Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 20/80/2 czy GDN 25/80/1?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN 20/80/2 czy GDN 25/80/1?

Który z tych głosników według was byłby lepszy do kolumienek i dlaczego? Ceny tych głośników są takie same na stronie producenta. W ile litrów należało by je wsadzić? Ja już sam nie wiem, bo programy (BassboxPro i WinISD) pokazują różne litraże:( Chodzi mi o kolumny w których bas schodził by nisko i był dobrze odczuwalny zarówno przy muzyce jak i w filmach (obudowa oczywiście br).

To lepiej nie bierz tego głośnika... NIskiego bassu w małej obudowie z niego nie będzie.

Ja mam /1 w LT i schodzi nisko, impulsu za długiego nie wyczuwam, ale LT to inna bajka

Skomentuj

kolego proponuje zacznij czytac i zacznij myslec odpowiedz na twoje pytanie pozniej nasunie sie sama

ps 25 tonsila nie sa najlepsze

Skomentuj

oczywiście że wychodzą różne litrarze obudów skoro te glosniki mają zupełnie różne parametry. gdn 25/80 napewno słyszałeś w jakimś altusie lub altonie więc możesz się domyślać jak gra. gdn 20/80/2 to głośnik typowo subwooferowy więc do kolumn się średnio nadaje, chyba ze zrobisz kolumne 3way. jeśli koniecznie chcesz tonsila poszperaj wśród 16tek np 16/40/4. możesz dać takie dwa na kolmne.

Skomentuj

To że dla głośnika 20cm, a 25cm muszą wychodzić różne litraże to wiem:) Chodzi mi o to, iż dla 20/80/2 w BassBoxie wychodzi 28 litrów, a w WinISD 36 litrów. Natomiast dla GDN 25/80/1 w BassBoxie 97l, a w WinISD aż 120l! Oczywiście chodzi mi o kolumny 3way. Wiem że to wyższa szkoła jazdy bo czytałem i wszyscy proponują takim "beginner'om" jak ja zacząć od 2way, ale od czego mam brata:)

Skomentuj

elCamillo, poczytajh pomysl popatrz na odpowiedzi impulsowe na miejsce F3 i na inne parametry zawsze porownuj glosniki w wg jakiegos parametru

Skomentuj

No to chyba juz widzisz ze glosnik 20cm zadowoli sie mala obudowa a glosnik 25cm potrzebuje 2-3 razy wiekszej. Ale wiekszy glosnik to zawsze wiecej dzwieku. Najpierw to ty sie zdecyduj na wielkosc obudowy.

Skomentuj

A nie można dać razem z 20/80 jakiejś dobrej kopułki odciętej na 2-3kHz? Z 25/80 to na pewno nie bo on gra do 1kHz i wymaga 3-drożnej aplikacji. Ten drugi na pewno zejdzie niżej tylko czy warto się w coś takiego pakować? Różnice w obudowach będą nie tylko w objętości alie i konstrukcji - ten drugi będzie wymagał więcej materiału, wzmocnień, usztywnień itd. i dodatkowo gł. średniotonowego. Warto? To może poszukaj innych głośników (ale zachodnich) albo zrób jak koledzy radzą.

Skomentuj

Na GDN20/80/2 mozna zrobic kolumne dwudrozna ale srednie tony beda po prostu srednie :)

Skomentuj

Molibden, czy ja wiem czy ten Tonsil 25/80/1 zejdzie niżej... z tym bym sie zastanowił.

Skomentuj

25 tonsila jest smiechu warta
                      male x max
                      duze fs i potezne vas :) dlam nei to sa glosniki do kolumn a nei do subwooiferow
                      hmm czekaj do kolumn tez srednie moze to sa sredniaki

Skomentuj

LUKASZ dzięki za rady:) Faktycznie po porównaniu parametrów obu głośników wychodzi, iż nie warto zbytnio inwestować w tego GDN 25/80/1. Podobnie a może nawet lepiej wypada GDN 20/80/2, a przy tym potrzebuje mniejszej budy, co też jest istotne dla mnie:)

Skomentuj

MAXI, OK, teraz wiem, że zejdzie niżej. Większy przenosi od 60 Hz, mniejszy od 44 Hz. Ale z Fs jest odwrotnie. Jakość przemawia jednak za 20-stką. Charakterystyka bardzo wytrównana w całym paśmie, jedna z najlepszych (najlepsza?) wśród niskotonowych Tonsila. 25/80 ma wyraźne nierówności i podbarwienia rezonansowe powyżej 2 kHz, charakterystyka nieładnie opada. Bierz ten 20/80/1 i na pewno nie pożałujesz wg mnie!

Skomentuj

No to moze STX GDN22-120-8SC jest prawie tak dobry jak ten tonsil ale kosztuje ulamek jego ceny.

Skomentuj

Czaruję...
                            X