Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2.1

Wpadłem na pomysł, aby zastąpić sobie zestaw do kompa Creative na własnej budowy zestaw 2.1

Mam kilka pytań do Was (tylko nie bijcie bo dopiero że tak powiem raczkuje)

Myślę nad zestawem:
    2x
    GDWK-10-200-8-PJ
    GDN-14-100-8-SK
    + zwrotnica http://stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-gdn-1...k-schemat.html

Do tego
    GDN-17-200-8-SW

No i czym i jak to zasilić?

Myślę nad 2 x TDA 7294 no i powiedzmy Transformator toroidalny 30V 4A
    Tylko jak podłączyć te 2.1?
    Może jakiś filtr do suba?
    Co ogólnie myślicie?

same te kolumny zagraja lepszym basem niz twoj obecny zestaw
    a ten sub nadaje sie raczej do 10cm glosnika ze wzgledu na jego efektywnosc
    barwe i zejscie ma super, ale niestety efektywnosci niewielka :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez grolsch Zobacz posta
      Wpadłem na pomysł, aby zastąpić sobie zestaw do kompa Creative na własnej budowy zestaw 2.1

Może jakiś filtr do suba?
      Co ogólnie myślicie?
      http://www.advanceelectronic.pl/A_14...oofera-37.html

Jak chcesz DIY 2.1 na wzór tych komputerowych pierdziawek Creative'a i Logi to zmontuj na takim wzmaku ten system http://www.advanceelectronic.pl/A_12...A1554Q-52.html

Skomentuj

Czyli co? Zbędny będzie ten sub?
        Jeśli zrobię powiedzmy te 2.0 to wystarczą te 2 szt TDA7294 + trafo?

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Jak chcesz DIY 2.1 na wzór tych komputerowych pierdziawek Creative'a i Logi to zmontuj na takim wzmaku ten system http://www.advanceelectronic.pl/A_12...A1554Q-52.html
        Jak zbudować to coś lepszego a ten zestaw nie pociągnie w/w sprzętu - chyba że coś zaproponujesz pod to cudo
        Last edited by grolsch; 29.06.2011, 10:13.

Skomentuj

Nie rezygnuj z suba. Wsadź PJ+SK w 5 litrów br plus 17SW z membraną bierną w 12 litrów.

Masz. Wzoruj się na tym: http://diyaudio.pl/showthread.php/14663-Niedrogie-2.1

Skomentuj

Nie rezygnuj z suba. Wsadź PJ+SK w 5 litrów br plus 17SW z membraną bierną w 12 litrów.

Masz. Wzoruj się na tym: http://diyaudio.pl/showthread.php/14663-Niedrogie-2.1
            No właśnie sporo czytałem o tym ale czym to napędzić?

Skomentuj

Ciekawe jak to wyjdzie finansowo. Bo zestawy komputerowe na Tang Band'ach wcale źle nie grają jak się je dopieści.

Skomentuj

Dodam że GDN-14-100-8-SK będzie dostępny dopiero po wakacjach

Skomentuj

Zamieszczone przez Kedaros Zobacz posta
                  Dodam że GDN-14-100-8-SK będzie dostępny dopiero po wakacjach
                  Z tym to akurat mniejszy problem bo mam sklep w którym są dostępne :)

Skomentuj

Niedlugo juz nic nie bedzie mozna kupic w detalu w STX :) same pustki dla przecietnego szaraka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      a ten sub nadaje sie raczej do 10cm glosnika ze wzgledu na jego efektywnosc
                      barwe i zejscie ma super, ale niestety efektywnosci niewielka
                      Nie wiem skąd masz czasem Pawle takie wyskoki... Przecież masz suba aktywnie odcięte i na filtrze wzmocnienie więc dlaczego sub nie ma dać rady monitorom? Druga sprawa, że nikt nikomu nie każe słuchać na pełnym wysterowaniu, gdzie niby sub nie osiągnie takiego splu przy swojej wytrzymałości mocowej... 17SW ma niższy SPL, ale to nie znaczy, że trzeba mu szukać monitorów podobnej efektywności skoro SW pracuje aktywnie w subie. To nie są 3drogi gdzie SPL odgrywa kluczową rolę przy doborze głośników...
                      Miałem ten zestaw i śmiało mogę go polecić. Gdyby dać zamiast PJtki AWXa na górę, to zestaw przeciętnemu Kowalskiemu starczyłby na ładne kilka lat- dopóki sam ze swojej winy go nie zjarał.

