Który z tych głosników według was byłby lepszy do kolumienek i dlaczego? Ceny tych głośników są takie same na stronie producenta. W ile litrów należało by je wsadzić? Ja już sam nie wiem, bo programy (BassboxPro i WinISD) pokazują różne litraże:( Chodzi mi o kolumny w których bas schodził by nisko i był dobrze odczuwalny zarówno przy muzyce jak i w filmach (obudowa oczywiście br).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil GDN 20/80/2 czy GDN 25/80/1?
Collapse
X
-
oczywiście że wychodzą różne litrarze obudów skoro te glosniki mają zupełnie różne parametry. gdn 25/80 napewno słyszałeś w jakimś altusie lub altonie więc możesz się domyślać jak gra. gdn 20/80/2 to głośnik typowo subwooferowy więc do kolumn się średnio nadaje, chyba ze zrobisz kolumne 3way. jeśli koniecznie chcesz tonsila poszperaj wśród 16tek np 16/40/4. możesz dać takie dwa na kolmne.
Skomentuj
-
To że dla głośnika 20cm, a 25cm muszą wychodzić różne litraże to wiem:) Chodzi mi o to, iż dla 20/80/2 w BassBoxie wychodzi 28 litrów, a w WinISD 36 litrów. Natomiast dla GDN 25/80/1 w BassBoxie 97l, a w WinISD aż 120l! Oczywiście chodzi mi o kolumny 3way. Wiem że to wyższa szkoła jazdy bo czytałem i wszyscy proponują takim "beginner'om" jak ja zacząć od 2way, ale od czego mam brata:)
Skomentuj
-
A nie można dać razem z 20/80 jakiejś dobrej kopułki odciętej na 2-3kHz? Z 25/80 to na pewno nie bo on gra do 1kHz i wymaga 3-drożnej aplikacji. Ten drugi na pewno zejdzie niżej tylko czy warto się w coś takiego pakować? Różnice w obudowach będą nie tylko w objętości alie i konstrukcji - ten drugi będzie wymagał więcej materiału, wzmocnień, usztywnień itd. i dodatkowo gł. średniotonowego. Warto? To może poszukaj innych głośników (ale zachodnich) albo zrób jak koledzy radzą.
Skomentuj
-
MAXI, OK, teraz wiem, że zejdzie niżej. Większy przenosi od 60 Hz, mniejszy od 44 Hz. Ale z Fs jest odwrotnie. Jakość przemawia jednak za 20-stką. Charakterystyka bardzo wytrównana w całym paśmie, jedna z najlepszych (najlepsza?) wśród niskotonowych Tonsila. 25/80 ma wyraźne nierówności i podbarwienia rezonansowe powyżej 2 kHz, charakterystyka nieładnie opada. Bierz ten 20/80/1 i na pewno nie pożałujesz wg mnie!
Skomentuj
Skomentuj