Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na mój gust podepnij te suby pod coś normalnego i wtedy wyrokujmy :)

Skomentuj

A może popełniłeś błąd i zamiast odciąć filtrem dolno przepustowym odciąłeś górno prepustowym na croosoverze? Spróbuj je podpiąć na razie całym pasmem, bezpośrednio ze wzmacniacza.

Omnitronic raczej nie zaniżał mocy - chociaż to była pusta moc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
        A może popełniłeś błąd i zamiast odciąć filtrem dolno przepustowym odciąłeś górno prepustowym na croosoverze?
        nie no nie..dobrze jest

Omnitronic raczej nie zaniżał mocy - chociaż to była pusta moc :)
        pusta moc?? co to znaczy? wzmacniacz wygląda rozsądnie, waży 20kg gra naprawdę nieźle nie szumi nie burczy...nie mam nic innego żeby podpiąć ewentualnie forte 201

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
          nie no nie..dobrze jest
          A sprawdziłeś je tak jak pisałem bez crossovera?

Niektóre firmy produkowały nieco wyżyłowane produkty, do nich właśnie należy ta chińszczyzna którą posiadasz. Porównaj sobie swoje 1600W a np. 1600W ADS, na pewno usłyszysz znaczną różnice i uznasz że Twoje waty są pozbawione energii, a tamte są pełne kontroli i energii

Skomentuj

A sprawdziłeś je tak jak pisałem bez crossovera?
            tak, jest zdecydowanie gorzej, ten głośnik wysoko nie zagra, 150 - 200 hz tak było najlepiej, nie wiem może jestem przewrażliwiony i oczekuje, Bóg wie czego, podłączę to jeszcze na 4ohm dwie skrzynki i może wtedy to się trochę rozbuja osłony też ściągnę bo mam wrażenie że membrana zaczynała uderzać o nie i to sprawiło wrażenie charczenia...a możliwe jest że moce, które podaje stx są mocno ponaciągane? dwie takie 12 powinny mieć już w miarę przyzwoitą skuteczność

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
              Witam dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy 440W @ 8ohm i jakieś 150Hz cięcie i niestety przy prawie pełnej mocy głośniki nie wytrzymują ;/
              No obudowa jest trochę za duża....

w symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?

STX zaleca dla nich po 50L.

Skomentuj

Zamieszczone przez Volt
                w symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?
                nie, a jak to zrobić i co to jest x-dam?

zmniejszyć litraż oczywiście by się jakoś tam dało w razie czego, zatykałem już też wyloty br oprócz straty na basie nie specjalnie lepiej to grało w closed

Skomentuj

X-dam to wychylenie niszczące głośnik.

Włóż na próbę do środka trochę cegieł, zmniejszysz obudowę, i jeśli masz tego holiłuda/omnitronika podłącz po 1 głośniku na każdy kanał, staraj się nie łączyć szeregowo.

Skomentuj

Witam ponownie,

jako, że wczoraj zostały odkręcone osłony i zestaw poddany został kolejnej próbie, przedstawię relacje i wnioski jakie zostały wyciągnięte:

Odczucia odrobinę lepsze zwłaszcza, że podłączone zostały dwie paczki w dwóch konfiguracjach 8ohm oraz 4 ohm. Wygląda to tak:

Zmieniona została konfiguracja filtra, zakupiony został crossover behringera, z którego jestem bardzo zadowolony. W pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej. I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
                    Drugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895 i ta chińszczyzna basem lepiej rzucała od omnitronica, wiadomo dużo ciszej ale do tej pory wudaje mi się to być bardzo zastanawiające jak dobrze to zagrało.

Wnioski:
                    moc stxa to ściema ja w to nie wierzę, natomiast za cenę głośników to one wymiatają, 4 takie mają dość ładną sprawność i nie trzeba nie wiadomo jak mocnego wzmacniacza aby to nawet zagrało. W pomieszczeniu odsłuchowym wytworzone zostało dość duże ciśnienie, ale w pokojach oddalonych już ładnie rzucało mięsem, producent napisał że te głośniki nadają się tylko do subniskotonowych rozwiązań i tu się zgadzam w 100% cięcie max do 160Hz najlepiej niżej, ogólnie szału nie ma ale za te pieniądze cheba więcej wymagać nie można

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                      membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
                      Bo obudowa jest nieodpowiednia.

