Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja kolumn ??2x Unitra Tonsil 80W 8Omh

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja kolumn ??2x Unitra Tonsil 80W 8Omh

Witam, chciałbym za roczek zrobić głośniki 5.0, a teraz chciałbym poćwiczyć na starych kolumnach. Mają +20 lat i przydałaby się ich renowacja :) Chodzi mi o wymianę obudowy i wstawienie nowych głośników. Zwrotnice chciałbym zostawić i podpiąć pod nią nowe głośniki. Zrobić taką samą obudowę ?? Czy zmodyfikować ją ? Inne wymiary, osobną komorę na głośnik niskotonowy ? No i oczywiście jakie głośniki. Zostały wymienione tylko niskotonowe , nie pamiętam z jakich ale na GDN 20/40 60W Zostawić je ? No i jeszcze jakie średniotonowe i wysokotonowe. Wzmacniacz klasyczny Unitra ws 442.
    Fotki:
    http://images35.fotosik.pl/718/12adb6aaa346283fgen.jpg

Zamieszczone przez Kedaros Zobacz posta
    Chodzi mi o wymianę obudowy i wstawienie nowych głośników. Zwrotnice chciałbym zostawić i podpiąć pod nią nowe głośniki.
    oba zdania wzajemnie sie wykluczaja
    jak nowe glosniki to i nowa zwrotnica
    jak chcesz zostawic stara zwrotnice to zregeneruj stare glosniki

Zrobić taką samą obudowę ??
    nowe glosniki = nowa obudowa
    stare glosniki =/= stara obudowa
    mozesz zrobic jak oryginal lub zrobic nowa zachowujac litraz

komora na wysokotonowke w 99% przypadkow jest zbedna

Zostały wymienione tylko niskotonowe , nie pamiętam z jakich ale na GDN 20/40 60W Zostawić je ? No i jeszcze jakie średniotonowe i wysokotonowe.
    na zdjeciu masz mildtony - 25 + 10 + 2,5cm
    jezeli masz glosnik 20cm i 3 drogi to masz zapewne SPACE 86

wg mnie jedyne oplacalne zabiegi to regeneracja.
    wymiana bedzie kosztowala tyle ile budowa nowych kolumn a nowe glosniki zagraja lepiej

Skomentuj

jesli glosniki sa sprawne to po prostu kup jakis ladny fornir, oklej i gotowe, jesli nie podobaja Ci sie ich wymiary to zaprojektuj nowa obudowe zachowujac litraz. tak jak mowi Pawel, kupno podobnych glosnikow (+nowa zwrotka) jest nieoplacalne.

poczytaj to jesli chcesz sie podjac regenaracji http://diyaudio.pl/content.php/26

Skomentuj

To zrobię tak jak mówicie Zostawię zwrotkę i zreperuję 1 średniotonowy . Ale niestety będę musiał zrobić nową obudowę bo boki są bardzo zniszczone. Pyknę nowy kształt z takim samym litrażem. Dziękuję za odpowiedz

Skomentuj

zreperuję 1 średniotonowy
          a co z nim nie tak? jesli sie zabierzesz za jeden to drugi tez no chyba ze kupisz oryginalna taka sama membrane, bo chyba nie chcesz miec dwoch inaczej wygladajacych glosnikow :P

Skomentuj

Średniotonowy w jednych został wymieniony a w 2 kolumnie został stary. I właśnie całe zawieszenie zewnętrzne jest do .. Zdięcie co widzieliście jest cacy ale 2 kolumna nieco w gorszym stanie ;/ Może odpuścić i zrobić mniejsze monitorki ?
            GDN-14-100-8-SK
            GDWK-10-250-8-AK
            Co wy na to ?
            Coś pierwsze musi być :) Wakacje się zbliżają, to kupę wolnego czasu bym miał. A wszystkie narzędzia mam.
            I jaki materiał do obudowy ?? I czy wtedy ma być oddzielony głośnik komorą czy nie ?
            Sorry że tak zmieniam ale przydały by się 2 monitorki do pokoju a na tamte przyjdzie czas :)
            Last edited by Kedaros; 09.06.2011, 15:58.

Skomentuj

to moze lepiej zaplanuj juz docelowe kino?
              i wtedy mozesz powoli to realizowac

Skomentuj

W sumie całe 5.0 można zrobić na bazie 14sk+10-250AK (ew. front 17sk), do tego jakiś sub na 8-10 cali i jest fajne budżetowe kino. Pomysł na pewno lepszy niż renowacja starych tonsili.

Skomentuj

no tak, ale takiej zwrotnicy brak
                  zwrotnica jest pod SK + AWX lub PJ

a takie kino (nie robilbym wiekszych frontow) w zupelnosci wystarczy
                  no i sub to raczej 10-12"

Skomentuj

Powiem wam że teraz mam małe i nie przypadają mi do gustu. Mam duży pokój to zrobię duże frontowe :) Mogę już zacząć powoli robić 5.0 i zacznę od 2 tylnich.
                    Ale co to znaczy że brak takiej zwrotnicy ?? Nie da się zrobić ?

Skomentuj

Ale co to znaczy że brak takiej zwrotnicy ?? Nie da się zrobić ?
                      Pewnie, że się da. Musiałbyś zaprojektować nową na podstawie pomiarów. A jeśli tego nie potrafisz to ktoś z forumowiczów, po uprzednim przesłaniu mu głośników, ewentualnie mógłby się tego podjąć.

Skomentuj

Trudne ? Czy google nauczą ? I czy te głośniczki są dobre czy warto zmienić na inne ? bo budżet mam nieco większy. Dadzą rade na tyłach ?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/list.php/category/5-Tutoriale
                          na googlach możesz polegać, ale na głównej jest wszystko to co potrzebne, żeby zaprojektować zwrotnicę :)

Co do głośników to szału nie ma. Powiedz jaki masz budżet.

Skomentuj

300 zł na 4 głośniczki . A w jakich cenach jest zrobienie takiej zwrotnicy ?
                            Będę robić zwrotnice pasywną czy aktywną ? :)
                            Last edited by Kedaros; 09.06.2011, 19:11.

Skomentuj

Dla Ciebie tylko pasywna :)
                              Cena jest zależna od ilości elementów pasywnych i stopnia skomplikowania zwrotnicy.

Skomentuj

Jestem w programie boxsim i jak mam wybrać rodzaj głośnika to co wybrać ?? W100S-8 czy W100SC-8 ? Czym to się różni ? chodzi o parametry głośnika tak ?

Skomentuj

Visaton? SC jest ekranowany, zapewne ma trochę inne parametry. Co kombinujesz?

Skomentuj

Ekranowy ? Korzystam z tego turtorialu http://diyaudio.pl/content.php/71-Boxsim

GDN-14-100-8-SK ma 100W tak?

Skomentuj

projektowanie zwrotnic wymaga sprzetu, wiedzy, duzej ilosci czasu oraz bogatego dosiwadczenia...

jezeli jestes ambitny, masz kase i chcesz to zrobic sam to prosze bardzo, ucz sie i rob je sam
                                      jak chcesz szybko to niestety polecam wyslanie glosnikow na pomiary (najbardziej pomocny jest tu chyba yoshi :p )

podaj jaki masz pokoj i czym to bedziesz w przyszlosci zasilal?

Skomentuj

Jednak pykne jako pierwsze
                                        http://stx.pl/uploads/images/GDWk-10...SK-Schemat.jpg

Tylko mam problem ze znalezieniem cewek do zwrotki ;/ Chyba że źle szukam ;/
                                        No i ostatnie pytanie to jaki litraż i br

Skomentuj

Czaruję...
                                        X