Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw stereo - jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw stereo - jaki?

Witam,

obecnie jestem na etapie sprzedaży obecnego mieszkania i zakupu innego większego. Nie kupuje juz sprzetu ale chciałbym wiedziec na co zwrócic uwage, ewentualnie urządzić polowanie. Niektorzy pewnie wiedzą jak to jest, ale jak tylko sprzedam mieszkanie i kupimy z małzonką większe to od razu musze zrobić tam wjazd ze sprzetem bo pozniej zadne negocjacje nie będą wchodziły w gre (tzw. "wife factor"). :) Także juz teraz musze miec jakis poglad co trzeba kupić zeby pózniej przygotować sie na atak z partyzanta.
    Ogolnie celujemy w mieszkanie 3 pok. ok 70m^2 (+-5m), gdzie duży pokój będzie raczej z aneksem kuchennym odpowiednio ok. (20m^2 + 10m^2). Od razu poza sprzetem bede chcial kupic TV i juz jest wybrana Plazma Panasonica tylko jeszcze nie wiem albo 46 albo 50 cali (seria G lub GT)
    Co do muzyki no i wlasnie, kompletnie nie orientuje sie w Home Audio. Jakies DVD sony posiadam wiec do muzyki napewno chcialbym jakis wzmacniacz(ampli odpada) + CD'ek + Kolumny podlogowe. Oczywiscie sprzet kupuje glownie pod muzyke ale fajnie by było gdybym mogl to tez podlaczyc do TV/tuner'a HD.
    Domyslam sie ze jesli chodzi o HA to pewnie obowiązują te same bądz podobne prawidla jak w Car Audio . Oczywiscie w samochodzie nie mam ani jednego "chinczyka" wszystko no moze poza glosnikami to Old schoole:

Zrodlo: Alpine 7906r -
    wzmacniacz: ze starej amerykańskiej juz nieistniejącej manufaktury 3 kanałowy Xtant 603x
    tweetery: PHD AF 1.CW
    woofery: Mico Precison 5.16
    sub: szwedzki DLS RW10 w skrzyni closed dedykowanej do niego

podzial pasywny oparty na "custom'owych zwrotnicach" zrobionych na elementach Mundorf'a.

No powiem tylko ze to gra i chciałbym taką "kraine" przenieść do domu . Generalnie słucham wszystkiego ale przede wszystkim szybszych beat'ow Armina Van Buuren'a, hip hopu, popu jak i rowniez roznych audiofilskich plyt (dema Focal'a 1-8, Dali CD, Sample Manger'a itp.....) Lubie jakość, neutralną góre (ale nie kluchy, juz bardziej wole delikatnie w strone żyletek niż makaronu :) ), wyrażną średnicę i konkretny bas (ale nie jak uderzanie patykiem w kartonowe pudełko tylko mocny dobrze kontrolowany i nie spoźniający sie bas) . Oczywiscie slucham tylko i wylacznie CD-Audio bądz Flac'ow (zrobionych na CD-Audio) no i przede wszystkich bez zadnych ulepszaczy typu "loudness'y", korektory i inne wspomagacze, czysty "direct", odpowiednie warunki i montaz sprawiają ze niczego w dzwieku nie brakuje czym trzeba by bylo sie wspomagac.

I teraz pytanie do Was co kupic? Nie wiem nawet jaki budzet bo wyjdzie w praniu ale powiedzmy ze wzmak i kolumny tak do 4000 - 5000 PLN . Jesli na początek mialbym z czegos zrezygnowac to zrezygnuje z CD'ka kosztem wzmaka + kolumn (moge chwilowo miec DVD podlaczone) . Oczywiście używki jak najbardziej (wręcz wskazane) - boje sie tych nowosci od chinczyków. Przechodziłem ten etap w CA gdzie kupilem wszystko nowe i plakałem jak to wszystko zostało złożone i jak zagrało.

Aha zastanawiam sie jeszcze na konstrukacjami DIY (ale zrobionymi przez kogos), chodzi tylko o kolumny. Z tego co sie orientuje to np. Kolmuny klasy Dali Ikon 6 Mk2 mozna zrobić nawet zlecając komus w ok. 50-60% ceny nowych.

Wbiłem tutaj za sugestią kolegi lklukasz'a (kiedys pingnął do mnie na "Kilianowie") ze jak juz cos bede szukal to zebym dal znać to cos pomoże.

Z gory dzieki za jakies sugestie, czego szukac.

Pozdrawiam,
    disaster3

bez okreslenia budzetu trudno konkrety doradzac

co do kolumn
    jak nowe to conajmniej to http://www.stx.pl/fx-300.html
    jezeli DIY to ktos na forum od dawna sprzedaje 3 drozne seas'y za smieszne pieniadze

Skomentuj

Zakladajac, ze budzet jest ograniczony do max 3500zl na kolumny to cos w stylu 3W troelsa ( ze zmodyfikowanym padem na wysokie, bo bedzie pewnie ich brakowac w trance ) albo jakis 3way na daytonach rs225 + rs52an + cos na gore.

Skomentuj

Czesc Bartek
        witam u nas na forum

czy kolumny moga byc wieksze i 3 drozne?

