Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nie drogie monitorki studyjne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie drogie monitorki studyjne

witajcie

ostatnio kolega prosil nie zebym pomogl mu w zrobienu dobrych monitorow studyjnych ale niestety nie zostalo mu za duzo pieniedzy na zakup glosnikow po tym jak kupil wiekrzosc syntezatorow zewnetrznych do twozenia muzyki :|
    zostalo mu jakies 250 moze 300 zl :| wiem ze nie jest to za duza kwota na dwa dobre monitory ale powiem ze o jakies 100 ,1500 zl moze przekroczyc budrzet przeznaczony na te monitorki .a wiec prosil bym was o pomoc w wybraniu przetwornikow do takich monitorow

monitorki powinny byc nie za duze wiec max 8" (20 cm) i zeby nie byly do duzej obudowy .

jakie polecacie?? 2 way czy 3 way ??jakie beda leprze ??

napewno dzwieki musza byc "przejzyste" ,powinny byc slyszalny kazde dzwiek zeby zrobic dobry mastering wiec nie mam tutaj pojecia jakie przetworniki zastosowac :|

na 100 % stx odpada :|

w yborze prosil bym o pomoc juz bardziej doswiadczonych uzytkownikow tego forum ktorzy maja juz doswiadczene w dziedzinie projektowania i odsluchu kolumn glosnikowych

a i zapomnial bym dodac ze monitory te sa potrzebne krotko mowiac w trybie natychmiastowym i niestety nie mam czasu na bawienie sie w obliczanie pudla :(

i jeszcze jedna sprawa . jak by ktos mogl to prosil bym o zaprojektowanie do nich zwrotnicy :|

a wzmacniacz jakim kolega dysponuje to jest 4 x 60 watt sony ta f120 (okazalo sie ze m taki sam wzmacniacz jak ja <lol> <lol> )

mysle ze mnie nie zjedziecie za tresc tego post'a i bedziecie tak uprzejmi i mi pomozecie z wyborem glonikow i podaniem objetosci w jakiej powinny sie znajdowac

pozdrawiam

ps.:mam nadzieje ze nikomu nie sprawi klopotu pomoc nie zbyt doswiadczonemu konstruktorowi kolumn jak ja

ej sorry

monitorki na 20 cm tak ? (no dobra napisales ze to max no ale ...)

i szczerze Twoje zalozenia sa po prostu nie realne ...

mowisz ze odpada stx - a co innego pozostaje ? za 300 zloty ?! (bo o ile dobrze zrozumialem to tyle koledza zostalo...)

moglbys zrobic cos na tonsilu 13stce, ale tak czy siak sie w tej kwocie nie zmiescisz ...
    musilabys dac jakis lepszy przetwornik na gorke pasma a to juz min 300 zl za dwa ... a gdzie niskotonowiec zwrotnica i obudowa !? po prostu nie realne ... :(

no chyba ze chcesz zrobic cos prostego co zagra jakos ... - poszukaj gdzies tutaj igod robil montorki na arn 150 + gdwk11/100, byla do tego gotowa zwrotnica wiec problemu nie bedzie, w kwocie moze sie zmiescisz ale to juz od Ciebie zalezy ...

innej mozliwosci nie widze ...

Skomentuj

dopisalem ze maxymalnie przekroczyc budzet moge o 150 zl czyli jakies 450 zl nie jest to duzo ale coz ,niestety tak jakos wyszlo :|
      moze uda mu sie odlozyc jeszcze troszke kasy wiec co proponujecie??

jakie wedlug was beda leprze przetworniki do studia ??

max poniewaz nie moga byc za duze pomieszczenie nie jest duze jakies 16 ,18 m2 :| wies w sumie do 20 cm ,nie widzialem pomieszczenie na oczy jeszcze i nie znam wymiarow ale kolega mowil cos ze max to chyba 18 m2 ale i tak bedzie zmniejszone o kilka m2 wiec max to jest wlasnie 8" :|

pozdrawiam

Skomentuj

Tesla...tylko tesla Ci pozostaje

Skomentuj

http://www.audio.dmkproject.pl/diy/michal/index.html

http://www.audio.dmkproject.pl/diy/igod/index.html

[ Dodano: 2004-12-12, 10:13 ]
          jesli chodzi o 10/100 polecam zastosowanie w kolumnach michała to proponował bym o kontakt z michałem i igodem . Z łatwościa zaadoptują ten głosnik .
          Nie wiem gdzie jest gorzów wielkop. Czy blisko poznania czy wrocławie ,Ale głosniczki mozna kupic taniej w duzych miastach
          tonsil 10/100 .........40-50zł/szt
          2x50=100zł
          tesla 150-03/...(04-08) ... 45zł/szt
          2x45=90zł
          Zwrotnica około 90zł /2szt
          obudowa we własnym zakresie lub stolarnia bo przytna dokładnie - wyjdzie tanio bo sa małe.

