Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MIVOC SW 1000 A-II- uszkodzony głośnik, naprawa czy inny głośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MIVOC SW 1000 A-II- uszkodzony głośnik, naprawa czy inny głośnik?

Witam serdecznie,
    jakiś czas temu zakupiłem zestaw kina domowego Mivoc Home cinema set. Okazało się że subwoofer z zestawu nie działa. Jako, że sprzedawca nie posiada już zestawów na wymianę to staram się znaleźć jakieś rozwiązanie aby nie rozstawać się z tym zestawem a jednocześnie wszystko działało :)

Uszkodzenie polega na tym że subwoofer nie gra. Sam panel jest sprawny (sprawdziłem i działa).
    Wygląda na to że nie działa głośnik. Sprawdzałem go pod innym wzmacniaczem i niestety nie rusza. Poza tym przy przenoszeniu głośnika dochodziło z niego jakieś grzechotanie, zdaje się, że z pod kopułki przeciwpyłowej.
    Nie znam się na budowie głośnika ale to chyba uszkodzona cewka ?
    Co polecacie zrobić ?
    W grę wchodzi naprawa głośnika o ile jest ona możliwa lub kupienie nowego. Niestety brak na nim jakichkolwiek oznaczeń i nie potrafię go zidentyfikować.
    Ewentualnie mogę zakupić inny głośnik 10 calowy który pracowałby dobrze z tym panelem i w tej obudowie (litraż około 28-29 litrów), coś polecacie?
    W załączniku dorzucam poglądowe zdjęcie głośnika z allegro. Jeśli potrzeba mogę wrzucić dokładniejsze zdjęcia.

Pozdrawiam
    Załączone pliki

Pewnie masz uszkodzona cewke najlepiej rozbierz głosnik musisz odkleić wszyskie zawieszenia górne jak i dolne wtedy dojdziesz do cewki,Pewnie cewka ocierała o karkas i tak sie uszkodziła.
    Stx ma w swojej ofercie podobny 10calowy głosniczek lecz nie napisałes jaką ten wzmaczniacz oddaje moc przy 4ohm i trudno stwierdzic czy bedzie dobrze napedzany.

Skomentuj

Panel będzie mieć max 100wat 8r. Z drugiej strony i tak nic lepszego taniego się nie dostanie prócz stx'a co zagra sensownie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Panel będzie mieć max 100wat 8r
        chyba przy 4r:P

Skomentuj

Panel ma oczywiście 100W przy 4r.
          Ile w przybliżeniu może kosztować zlecenie takiej naprawy ?
          Też się zastanawiałem nad ofertą STXa...
          O który dokładnie model Ci chodzi ?

Skomentuj

Oj tam trochę go przeceniłem. Zapewne chodziło o ten:

http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html

Skomentuj

Moim zdaniem 100W rms to dla niego za mało to dosyć spory głosnik i do tego "Pompka" a efektywnosc 88db nie zachwyca chociaż mogło być gorzej,Ja bym na twoim miejscu naprawił ten głosnik naprawa mysle ze zmiesciła by sie w 70-80 jeśli zrobił byś to samemu to wyszło by taniej ale prawopodobnie bedzie trzeba zrobić nowa cewke.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                efektywnosc 88db nie zachwyca chociaż mogło być gorzej
                Głośnik niskotonowy to kompromis pomiędzy zejściem a efektywnością. Przykładowo BSW 154 II ma 97db, a Alphard Yakuza 15' ma 85db. Średnio-wysokim basem BSW zrobi duże zamieszanie, jednak poniżej 35hz będzie słabo. Yakuza poniżej 35hz będzie znacznie głośniejszy od BSW. Jak już porównywać efektywnosc, to przy określonej czestotliwości, i w określonej obudowie, wtedy to ma sens. To jaką efektywność ma głosnik przy 100hz, czy przy 1000hz nas raczej nie interesuje

