Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se

Witam wszystkich,

Chciałem przedstawić konstrukcję subwoofera na przetwornikach stx

Założenia:

- budowa głośnej kolumny basowej do zastosowania na imprezach
    - wykorzystanie obudowy, która gdzieś się walała na strychu
    - wysoka skuteczność
    - w miarę niski bas
    - niski koszt budowy

Przetworniki:

- 2 x stx 30-400-4-se, system pasywny

Obudowa:

- typ bassreflex, litraż 140 litrów, bas reflex strojenie 40hz, tłumienie starym materacem

Koszt:

- w zasadzie koszt tej kolumny to cena głośników plus elementy wykończenia: koc, narożnik, terminal, maskownice, reszta rzeczy została wykorzystana (tunele, obudowa, wytłumienie) z poprzedniej konstrukcji

Wrażenia odsłuchowe:

- na ten moment nie mam końcówki mocy i miejsca żeby wykorzystać moc jaką posiada, testuje to na jakieś amatorskiej końcówce mocy z allegro o mocy hmm jakieś 40 - 50 wat (niby ma 100 ale nie wierzę w to), crossover ustawiam na 70 - 100 hz choć w warunkach nie domowych cięty będzie dużo wyżej, bas jest typowo estradowy z charakterystycznym kickiem, twardy bez zamuły (mi to odpowiada), ciężko mi powiedzieć jak się sprawdzi przy większych mocach mam nadzieje, że nieźle, nawet na tym wzmacniaczu kolumna jest bardzo głośna, jak macie jakieś pomysły jakimi kawałkami ją pokatować to piszcie, napiszę jak się sprawdza

Zdjecia

Paczka fajna, wykończona estetycznie - co tu więcej oceniać Mam pytanie z innej beczki: na fotce widzę marantza, jaki to model? PM-45? Co masz do niego podpięte i jaka jest Twoja opinia na temat tego wzmaka?

Skomentuj

to marantz pm-55 kupiłem go na allegro jakiś czas temu mam go podłączony do starych kolumn tonsil zg-40c tych z membraną pasywną, co mogę o nim powiedzieć..nie jest to wzmacniacz, który trzęsię chałupą ale nie o to chodzi bardzo go lubię, miałem wiele podpiętych wzmacniaczy (grundig jakąś diorę już sam nie pamiętam co jeszcze) pod te kolumny i ten gra najlepiej nie ma żadnych podbić słucham na cd direct (omijam korektor, loudness też wyłączony), to co w tym wzmacniaczu mnie urzekło to przedwzmacniacz gramofonowy naprawdę gramofon gra wyjątkowo. (mam porównanie z tym co siedzi w mikserze co tam widać na zdjęciach). Generalnie polecam, taki przyjemny wzmak do spokojnego słuchania, zg40c na nim spisują się doskonale - choć cały czas korci mnie żeby zastąpić je czymś innym..może stx z serii awx :P

Skomentuj

Pięknie wykonane, sam będę przymierzał się do podobnego projektu.

Skomentuj

Ładnie i estetycznie.
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

GTK, napisz coś więcej o strojeniu tej paczki bo jakoś ta długość rur nie przemawia do mnie. Długość to po pierwsze,po drugie to średnica która (też jak dla mnie) jest za mała.

Napisałeś że masz Crossover... jaki?

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
              marian
              tunele mają średnice 7cm, to jest eksperyment w założeniu miały być 10cm ale ciężko dostać, to było na stanie dlatego takie są, przy większej średnicy tunel musi być dłuższy..zaryzykowałem świstem powietrza ale nawet na generatorze przy niskich częstotliwościach świstu nie ma mam nadzieje, że przy większej mocy też tragedii nie będzie, crossover mam zrobiony z karty muzycznej sb live! na razie testy domowe, crossover chcę też zakupić..jakieś propozycje co do sprzętu?

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                ...crossover chcę też zakupić..jakieś propozycje co do sprzętu?

http://allegro.pl/the-t-amp-ta2400-w...268571084.html

http://allegro.pl/crossover-behringe...275221756.html

Prawda jest taka że zrobiłeś suba na dwóch głośnikach 4 ohmowych,co daje 8ohm w połączeniu szeregowym (podejrzewam że tak też połączyłeś,a jak nie to lepiej to zmień). Teraz musisz mieć końcówkę mocy która oddaje około 600-800W przy obciążeniu 8ohm,co daje 1200-1600 przy obciążeniu 4ohm. Jeśli masz zamiar zrobić kolejnego takiego samego suba to zakup końcówki mocy się opłaca,jeśli nie to niestety zrobiłeś błąd kupując akurat te głośniki,lub,pakując je w jedną skrzynię.

