Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosniki do 1000zł strona 2.5 way potem 3.5 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosniki do 1000zł strona 2.5 way potem 3.5 way

Witam.
    Przez ostatni rok dokształcałem się z konstrukcji kolumny i budowania zwrotnic.
    Obecnie chcę zbudować kolumny stereo w oparciu o the savoy, mianowicie. System 2.5 drożny.
    Głośniki od góry
    Tweeter
    Średnio-niskotonowy
    Niskotonowy 20cm + ( pracujący poniżej 60-70hz )

Nietypowość będzie polegać na tym iż część kolumny będzie zamknięta (odcięta ) aby w przyszłości zmieścić jeszcze 1 głośnik i konstrukcja przekształci się w 3.5 way.
    mid
    tweeter
    Midbass odseparowany dla dużo niższych pasm.
    Bass

Co do głosników -
    Tweeter i mid bass myślalem o vifie nowej lub ewentualnie w ( bardzo ) dobrej promocji używanej ( lubię wygrzane tweetery ) , jako niskotonowca chciałem użyć scan speak widziałem po 700 sztuka już nie raz na promocjach:) . A może seas ?

Oczywiście najchętniej nic z kraju bym nie brał bo trochę z marżami przeginają w paru miejscach na raz chłopaki.

Skrzynka będzie ogólnie zamknięta ( o "fajności" podbarwień BR możecie sobie darować Smile ) (jedynie średniniskotonowy będzie pracować na brandprassie ), zbudowana z 4cm miejscami 5 cm MDF pokryta zacnym 2mm fornirem.

Ostanie info głośniki będą pracować na zwrotkach 12/db na oktawę bo na zbudowanie lepszych A. mnie nie stać B. jest nie adekwatne do głośników :)

O w mordę 3,5 way w przyszłości. Rzucasz się z motyką na słońce. Nowe VIfy w sensie seria NE, tak? Ogólnie mało konkretów podałeś oprócz absurdalnego pomysłu na rozbudowę 2,5 na 3,5 way.

Skomentuj

i absuralne z gory zalozenie, ze zwrotka na 12dB filtrach...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaki sens ma stosowanie w 2,5way midwoofera na basie jeśli do dyspozycji będziesz miał i tak większy woofer...?
        Napisz jak wyobrażasz sobie podziały i jak charka wg Ciebie miałaby wyglądać. Jestem cholernie ciekawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez allkey Zobacz posta
          Chyba za duzo sie naczytales...... i albo naczytales sie bajek, albo przeczytales bez zrozumienia
          To co chcesz zrobic jest malo realne i nielogiczne.

Skomentuj

Tak się nie da. Obawiam się, że Twoja wypowiedź ujawnia jednak trochę braków wiedzy w tej dziedzinie (albo nie tyle wiedzy co doświadczenia). Np to o czym wspomniał Łukasz - nie da się z góry założyć jakie będa stromości filtrów w zwrotnicy bo to określa się dopiero przy projektowaniu zwrotki (no, w pewnym sensie można robić takie założenia ale nigdy nie będą one sztywne).

Skrzynka będzie ogólnie zamknięta ( o "fajności" podbarwień BR możecie sobie darować Smile ) (jedynie średniniskotonowy będzie pracować na brandprassie )
            Rozumiem, że chodziło Ci o band pass? No to w końcu zamknięta czy nie zamknięta?

Nie chcę Cię zniechęcać bo warto się w to pobawić. Masz pomysł na skomplikowaną konstrukcję chyba nie bardzo wiesz z czym to się je. Myślę, że najpierw powinieneś spróbować wykonać coś prostszego.

Skomentuj

Możliwe że coś źle zrozumiałem, ogólnie opierałem się na zagranicznych książkach lub artykułach DIY i testach:).

Co do założenia to:
              Opcja obecnej budowy miała zakładać jak największą dynamikę basu w przedziale 40-80 ( gdyż nie sądzę że zejście poniżej 40 w ogóle się uda w tym przedziale cenowym przy mniej niż -8db )
              Podziały zakładając przyjazne sobie głośniki i to że zwrotka nigdy idealnie nie ścisza:
              tweet blokada powyżej około 20-21khz pracujący od 4.5khz
              mid bass 4.5 - do 90

Oczywiste zmiany w zwrotnicy uwzględniając dość powolny spadek efektywności.

2.5 drożny takiej konstrukcji wyszedł mi z jeszcze czegoś.
              Średnica ogóle bardzo często jest czysta, mały głośniczek jak bass w przedziale 100-900hz pracuje też miodnie.
              Problemem i bolączką zawsze jest kwestia dynamiki i odtwarzania niskiego pasma. Dlatego zdecydowałem się na taki dość trójkątny dobór głośników.

Skomentuj

tweet blokada powyżej około 20-21khz
                martwisz sie o swoj sluch czy moze jakis pupilkow domowych typu pies ?

