Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 5.0 na Tonsil GDN 13/50/9 + Seas 27tbfc/g

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 5.0 na Tonsil GDN 13/50/9 + Seas 27tbfc/g

Cześć wszystkim. Obecnie przygotowuję się do zbudowania zestawu jak w temacie. Będzie to moja druga konstrukcja. Pierwszą była kolumna 2xgdn 13/50/9 12 ohm w wersji ekranowanej + gdwk 10/18/19. Z racji że jestem zadowolony z gry tych gdnów to postanowiłem stworzyć coś większego. W tym celu ostatnio zakupiłem nowe głośniki 6x gdn 13/50/9 6 ohm w wersji nieekranowanej i chyba popelnilem blad.
    Moja koncepcja była taka:
    - kolumny frontowe - 2xgdn 13/50/9 6 ohm + wysokotonowiec
    - monitory tylne - 1x gdn 13/50/9 6 ohm + wysokotonowiec
    - głośnik centralny - 2x gdn 13/50/9 12 ohm + wysokotonowiec

Według mnie błędem przeze mnie popełnionym było to, że przed zakupem głośników nie pomyślałem o impedancji jaką będą miały kolumny frontowe w takim zestawieniu. W połączeniu równoległym będzie to 3 ohmy co jest według mnie wartością trochę za małą jesli chodzi o późniejszą współpracę z dobrej jakości amplitunerem . Z kolei jeśli połączę głośniki szeregowo to otrzymam 12 ohm co chyba będzie wartością delikatnie za dużą. Po za tym czytałem że szeregowo łączy się raczej gdy sekcja niskotonowa zawiera co najmniej 3 głośniki.

I tu moja pierwsza prośba do bardziej doświadczonych forumowiczów jeśli chodzi o składanie kolumn, co zrobić z tym fantem? Czy sprzedać 4x gdny 13/50/9 6 ohm? I do sekcji frontowej pomyśleć o innych głośnikach? Czy może jakieś inne rozwiązanie typu: głośnik centralny składający się z 4 gdnów 13/50/9 6 ohm połączonych równolegle i szeregowo co da w rezultacie te 6 ohm (tylko że w takim rozwiązaniu zostanie mi 2 gdny 13/50/9 12 ohm z którymi nie bardzo będe miał co zrobić). Jeśli chodzi o subwoofer do tego zestawu to myślę że będzie zbyteczny, gdyż zestaw ten powinien mieć go już wystarczająco (jeśli się mylę to proszę o porawkę).

Druga prośba to doradzenie w kwesti zakupu wysokotonowca do tego zestawu. Myślałem właśnie nad tym seasem 27tbfc/g i morelem mdt29. Z tym że jestem bardziej za seasem gdyż nie mam doświadczenia w zakupach zagranicznych.

Jeśli chodzi o obudowę dla całego zestawu to moja koncepcja jest taka:
    - frontowe kolumny - sonus faber amati
    - głośnik centralny - sonus faber cremona center m
    - monitory tylne - sonus faber auditor elipsa
    Wiem, że kwestia wykonania tych obudów będzie dość trudna, ale mam trochę czasu wolnego i chęci więc wszystko jest do zrobienia :d

Dodam jeszcze, że w chwili obecnej jako wzmacniacz mam Onkyo A-8940

Zrób centralny z GDN 6 ohm z membraną bierną zrobioną z drugiego GDNa. Fronty zostaw 2 x 12 Ohm.

Skomentuj

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to mam na frontach wsadzić 2x gdn 13/50/9 12 ohm. Problem polega na tym, że ja mam tylko dwa takie głośniki. Czy może chodziło Ci o to, że wypadkowa impedancja kolumny frontowej ma być 12 ohm?

Z tą membraną bierną może być nie głupi pomysł. Wpadło mi jeszcze na myśl coś takiego, żeby we frontach dać równolegle jeden 12 ohm i jeden 6 ohm wtedy impedancja wyniesie 4 ohm. Ale czy wtedy moc będzie rozkładała się równo na te głośniki?

Skomentuj

po co sobie komplikować zycie ? Robisz 5 zestawów na głosnikach 6 omowych i masz komplet DTS

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
          po co sobie komplikować zycie ? Robisz 5 zestawów na głosnikach 6 omowych i masz komplet DTS
          W sumie mam 6 głośników 6 ohm + 2 głośniki 12 ohm, więc o jakie dokładnie zestawienie Ci chodzi?

A co myślicie o tym żeby kolumny frontowe zostawić 12 ohm? Czy zda to egzamin z poźniejszą wspołpracą z ampli? A może zastosować by do frontów bi-amping jeśli byłoby to konieczne do uzyskania odpowiedniej mocy?
          Nie jestem jeszcze w tym temacie zbyt rozeznany także liczę na konkretne objaśnienie
          Last edited by Reezok; 15.06.2011, 14:25.

Skomentuj

12 ohmowe fronty będą miały tę samą efektywność co kolumny 1 głośnikowe 6 ohmowe . Różnica polega na tym, że będziesz mógł w nie wpakować 2x wiecej mocy lub inaczej, poszczególne głośniki będą grać z połowe mniejszą mocą.
            Pod względem efektywności napięciowej nie ma różnicy między kolumną 1 a 2 głośnikową z połączneiem szeregowym.

