Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik wysokotonowy do 80zł do GDN 13/40/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik wysokotonowy do 80zł do GDN 13/40/2

Sprawa wygląda tak:
    Następują zmiany w pokoju, są wakacje chcę podłubać więc na myśl przyszło mi przerobienie pseudo klonów Totem Mite na wąskie podłogówki TL.
    GDWK 10/80/7 nie jest rewelacyjnym głośnikiem, dlatego chciałbym go zmienić, coś co gra lepiej, żeby było trochę więcej wysokich tonów bo ten gra dosłownie jakby ktoś go czymś przykrył. Dodatkowo teraz gra to strasznie kierunkowo, gdzieś czytałem, że to jest spowodowane filtrem I rzędu

Nie chcę za dużo kasy w to pakować dlatego myślę, że 80zł to max.
    Nawet się zastanawiam nad głośnikiem który siedzi w Siestach GDWK 10/80/26 cena za sztukę ~ 45zł , więc by było ok ale nie wiem czy jest sens. Za jakieś 2 tygodnie będę miał możliwość wskoczyć do sklepu dystrybutora Tonsilu i wtedy zobaczę jak to gra.

Czy jest coś w tej cenie godnego uwagi?
    Jeszcze do głowy mi przychodzi USHER AUDIO UA025-10 ale nie widać na nim zbyt wielu konstrukcji.

Słyszałem, że ten usher taki sobie, choć w porównaniu do tego tonsila może być lepszy. A może gdwk 11/100 tonsila?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      A może gdwk 11/100 tonsila?
      oj tez zadna rewelacja...

na allegro siedzi aukcja naszego forumowicza - stare peerlessy od chyba 25zl
      ja bym je zaryzykowal
      http://allegro.pl/peerless-lr10dt-1-...681782758.html

Skomentuj

jeden był grzebany chyba, zobaczymy za ile pójdą

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Czy jest coś w tej cenie godnego uwagi?
          W cenie ushera jest glosnik dayton dc28-f o ile sie myle do kupienia w polinku. Za granica calkiem dobre opinie ten glosniczek zebral. Ilosc konstrukcji na tym glosniku w Polsce - 0

Skomentuj

A jakieś info o tym: Dayton ND20FB-4?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              oj tez zadna rewelacja...
              ale lepszy niż 10/80/7

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                ale lepszy niż 10/80/7
                minimalnie
                wg mnie nie warto obecnie inwestowac

Skomentuj

a moze tw70
                  napewno ciekawszy od ww tonsili
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja polecam UA-02510. Za swoją cenę jest bardzo ok. Akkus stosuje go w niektorych swoich zestawach DIY. słuchałem go w zestawie razem z głośnikiem usher 5201.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                      Jeszcze do głowy mi przychodzi USHER AUDIO UA025-10 ale nie widać na nim zbyt wielu konstrukcji.
                      A Rafał w Gdańsku go nie ma z Visatonem W170S..? Mógłbyś posłuchać..
                      Tonsila żadnego bym nie kupował, bo nie ma sensu- szkoda na nie kasy.

Skoro i tak zwrotkę tworzysz od podstaw, bo i tak mierzysz TLkę, to zaryzykowałbym coś nowego.

Skomentuj

tylko problem bo w te wakacje pracy nie będę pewnie miał :| i z kasą nie do końca jest
                        tak mnie ten dayton ciekawi albo ten usher
                        a Rafał czasu nie ma ;<

Skomentuj

Nie wiem dlaczego filtr 1 rzedu ma działać "bardziej kierunkowo"? Faktem jest że cała zwrotnica totema jest zdrowo skaszaniona żeby robić "efekt".
                          Proponuję wymienić głośnik kopułkowy na GDWK 10/80/19 lub 10/80/26 i przede wszystkim zaprojektować poprawną zwrotnicę oraz nieco wiekszą obudowę dla GDN 13/40/2-8om tak z 8 -10 litrów BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                            Nie wiem dlaczego filtr 1 rzedu ma działać "bardziej kierunkowo"?
                            Przy filtrach 1 rzedu "sweetspot" jest piekielnie waski. Dla odsluchu nearfield uniesienie glowy np 30cm w gore powoduje przeciwfaze w podziale , nawet takie 10 cm robi slyszalne roznice w odbiorze ( osobiscie sprawdzone na pochylej sciance )

Skomentuj

to prawda ale promieniowanie kierunkowe głosnika wysokotonowego jako takiego się nie zmienia. Zmienia sie faza w płaszczyźnie poziomej w zalezności od wysokości odsłuchu. Wynika to z szerokiego pasma wzajemnej pracy filtrowanych głośników. Różnice fazowe powodują zmiany wypadkowej charakterystyki czestotliwościowej w zalezności od kąta odsłuchu w każdym filtrze. Tyle że w filtrze I rzędu sa one łatwo słyszalne bo obejmują szeroki zakres pasma.
                              Jeśli w totemach jest I rząd to proponuję od razu go zmienić na II rzad z rc lub III rząd - w ogóle te głośniki wymagają innego filtrowania.

Skomentuj

obecnie GDN siedzi w 9.2 litrach, docelowo ma być TL

Skomentuj

możesz spróbować. TL strojonego na 50-55 hz i postaraj się żeby nie przekroczyc ogólnej objętości tunelu na 14 litrów. Przy prawidłowym dostrojeniu w TL będzie miał mniej basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                    Przy prawidłowym dostrojeniu w TL będzie miał mniej basu.
                                    Chyba więcej...

scythe1123 sam będziesz robił pomiary tl-ki?

Skomentuj

MNIEJ ! po to sie robi TL żeby mieć łagodniejszy spadek na basie. Tłumaczę to po raz n-ty ! TL to nie jest tuba, tylko tunel stratny zmierzający do wytracania energii tylnej strony membrany i osiągnięcia łagodnego spadku charakterystyki przenoszenia. to ma być doskonalsze rozwiązanie od OZ nie podnoszące Fb głosnika. Promieniowanie wylotu tunelu jest efektem ubocznym technicznej niemoznosci stracenia energii w tak małej długości linii, dlatego z mniejszego zła wybrano promieniowanie dla czestotliwości rezonansu w ćwierćfalowej linii o jak najmniejszej energii.
                                      W przypadku głosnika 5" spadek spl rozpocznie się powyżej 100 Hz

Skomentuj

tak zamierzam sam robić, tylko system na stacjonarnym muszę przeinstalować
                                        jeszcze nie zdążyłem poczytać bardziej o TL ale niedługo wezmę się za to

zrobię jedną TLkę i wtedy porównam do BR, pokój jest mały 9mkw mam nadzieję, że basu wystarczy

---------- Post dodany o 01:01 ---------- Poprzedni post o 13:13 ----------

Dayton DC28F-8 ($20) - The popular "silkie" returns with a redsign and hopefully some consistency. Response is relatively smooth but harmonic distortion is average to poor. It will work crossed LR4 at 2kHz or higher. Not the best value in the under $20 range. Only 3 screws on a flange this big is a bad idea. Tested February 2006.
                                        słowa zapha
                                        na amazonie głośnik kosztuje 16$ czyli polowe tego co u nas, mało jest opinii
                                        A friend of mine also uses this tweeter high passed at 1.8khz 24db/oct and it works great... it just lacks a bit of detail and the lower freq arent as pronouced as the RS28...
                                        a może jednak Usher?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X