Moim zdaniem 100W rms to dla niego za mało to dosyć spory głosnik i do tego "Pompka"
                Ja bym na twoim miejscu naprawił ten głosnik naprawa mysle ze zmiesciła by sie w 70-80 jeśli zrobił byś to samemu to wyszło by taniej ale prawopodobnie bedzie trzeba zrobić nowa cewke.
                Zależnie od tego ile kasy chcesz wydać, naprawa wyjdzie najtaniej, będziesz miał prawie to samo co wczesniej. Kupno STX'a wyszło by drożej niż naprawa, ale i tak by zagrał lepiej niż oryginalny, pod warunkiem, że dostroił byś BR pod ten głośnik. Pod większą mocą zagral by zapewnie lepiej, ale nikt mi nie powie, że pod 100w STX zagra gorzej od suba z taniego zestawu KD.
                Last edited by raven1985; 16.06.2011, 15:08.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                  Głośnik niskotonowy to kompromis pomiędzy zejściem a efektywnością. Przykładowo BSW 154 II ma 97db, a Alphard Yakuza 15' ma 85db. Średnio-wysokim basem BSW zrobi duże zamieszanie, jednak poniżej 35hz będzie słabo. Yakuza poniżej 35hz będzie znacznie głośniejszy od BSW.
                  BSW jest już praktycznie nie do zdobycia yakuzy 12' słuchałem i nie zrobiła na mnie wrażenia.

Jak chcesz to mam Magnata XTC 1000 do sprzedania za 119zł (nowy 419zł kosztuje). Nawet w małej obudowie ma sejsmiczne zejście, i jest dośc muzykalny jak na rasowego subniskotonowca. Jest w ogłoszeniach.
                  Kolego to nie targowisko takie sprawy załatwiajcie na pw!
                  A tak na marginesie kiepsko widze tego magnata pod 100W rmsu i w 28L obudowie;/
                  Last edited by raven1985; 16.06.2011, 15:06.

Skomentuj

Nie na temat...
                    BSW jest już praktycznie nie do zdobycia yakuzy 12' słuchałem i nie zrobiła na mnie wrażenia.
                    Chodzi mi tylko o to, że porównywanie głośników wg. ogólnej efektywności nie ma żadnego sensu. Nigdzie nie pisałem o dostępności BSW, ani jakości dźwięku Yakuzy.

kiepsko widze tego magnata pod 100W rmsu i w 28L obudowie;
                    Tylko nie mów mi, ze oryginalny zagra lepiej pod 100w, bo ma mniejszą moc Podejrzewam, ze oryginalny i tak wytrzyma więcej niż ten wzmacniacz mu da. Jesli chodzi o obudowe, XTC świetnie sobie radzi w małych objętościach.

Kolego to nie targowisko takie sprawy załatwiajcie na pw!
                    Fakt, mogłem napisać jako offtopic.
                    Last edited by raven1985; 16.06.2011, 15:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Chodzi mi tylko o to, że porównywanie głośników wg. ogólnej efektywności nie ma żadnego sensu
                      Ma ma jeżeli weźmie się na pod uwagę dobroć głośnika. Przecież nie bez powodu te parametry się podaje.
                      Last edited by raven1985; 16.06.2011, 15:08.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                        Ma ma jeżeli weźmie się na pod uwagę dobroć głośnika. Przecież nie bez powodu te parametry się podaje.
                        Nigdzie nie napisalem, ze ten parametr jest niepotrzebny. Po prostu WinISD traktuje ten parametr jako średnią efektywnośc dla 100-1000hz, i jest to jako-takie odniesienie dla programu do wyliczenia ogólnej efektywności poniżej 100hz z innych parametrów. Ale czy w częstotliwościach 20-100hz głośnik zagra głośniej, nie da się wywnioskować tylko z tego parametru. Porównywać wg. tego parametru można glosniki nisko-średnio, średnio i wysokotonowe
                        Last edited by raven1985; 16.06.2011, 15:09.

