Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way do 400zł - jaki dobry sprwdzony midbas?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way do 400zł - jaki dobry sprwdzony midbas?

Witam Kolegów DIYowców.
    Ja z tematu już dość dawno wypadłem z racji na brak czasu...a szkoda, bo audio DIY dawało mi sporo radochy.
    Ci, którzy odwiedzali moją stronę wiedzą, że specjalizowałem się w konstrukcjach lowendowych.
    Dziś proszę o pomoc Was - ludzi, którzy nadal mają na tyle zacięcia, żeby temat audio DIY ogarniać.
    Potrzebuję do sypialni niewielkich monitorów. Byłem w salonie audio i przymierzałem się do zakupu Magnat Monitor 200, ale próba odsłuchowa spowodowała, że będę dłubał coś sam. To był po prostu tekturowy dół i natarczywa góra.

Do rzeczy:
    Mam wykonane jakiś czas temu piękne, solidne obudowy o objętości 12dm3 netto. Na górę planuję wsadzić SC10n (chyba, że doradzicie coś innego). Na dół szukam jakiegoś nisko-średniotonowca 16,5 - 17 cm.
    No właśnie - jakiego?
    Pokój 15m2. Od głośnika oczekuję, że zagra jak mój BSW104II w aucie - spójnie, szybko, zdecydowanie i z należytą potęgą na dole. Odpadają przetworniki, które zalewają pokój rozwlekłym dudniącym bełkotem.

Będę wdzięczny za podsunięcie sprawdzonych i dobrych rozwiązań.
    Z góry dzięki !

oooo - twoja stronka byla kiedys dla mnie inspiracja
    ale ja sie rozwijalem a ty wlasnie wypadles z tej zabawy...

ale milo ze wracasz

oj chyba masz za duze wymagania

primo - masz visatona?
    jak masz to ok
    jak chcesz kupic to raczej tylko uzywka

jedyne co mi przychodzi do glowy z tym visatonem to tonsil GDN 16/50/6
    szybki ladny bas, piekna srednica, ale nie do 12 litrow
    w tych 12 litrach to zagra albo 13-15cm albo wiekszy ale obudowa zamknieta

musi byc do twojej obudowy? czy moze jednak cos innego zrobisz?

Skomentuj

Z tego rozmiaru głośników zastosowałem tylko nieprodukowanego już Tonsila GDN 16/40/4, który miał średnicę 167 mm. Ja użyłem go w 11 litrowej OZ. Membrana polipropylenowa na gumowym zawieszeniu, jego wersja 15 Ohmowa była użyta w kolumnach Bolero 200 jako średniotonowy. Basu w takiej małej obudowie za wiele nie było.
      Załączone pliki

Skomentuj

No nie żartujcie, że niczego tu nie wepchnę. Obudowa musi być ta. Zrobiłem ją z 4 lata temu. Jest wykończona. Ma ryflowany front i fazowane krawędzie. Boki lakierowane fortepianem. Jak mam teraz robić to od nowa to odpadam:)
        Nie mam nawet czasu car audio dokończyć...choć zostało niewiele.
        Widziałem w necie sporo fabrycznych monitorów tej wielkości na 16cm przetwornikach w obudowie br.
        A może budżet za mały przeznaczyłem?:)

Skomentuj

No bez żartów bsw to bsw nic go nie zatapi,Też jestem za GDN 16/50/6 wydaje mi sie że 16cm spokojnie tobie wystarczy na basie a zreszta jak sam napisaleś to maja być monitory do sypialni i tak napewno sobie poradza

Skomentuj

GDN 16/50/6 dostępne sa czasem na allegro ale wersje 4 omowe. W 12 litrach nie będzie basu obudowa do niego to 20-22 litry.

W 12 litrów pasuje GDN 17/50/2 równiez 4 omy, trzeba dość wysoko stroić i nie przeniesie liniowo niżej niż 50 Hz. Do niego wysokotonowy GDWK 10/80/19 brzmi znacznie lepiej od mułowatego Visatona. Tak w ogóle niewielu sobie zdaje sprawę że Visaton jest firmą z asortymentem od A do N jak mówił kiedyś Smoleń. Produkują kilka wysokiej jakości przetworników i całą mase low-endowej drobnicy, którą wysypuja za jak najwyższa cenę.

