Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki do 1200zł czyli projekt DIY.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetworniki do 1200zł czyli projekt DIY.

Witam, na głośniki i cały osprzęt mam do przeznaczenia ~1200zł. Napęd jaki posiadam to Pioneer A-717MKII. Moje ostatnie kolumny wyglądały tak :

Założenia są takie:
    -niskie zejście (subwoofer do zestawu odpada)
    -ciepłe brzmienie
    -elastyczność grania

Słucham głównie rapu gdzie bas i niskie zejścia są głównie.. ale od dłuższego czasu słucham również czegoś spokojniejszego w stylu "Koto" "Laser Dance" (elektroniczna).

Boje się, że jak zrobię jakieś małe kolumienki to odczuję mega dziure w braku basu :(

Co proponujecie ? Oczywiście obudowy to żaden problem bo mam stolarnie

Liczę na Wasze propozycje.
    Pozdrawiam

Może T-9950 + 8945-A, tylko troszkę więcej niż 1200zł
    Last edited by Hermes; 01.07.2011, 22:45.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

to jak za duzo to 8935a
      ale usherow do takiej muzyki szkoda :(
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powinniśmy zacząć od pytania czego koledze brakowało w starych kolumnach bo możliwe że kombinujecie w zupełnie złym kierunku.

Skomentuj

W starych kolumnach brakowało mi "muzyki".. juz Voyagery lepiej grały.. Myślałem nad projektem na głośnikach firmy Seas (SEAS H1499-06 27TBCD/GB-DXT
          SEAS H1471-08 CA22RNY ) . Coś co będzie miało tą magiczną stereofonie i na cichym graniu nie będzie brakować ani dołu ani góry :) Żeby np. przy dajmy na to żeby szło się cieszyć tymi wszystkimi efektami ale i żeby nie brakło elastycznego dołu.

Ps. Muzyka przykładowa pierwszy tytuł mi taki wpadł do głowy :)

Myślę też nad projektami FX-300 i FX-200.
          Last edited by kapus11; 02.07.2011, 09:14.

Skomentuj

za te pieniadze bedzie ciezko...

albo bedzie to ladnie gralo z mnejsza iloscia basu niz miales wczesniej...
            albo przerob obecne kolumny bo malo kasy :p

napisz jeszcze w jakim pomieszczeniu ma to grac?

Skomentuj

tuningowanie altusow to juz chyba zly pomysl...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Maksimum jakie mogę wydać na głośniki i osprzęt to kwota 1600zł. Co mogę w nich zmodyfikować ? :flapper: Jeśli da się uzyskać jakiś przyzwoity efekt to jestem otwarty na propozycje :) Pomieszczenie ma 3*4 ale jest ustawne więc problemów z ustawieniem nie mam żadnych jeśli o to chodzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  tuningowanie altusow to juz chyba zly pomysl...
                  ale zwroc uwage ze tam z altusow zostalo niewiele

Zamieszczone przez kapus11 Zobacz posta
                  Pomieszczenie ma 3*4
                  12m2?! :o

smialo rob FX-300 ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    ale zwroc uwage ze tam z altusow zostalo niewiele
                    Tam został tylko altusowaty wygląd.. Stronie na 35Hz inne zwrotki itd.. długa historia. Mam tylko obawy co do basu.. czy 18cm potrafi zagrać ? Nie chce mieć efektu jak z Maestro S gdzie wszystko ładnie gra ale.. no właśnie zawsze jest jakieś ale. Praktycznie nie ma tam basu, bez suba ciężko.. Najważniejsze na co chce stawiać nacisk to ciepły, miły bas przy CICHYM graniu

Skomentuj

Myślałem nad projektem na głośnikach firmy Seas (SEAS H1499-06 27TBCD/GB-DXT
                      SEAS H1471-08 CA22RNY )
                      Chodzi Ci o ten projekt? http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1 Też się kiedyś zastanawiałem nad nim ale wygrał aspekt finansowy (same głośniki to ok 1000zł). Jęsli masz tyle to ja bym się nie zastanawiał :)

Skomentuj

Jest jeden projekt który zapewne zadowoli cię zarówno wielkością woofera jak i jakością reszty pasma. Classic 3-way Gravesena na seasach http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm. Ale głośniki do niego kosztują 1360zł, zwroty zapewne dodatkowe 300zł, więc musiałbyś dozbierać/dołożyć około 500zł do tego co masz. Jeśli nie ma takiej opcji pozostaje ci zdecydować się na fx-200 lub szukać jakiegoś 3way które będzie się mieściło w cenie.
                        Last edited by gooralesko; 02.07.2011, 12:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                          Chodzi Ci o ten projekt? http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1 Też się kiedyś zastanawiałem nad nim ale wygrał aspekt finansowy (same głośniki to ok 1000zł). Jęsli masz tyle to ja bym się nie zastanawiał :)
                          Tak właśnie o tym projekcie mówiłem :) Głośniki dokładnie 1100zł bym miał wszystkie teraz tylko czy te 500zł starczyło by na reszte.. tj. zwrotnice :crying:

Skomentuj

500zł starczyło by na reszte.. tj. zwrotnice
                            Na standardowych elementach jak najbardziej. Widzę że masz chęć na nie więc do pracy

Skomentuj

widzę ,że na forum pojawił się sławny kapus11 z youtube i jego Altusy 350
                              ja bym ci polecił to co gooralesko (http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm) myślę ,że zadowolą cie jakością ,a basu i zejścia też nie powinno brakować
                              poza tym to 3-way lepiej by mi pasowało niż 2-way z niskotonowym 20cm (jakoś dziwnie to wygląda)

Skomentuj

Zamieszczone przez junior300 Zobacz posta
                                ja bym ci polecił to co gooralesko (http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm)
                                Też fajne, nawet lepsze niż 2 way ale musiałby zwiększyć budżet do ok 2000zł

Skomentuj

Zamieszczone przez junior300 Zobacz posta
                                  widzę ,że na forum pojawił się sławny kapus11 z youtube i jego Altusy 350
                                  Ano kiedyś trzeba się pokazać Coraz bardziej jestem przekonany do konstrukcji 2-way.. Teraz tylko sprawa zwrotnic. Może jest ktoś chętny na ich wykonanie? :)

Skomentuj

A to niespodzianka, ze ktos jeszcze slucha laserdance Od tego sam zaczynalem jakies 15 lat temu
                                    Z ciekawych projektow 2W jeszcze ten jest fajny: http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm
                                    Tylko jeden problem, cieplego brzmienia to tam nie bedzie

Skomentuj

Raczej chciałbym zostać przy podłogówkach Laserdance jest fajny :flapper:

Skomentuj

żeby GDN 30/120/1 stroić na 35 hz to by trzeba ze 180 litrów objętosci, a nie tak jak jest z 65 litrów.
                                        A zwrotnice skad ? janbo czy altus ???
                                        Poszukaj układów zwrotnic polecanych kiedys przez A.kisiela w art z radioelektronika, to będzie miało większy sens.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X