieja ku temu wyrazne powody. Hmm.. Co do pulapek (aktywnych i pasywnych) - one chyba tez "kreca faza"? Bo czasem jak widzialem w tematach w których proszono o poradę w projektowaniu zwrotnicto i po wstawienie pulapki czasem niespodziewanie uzyskiwano dobre zgranie fazowe - czyli jakis wplyw musi miec, dlatego martwie sie czy ewentualna pulapka go nie popsuje.
            Dla ciebie zapewne żadne bo ty wszystko chcesz pakować w TL nawet jak to nie ma większego sensu.
            Powiedzial co wiedzial.
            Proszę się nie kłocić, nie rozważamy tu wyższości Tl nad BR :)

Otwor tunelu na gornej sciance to najgorsze rozwiazanie. Mozesz miec powazne problemy z ogarnieciem basu. Linia transmisyjna nie promieniuje dookolnie jak obudowa zamknieta.
            Teraz to mnie zaskoczyles... To lepiej z tylu dac? Przeciez bedzie sie odbijac od sciany. A na forncie otwor Tl bedize sie (chyba) zachowywal jak kolejne źródło dźwięku - czyli pewnie scena sie popsuje.

Skomentuj

Proszę się nie kłocić, nie rozważamy tu wyższości Tl nad BR
              Jasne, ze nie rozwazamy wyzszosci, tylko dobrze jest jak sie trzyma rzeczowych faktow, a nie wydumanych mitow.

Teraz to mnie zaskoczyles... To lepiej z tylu dac? Przeciez bedzie sie odbijac od sciany. A na forncie otwor Tl bedize sie (chyba) zachowywal jak kolejne źródło dźwięku - czyli pewnie scena sie popsuje.
              Najlepiej dac z przodu, jak nie mozna z przodu to z tylu, ale wtedy trzeba bedzie troche odsunac od sciany.
              Nie wiem co by tunel mia zaburzac w scenie? Poprawnie zbudowany tunel promieniuje tylko bas.

Skomentuj

Nie wiem co by tunel mia zaburzac w scenie? Poprawnie zbudowany tunel promieniuje tylko bas.
                Widziałem gdzies pomiar lini, i tam promieniowanie siegalo 600 hz, ale skoro jest jak mowisz, to dam na przednia scianke. Tylko zapewne lepiej gdzieś wyżej, żeby nie było podbicia od podłogi?

Przy okazji zapytam: g20 sc ma pik rezonansu ok 3 dB, a np. popularny usher 9930 - ok 20 dB. Moglby mi to ktos (Yoshi? ) zinterpretowac? Moze ze wzgledu na ten niski pik g20sc , mimo ze rezonans jest polozony wysoko, to nie ma problemow z stosunkowo niskim podzialem?

Skomentuj

Widziałem gdzies pomiar lini, i tam promieniowanie siegalo 600 hz, ale skoro jest jak mowisz, to dam na przednia scianke. Tylko zapewne lepiej gdzieś wyżej, żeby nie było podbicia od podłogi?
                  I to byla wlasnie zle skonstruowana linia transmisyjna. Czy dac wylot na dole czy na gorze to juz zalezy strojenia calego ukladu, preferencji dzwiekowych. Wielu producentow stosuje z powodzeniem tunel przy podlodze.

Skomentuj

Ty masz filtr aktywny, więc w zasadzie jedna z broni (pułapka) do walki z rezonansem już ci odpadła
                    Albo wystarczy dołożyć opampa:
                    http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#7

---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post o 20:23 ----------

ale odpadaja pulapki rezonansowe
                    nieprawda :) co też juz napisał raven.

Skomentuj

W zasadzie tak, moze to jest wyjscie - dodanie "notch filter" do zwrotnicy...

Przyszedl mnie do glowy jeszcze jeden pomysl - Monacor 165 KEP, ktos pisal o "chirurgicznej" średnicy w jego wykonaniu. Spełniłby wymagania podane w moich postach?

Skomentuj

Yoshi wlasnie fajnie opisal dlaczego glosniki typu Daytona nie powinno sie wysoko ciac. Ja ze swojej strony moge dodac tyle, ze posiadajac glosnik zapha za14w08, ktory zdecydowanie lepiej wyglada na pomiarach THD powyzej 2Khz wzgledem daytona czy chociazby magnezowego seasa moge powiedziec tyle, ze ten glosnik nie nadaje sie powyzej 2,5-3Khz Khz. Brzmienie jest zbyt natarczywe i nie da sie glosniej tego sluchac.