Skomentuj

Ano właśnie, wstawienie AWXa podnosi cenę zestawu o 150zł ale chyba opłaca się mieć coś "fajniejszego" na górze niż PJ. Do autora tematu - zwrota do AWX+SK jest w topicu ze zwrotnicami. Poszukaj. Jak będziesz chętny wydać te dodatkowe 150zł to powiem tylko jedno - warto. AWX to bardzo przyjemnie brzmiący tweeter.
                        Last edited by gooralesko; 29.06.2011, 21:44.

Skomentuj

A jeśli chcesz z br'em z przodu to tu masz wersję szczelinową

http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-stereo...-STX

Skomentuj

Ogólnie będzie to mój pierwszy zestaw DIY dlatego nie chciałbym pakować się w duże koszta (bo jak coś nie wyjdzie to trudno).
                            Może w przyszłości jak mi się spodoba budowa to pomyślałbym o jakimś 5.1 ale do tego jeszcze daleko.
                            No ale pomóżcie mi z napędem - bo to ma grać w zamian za creativy (mógłbym niby wymontować panel z suba od creativa ale przecież to nie ma sensu :flapper:)

Skomentuj

tak jak juz pisalem wg mnie ten zestaw nie ma sensu!
                              17SW ma mala efektywnosc i wg mnie nie nadaje sie do takich satelitek
                              zdecydowanie bardziej wolalbym dac je w 9-10 litrow i olac suba...
                              lub suba na 8"

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Nie wiem skąd masz czasem Pawle takie wyskoki...
                              rozchodzi mi sie o to ze kiedy 17SW zaczyna naprawde ciekawie grac to koncza mu sie mozliwosci :(
                              i wlasnie dlatego nie marnowalbym 13cm glosnikow w satelitkach z takim subem...

Skomentuj

Nie przesadzaj. W jakiej aplikacji miałeś 17SW? Miałem go i w br i z mb, zarówno w domu jak i w aucie. Daj mu dobrą końcówkę mocy, a nie jakiegoś tadeusza, to zobaczysz, że Ci możliwości nie zabraknie.
                                Nigdy to nie będzie grało tak jak 8cali, ale jak już się ma coś marnować to raczej SW przy słabej PJtce...
                                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                rozchodzi mi sie o to ze kiedy 17SW zaczyna naprawde ciekawie grac to koncza mu sie mozliwosci
                                To są takie same dywagacja jak kupienie PJtki i powiedzenie, że trzeba szukać mu midwoofera o podobnym SPLu, bo niby dlaczego PJ musi grać ciszej (być tłumiona l-padem) i się marnować? Powtórzę jeszcze raz. Nie ma sensu szukania midwoofera do satelit o niskim splu "bo niby 17SW tego wymaga"...
                                Nigdy na maksymalnej mocy nie słucha się muzy, a sub w zupełności wypełnia pokój 20m basem i niczego mu nie brakuje w tym budżecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Nigdy na maksymalnej mocy nie słucha się muzy, a sub w zupełności wypełnia pokój 20m basem i niczego mu nie brakuje w tym budżecie.
                                  RACJA - zdecydowałem się na w/w zestaw i nie skłamię że opieram się na projekcie dolphina
                                  A teraz doradźcie co dalej

Skomentuj

Jeśli chodzi o wzmacniacz to jest kilka wyjść. TDA lub 2xTDA, irkowe panele, holton lub bipolarna końcówka z AE http://www.advanceelectronic.pl/A_13...olarna-62.html. Kupuje ją w lipcu i robie zmachola do suba samemu (Wszystkie potrzebne części są na AE) bo można jajo znieść czekając aż Irek zrobi ci wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez grolsch Zobacz posta
                                      opieram się na projekcie dolphina
                                      A teraz doradźcie co dalej
                                      Monitorki możesz śmiało budować z mojego projektu lub zrobić mniejsze w obudowie zamkniętej i dobrze wytłumione.
                                      Suba jak już wcześniej ludzien napisali w 12litrach z membraną bierną. Nie dociążałem jej dodatkowo (strojenie 40Hz) i mi to pasowało. Jak Ci nie będzie pasowało to pokombinuj z dokręceniem śrubki do mb.

Skomentuj

zgadzam sie z dolphinem123
                                        po to stosujemy wzmacniacz aktywny, zeby nie martwic sie o spl subniskotonowego glosnika
                                        to nie konstrukcja 3 drozna
                                        ja ze swojej strony polece ci wysokotonowke awx bo warto dolozyc troche kasy
                                        Last edited by dolphin123; 30.06.2011, 13:13.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X