Zamieszczone przez GTK
                      moc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,
                      Jest jak najbardziej prawdziwa, mam GDN 30-400-8 i wytrzymują 400W spokojnie.

[ Dodano: 2010-11-16, 22:24 ]
                      Zamieszczone przez GTK
                      membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
                      Bo obudowa jest nieodpowiednia.

Zamieszczone przez GTK
                      moc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,

Zamieszczone przez GTK
                      W pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej.
                      Zamieszczone przez GTK
                      Drugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895
                      Testuj dalej na śmieciach i pisz takie opinie o STX.

Skomentuj

I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
                        Dlaczego sądzisz, że głośniki nie wytrzymują? Jakbyś to podłączył pod diorę ws442 to też by charczało i głośniki też by wyskakały, ale to nie wina głośników tylko wzmacniacz już rady nie daje.

Skomentuj

Jaki masz litraż i jaki napęd do tego?

"śmieci" zostały podłączone czysto eksperymentalnie, nie rokuje jakości głośników na podstawie drugiego wzmacniacza, paradoksalnie na słabszym i pewnie gorszym wzmacniaczu głośniki zagrały ładniej niż na omnitronicu, którego nie uważam za super sprzęt, podłączam to co mam, na estradowcu czytałem, że zawsze lepiej zagra lepszy głośnik i gorsza końcówka i tak też tutaj to wygląda, nie zgłupiałem żeby kupować crowna za 7kzł i podłączać pod to głośniki za 120 zł, cieszę się, że z zestawu będzie można wyciągnąć w przyszłości jeszcze troszkę więcej

Bardzo żałuję, że nie mam innego sprzętu do podłączenia bo bardzo jestem ciekaw różnicy - ale niestety nie mam dojścia do czegoś porządniejszego

Pomysł z cegłami odpada - kto to będzie dźwigał, zmniejszając obudowę stracę na zejściu, choć można by się pokusić o próbę - skoro masz głośnik i daje rade - od ilu głośnik zaczyna Ci ciągnąć?

Skomentuj

Kolega proponował wsadzić cegły(ja próbowałem z butelkami z wodą) po to tylko żeby zobaczyć jak to zagra w mniejszej objętości, nie na stałe.
                            zmniejszając obudowę stracę na zejściu
                            ale głośnik będzie bezpieczniejszy :)

Skomentuj

no to niech bedzie steropian
                              nie trzeba dzwigac
                              tylko go przyklej albo jakos przymocuj, zeby nie latal
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                no to niech bedzie steropian
                                no w sumie to dobry materiał, jakoś na to nie wpadłem :P

Skomentuj

sugeruje worki z piaskiem :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez slavOK
                                    sugeruje worki z piaskiem
                                    noo najlepiej mokrym.. i jeszcze cementem zaprawić :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                      Przeciez taki zly moder jest jak wstawia bany... :twisted:
                                      Owszem, jak wystawia je przez pomyłkę i bezpodstawnie, jak w moim przypadku.
                                      Co lepsze - warna może ściągnąć albo admin którego nie ma, albo czas - po roku zniknie 1 warn.

Skoro już tu byłeś, i miałeś czas pisać tego posta, mogłeś ustawić na wygasające, offtopowe posty kolegów na temat czego to nie wstawić w obudowę.

Zamieszczone przez lklukasz
                                      LightSound, a za nabijenie postow tez mozna dostac ostrzezenie :mrgreen:
                                      No właśnie, a co to ma być wyżej? Nawet wygasającego nie ustawili :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                                        zmniejszając obudowę stracę na zejściu
                                        Po co ci zejście w estradowym subie? Można by je wogóle odciąć od dołu na koło 30Hz żeby niepotrzebnie membrany nie latały... Takie suby mają kopać w klatę, a to jest bas w okolicach 80-100Hz... Tylko że raczej nie masz za dużej obudowy, u mnie jeden taki głośnik siedzi w 100litrach i nie jest źle. Więc 70litrów na sztukę to nie jest tak dużo :)

Skomentuj

Kolega chyba za dużo wymaga od taniego głośnika, chciałby i zejścia i dużego natężenia. A to że głośnik ma napisane w specyfikacji "estradowy" wcale nie oznacza że będzie odrazu ściany kruszył.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X