Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakier czy Wosk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lakier czy Wosk

Otoz robile monitory DIY juz jestem na etapie fornirowania i teraz chcialbym sie poradzic czy lepiej lakierowac fornir (palisander), w gre tylko wchodzi mat czy woskowac nie ukrywam ze woskowanie jest mi bardziej na reke jednak ktory efekt jest ladniejszy ???

ja bym sobie zadal pytanie o trwalosc takiej powloki
    i o to czy bedzie ci sie chcialo co jakis czas woskowac ponownie kolumny

Skomentuj

mozna jasniej? co ile trzeba odnawiac taka powloke a jak to sie ma estetycznie? ladniej wyglada wosk czy polakierowane. ewentualnie jaki lakier poleciacie matowy i czy lepiej walkiem klasc czy pedzlem

Skomentuj

Lakier jest bezobsługowy, czy wygląda lepiej czy gorzej rzecz gustu. Ale utwardza powłokę, i zakrywa pewne niedoróbki. Pod wosk wszystko musi być idealnie położone i spasowane.

Osobiście bym lakierował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ja bym sobie zadal pytanie o trwalosc takiej powloki i o to czy bedzie ci sie chcialo co jakis czas woskowac ponownie kolumny
          Dokładnie tak
          Co potwierdza trójkąt
          Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
          Lakier jest bezobsługowy, czy wygląda lepiej czy gorzej rzecz gustu. Ale utwardza powłokę, i zakrywa pewne niedoróbki. Pod wosk wszystko musi być idealnie położone i spasowane.
          IMO lakier musi być gatunkowo lepszy i lepiej położony, żeby wyglądał tak jak wosk, ale powłokę należy niestety odnawiać.

Skomentuj

ok chcialem woskowac ale byc moze faktycznie lakier zda lepiej egzamin a jaki lakier sprawdza sie?

Skomentuj

A może olejowanie? Olejuje sie podlogi i chodzi po tym 10 lat i nic sie z tym nie dzieje.

Skomentuj

Zależy czy chcesz uzyskać powłokę wysoki połysk czy taż satynę lub mat.
                Satyna/mat świetnie wychodzi nitrolakiem, łatwy a malowaniu i daje bardzo dobre efekty.
                Wysoki połysk to lakiery poliuretanowe, ale tu już niech się specjaliści wypowiedzą.

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                A może olejowanie? Olejuje sie podlogi i chodzi po tym 10 lat i nic sie z tym nie dzieje.
                Olejuje się podłogi z twardego drzewa egzotycznego. Dodatkowo podłoga ma zazwyczaj minimum kilkanaście mm grubości a fornir zazwyczaj 0,5mm z czego część ścierasz przygotowując pod lakier. W tym wypadku wskazane jest wzmocnienie forniru lakierem, jakakolwiek rysa może dojść do mdf-u i wyglądać kiepsko.

Skomentuj

Satyna/mat świetnie wychodzi nitrolakiem, łatwy a malowaniu i daje bardzo dobre efekty.
                  potwierdzam. w amatorskich warunkach tylko lakiery szybkoschnace

Skomentuj

A ja twierdzę wręcz odwrotnie, to wosk pozwala na zakrycie pewnych ubytków (mam na myśli wosk barwiący - np. starwax), wiem to po sobie. Odnawiania takiej powłoki - raz na 4-5 mies. nic uciążliwego, a wręcz przeciwnie może sprawiać dużo radości i po skonczonym woskowaniu znowu ma się radochę ze świetnego efektu końcowego.
                    Jedynym problemem, jest twardość takiej powłoki. Jest na pewno bardziej wrażliwa na uszkodzenia fizyczne niż większość lakierów (ale to też plus, bo w przypadku zadrapania forniru nakłada się miejscowo wosk i voila).
                    Reasumując:
                    Polecałbym wypróbowanie lakierowania i woskowania na próbce Twojego forniru i poeksperymentowanie z nią.
                    (rozejrzyj się na forum ,czy nikt z Twojej okolicy nie ma wosku, bądź nie napyla lakieru)

