Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera - prośba o radę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera - prośba o radę

Witam,

Ostatnio robiłem zestaw subwooferów opis konstrukcji zamieszczony został w poniższym wątku

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...tx-30-400-4-se

Zależy mi aby podnieść skuteczność tego zestawu i zastanawiam się nad dołożeniem kolejnego subwoofera ale w oparciu o głośnik większej średnicy np 15 cali. Proszę o radę jaki przetwornik w granicach 400 zł dobrze by uzupełnił powyższy zestaw (basu jest za mało). Najbardziej istotną kwestią jest dla mnie SPL, bas nie musi schodzić "do hadesu". Zastanawiam się nad głośnikiem STX GDN-38-1000-8-SE nie wiem co ewentualnie innego by się nadało.

Proszę o rady i sugestie.

Nieco ponad 4 stówki to 2xgdn 38-550-4 AE. Myślę że warto o ile masz czym je zasilić. I tak apropo-nie rób zbieraniny różnych głośników, twórz jednorodny system.

Skomentuj

Za tą kasę to tylko jeden w miarę sensowny głośnik przychodzi mi do głowy Eminence Kappa 15 myślę ze dwa suby na tym głośniku podłożone pod średniowysokotonowymi głośnikami da bardzo dobry efekt. Głośnik dobrze czuje sie w oko 100L obudowie BR. Popieram przedmówce zrób system który będzie przemyślany a nie zlepiony z kilku różnych głośników do kupy. Dlatego radzę Ci spróbuj pozbyć się tych basów i zrobić 2 sensowne suby na Eminence.

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 21:10 ----------

Zrób identyczne paczki tylko na eminence kappa :p

Skomentuj

Tak szczerze jakbym miał rozważać kupno blachy od eminence to wolałbym kupić jakiś jeden porządny głośnik 18sto calowy, bo to takie "chce mieć w końcu dobrze" ale nadal wydaje kasę na pół środki.

Ps. Nie rób na Eminence tylko właśnie na B&C :P A Andrzej faktycznie ładne paki robi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          2xgdn 38-550-4 AE
          Mam te głośniki, dobrze działają ale w dużej obudowie - w małej było gorzej

apropo-nie rób zbieraniny różnych głośników, twórz jednorodny system.
          ok, ale dopytam: co tracę - "niejednorodny" zestaw - jakie minusy

Ps. Nie rób na Eminence tylko właśnie na B&C :P A Andrzej faktycznie ładne paki robi

Który b&c znalzłem tylko takie coś http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_15CL76_8Ohm-398.html

Nie wiele w dalszym ciągu wiem o głośniku o który pytam, sprawność - czy to co podaje STX to jest prawda - bo jeżeli dane STX vs. B&C to jest to samo to ja biorę STX

Skomentuj

to sobie odpowiedz sam na to pytanie jak na przykład dasz z lewej strony kolumny o rożnej skuteczności niż po prawej stronie (w tym sensie ja to rozumiem). bo jeżeli dobrze dobierzesz głośniki po L, P stronie to jest ok. ;p Ale przecież nie chcesz się pozbyć STX, a ja bym Ci radził zrobić 2 identyczne suby. B&C Jest super głośnikiem ale miałem zmieścić się w 400zł :p w tej kolumnie siedzi głośnik B&C 15PS100 ;p wiec jeżeli Cię na niego stać to się nie zastanawiaj :p

---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post o 19:25 ----------

Shiver jeden 18 nie da ci takiego efektu co dwa 15 calowe głośniki rozstawione po bokach sceny. Przerabiałem ten temat a w szczególności kiedy nie gra się pod dachem i czteroma ścianami

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK Zobacz posta
              ok, ale dopytam: co tracę - "niejednorodny" zestaw - jakie minusy
              To że np. doły z mniejszymi głośnikami o mniejszej mocy i sprawności będą nie wiele wnosić do zestawu.

Zamieszczone przez GTK Zobacz posta
              Nie wiele w dalszym ciągu wiem o głośniku o który pytam, sprawność - czy to co podaje STX to jest prawda - bo jeżeli dane STX vs. B&C to jest to samo to ja biorę STX
              Głośnik 15sto calowy w zakresie subniskotonowym może osiągnąć ok 95db (lub mniej). Co wcale nie oznacza że stx kłamie, po prostu ten model nie zagra zbyt nisko. Stx jest ogólnie dobrym głośnikiem, musisz sobie tylko odpowiedzieć na pytanie czy chcesz raz a dobrze, czy też co pół roku zastanawiać się jakie nowe basy zrobić bo aktualne już nie spełniają oczekiwań.

Zamieszczone przez DJGienek Zobacz posta
              Shiver jeden 18 nie da ci takiego efektu co dwa 15 calowe głośniki rozstawione po bokach sceny. Przerabiałem ten temat a w szczególności kiedy nie gra się pod dachem i czteroma ścianami
              Co tydzień gram plenery na kilka-kilkanaście tyś. ludzi :) Basy ustawione w stereo dają przede wszystkim jeden efekt-filtracje grzebieniową. Fakt, w reżyserce jest urwanie głowy jednak dla przykładowej sceny o szerokości 13m (na takiej zwykle robimy koncerty w tym też i dzisiaj robiliśmy) stojąc na wysokości staka niskotonowego w odległości ok 15-20m nie ma basu, zero dosłownie. Zresztą wystarczy to przesymulować w jakimkolwiek programie który nam pięknie pokażę tą zależność. W przypadku tak jak mówisz 1x18 natężenie centralnego basu nie będzie powalające ale to co najważniejsze-równomierne pokrycie nagłaśnianej przestrzeni będzie zachowane w znacznie lepszym stopniu.

Skomentuj

Czaruję...
              X