Otoz robile monitory DIY juz jestem na etapie fornirowania i teraz chcialbym sie poradzic czy lepiej lakierowac fornir (palisander), w gre tylko wchodzi mat czy woskowac nie ukrywam ze woskowanie jest mi bardziej na reke jednak ktory efekt jest ladniejszy ???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakier czy Wosk
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja bym sobie zadal pytanie o trwalosc takiej powloki i o to czy bedzie ci sie chcialo co jakis czas woskowac ponownie kolumny
Co potwierdza trójkąt
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaLakier jest bezobsługowy, czy wygląda lepiej czy gorzej rzecz gustu. Ale utwardza powłokę, i zakrywa pewne niedoróbki. Pod wosk wszystko musi być idealnie położone i spasowane.
Skomentuj
-
Zależy czy chcesz uzyskać powłokę wysoki połysk czy taż satynę lub mat.
Satyna/mat świetnie wychodzi nitrolakiem, łatwy a malowaniu i daje bardzo dobre efekty.
Wysoki połysk to lakiery poliuretanowe, ale tu już niech się specjaliści wypowiedzą.
Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz postaA może olejowanie? Olejuje sie podlogi i chodzi po tym 10 lat i nic sie z tym nie dzieje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaSatyna/mat świetnie wychodzi nitrolakiem, łatwy a malowaniu i daje bardzo dobre efekty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trójkąt Zobacz postaLakier jest bezobsługowy, czy wygląda lepiej czy gorzej rzecz gustu. Ale utwardza powłokę, i zakrywa pewne niedoróbki. Pod wosk wszystko musi być idealnie położone i spasowane.
Jedynym problemem, jest twardość takiej powłoki. Jest na pewno bardziej wrażliwa na uszkodzenia fizyczne niż większość lakierów (ale to też plus, bo w przypadku zadrapania forniru nakłada się miejscowo wosk i voila).
Reasumując:
Polecałbym wypróbowanie lakierowania i woskowania na próbce Twojego forniru i poeksperymentowanie z nią.
(rozejrzyj się na forum ,czy nikt z Twojej okolicy nie ma wosku, bądź nie napyla lakieru)
Skomentuj
-
to jestem w kropce teraz szala po wypowiedzi Hand'a przechylila sie w strone wosku . skoro co jakies 4 miechy tylko sie odnawia to mysle ze chyba zaryzykuje. fornir bedzie palisander i nie chcialbym go barwic wiec uzyje starwax naturalny. a ma ktos moze linki do kolumn woskowanych? z gory dzieki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja bym sobie zadal pytanie o trwalosc takiej powloki
i o to czy bedzie ci sie chcialo co jakis czas woskowac ponownie kolumny
Tutaj masz fotki mojego zestawu. http://diyaudio.pl/showthread.php/12...a-ARN-150-60-4
Skomentuj
-
Ja proponuję Ci zrobić próbę, jażdy z produktów ma swoje zalety i wady i daje inne rezultaty. Musisz subiektywnie ocenić efekt wizualny.
Technologia woskowania ostatnio naprawdę poszła do przodu i trwałośc jest znacznie lepsza niż najtańszych lakierów.
Co do twardości, oferowane są do podłóg i blatów kuchennych więc odpowiedź nasuwa się sama.
Jeśli będzie wybierał woski możesz spojrzeć też np. na ten http://www.osmo.com.pl/pl/woska_olejny_rapid.php
Skomentuj
-
Potwierdzam. Kiedyś udzielałem się na forum wiatrówkowym. Najpiękniejsze osady zawsze były woskowane, są tam też opisy jak to robić. Mam inne pytanie. Piszecie że ładnie wychodzi powłoka z nitrolaku. Fornir przykleja się na kleje kontaktowe np. MOMENT, czy rozpuszczalnik z lakieru nie przesiąka do warstwy kleju i nie rozpuszcza jej, mogłoby to powodować bąble.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez elerom Zobacz posta..rozpuszczalnik z lakieru nie przesiąka do warstwy kleju i nie rozpuszcza jej, mogłoby to powodować bąble.
Nie zdarzyło mi się ważenie ani bomblowanie. Po kolumnach robiłem już półki i parapety w fornirze.
Lakierowane pistoletem pneumatycznym, powłoka wychodzi bez zastrzeżeń.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sianes Zobacz postadzis polozylem dwie warstwy i jest EKSTRA!!!
Czekam na zdjęcia jak się prezentują
Skomentuj
Skomentuj