Skomentuj

BioCannabis Nie zagra bo stx ma 2 cewki do napedzenia czyli 50w na jedna cewke to stanowczo za mało!
                          Wydaje mi sie że robimy tutaj niepotrzebny offtop i przydało by sie ta dyskusje na temat subwooferów przenieś do innego działu a ten temat zostawić w spokoju

Skomentuj

Nie zagra bo stx ma 2 cewki do napedzenia czyli 50w na jedna cewke to stanowczo za mało!
                            Czyli głosnik conajmniej o klase lepszy wg. Ciebie zagra gorzej przy takiej samej mocy? Dwie cewki, ale słabsze, więc to samo co jedna mocna.

Skomentuj

BioCannabis Jak nie bedzie miał mocy aby go dobrze wysterować to nie!
                              Czytajac ten temat przychodzi mi tylko jedno na myśl,Z gówna miodu nie ukrecisz wiec nie ma sensu pakować pod ten słaby panel 2 cewkowej pompki.
                              Autor zrobi jak chce i wstawi sobie tam chodzby morela 1058 ja do tego ręki nie przykładam!

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Trochę wyczyściłem. (tekst rodem z AS :P ) Proszę o powrót do tematu.

Skomentuj

Jeśli to jest ten panel bez radiatora na zewnątrz to ma 80wat/4r rms , był jeszcze radiatorem to miał 120w/4r.Zrobiłem kiedyś do niego suba na wcześniejszej wersji gdn-22
                                  http://www.stx.pl/gdn-22-200-4-sc.html ,tylko kiedyś był z żółtą membraną,mają je chyba jeszcze w nowy elektronik,całkiem nieźle to grało,litraż się zgadza ,panel na styk ale starczy
                                  tylko byś musiał otwór zakryć płytą z wyciętym nowym otworem do stx, głośnik od spodu także nawet specjalnie wykańczać nie trzeba będzie, basreflex tylko przedłużysz lub skrócisz.
                                  Te nowsze głośniki raczej więcej pary potrzebują, a z tym panelem co masz to jeszcze ludzie tonsila gdn-20-80/2 i chyba też podobna wielkość obudowy.
                                  Najgorzej jak kupisz głośnik za mocny i do tego taki który nie gra w małej obudowie.

Skomentuj

Jak nie bedzie miał mocy aby go dobrze wysterować to nie!
                                    Tu nie chodzi moc, a o zniekształcenia. Wzmacniacz nie wykorzysta w 100% STX'a, ale i tak z STX zagra lepiej niż z fabrycznym głosnikiem. Podejrzewam, ze Mivoca też nie wykorzysta w 100%, kiedy w Mivocu do 18 calowego BSW zalecają 120-watowy panel AM120.

Przy tej samej mocy zniekształcenia wzmacniacza będą takie same, niezaleznie czy to będzie STX, czy Mivoc. Jednak STX jest lepszym głośnikiem, więc będzie lepiej jakościowo.

Skomentuj

Panowie, te kłótnie są niepotrzebne :)
                                      Sprawa wygląda tak że szukam jak najtańszego rozwiązania żeby ten zestawik był sprawny. Nawet sam go nie będę używał tylko będzie prezentem dla kogoś :)
                                      Sam subwoofer jest nowy więc jest na niego gwarancja ale tak jak pisałem- sprzedawca nie może mi go wymienić na nowy bo już ich nie posiada. Wspólnie szukamy rozwiązania problemu żeby każdy był zadowolony.
                                      Dlatego pytałem o inny głośnik gdyż nie wiedziałem ile naprawa może kosztować.
                                      Już dostałem ciekawą propozycję naprawy i po konsultacji z sprzedającym pewnie się zdecyduję:)
                                      Jestem świadom, że zarówno panel jak i głośnik nie grzeszą jakością ale tak naprawdę ma to być tanie kino domowe i trochę bez sensu zmieniać suba w kinie które kosztowało 199 zł :flapper:
                                      Swoje zadanie spełni w obecnej postaci więc nie chcę w to inwestować większych pieniędzy :)

Dziękuję wszystkim za pomoc i bardzo przydatne opinie :)

Skomentuj

Masz 2 możliwości. Zegenerujesz go sam, albo oddasz do firmy, która się tym zajmuje. Najtańsze opcje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X