Seas 27tbfc/g jest OK. Możesz też rozważyć 27tbc/g , moim zdaniem ma ciut łagodniejszą góre od tbfc/g.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Seas 27tbfc/g jest OK. Możesz też rozważyć 27tbc/g , moim zdaniem ma ciut łagodniejszą góre od tbfc/g.
              Co do wysokotonowca to każda rada się przyda gdyż seasa 27tbfc/g nie słyszałem osobiście, a z tego co czytam na forach to nie każdemu może spasować.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              12 ohmowe fronty będą miały tę samą efektywność co kolumny 1 głośnikowe 6 ohmowe . Różnica polega na tym, że będziesz mógł w nie wpakować 2x wiecej mocy lub inaczej, poszczególne głośniki będą grać z połowe mniejszą mocą.
              Pod względem efektywności napięciowej nie ma różnicy między kolumną 1 a 2 głośnikową z połączneiem szeregowym.
              Czyli jak dobrze rozumiem odczuwana przeze mnie głośność każdego z elementów z zestawu będzie taka sama. Tylko jeśli zrobię centralną z 2 gdnów 12 ohm co da wypadkową 6, to czy odczuwalna głośność z centralnego nie będzie dwukrotnie wyższa. A może nie będzie to miało negatywnego wpływu na odsłuch?

Jedyne pytanie jakie mi pozostaje w tej chwili to co będzie z odczuwalnością basu na frontach? Czy jest zasadne zrobienie ich z bi-ampingiem? Myślę też że muzykę będę odtwarzał w trybie stereo i co myślicie czy przy moim obecnym zestawie ONKYO A-8940 2X60/8 ohm 2x100/4OHM czy da radę na razie?

Jeszcze chciałem dodać że zarówno fronty jak i centralna będą z bass-reflexem (choć przy centralnej zastanawiam się co do tego bass refleksu, bo bez niego odtwarzanie basu powinno być bardziej energiczne, oczywiście kosztem niskości zejścia? czy się mylę).

Skomentuj

a nie mozna kupic nigdzie 12r GDNow?
                bys dokupil 2 i po problemie - kazda kolumna 6r

ja bym robil centrala z MB
                maly a z basem

Skomentuj

A dlaczego nie wykorzystać potencjału dwóch gdnów przy centralu i jednego przeznaczyć na strojenie (czyt. mb)? Wolałbym zrobić klasycznego na dwóch...

Skomentuj

Zamieszczone przez Reezok Zobacz posta
                    gdn 13/50/9 12 ohm. Problem polega na tym, że ja mam tylko dwa takie głośniki.
                    Zrozumiałem, że masz 4 sztuki 12-omowych.

Skomentuj

Paweł S Ja szukam 12 r wersji na rynku wtórnym jest bardzo ciężko dorwać. Jedynym wiarygodnym źródłem dla mnie jest sklep Akustyka z Będzina bo wiem że wykupiła dużą partie tych głośników od protonsil jednak od jakiegoś czasu nie widzę u nich w ofercie wersji 12 ohm z ekranem. Reezok Ja bym bardzo chętnie przygarną twoje 2 głośniki jak byś chciał sprzedać i kupić wersje 6 ohm ;p

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 19:47 ----------

Ja zrobiłem jakiś czas temu głośniki GDN 13/50/9 + Morel MDT29 według projektu borysa + lekko zmodyfikowana zwrotka. Jestem z niego bardzo zadowolony morel jest bardzo dobrym głośnikiem bardzo łagodnym i ciepłym nie męczy uszów a przy tym jest szczegółowy ja słucham muzyki różnej ale najczęściej jakiejś mieszanki jazzu swing funky itp. generalnie łagodna muzyka i ten zestaw odnajduje się w tym świetnie natomiast nieradzi sobie z szybką muzyką np rock ową gdzie pasowało że by to grało bardziej ostro, Ale u mnie takiej muzyki jest nie wiele dlatego cenie sobie ten zestaw

Skomentuj

Zamieszczone przez DJGienek Zobacz posta
                        jednak od jakiegoś czasu nie widzę u nich w ofercie wersji 12 ohm z ekranem
                        a po co ci z ekranem? masz telewizor kineskopowy?

jak tak to zawsze mozesz sam je wkranowac

Skomentuj

ekran mi jest nie potrzebny natomiast chętnie bym przygarnął wersje 12 ohm a one występowały z ekranem ;p

Skomentuj

od jakiegoś czasu nie widzę u nich w ofercie wersji 12 ohm
                            Po podobno "nakład został już wyczerpany". Dobrze, że kupiłem je kiedyś "na zapas"

Skomentuj

@DjGienek
                              13/50/9 12 Ohm były i z ekranem i bez

13/50/9/1 - wersja bez
                              13/50/9/2 - wersja z

Skomentuj

Reezok Ja bym bardzo chętnie przygarną twoje 2 głośniki jak byś chciał sprzedać i kupić wersje 6 ohm
                                No niestety przywiązałem się już do swoich 12 ohmowych gdnów :d

A jeśli chodzi o dostępność tych gdnów w akustyce to dzwoniłem do nich w poniedziałek i wywnioskowałem że może gdzieś tam jeden by mieli, ale na pewno nie dwa.

Jak myślicie opłaca się kupić używane gdny 13/50/9 12 ohm, które kiedyś grały w tonsil ch@t i które mają już szarawo żółte membrany (da się to jakoś wybielić?)?

Skomentuj

Jesli pamiętam Tonsil podawał dla wersji 6 i 12 om jednakowa efektywność czyli po złaczeniu 12 om równolegle otrzymałbyś dwa razy większa efektywność niz z 1 x 6 om.
                                  Ale kolumna centralna nie musi być na 2 głosnikach. Masz wystarczającą ilośc 6 omowych do złożenia 5 lub 6 jednakowych kolumn na kazdy z 5 lub 6 kanałów w sytemie DTS.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X