Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 - czy warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX FX-300 - czy warto?

Witam.

zastanawiam się czy warto się brać za złożenie kolumn opartych na projekcie
    STX FX-300. ( http://www.stx.pl/fx-300-diy.html ).

Oczywiście zamówiłbym tylko głośniki i zwrotnice, resztę sam bym zmontował tzn. obudowy itp.

Nowe w sklepie to wydatek powyżej 2100 zł. Myślę, że składając je samemu można by trochę zaoszczędzić

Mam zestaw fx-300, pokazywalem kolumny gdzieś na forum (w trakcie budowy) według mnie za tą cene kolumny godne polecenia, Czysto basu nie brakuje przynajmniej mi... i z wykopem jak trzeba. Każdy kto słyszał je u mnei zachwycal się dźwiękiem. Pozdrawiam

Skomentuj

warto
      to swietnie brzmiacy, bardzo dobry zestaw
      wystarczy zobaczyc jak bardzo jest u nas popularny

podaj jakiej muzyki sluchasz
      ile chcesz na projekt przeznaczyc pieniedzy
      i ile m2 ma pokoj, w ktorym bedziesz ich sluchal
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

sam moge z pewnoscia polecic ten zestaw.

Skomentuj

w 25m^2 zestaw gra tak jak powinien. Też śmiało mogę go polecić w tej cenie.

Skomentuj

No właśnie pokój będzie miał nie całe 30 m2, muzyki różnej, generalnie to co leci w radiach R'n'B techno trance, no i kolumny były by podłączone pod TV
            Napędzać je będzie kilkuletnia Yamaha RX-V440RDS.
            Budżet ciężko określić, ale wstępni licząc to ta konstrukcja byłaby w zasięgu portfela.

Skomentuj

Śmiało buduj. Im więcej będziesz czytał tym bardziej zgłupiejesz:)

Skomentuj

Warto.
                Nie warto jedynie słuchać tylko radia (kiepska jakość) i trzeba pomyśleć nad wymianą wzmacniacza.

Skomentuj

tzn. nie to że słucham tylko radia, tylko takiej muzy jak w radiach leci :)

Mam jeszcze jedno pytanie, te kolumny mają przesunięty głośnik wysoko tonowy w prawą stronę, i rozumiem że taka opcja dotyczy prawej jak i lewej kolumny?? A czy można by np. w prawej kolumnie mieć tego głośnik przesunięty w prawo a w lewej w lewo (lepiej by to wyglądało ) albo w obydwu kolonach umieścić centralnie w osi z innymi przetwornikami?? ech trochę zakręciłem :P

A czemu wzmacniacz a raczej amplituner do wymiany? Chyba moc nie jest za mała, ma on 6x 75W przy 8 Ohm ( http://free.of.pl/h/homecinema/yamaha-rxv440.htm )
                  Last edited by kriss.pl; 25.05.2011, 11:19.

Skomentuj

O tym dlaczego nie amplituner tylko wzmaczniacz do stereo to można by było prace magisterka napisać ale w kilku słowach amplitunery graja słabo w stereo i potrzeba wzmaczniacza stereo żeby wyciagnać coś z tych FX-300.
                    A ta moc 6x75 to bajki ampli pobiera z gniazdka 270wat wiec jak to możliwe? już pomijam to że nawet połowa mocy może isc w ciepło:)

Skomentuj

no faktycznie ma 270 wat poboru prądu. To już wszystko rozumiem. Ale myślę że na początek będzie OK, później się mogę zastanowić nad wymianą wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
                        Mam jeszcze jedno pytanie, te kolumny mają przesunięty głośnik wysoko tonowy w prawą stronę, i rozumiem że taka opcja dotyczy prawej jak i lewej kolumny?? A czy można by np. w prawej kolumnie mieć tego głośnik przesunięty w prawo a w lewej w lewo (lepiej by to wyglądało ) albo w obydwu kolonach umieścić centralnie w osi z innymi przetwornikami?? ech trochę zakręciłem :P
                        kolumny powinny byc symetryczne i w jednej masz po lewej wysokotonowke a w drugiej po prawej
                        skoro kolumny zostaly tak zaprojektowane to nie zmieniaj ukladu glosnikow - wtedy traci sens tak skomplikowana zwrotnica

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                          Nie warto jedynie słuchać tylko radia (kiepska jakość)
                          Zgadza się, za wyjątkiem Trójki (innych stacji PR nie słucham, ale pewnie też są OK). Technicznie nie do pobicia, mam nagranych wiele koncertów z ich studia, których byś nie odróżnił od CD.
                          Chilli Zet i RMF Classic też jeszcze nie są najgorsze. Natomiast reszta to kaszana -- kompresja aż wyłazi z głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            kolumny powinny byc symetryczne i w jednej masz po lewej wysokotonowke a w drugiej po prawej
                            skoro kolumny zostaly tak zaprojektowane to nie zmieniaj ukladu glosnikow - wtedy traci sens tak skomplikowana zwrotnica
                            Aha czyli tak jak bym chciał, i to wtedy ma sens, tylko jeszcze jedno czy kolumna np. z przesuniętym wysokotonowcem w prawo to jest kolumna prawa czy lewa? czy to ma znaczenie ??

---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post o 11:17 ----------

Sorki za niektóre pytania, ale przymierzam się pierwszy raz do składania kolumn, i jeszcze mam po prostu kilka wątpliwości, bo to nie taka prosta sprawa. Zawsze pierwszy raz jest najtrudniejszy Ale widzę że kolega dolphin123 też jest z Gdańska więc myślę że jakoś poradzę sobie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                              A ta moc 6x75 to bajki ampli pobiera z gniazdka 270wat wiec jak to możliwe?
                              Bo to trzeba umiec interpretowac :p ( tak jak producent )

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
                                czy kolumna np. z przesuniętym wysokotonowcem w prawo to jest kolumna prawa czy lewa? czy to ma znaczenie ??
                                podobnie bylo z jakimis tonsilami - byla prawa i lewa
                                i z tego co pamietam to trzeba sobie na sluch sprawdzic bo potrafily grac inaczej
                                tylko ze tam to sie tyczylo basu...

Skomentuj

Być może chodziło o siesty, bo one miały taką konstrukcję. Z tym że to wysokotonowy był przesunięty.

Skomentuj

nie - jakies starsze troche z MTM na przodzie + basowy z boku - nie chce mi sie szukac nazwy

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      Zgadza się, za wyjątkiem Trójki (innych stacji PR nie słucham, ale pewnie też są OK). Technicznie nie do pobicia, mam nagranych wiele koncertów z ich studia, których byś nie odróżnił od CD.
                                      W zależności od sprzętu. Na moim, możemy umówić się na ślepy odsłuch.

Sama moc końcówek Twojego ampli to nie jedyny problem. Zestaw ten (FX300) uwydatni również jego słabą jakość.

No i tak jak koledzy wspomnieli. Wykonaj dokładnie projekt (rozstaw głośników, front, objętość, kąt pomiędzy frontem a podstawą).

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                        Na moim, możemy umówić się na ślepy odsłuch.
                                        Umówić się zawsze można :)
                                        Pół drogi wypada nam w Warszawie, trzeba jeszcze lklukasza zwerbować

Skomentuj

Czaruję...
                                        X