Na mój gust podepnij te suby pod coś normalnego i wtedy wyrokujmy :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LightSoundA może popełniłeś błąd i zamiast odciąć filtrem dolno przepustowym odciąłeś górno prepustowym na croosoverze?
Zamieszczone przez LightSoundOmnitronic raczej nie zaniżał mocy - chociaż to była pusta moc :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKnie no nie..dobrze jest
Niektóre firmy produkowały nieco wyżyłowane produkty, do nich właśnie należy ta chińszczyzna którą posiadasz. Porównaj sobie swoje 1600W a np. 1600W ADS, na pewno usłyszysz znaczną różnice i uznasz że Twoje waty są pozbawione energii, a tamte są pełne kontroli i energii
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSoundA sprawdziłeś je tak jak pisałem bez crossovera?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKWitam dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy 440W @ 8ohm i jakieś 150Hz cięcie i niestety przy prawie pełnej mocy głośniki nie wytrzymują ;/
w symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?
STX zaleca dla nich po 50L.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Voltw symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?
zmniejszyć litraż oczywiście by się jakoś tam dało w razie czego, zatykałem już też wyloty br oprócz straty na basie nie specjalnie lepiej to grało w closed
Skomentuj
-
Witam ponownie,
jako, że wczoraj zostały odkręcone osłony i zestaw poddany został kolejnej próbie, przedstawię relacje i wnioski jakie zostały wyciągnięte:
Odczucia odrobinę lepsze zwłaszcza, że podłączone zostały dwie paczki w dwóch konfiguracjach 8ohm oraz 4 ohm. Wygląda to tak:
Zmieniona została konfiguracja filtra, zakupiony został crossover behringera, z którego jestem bardzo zadowolony. W pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej. I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Drugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895 i ta chińszczyzna basem lepiej rzucała od omnitronica, wiadomo dużo ciszej ale do tej pory wudaje mi się to być bardzo zastanawiające jak dobrze to zagrało.
Wnioski:
moc stxa to ściema ja w to nie wierzę, natomiast za cenę głośników to one wymiatają, 4 takie mają dość ładną sprawność i nie trzeba nie wiadomo jak mocnego wzmacniacza aby to nawet zagrało. W pomieszczeniu odsłuchowym wytworzone zostało dość duże ciśnienie, ale w pokojach oddalonych już ładnie rzucało mięsem, producent napisał że te głośniki nadają się tylko do subniskotonowych rozwiązań i tu się zgadzam w 100% cięcie max do 160Hz najlepiej niżej, ogólnie szału nie ma ale za te pieniądze cheba więcej wymagać nie można
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKmembrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Zamieszczone przez GTKmoc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,
[ Dodano: 2010-11-16, 22:24 ]
Zamieszczone przez GTKmembrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Zamieszczone przez GTKmoc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,
Zamieszczone przez GTKW pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej.Zamieszczone przez GTKDrugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895
Skomentuj
-
I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Skomentuj
-
Jest jak najbardziej prawdziwa, mam GDN 30-400-8 i wytrzymują 400W spokojnie.
Jaki masz litraż i jaki napęd do tego?
"śmieci" zostały podłączone czysto eksperymentalnie, nie rokuje jakości głośników na podstawie drugiego wzmacniacza, paradoksalnie na słabszym i pewnie gorszym wzmacniaczu głośniki zagrały ładniej niż na omnitronicu, którego nie uważam za super sprzęt, podłączam to co mam, na estradowcu czytałem, że zawsze lepiej zagra lepszy głośnik i gorsza końcówka i tak też tutaj to wygląda, nie zgłupiałem żeby kupować crowna za 7kzł i podłączać pod to głośniki za 120 zł, cieszę się, że z zestawu będzie można wyciągnąć w przyszłości jeszcze troszkę więcej
Bardzo żałuję, że nie mam innego sprzętu do podłączenia bo bardzo jestem ciekaw różnicy - ale niestety nie mam dojścia do czegoś porządniejszego
Pomysł z cegłami odpada - kto to będzie dźwigał, zmniejszając obudowę stracę na zejściu, choć można by się pokusić o próbę - skoro masz głośnik i daje rade - od ilu głośnik zaczyna Ci ciągnąć?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123Przeciez taki zly moder jest jak wstawia bany... :twisted:
Co lepsze - warna może ściągnąć albo admin którego nie ma, albo czas - po roku zniknie 1 warn.
Skoro już tu byłeś, i miałeś czas pisać tego posta, mogłeś ustawić na wygasające, offtopowe posty kolegów na temat czego to nie wstawić w obudowę.
Zamieszczone przez lklukaszLightSound, a za nabijenie postow tez mozna dostac ostrzezenie :mrgreen:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKzmniejszając obudowę stracę na zejściu
Skomentuj
Skomentuj