Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny z głośników Sony z miniwieży

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny z głośników Sony z miniwieży

Witam,

długo się zbierałem, aby poprosić o radę i się w końcu zebrałem :)

Nie mam żadnego doświadczenia w budowie kolumn, więc samemu nic mądrego nie wymyślę. Od jakiegoś czasu myślę nad nowymi kolumienkami, budżetowymi. W tej chwili używam kolumn od miniwieży Sonego MHC-BX7. Wysokie i średnie są OK, ale dolne pasmo jest wg mnie, tragiczne. Nie ma basu, a bębnienie, niektórych utworów nie idzie w ogóle słuchać, bo kolumny wpadają w jakiś rezonans.

Pomyślałem, że można by wykorzystać oba głośniki niskotonowe, bo obudowa jest słabej jakości (pewnie cienka ścianka, przód z plastiku, do tego nieszczelny...). Podejrzewam, że w dobrej obudowie zagrają znacznie lepiej.

Model to SS-BX7, wg serwisówki głośniki niskotonowe mają oznaczenia: górny 1-529-649-11 i dolny 1-529-729-11. Nie wiem jak rozszyfrować ten numerki, aby dowiedzieć się parametrów.

Jest możliwość zrobienia w miarę sensownych monitorów? Na podłogówki raczej mam za mały pokój.

w takich wiezach standardem jest wbudowany (nieregulowany) korektor
    czyli takie wieze nawet bez podbicia basu maja mocno upiekszone brzmienie - dlatego po podlaczeniu pod zwykly wzmacniacz brak ci basu

Zamieszczone przez glasser Zobacz posta
    Model to SS-BX7, wg serwisówki głośniki niskotonowe mają oznaczenia: górny 1-529-649-11 i dolny 1-529-729-11. Nie wiem jak rozszyfrować ten numerki, aby dowiedzieć się parametrów.
    nic sie nie dowiesz - te dane nie sa dostepne

wg mnie budowa nowych skrzynek pod te kolumny nie ma sensu
    lepiej pozbieraj troche kasy i zacznij budowe na raty normalnych kolumn

Skomentuj

Jeśli nie ma możliwości rozszyfrować parametrów to słabo, miałem nadzieję, że wykorzystam te głośniki.
      Co do budowy kolumn z innych głośników to trudno coś wybrać z tylu projektów.

Skomentuj

Zamieszczone przez glasser Zobacz posta
        Jeśli nie ma możliwości rozszyfrować parametrów to słabo, miałem nadzieję, że wykorzystam te głośniki.
        Co do budowy kolumn z innych głośników to trudno coś wybrać z tylu projektów.
        Niestety, też mam wieże sony pięknie grającą - oznaczenia na głośnikach podobne do Twoich niestety ale internet na ich temat milczy, to oznaczenia stricte stosowane przez sony.
        Tak jak Paweł napisał, głośniki są integralną częścią zestawu wieży, osobno grają kichę.
        Poza tym, Paweł dobrze napisał, że budowa skrzynek pod nie mija się z celem, lepiej zrobić tani projekt mission + jakiś midwoofer a usłyszysz więcej detali niż dotychczas z tych kolumn sony.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          lepiej zrobić tani projekt mission + jakiś midwoofer a usłyszysz więcej detali niż dotychczas z tych kolumn sony.
          no chyba ze przywiazales sie do sony to w projekcie jest zestaw sony + mission
          jak sie postarasz to w 200zl bys sie zmiescil

Skomentuj

Piszesz o tym http://diyaudio.pl/showthread.php/17606-sony-13cm-mission-pora-na-cos-nowego ?

Skomentuj

tak
              czekam na jakis dzien wolny i wykanczam to
              pozniej pomiary, zabawy zwrotnica, odsluchy itp itd
              no i mysle zeby zrobic tez wersje na 2 wooferach (o ile wfektywnosc na to pozwoli)

Skomentuj

Chyba faktycznie trzeba sobie odpuścić i zająć się czymś innym. Co byś polecił z budżetowych monitorów?

Skomentuj

najtansze beda w/w sony + mission
                  pozniej mamy STXy
                  GDN 14 SCX lub SK + GDWK PJ (koszt ok 300zl)
                  lub rozmiar wieksze GDN 17 SCX + PJ lub GDN 17 SK + GDWK AK

dalsza zabawa juz rosnie w kosztach

ile masz na wydanie?
                  no i jakim wzmacniaczem dysponujesz?

Skomentuj

W tej chwili nie mam kasy, ale chciałbym przeznaczyć gdzieś 400-500zł. Materiał na obudowy mam, stara rozebrana szafa czeka w piwnicy :) Skrzynie będą proste do bólu, bo nie mam narzędzi ani doświadczenia.
                    Napęd to Radmor 5100.

Podobają mi się STX MX-140, ale przekraczają budżet prawie 3 krotnie...

Skomentuj

skoro nie masz narzedzi itp to proponuje udac sie do skladu budowlanego i zakupic pociete plyty
                      wydasz pare grosza ale zaoszczedzisz sporo czasu i pracy na wykoncznie kolumn
                      przy starej szafie bedziesz sie meczyl bardzo dlugo i bedziesz musial wydac kase na szpachle..

jak cos nazbierasz to sie zastanowi nad glosnikami

Skomentuj

Czaruję...
                      X