Skomentuj

a ja bym kupił 16 cm HECO i kopułke tej samej firmy, na alegro kiedyś chodzily niewiem czy teraz,,,, problem taki że niemoglem znaleśc parametrów

Skomentuj

Mam podłogowe heco i grają bardzo ładnie...ale słyszałem że to podobno tonsile są w heco montowane.

Skomentuj

ale te z alegro neiwyglądają jak tonsile, jesli masz oryginalne HECo kolmny to widocznie montowali tam inne głosniki tzn innej marki :)

Skomentuj

Ja też bym się przyłączył do Heco z allegro, dobra cena za dobry głośnik !.

Jest szybki i ma dobrą średnicę czego brakuje wielu innym tanim głośnikom..

Skomentuj

jak do nagrywania, to za tą cenę lepiej kupić słuchawki. Żeby zrobić donry mastering, kolega powinien mieć coś większego (3drożne, z porządnym basem), więc w tej sumie się nie zmieścisz.

Skomentuj

Heco/Magnat 17cm + dobra kopółka (może Vifa lub Peerles?, jest też jakis tani model VIsatona)

Zygmunt - naprawdę, nie potrzeba 3 drożnych kolumn żeby mieć dobry bas.
                      Weź sie wybierz do studia i posłuchaj Mackie HR-824 :) dwudrożne, fajne monitory,
                      bas taki że niejeden podłogowiec z mid-basami się chowa. pełnopasmówki to są oczywiście.
                      Aha - inżynierowie nie zawsze lubią korzystać z legendarnych Yamah NS-10, bo one mają bardzo słaby bas :)

z podłogowiec z dwoma midbasami miało być :)

Skomentuj

3 way odpadaja bo monitory studeyjne musza miec plaska charakterystyke która jest nie mozliwa do osiagniwcia, 3 way utrudnia tylko sprawe i kmplikuje dobór głosników do płaskiej charakterystyki. zostaje 2 way
                        to ja powiem tak
                        zrób sobie 2 way arn 150+arv104 lyb tonsil
                        zamiast heco wez głosniki mission na allegro byłu do tego tonsil i bedzie dobrze

mozesz równiez kupic uzywane tannoy mercuru m1,; m2; lub m2,5;
                        moze uda sie znalezc paradgim monitor o ile dobrze pamietam v1 lub v2
                        zobacz takze uzywane B&W dm 300 czy cos takiego

Skomentuj

Tomek,
                          jeśli nie zależy koledze na super basie, to do wspomnianych kupnych rzeczy dodam to:
                          http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/...14&device=1823

warto sierozejrzeć za używanym sprzętem studyjnym, może się coś trafi taniego akurat :)

Tak tak, wiem, to forum o DIY a nie kupowaniu

Skomentuj

Czołem.

Monitory to monitory. 2way .gość chce składać małe studio bo kupił syntezery itd.:-)
                            prawdopodobnie "bliskiego pola"
                            Profesjonalista,
                            Ja też bym się przyłączył do Heco z allegro, dobra cena za dobry głośnik !.
                            Jest szybki i ma dobrą średnicę czego brakuje wielu innym tanim głośnikom..
                            jest szybki ??? Masz moze ch-ki tego głosnika bo mi sie jakoś to w głowie nie miesci .
                            Powiedz jaką ma Mms ten 17cm głosnik?

Skomentuj

<hmmm>znalazlem na allegro tylko takie : Model HW 170K-CPG 880 rozmiar 175mm

Parametry:
                              - VAS=30
                              - Fs=43Hz
                              - SPL=90dB
                              - Qts=0,35

co do parametrow nie jestem pewien ale cena jest zachecajaca :) 70 zl :)

no ale jeszcze nie rozstrzygniete zostalo to jakie zostana uzyte :|

[ Dodano: 2004-12-12, 16:19 ]
                              przegladalem strone Special - D i znalazlem dzial "Studio" no wiec wszedlem i zobaczylem ze kolumienki ma takie (patrz fotka) :
                              Załączone pliki

Skomentuj

a moze zamiast robic kupic gotowe kolumienki np tannoy m1 mozna je dostac nawet za 400 zl a jakosc maja naprawde dobra

Skomentuj

tu masz m1 za 400 zł http://www.hifistudio.pl/towar.asp?l...=67&grupaid=73

Skomentuj

wiecie co ,wlasnie przeprowadzilem rozmowe z kolega :) doszedl do wnioosku ze raczej zainwestuje w kolumienki tanoy :)

pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)

Skomentuj

Tomek, zastanów sięjeszcze nad tymi NADY-ami, co podałem,
                                      a można je teżnp. do ściany przemocować,
                                      być może ze względu na swoje przeznaczenie mogą okazaćsię lepsze niż Tannoye :)

albo Tannoy Profesjonal

Skomentuj

ja mam M1 i sa bardzo przejzyste... ale brakuje im troche w niskim basie ale czego tu chciec od 14cm glosnika

Skomentuj

Czaruję...
                                        X