Skomentuj

Powiedzmy że nie tylko w starych polakach słyszałem jak gwizdki dosłownie wpadają w rezonans śmierci :P

A co do tematu.
                  Bo tego nie napisałem. Ogólnie opiewając to w piękne słowa, mają to być monitory które zamiast podstawki będą miał pod sobą woofer każda :)
                  A analizując to co powiedzieliście:
                  Proszę o wybranie pewnego duetu głośników do monitorów dla tweetea i midbassu. Resztę sam sklecę w całość :)

dabyl
                  Zamknięty będzie sam subwoofer, midbass będzie na membranie biernej. Inaczej mówiąc obudowa będzie przedzielona.
                  Dla zwizualizowania mojego dość zawiłego i nie komunikatywnego toku myślowego. Wyobraź sobie wielkie głośniki z folią zamiast membrany i obok nich suby. Doszedłem do wniosku że suby można zintegrować z kolumną :)

Skomentuj

tweet blokada powyżej około 20-21khz pracujący od 4.5khz
                    mid bass 4.5 - do 90
                    A niskotonowy głośnik od jakiej częstotliwości miałby być tłumiony?

Nie wiem czy Ci starczy kasy na to, aby odcinać powyżej 20-21kHz wysokotnowca, bo większość wysokotonówek przy zakładanym budżecie w ogóle nie dociągnie do 20kHz...

Skomentuj

Powiedzmy że nie tylko w starych polakach słyszałem jak gwizdki dosłownie wpadają w rezonans śmierci :P
                      tweet blokada powyżej około 20-21khz
                      Idę o zakład, że nie słyszysz powyżej 20kHz

nie sądzę że zejście poniżej 40 w ogóle się uda w tym przedziale cenowym przy mniej niż -8db
                      18cm AWX w linii transmisyjnej

(oczywiście to tylko mój amatorski pomiar ale pogląd daje)

I jeszcze jedną mam niejasność - piszesz cały czas o konstrukcji 2,5 a z opisu jakoś nie bardzo widzę tutaj coś takiego - chyba mylisz to z 3d?

Nie na temat...
                      Zastanawiam się czy ten temat to nie jakaś prowokacja...

Skomentuj

zobacz ile beda kosztowaly cewki i kondy na tak niski podzial
                        a druga sprawa to nasze ucho i tak nie jest w staniu uslyszec nic co jest ponad 16kHz
                        sprawdzone...
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          a druga sprawa to nasze ucho i tak nie jest w staniu uslyszec nic co jest ponad 16kHz
                          sprawdzone...
                          Zależy od ucha, robiłem koledze ślepy test i słyszał sinus 19khz bezbłędnie

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                            Zależy od ucha, robiłem koledze ślepy test i słyszał sinus 19khz bezbłędnie
                            No to pogratulować, pewnie jeszcze nie jest głuchy :)

Skomentuj

Słyszalność wysokich zależy głównie od wieku w mniejszej części od predyspozycji.
                              Na badaniach na mechanika miałem test słuchu 18khz słyszałem z -3db
                              3d to nie tweet mid i bass?

Bo ja zakładałem Tweet mid bass i bass. No chyba że za konstrukcję 2.5d uznaję się tylko przypadek kiedy mid bass i bass maja identyczne głośniki? Bo według tego co czytałem to zależy od zwrotnicy i dzielenia pasma tam.

Co do zwrotek zakładałem że 250 na stronę poleci minimum:)

Skomentuj

Zrozumiałem, że planujesz robić zwrotkę z podziałami 4,5kHz i 90Hz (swoją drogą podział 90 Hz też byłby ciekawy )

No ale rób jak chcesz. Życzę powodzenia i chętnie zapoznam się z efektami :)

Skomentuj

Dajcie chlopakowi sie wykazac :) poczekajmy na gotowa konstrukcje.

Skomentuj

Ogólnie opiewając to w piękne słowa, mają to być monitory które zamiast podstawki będą miał pod sobą woofer każda :)
                                    A może 2 monitory na podstawkach a pod nimi 2 takie same suby? Wyglądało by to ciekawie i nie było by problemów ze zmiana zwrotnicy i reszty z 2,5 na 3,5 way.

Chyba, że będzie to konstrukcja modułowa, albo zwykłe stojące kolumienki, a duży basior wmontowany w bok ( tylko wtedy wg.mnie konstrukcja nie może być 2,5 z mozliwością rozbudowy, tylko gotowa).
                                    Last edited by ruffpl; 30.06.2011, 16:43.

Skomentuj

Sęk w tym że od 4 godzin próbuje się dowiedzieć jakie głośniki wybrać na tweeter i mid bass i nie uzyskałem info :lol:

Skomentuj

bo nie podales podstawowych informacji...
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X