Jesli tak polecam ci projekt akkusa
        bas usher 8955
        srednie 8945
        i wysoki 9950
        wg mnie rewelacyjny zestaw i zmiescisz sie w tej kasie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Siemanko Łukasz :)

Panowie dzieki za propozycje, tak jak napisałem kasy ok. 4000-5000 PLN (na kolumny + wzmak) jesli bedzie mniej to tez fajnie bo moze zmieszcze sie od razu z jakims CD'ekiem ale nie jest to warunek. Generalnie rozkładam to tak ok. 2,5 kPLN na kolumny i ok. 2 kPLN na wzmak - oczywscie budzet mozna przesuwac z jednego na drugie. Ktos kiedys mi zaproponowal np. PARADIGM MONITOR 7.v 6 , MONITOR AUDIO RS6 , KEF C7 lub Monitor Audio BR6 . I teraz jak np. w/w mają sie do tych co podaliscie? Ja sie kompletnie na tym nie znam dlatego sie Was pytam

Skomentuj

podejrzewam, ze te propozycje co podajemy to bija na glowe twoje kolumny
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz pewnie tak, ja sie na tym nie znam znalazłem cos takiego http://www.akkus.com.pl/akkus-v.php ale tam nie ceny. Ile kosztuje taki komplet V3 ?

Skomentuj

jak dobrze pamietam to 5-6tys
                ale mozna zrobic go za ok 3;5
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ceny z początku roku, nie wiem czy jeszcze aktualne:
                  V1 - 4790zł + 1000zł podstawki
                  V2 - 5490zł
                  V3 - 10490zł
                  V4 - 7490zł

X1 - 3490zł
                  X3 - 4490zł
                  X4 - 5490zł
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

o ku*** to macie lekką rozbiezność :o ale cena 10kPLN a mozna zrobic za 3,5.... ale to chyba samemu i to moze byc problem ;/

Skomentuj

Ok 2500zł wychodzi na głośniki (Ushery 9950+8945+8955), na zwrotki max 500zł. Pytanie za ile Ci ktoś zrobi obudowy. Mój brat ma zestaw na Usherach 9950 + 8955 i do tego Aurum AC130Mk2 na średnicy. Świetny zestaw. Kupiliśmy go na Allegro za 2500zł. Obudowy świetnie wykonane, wszystko ofornirowane. Moze warto poszukać okazji DIY na Allegro.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no troche mamy rozbieznosc :)
                        ale w takiej cenie mozna sie zmiecic

bedzie drozej jesli zastosujemy mundorfa
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no najaraliscie mnie na te kolumny :P
                          o ile dobrze wybrałem:
                          woofer - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...955-p-873.html
                          sredniak - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...45a-p-727.html
                          tweeter - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...950-p-728.html

to teraz tak gdzie mogę znaleźć parametry obudowy do V3? A z tą zwrotką to kto je robi tak wlasnie do 500 PLN? No i kolejna rzecz to nie znacie kogos kto robi budy w rozsądnych pieniądzach?

No i kolejne pytanie jaki wzmak do nich mam szukać?

Skomentuj

co do zwrotnicy to moge ja wykonac
                            obudowe moglbym pomyslec - ale nie teraz

wzmacniacz - no niestety trzeba cos mocnego :???:

Skomentuj

Głośniki dobre, jak założysz konto to 9950 i 8945a są w promocjach, 9950 za 199zł a 8945a za 390zł
                              Jak kupisz głośniki to może wytargujesz od Pana Albeckiego schemat zwrotki. Później wizyta na stronie Polinka i zamówienie elementów. Możesz też zamówić gotowe u Pawła S. Najważniejsze to zdobyć schemat zwrotki.
                              O obudowy możesz pytać marko3T.

Skomentuj

100W to minimum na takie kolumny

sam wlasnie komletuje podobny zestaw
                                tylko u mnie beda monitory 2 drozne
                                i aktywny sub na 8955

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------

koszt samych zwrotek do tego to 400zl (dwie drogi) ale tu jest 2x18dB
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

witam kolegi z "kilianowa" skoro już kolumny mają być DIY to może napęd również? jeśli by przyjąć że na kolumny pójdzie ok 3.5 kzl to z 1.5kzl pozostaje na naped. Chyba że np Uniamp jest niższej klasy jak te Ushery?

Skomentuj

Fajną opcją na wzmaka może być nowa konstrukcja ravena, gdzie na wejsciu jest lampka, ale wzmak ma mieć 200W/4R. Myślę, że do napędzenia Ushera spokojnie wystarczy. Mam chęć zmontować tego wzmaka za jakiś czas, ale tylko do testów, później będzie do opchnięcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                      Chyba że np Uniamp jest niższej klasy jak te Ushery?
                                      myślę, że klasowo będzie jak najbardziej ok

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Fajną opcją na wzmaka może być nowa konstrukcja ravena, gdzie na wejsciu jest lampka, ale wzmak ma mieć 200W/4R. Myślę, że do napędzenia Ushera spokojnie wystarczy. Mam chęć zmontować tego wzmaka za jakiś czas, ale tylko do testów, później będzie do opchnięcia.
                                      myślę, że spokojnie wystarczy do napędzenia tych kolumn
                                      jest jeszcze w fazie testów ale myślę, że nie długo to jeszcze potrwa

i jak jeszcze bedzie obudowa do tego to będzie to świetna propozycja
                                      az nie moge sie doczekac
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        myślę, że klasowo będzie jak najbardziej ok
                                        ale mocowo chyba juz za slaby
                                        a co sie dzieje ze uniamp 300? irek juz go skonczyl?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X