Visaton al130 ma prawdopodobnie pierwsze rezonanse juz na 2,7Khz, stad optymalnym podzialem wydaje sie wlasnie 2,2Khz 3/4 rzad.
                        Poza tym wybor woofera powinien byc tez zalezny od rodzaju brzmienia kopulki. Jezeli ta g20sc gra cieplo, melodyjnie oraz zlewa dzwieki to z Daytonem nie ma przyszlosci

---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post o 20:57 ----------

I jeszcze jedno. Jezeli przesylka z Europe Audio jest rzeczywiscie taka jaka mi podali w koszyku ( 9 Euro ) , to bez zastanawiania wzialbym te glosniki: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=8078 w Twoim przypadku . Za 450 zl masz pare glosnikow z przesylka do PL.

Skomentuj

W takim razie źle tłumiona była TLka. Linię tłumi się właśnie tak, aby niższa średnica nie promieniowała przez wylot tunelu. Na mojej TLce z w100sc możesz sobie podejrzeć jak to wygląda na pomiarach.

Skomentuj

Tomq88 skoro to konstrukcja na kolejne kilka lat to moze powinienes sie zastanowic nad 3 way . Moim zdaniem za niewiele wiecej moglbys kupic niezlego niskotonowca i sredniaka , konstrukcja polaktywna a pozniej gdybys chcial w pelni aktywna . Mysle ze idac na kompromis kupujac drogiego midbasa nie do konca sie moze oplacic .
                            pharoh jak u nich kupowalem to tyle placilem .
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Przy okazji zapytam: g20 sc ma pik rezonansu ok 3 dB, a np. popularny usher 9930 - ok 20 dB. Moglby mi to ktos (Yoshi? ) zinterpretowac? Moze ze wzgledu na ten niski pik g20sc , mimo ze rezonans jest polozony wysoko, to nie ma problemow z stosunkowo niskim podzialem?
                              bo g 20 sc chlodzony jest ferrofluidem
                              wiekszosc takich kopulek ma wlasnie niski pik rezonansowy

---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Jezeli przesylka z Europe Audio jest rzeczywiscie taka jaka mi podali w koszyku ( 9 Euro )
                              a dla zamówienia powyzej 200Euro jest darmowa wysylka dpd
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Do G20SC zastanowił bym się nad Wavecor WF152BD. Dość delikatny nie narzucający się w średnicy, fajna scena, zaskakująco dużo niskich rejestrów w BR.

Skomentuj

W zwrotnicach rzadko spotyka się bardziej strome filtry niz IV rzad, wydwalo mi sie, ze istnieja ku temu wyrazne powody. Hmm.. Co do pulapek (aktywnych i pasywnych) - one chyba tez "kreca faza"? Bo czasem jak widzialem w tematach w których proszono o poradę w projektowaniu zwrotnicto i po wstawienie pulapki czasem niespodziewanie uzyskiwano dobre zgranie fazowe - czyli jakis wplyw musi miec, dlatego martwie sie czy ewentualna pulapka go nie popsuje.

Do wymienionych głośników 4 rząd w zupełności wystarczy a do np auruma może być już nawet za duży. Każdy dodatkowy element w zwrotnicy w jakimś zakresie zmienia fazę. Nawet zwykły rezystor. Niestety zwrotnicę trzeba rozpatrywać jako całość.
                                  Wczoraj miałem taki przypadek. Miałem zaprojektwoany świetny fitlr dla średniego i wychodziłem z założenia, że "dokleję" do tego jakoś filtr z wysokim. Okazało się, że nie było to takie proste a doklejka wcale się tak super nie udała i muszę i tak wszystko robić na nowo. Zawsze trzeba rozpatrywać to jako całość. Osobno można cuda wyczyniać ale nie zawsze da sie jedno z drugim skleić.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                  Albo wystarczy dołożyć opampa: http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#7

Jezeli nie jest to problem to faktycznie warto zainteresować sie dołożeniem pułapki. Najlepiej wypróbować obie koncepcje czyli wysoki rząd lub niższy rząd + pułapka. Ew jedno i drugie jak głośnik okaże się wybitnie upierdliwy

Przyszedl mnie do glowy jeszcze jeden pomysl - Monacor 165 KEP, ktos pisal o "chirurgicznej" średnicy w jego wykonaniu. Spełniłby wymagania podane w moich postach?
                                  Z tą chirurgicznością bym nie przesadzał. Głośnik jest dobry, ma gładką i wyrównaną ch-kę. Łatwo się przez to aplikuje. Brzmienie jest porpawne, troche ocieplone ale nie jest to brzmienie zbliżone do metalowych głosników. Nie ma tej precyzji i detaliczności.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    [/COLOR]I jeszcze jedno. Jezeli przesylka z Europe Audio jest rzeczywiscie taka jaka mi podali w koszyku ( 9 Euro ) , to bez zastanawiania wzialbym te glosniki: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=8078 w Twoim przypadku . Za 450 zl masz pare glosnikow z przesylka do PL.
                                    Całkiem miły głosnik. Ale nie wiem dlaczego nie poleciłeś mi midwoofera którego obecnie słuchasz - Zaph Audio ZA14W08 -http://www.zaphaudio.com/ZA14W08/
                                    Na moje niewprawne oko - kandydat idealny. Napisz coś więcej o brzmieniu i gdzie go można kupić.