Zdecyduj się co chcesz dalej robić z tym subem,potem można coś doradzać bo na dzień dzisiejszy kupując końcówkę mocy i crossover jest bez sensownym wydatkiem.

Skomentuj

CX 2310 bym sobie odpuścił, zdecydowanie lepszy jest 3400 (i nie chodzi o więcej dróg). A dwa głośniki w jednej skrzyni też można zasilić jedną końcówką i myślę że jakiś stary elmuz o mocy ok. 2x300 wat spokojnie wystarczy, ew. jak chcesz nową to t.amp e800. Tunel wymień na minimum 10cm (najlepiej 2x10) bo przy dużych mocach będziesz miał duże straty na nim.

Skomentuj

puki co jest jedna gotowa taka kolumna, druga będzie gotowa jak przyślą głośniki, zamieściłem jedną bo druga niczym się nie różni, tak masz racje system jest 8 ohm, natomiast drugie 8ohm można by połączyć i już jest 4 ohm, są też końcówki mocy stabilne przy 2 ohm, ja posiadam taki wzmacniacz http://www.mediasystem.de/GERAETE1/T...600/PA1600.HTM jak będzie za cicho na 8 ohm to można pokombinować, co do crossovera nie wiem czy nie zakupie miksera z filtrem cyfrowym wtedy dodatkowe urządzenie będzie zbędne

Skomentuj

Tego omnitronica nawet nie podpinaj na 2 ohm bo szybko możesz poczuć swąd spalenizny.

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                        co do crossovera nie wiem czy nie zakupie miksera z filtrem cyfrowym wtedy dodatkowe urządzenie będzie zbędne
                        Pokaż ten mikser.

Skomentuj

Tego omnitronica nawet nie podpinaj na 2 ohm bo szybko możesz poczuć swąd spalenizny.
                          nie mam takiego zamiaru, na 8ohm bezpiecznie i nic nie będzie przeciążone

Zamieszczone przez marian
                          Pokaż ten mikser.
                          http://www.junodownload.com/plus/201...t-dj-mixers-2/ ddm 4000

Skomentuj

Bawiłem się ostatnio tym berym, bez rewelacji prawdę mówiąc.

Skomentuj

Bawiłem się ostatnio tym berym
                              o to super, a powiedz mi w jakim zakresie można regulować cięcie bo tego jakoś nie mogę znaleźć nigdzie

Skomentuj

Akurat crossa nie używałem bo był zewnętrzny DBXa aczkolwiek może w tygodniu jak znajdę chwile to zajdę do kumpla i zobaczę co da się z tym zrobić.

Skomentuj

Witam dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy 440W @ 8ohm i jakieś 150Hz cięcie i niestety przy prawie pełnej mocy głośniki nie wytrzymują ;/ o co chodzi??
                                  Czy taka moc mogłaby spowodować charczenie?
                                  Nie sprawdzałem ale podejrzewam też uderzanie membrany o metalową osłonę, bas mnie też nie zabił - nie wiem czy powinien, proszę niech ktoś napiszę jak powinna się zachowywać taka kolumna przy takiej mocy bo efekt w domu nie był powalający ;/

A co do crossovera to zakupiłem behringer cx3400

Skomentuj

Niedługo będę miał ten głośnik i zobaczę jak gra ale coś mi się wydaje że masz za duże wymagania lub za mało wiedzy (to ze głośnik się nazywa estradowy nie znaczy że każdy głośnik estradowy będzie ściany przestawiał).

Skomentuj

Może najpierw kolega napisze jaka to końcówka bo to że producent deklaruję taką moc to wcale nie oznacza że ona ją ma.

Skomentuj

http://www.mediasystem.de/GERAETE1/T...600/PA1600.HTM no to mam, wyżej podawałem link, producent podaje 480W na 8 ohmach więc o co chodzi?? zapas mocy wydaje się być a głośniki już zdają się mieć dość ;/ albo to pierwsze wrażenie po odsłuchu w pokoju o powierzchni 20m^2 albo nie wiem może te osłony, spodziewałem się jednak większego powera, nie wiem może to przez tunele..ale świstu przy pompowaniu nie ma

Marian czekam na Twoje odczucia :) puki co jestem odrobinę....rozczarowany

Skomentuj

Czaruję...
                                        X