Skomentuj

to jestem w kropce teraz szala po wypowiedzi Hand'a przechylila sie w strone wosku . skoro co jakies 4 miechy tylko sie odnawia to mysle ze chyba zaryzykuje. fornir bedzie palisander i nie chcialbym go barwic wiec uzyje starwax naturalny. a ma ktos moze linki do kolumn woskowanych? z gory dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        ja bym sobie zadal pytanie o trwalosc takiej powloki
                        i o to czy bedzie ci sie chcialo co jakis czas woskowac ponownie kolumny
                        Nic nie trzeba ponownie woskować. Wystarczy raz na kilka miesięcy spolerować istniejącą powłokę. Połysk wosku jest wprost proporcjonalny do czasu polerowania i odwrotnie proporcjonalny do czasu, w którym powłoka "sobie leży". Z czasem po prostu fornir robi się bardziej matowy. Polerką można sobie dopasować, czy chcemy bardziej matową powłokę, czy lustrzany połysk.

Tutaj masz fotki mojego zestawu. http://diyaudio.pl/showthread.php/12...a-ARN-150-60-4

Skomentuj

Ja proponuję Ci zrobić próbę, jażdy z produktów ma swoje zalety i wady i daje inne rezultaty. Musisz subiektywnie ocenić efekt wizualny.
                          Technologia woskowania ostatnio naprawdę poszła do przodu i trwałośc jest znacznie lepsza niż najtańszych lakierów.
                          Co do twardości, oferowane są do podłóg i blatów kuchennych więc odpowiedź nasuwa się sama.

Jeśli będzie wybierał woski możesz spojrzeć też np. na ten http://www.osmo.com.pl/pl/woska_olejny_rapid.php

Skomentuj

no to panowie niezle mnie zaskoczyliscie...
                            skoro sa takie woski to chyba tez kiedys sam sie nim pobawie

Skomentuj

O woskowaniu powinno być dużo na bron.iweb.pl

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Potwierdzam. Kiedyś udzielałem się na forum wiatrówkowym. Najpiękniejsze osady zawsze były woskowane, są tam też opisy jak to robić. Mam inne pytanie. Piszecie że ładnie wychodzi powłoka z nitrolaku. Fornir przykleja się na kleje kontaktowe np. MOMENT, czy rozpuszczalnik z lakieru nie przesiąka do warstwy kleju i nie rozpuszcza jej, mogłoby to powodować bąble.

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
                                  ..rozpuszczalnik z lakieru nie przesiąka do warstwy kleju i nie rozpuszcza jej, mogłoby to powodować bąble.
                                  Pierwszą warstwę lakieruję cienko mocno rozrzedzonym lakierem żeby dobrze wsiąkł w fornir. Po wyschnięciu (10min) całość trzeba przetrzeć papierem bo z forniru wstają włoski. Następnie już gęstszym lakierem wylewam 2-3 warstwy.
                                  Nie zdarzyło mi się ważenie ani bomblowanie. Po kolumnach robiłem już półki i parapety w fornirze.
                                  Lakierowane pistoletem pneumatycznym, powłoka wychodzi bez zastrzeżeń.

Skomentuj

jestem po fornirowaniu i po Waszych namowach zdecydowalem sie na wosk. dzis polozylem dwie warstwy i jest EKSTRA!!! wlasnie cos takiego chcialem osiagnac niedlugo zamieszzcze foty jeszcze raz dzieki

Skomentuj

A jeżeli wybieramy lakier to co polecicie?
                                      Podłogowe typu domalux przerabiałem i nie za bardzo byłem zadowolony.
                                      Wodne śnieżki też, ale niestety nie wybarwiały forniru tak jak lakiery nitro, więc też muszę je odłożyć po mimo dobrego nakładania go..

Skomentuj

Zamieszczone przez sianes Zobacz posta
                                        dzis polozylem dwie warstwy i jest EKSTRA!!!
                                        Bardzo Nas to cieszy że efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałeś :)
                                        Czekam na zdjęcia jak się prezentują

Skomentuj

Czaruję...
                                        X