Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośników do 15 m2, ~1000 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośników do 15 m2, ~1000 zł

Witam

Chciałem się poradzić szanownych kolegów z forum w temacie nowego diy.
    Założenia są takie: 2 way na 2 lub nawet 4 niskośredniotonowe na stronę i MB, głośniki, terminale i zwrotnica do 1000 zł.

Kolumny będą przeznaczone na prezent, a mam przecieki jak powinny wyglądać żeby trafiły w gust tego
    komu zostaną oddane, mianowicie chodzi o słóp 4 - 6'ciu(2 głośniki + 2 MB, albo 4 głośniki + 2 MB) głośników średnicy <15 cm plus wysokotonówka.
    Zastanawiałem się nad stx 14scx x 4(ew 2, ale im więcej głośników tym efektowniej bedzie wyglądać) + 2 MB z tego samego głośnika.

I tu nasuwa się pytanie do was, czy po modyfikacjach zwrotnica z projektu GDWK-10-200-8-PJ + GDN-14-100-8-SK będzie pasować jeśli dodamy jeszcze 1 albo 3 GDNy ?

Pokój 18 albo 25 m2 (nie wiem do którego wstawi xP).

Założeń nie bardzo rozumiem :mellow:
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie chce cie urazic ale moim zdaniem to beznadziejny pomysł trzeba by było na nowo zaprojektować zwrotnice,Poza tym po co komu 2MB ??
      Zrób ładne monitory na awx i przyszły własciciel napewno bedzie zadowolony.

Skomentuj

Seas 27TBFC/G + STX GDN-18-140-8-AWX
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Założenia sprowadzają się do tego...
          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

Tylko zastanawiałem się nad innymi głośnikami, bo te brzydkie trochu.

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
            Założenia sprowadzają się do tego...
            http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

Takie kolumny z budżetem 1000 zł ?! Takie cuda tylko w Erze
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Mają dobrze grać czy może dobrze wyglądać ?

Skomentuj

Mają przede wszystkim dobrze wyglądać bo to na prezent, a grać na tyle znośnie na ile mi się uda to pogodzić.... budżet mogę naciągnąć max do 2 000 zł nie licząc obudów i kabli.

Skomentuj

Ale chcesz komus kiczowaty prezent podarowac :|

Skomentuj

Chyba nie wyobrażasz sobie jaki piecyk trzeba miec do takich kolumn poza tym nie wiemy nawet pod czym to bedzie gralo jaki cd jaki wzmaczniacz.
                    Na loudspeaker.eu sa Founteki w promocji miedzy 2tyś a 1tyś jest duża przepaść same obudowy moga wyjsc około 500zł wiec to też bierz pod uwage.
                    Jak bym miał 2tyś zł to zrobił bym duże monitory"Bardzo duże"
                    np Aurum Cantus G3i + Usher 8945-A i zlecić zrobienie zwrotnic jakiemuś koledze z forum do tego ładna lakierowana obudowa BR i gotowe...

Skomentuj

Oj no pisałem że takie jej się podobają, a różnicy w dźwięku nawet słyszeć nie będzie... pakuje w to tyle kasy bardziej dlatego żeby mnie to potem w uszy nie kuło jak przyjdę w odwiedziny :P.
                      Aaale nie rozumiem trochę, czemu nazywasz projekt Visatona kiczowatym?

Pierwszym prezętem był A-8850 także powinien sobie jakoś poradzić :P.

Skomentuj

różnicy w dźwięku nawet słyszeć nie będzie...
                        To po co chcesz ładować w to do 2 tyś zł?

Poza tym jeśli lepiej wiesz co potrzebujesz to po co prosisz o pomoc na forum?

Idziesz na ilość nie na jakość,Chcesz zrobić dobrze grajace kolumny i żeby obdarowany był zadowolony to zrób to co proponuja ci koledzy...

Skomentuj

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem... i wszystko nabiera sensu... ( tego złego sensu - a raczej braku logiki )

Oj no pisałem że takie jej się podobają, a różnicy w dźwięku nawet słyszeć nie będzie
                          Pozwolę sobie wyróżnić jedno słowo z tego zdania... JEJ

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Idziesz na ilość nie na jakość,Chcesz zrobić dobrze grajace kolumny i żeby obdarowany był zadowolony to zrób to co proponuja ci koledzy...
                          Z jednej strony stoją doświadczeni koledzy z forum, którzy dobrze radzą .....a z drugiej strony GUST estetyczno wizualny dziewczyny dla której ma być ta konstrukcja.... ( głośniki ŁADNE - a nie grające.... )

Bylebyś tylko nie założył następnego tematu pt: " Jak okleić kolumny różowym futerkiem.... "

Aha.... Zastanów się czy zbudowanie głośników za takie pieniądze tylko po to by wyglądały ma sens ??

Skomentuj

Nie chce żeby kolega poczuł sie urażony ale żeby zbudować dobrze wygladajace trzeba miec doswiadczenie dobre frezowanie kosztuje chyba że ktoś ma dostep do maszyn to samo z fornirowaniem,lakierowanie polerowanie i tak dalej to nie łatwe zadanie,jak chciałbyś położyć lakier metaliczny"samochodowy" to koszt lakierowania tak dużych kolumn jak te visatony to około 800-1000zł+/- do tego materiał i tak dalej i tak dalej już nie licze przetworników czy zwrotnic,Na koniec wyjdzie że graja nieadekwatnie do ceny i powiesz szkoda mogłem to zrobić tak dlatego najpierw to dobrze przemyśl bo utoponej kasy nikt ci nie zwróci.

Skomentuj

temat troche mija sie z logika ale rozumiem koncepcje i postaram sie jakos pomoc

stosowanie MB w tym przypadku mija sie z celem - kosztuje prawie tyle co glosnik (tutaj raczej tansze glosniki) a obudowa duzo bardziej skomplikowana (musialbys doswiadczalnie przebadac strojenia)

tak wiec ja bym uzyl 4 glosnikow GDN 14 SK + wysokotonowki - raczej juz lepszej, conajmniej AK

Skomentuj

z takimi założeniami to użyj czegokolwiec z allegro co dobrze wygląda

dla mnie tamat do kosza...
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lukaszu, bez przesady

zalozenia mijaja sie z logika (za ta cene lepiej kupi jeden lepszy glosnik) ale skoro takie sa wymagania to powinnismy pomoc to zrealizowac

efektywnosc glosnikow da sie dopasowac do siebie. ceny tragiczne nie sa (mimo ze wszystko drozeje :???: )
                                  koszt glosnikow to 450zl a zwrotnica bardzo skomplikowana nie powinna byc

tak wiec tylko teraz poszukac kogos kto sie zwrotnica zajmnie...
                                  szkoda ze nie mam czasu bo bym sie pobawil

Skomentuj

Czaruję...
                                  X