dzisja kupiłem sobie 14/50/8SC głośnik wygląda dość niepozornie. wielkościowo identyczny z arn150 (nawet otwory montazowe się zgadzają :) ) mimo że to maleństwo potrafi porównywalnie nisko zejśc jak arn ale ma od niego większy X-max. minusem jest to że ma niski SPL..... jest cichszy od Arn'a...... to pewnie z powodu mikroskopijnego magnesu..... głośnika niema zabardzo co napędzać.... (taki sam magnes jak w sopranówkach to lekka przesada) ale żeby nie było tak że głośnik do niczego to powiem że ma dość równą charakterystyke. niema żadnych słuszalnych podbić na końcu pasna. niestety dość szybko ono opada.... myśle że mozna do niego dać filtr 6dB/okt @ 3000Hz + mocną sopranówke i zagra ładnie. jego naturalnym środowiskiem jest obudowa 8L koniecznie zamknięta!! w B-R zachowuje się tragicznie. natomiast w closed gra łądnie. bas schodzi porównywalnie nisko jak w arn 150 ale głośnik jest cichszy!! ja chwilowo mam go bez filtracji z 9/40 (modyfikowana układ drgający od 11/100) puszczona przez kondensator 4,7uF. i nawet przy takiej namiastce filtracji gra to przyzwoicie. ale cholernie cicho.... na szczęście głośnik nie boi się mocy. wytrzymuje pełne wysterowanie TDA 7294. ma X-max większe od ARN 150 i ładniejszy koniec pasma. mimo to jako produkt leprzy uznaje jednak Tesle (głównie za większy SPL i mały Qts (mozna dać naprawde małe obudowy).... ale jak wziąć pod uwage że głośnik kosztuje jedyne 17zł to jest on dość ciekawą propozycją - mogą wyjść na nim dość ciekawe monitorki. co do jakości średnich tonów to nawet powiem że niesą złe. porównywalne z teslą. głośnik się wygrzewa ale coś mi sie widzi że Qts będzie jeszcze większe niz podaje STX.... Fs spadło z początkowych 50 do 45 i myśłe że ostatecznie dojdzie do 40Hz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Test 14/50/8SC
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LUKASZwidze ze stx robi furore
I niezapominaj ze Ty takze kiedys swoje konstrukcje opierales na glosnikach pokroju alpharda czy stx'a...a ze Ci sie poszczescilo i zrobiles skok o klas wyzej - ciesz sie z tego i daj sie cieszyc innym z tego co sa w stanie zrobic...
Mam nadzieje ze rozumeisz, co mam na mysli :)
Skomentuj
-
Łukasz wszystko wie, nie bój żaby;-)!! Mam te 14-50-8 SC i przyznam, że średnie tony ma ładne, ale jego SPL pozostawia trochę do życzenia:-) Na monitorki może zamówie sobie coś z serii 17-xx-xx. Pozdro
[ Dodano: 2004-12-13, 19:06 ]
Najciekawszy SPL ma 17-80-4 SC:-) Jakby grał tak jak 14-50-8 SC to powiem, że głośnik bardzo dobry.
Skomentuj
-
Wiecie co?Dziwie się waszym zachwycaniem.No bo czego sie można spodziewać po głośnikach w takich cenach?Mnie to wciąż podjeżdża chinolami i przechodzą mi chęci na wspólprace z STX-em.Może tanio ale to tanio znaczy kiepsko,nie o to mi chodzi.Zestaw do kina za 600zł,odliczyć budki i wykończenie to co pozostaje?To jest co najmniej dziwne tym bardziej że siła robocza w polsce jak i materiały nie są takie tanie.
PZDR
P.S.
Kupiłem swojego czasu komplet średnio i wysoko z stx-a i wcale mi sie nie podoba.Gra bo gra ale stare tonsile go kładą.I mają ok.20 lat :P
PZDR
Skomentuj
-
tu się zgodze tylko basówki stx'a są leprze od tonsili!!(22cm i 27) średniaki i sopranówki nadal tonsil ma zdecydowanie leprze!! to samo midwoofery!! żeby zrobić przyzwoitą basówke nie trzeba ogromnej wiedzy czy super materiałów, ale juz przy średniakach zaczynają się problemy a sopranówki to juz zupełnie inna bajka.....
Skomentuj
-
esh0, temat byl przerabiany 10000 razy i doszlismy do wielu wnioskow i sprawa zostala zamknieta
nie chce do niej wracac
umberto, ja rozumiem chlopakow wiekszosc to uczniowie studenci i wydatki rzedu 8000 zł na kolumny raczej odpada a co pozostaje
hmm nudna tesla hmm jeszcze nudniejszy tonsil to jest chociaz nowe a jak gra p[rzekonamy sie zamowie po jednej sztuce i sie okaze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LUKASZesh0, temat byl przerabiany 10000 razy i doszlismy do wielu wnioskow i sprawa zostala zamknieta
nie chce do niej wracac
umberto, ja rozumiem chlopakow wiekszosc to uczniowie studenci i wydatki rzedu 8000 zł na kolumny raczej odpada a co pozostaje
hmm nudna tesla hmm jeszcze nudniejszy tonsil to jest chociaz nowe a jak gra p[rzekonamy sie zamowie po jednej sztuce i sie okaze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LUKASZesh0, temat byl przerabiany 10000 razy i doszlismy do wielu wnioskow i sprawa zostala zamknieta
nie chce do niej wracac
hmm nudna tesla hmm jeszcze nudniejszy tonsil to jest chociaz nowe a jak gra p[rzekonamy sie zamowie po jednej sztuce i sie okazeAle oki - EOT.
Co Ty pozniej zrobisz z taka masa glosnikow?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez esh0Zamieszczone przez LUKASZesh0, temat byl przerabiany 10000 razy i doszlismy do wielu wnioskow i sprawa zostala zamknieta
nie chce do niej wracac
hmm nudna tesla hmm jeszcze nudniejszy tonsil to jest chociaz nowe a jak gra p[rzekonamy sie zamowie po jednej sztuce i sie okazeAle oki - EOT.
Co Ty pozniej zrobisz z taka masa glosnikow?
Skomentuj
Skomentuj