Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki nisko/średnio/szeroko pasmowy do 2xTDA2003

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki nisko/średnio/szeroko pasmowy do 2xTDA2003

Witam. Buduję prostego suba, na 2x tda 2003. I jaki polecacie głośnik niskotonowy, nie większy niż 20cm, i niezbyt drogi? Kappa to dobre głośniki? Alphard? Co polecacie?
    Bo to taki 50/50 sub/zestaw grający, więc dam do niego jakiś dosyć dobry niskotonowy, i średniotonowy, czy może niskotonowy i szerokopasmowy? jakie polecacie?

PS2: Najlepiej impendacja 4ohm

PS2: A dać do niego zwrotnice, czy bez niej?
    Last edited by Stalker; 05.06.2011, 13:27.

Poczytaj artykuły na stronie głównej

A potem długo długo myśl zanim coś zrobisz lepiej coś z głową zrób :)

Zamieszczone przez Stalker Zobacz posta
    Buduję prostego suba, na 2x tda 2003. I jaki polecacie głośnik niskotonowy, nie większy niż 20cm, i niezbyt drogi? Kappa to dobre głośniki? Alphard? Co polecacie?
    Bo to taki 50/50 sub/zestaw grający, więc dam do niego jakiś dosyć dobry niskotonowy, i średniotonowy, czy może niskotonowy i szerokopasmowy? jakie polecacie?
    WTF ?? to robisz suba czy kolumnę czy zestaw ??

Skomentuj

Budujesz 20 watowa końcówke mocy i chcesz wsadzić głosnik przynamniej 25cm który ma zapotrzebowanie na moc 3x wieksze.
      Zastanów sie czy budujesz kolumny czy subwoofer czym beda napedzane kolumny,Napisz jaki masz budżet i pomieszczenie.
      Dobre wyroby Alpharda można policzyć na palcach jednej reki i raczej nie jest to dobry wybór już lepiej zastosować o wiele lepsze STX.

Skomentuj

Przemyślałem to, i zrobię jednak suba na jednym niskotonowym. Jaki polecacie? Max. to ooklo 80zł, a miejsca mam na głośnik max. 20cm. A co do tego gdzie to będzie grało, to wszędzie, w pokoju, itp.

Skomentuj

Dlaczego miejsca masz tylko na 20 cm? Poza tym, kolego robisz sobie chyba jaja. Chcesz głośnik, proszę bardzo. Alphard DW 80 k -2. Jak trafisz. Powinien być tani.

Nie na temat...
          Powinniśmy założyć dział, w którym będą lądowały typowo low-endowe pytania i konstrukcje. Co sądzi o tym zarząd? :???:

Skomentuj

Chciałeś budować subwoofer na niskotonowym i sredniotonowym?
            Każdy głosnik pracuje w innej obudowe a z tego co wyczytałem ty już masz gotowa skrzynke pod przetwornik max 20cm...
            tda 2003 też jest owiele zasłabe żeby coś uciagnać.
            Albo uzbierasz senowne pieniadze i kupisz przyzwoity przetwornik za minimum 100zł do tego jeszcze panel i odpowiednia obudowa jeśli nie dysponujesz takimi srodkami to daruj sobie bo nic dobrego z tej konstrukcji nie wyjdzie...

Skomentuj

Nie, obudowy jeszcze nie mam, ale zbyt duża nie będzie.

Skomentuj

Zacznijmy od prostych pytań a nie huraa budujemy suba...
                Jakiej wielkości pomieszczenie?
                Czy oprócz końcówki mocy na 2xtda2003 masz coś jeszcze z elektroniki?
                Czy posiadasz deski, wkrety itp do budowy obudowy?
                Jaki budżet masz na całość, tzn głośnik

Końcówkę masz słabą do suba, ale jedynym głośnikiem, który mi przychodzi na myśl jest 22SCX.
                http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html

Skomentuj

dolphin123 Napisał że ma do wydania 80zł ale niestety na przetworniku sie nie kończy do tego tda bedzie jeszcze potrzebne trafo.
                  P.S nie chce sie promować w żaden sposób ale mam do sprzedania panel orginalny panel z tonsila który całkiem niezle poradził by sobie z tym głośniczkiem który podał dolphin123.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                    Powinniśmy założyć dział, w którym będą lądowały typowo low-endowe pytania i konstrukcje. Co sądzi o tym zarząd?
                    już jeden taki jest: śmietnik
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Więc tak, co do zrobienia obudowy to mam wsztstkie rzeczy. Zasilacz mam, co prawda nie stabilizowany, ale napiecie dobrze filtrowane 12v. Pomieszczenie ok. 10m2. Na całość mam okolo 80zł, ale mam jusz zasilanie, czesci do obudowy, wzmaka. Co jeszcze potrzebuję? A są jakies tańsze głośniki?