ZIG ZAK
                                    , widzisz jaki mam problem z wy6mysleniem sensownego 2 way, a mowa o 3 way. BTW, teraz widze w jakim bledzie kiedys bylem myslac, ze zeby zrobic dobre kolumny wystarczy wziac dobre glosniki, zrobic zwrotnice i tyle. A to nie takie proste...

--
                                    WF152BD wart jest 400 zł/szt?

Do wymienionych głośników 4 rząd w zupełności wystarczy a do np auruma może być już nawet za duży. Każdy dodatkowy element w zwrotnicy w jakimś zakresie zmienia fazę. Nawet zwykły rezystor. Niestety zwrotnicę trzeba rozpatrywać jako całość.
                                    Wczoraj miałem taki przypadek. Miałem zaprojektwoany świetny fitlr dla średniego i wychodziłem z założenia, że "dokleję" do tego jakoś filtr z wysokim. Okazało się, że nie było to takie proste a doklejka wcale się tak super nie udała i muszę i tak wszystko robić na nowo. Zawsze trzeba rozpatrywać to jako całość. Osobno można cuda wyczyniać ale nie zawsze da sie jedno z drugim skleić.
                                    Do tego wszytskiego trzeba uwzgledniac rozmieszczenie glosnikow wzgledem siebie i oddalenie centr akustycznych. Jako ze bede robil od nowa obudowe to prosilbym o jakies rady co do rozmieszczenia glosnikow wzgledem siebie i/lub pochyelnia scianki by zrobic taki projekt przy ktorym zgranie glosnikow bedzie prostsze.

Jezeli nie jest to problem to faktycznie warto zainteresować sie dołożeniem pułapki. Najlepiej wypróbować obie koncepcje czyli wysoki rząd lub niższy rząd + pułapka. Ew jedno i drugie jak głośnik okaże się wybitnie upierdliwy
                                    Zwrotnice bede przerabial (obecnie jest na plytce uniwersalnej), wiec moge zrobic odlaczana sekcje z pulapka.

Z tą chirurgicznością bym nie przesadzał. Głośnik jest dobry, ma gładką i wyrównaną ch-kę. Łatwo się przez to aplikuje. Brzmienie jest porpawne, troche ocieplone ale nie jest to brzmienie zbliżone do metalowych głosników. Nie ma tej precyzji i detaliczności.
                                    Czyli raczej nie dla mnie..

Skomentuj

Całkiem miły głosnik. Ale nie wiem dlaczego nie poleciłeś mi midwoofera którego obecnie słuchasz - Zaph Audio ZA14W08 -http://www.zaphaudio.com/ZA14W08/
                                      Na moje niewprawne oko - kandydat idealny. Napisz coś więcej o brzmieniu i gdzie go można kupić.
                                      Nie polecilem z prostych dwoch wzgledow:

1. Prawdopodobnie tylko 2 osoby w Polsce go slyszaly
                                      2. Nigdzie w Europie go nie dostaniesz :p

Skomentuj

Do tego wszytskiego trzeba uwzgledniac rozmieszczenie glosnikow wzgledem siebie i oddalenie centr akustycznych. Jako ze bede robil od nowa obudowe to prosilbym o jakies rady co do rozmieszczenia glosnikow wzgledem siebie i/lub pochyelnia scianki by zrobic taki projekt przy ktorym zgranie glosnikow bedzie prostsze.

Głośniki oczywiście najlepiej zbliżyć maksymalnie do siebie. Co do reszty to najlepiej poświęć godzinkę i zrób sobie obudowę testową w kształcie jakim cię interesuje docelowa. Z tą obudową zrobisz wszystko, pochylisz w jedną w drugą, dokleisz, zmodyfikujesz jak będzie trzeba. Robienie docelowej paczki to nakładanie sobie od razu sporych ograniczeń.

Skomentuj

Jest bardzo podobny glosnik do tego zapha ( w koncu to na nim sie zaph wzorowal i go ulepszyl :p ) : Fountek fw168 ( widzialem go tez w polskich sklepach ) ale osobiscie bym go nie uzywal powyzej 2Khz. Za oceanem widzialem kilka aplikacji z podzialem okolo 3Khz i ludzie byli zadowoleni lecz ja bym raczej sceptycznie do tego podchodzil.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X