Lepszym wyborem będzie GDN 15/40/5-8om. Bas powinien również dosięgnąć do tych 50 Hz.
            Last edited by artur.ek; 19.06.2011, 08:18.

Skomentuj

Dayton DA175 w obudowie zamknietej.

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post o 14:56 ----------

http://www.daytonaudio.com/lspeakers...-8_295-335.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                W 12 litrów pasuje GDN 17/50/2 równiez 4 omy, trzeba dość wysoko stroić i nie przeniesie liniowo niżej niż 50 Hz. Do niego wysokotonowy GDWK 10/80/19
                tez mam zamiar klonowac PULSE, ale nie mam na to czasu ani kasy
                ale w wkacje napewno za to sie wezme

---------- Post dodany o 16:56 ---------- Poprzedni post o 16:55 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Dayton DA175
                do tego tanszy seas i mamy dobre monitorki

Skomentuj

mam zamiar też coś zrobić z tym daytonem, a jaką wysokotonówkę do niego polecacie i czy dobrze się sprawuje w obudowie bass refex

Skomentuj

Dayton DA175 to glosnik do obudowy zamknietej. Oczywiscie da sie zaprojektowac obudowe basrefleks ale jak to zagra nie mam pojecia. Wlasciwie to nie wiem po co budowac mu basrefleks?

Jest rowniez dosc wymagajacy dla zwrotnicy i glosnika wysokotonowego.

Skomentuj

Jest rowniez dosc wymagajacy dla zwrotnicy i glosnika wysokotonowego.
                      On jest z aluminium? Pewnie ma dużo rezonansów.

Skomentuj

Alu http://zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Skomentuj

Panowie... a gdybym tak zakupił monitory Canton Karat 920? Używki można wyrwać za 400-500zł, a podobno grają zniewalająco jak na ten przedział cenowy. Pasmo od 36Hz (choć pewnie przy -10dB:) ). Czy może lepiej Tannoy M2?

Skomentuj

To lepiej już zrób coś na STX-ach.

Skomentuj

Zamieszczone przez mdcs Zobacz posta
                              Ci, którzy odwiedzali moją stronę wiedzą, że specjalizowałem się w konstrukcjach lowendowych.
                              Ja nie odwiedzałem, ale chętnie bym ją zobaczył.

Dayton DA175 w obudowie zamknietej.
                              Zawsze chciałem ten głośnik potestować. Tyle, że sc10n sie do niego kompletnie nie nadaje i raczej widziałbym coś z seasa.

Skomentuj

Peerless SDS134 + Vifa DX25, 414zł lub SDS 164 + DX25 434 zł , trzeba by sprawdzić który z peerlessów bardziej by podszedł do tej obudowy ale z tym to sobie chyba poradzisz.

Nie pisałeś czy cena ma obejmować zwrotnice. Bo jeżeli tak, to przy obecnych cenach elementów, nawet tych najtańszych, to raczej z głośników już totalny low end trzeba by wybierać.

Skomentuj

http://mdcs.prv.pl/ - ale zobacz kiedy to bylo

Skomentuj

gdn 15/40/5 można na allegro teraz za 60 zł wyrwać czyli niemal okazja jak producent za 100zl sprzedaje, tylko ilość basu z tego głośnika nie jest za duża, ale to już kwestia akustyki pomieszczenia i umiejscowienia BR

Nie na temat...
                                    Pawel S. skąd chcesz wziąć woofery takie jak są w pulse?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      w PULSE siedzi GDN 17/50/2 z korektorem fazy
                                      mam zamiar kupic glosnik i pobawic sie z dorobieniem korektora az nie uzyskam podobnej ch-ki jak kolumny
                                      pol filtra znamy

Skomentuj

Moim zdaniem zbędny trud. Zakładajc że GDN 17/50/2 miałby zostac użyty w 12 litrowej obudowie, to wydobycie większej ilości basu bedzie wymagało niższego odcięcia głosnika więc korektor fazowy bedzie zbędny . W takim przypadku głosnik wysokotonowy tez musi być niżej ucięty niż na 4,5k Hz i w dodatku stromiej żeby go ochronić. Czyli zwrotnica I rzędu odpada w takim rozwiazaniu. Nasladowanie tego wynalzaku nowego tonsilu jest moim zdaniem nieopłacalne bez identycznego głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X