ALe coś takiego to w sam raz: http://allegro.pl/wh-406-srebrny-glo...650193860.html
                      Tylko jak to brzmi?

EW cos takiego, rms 10 watt: http://allegro.pl/nowy-tani-glosnik-...651257678.html
                      Last edited by Stalker; 05.06.2011, 17:53.

Skomentuj

Zasilacz mam, co prawda nie stabilizowany, ale napiecie dobrze filtrowane 12v.
                        szukaj głośnika. który ma małą moc i wysoki spl
                        i dobrze by było, żeby miał lekką membane mms

i w takiej cenie: takie rzeczy to tylko erze
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a może tego nowego papierowego stx?
                          http://stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html

spl 90dB więc nie tak źle. Tylko nie wiem czy autorowi przypasuje rozmiar, bo głośnik ma 12""

Skomentuj

Nie, po pierwsze za duży, zdecydowanie za duży, a pozatym czy ten wzmak to uciągnie? A te produkty w.w przeze mnie, to jakoś grają i oddają basy?

Skomentuj

pasmo przenoszenia 80-5000 Hz
                              Tego nie można nazwać głośnikiem niskotonowym, taka niedorobiona szerokopasmówka. Subwoofer z reguły ma oddawać częstotliwości powiedzmy poniżej 200 Hz, najważniejsze jest pasmo ok. 80 Hz w dół. Te głośniki, które podałeś będą ledwo grać przy 40 Hz, jeśli w ogóle zagrają.

Zobacz to: http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html
                              chyba jedyna opcja, ewentualnie arn 150 : http://allegro.pl/arn-150-03-4-i1646147334.html
                              Dlaczego głośnik nie może być większy niż 20 cm?
                              Masz jakieś kolumny?

Skomentuj

Poprostu chodzi o to, że on musi być przenośny. Kolumny mam, mildtony 80tki :P. Czylio 80hz w dół to dobrze dla niskotonowego?
                                Ale czy tego stxa to uciągnie ten wzmak? On ma jakieś 30 watt maksymalnie, i to przy 14.4v.

A ten: http://allegro.pl/glosnik-dbs-16cm-a...639464001.html
                                Ma 45hz - 6khz to już chyba lepiej?
                                Last edited by Stalker; 05.06.2011, 18:33.

Skomentuj

Wątpię, żeby to były rzeczywiste parametry. Możesz go kupić i sprawdzić, jeśli Ci nie szkoda 15 zł.

Skomentuj

wojak737 Bój sie boga co ty mówisz 12cali pod niecałe 20wat przecież to pewny przester.
                                    Kup tego stx którego doradził ci dolphin123 akurat miesci sie w cenie i jest to całkiem przyzwoity głosniczek z zrobieniem do niego obudowy nie bedziesz miał problemu lecz 20wat to stanowczo za mało.
                                    Postaraj sie sprzedać to tda które masz teraz i zrobić badz kupić jakiś panel do tego stx.
                                    P.S Te głosniczki które podawałeś maja niecałe 11cm i to 100% chinszczyzna która nie wyprodukuje ani troche niskich tonów,Podobne subwoofery na 11cm sa w hipermarketowych zestawach za 50zł...
                                    Tak wiec bez budżetu 200zł nie zaczynaj bo oprócz głosnika i wzmaczniacza sa jeszcze tunele br materiały tłumiace kleje materiały do budowy skrzyni czy chociaz same przesyłki.

Skomentuj

Co do obudowy,. tuneli, waty, itp. to mam to za free.

---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

Mam takie pytanie, czemu jak podlaczylem ten wzmak do jednego mildtona 80tki, to byly same wysokie prawie, a basow prawie zero?

Skomentuj

ALe coś takiego to w sam raz: http://allegro.pl/wh-406-srebrny-glo...650193860.html
                                        Tylko jak to brzmi?
                                        EW cos takiego, rms 10 watt: http://allegro.pl/nowy-tani-glosnik-...651257678.html
                                        O czym Ty teraz piszesz? O głośniku do suba i pytasz o takie rzeczy z linków? Proponowałbym się najpierw doedukować z artykułów na stronie głównej a dopiero wtedy zadać konkretniejsze pytanie.

---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post o 22:46 ----------

Mam takie pytanie, czemu jak podlaczylem ten wzmak do jednego mildtona 80tki, to byly same wysokie prawie, a basow prawie zero?
                                        Może dlatego, że nie mają siły ruszyć niskotonowych głośników a druga sprawa, że kolumny same w sobie są słabe na basie...?

Skomentuj

Czaruję...