Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Dayton Audio RSS265HF-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Dayton Audio RSS265HF-4

Witam wszytkich (bo to mój pierwszy post tutaj) i od razu przechodzę do konkretów.

Od jakiegoś czasu rozważam budowę subwoofera aktywnego, który uzupełniłby dolne rejestry zestawu 5.0 Tonsil Fiesta. Wg karty katalogowej Fiesty mają pasmo przenoszenia od 45Hz do 25KHz.

Zastosowanie dla subwoofera jakie przewiduje to w głównej mierze Kino domowe, od czasu do czasu muzyka w gatunku : rock, pop, miękki gothic (taki bardziej w stronę klasyki niż drowningu i Metalu), chillout , industrial, sporadycznie coś z łagodnego techno. Muzyki w stylu metalu, hardrocka, rap, nie słucham i raczej słuchać nie będę.

Stąd też wynikają moje potrzeby by bas muzyce był wyraźny lecz niemęczący ale solidny i zaczynający się możliwie nisko. A w porzypadku kina domowego zapewniał wypełnienie przestrzeni wyrażnym ale nienazbyt natarczywymi efektami kina akcji.

Jeśli te wymagania w stosunku do KD i Muzyki się wzajemnie wykluczają chciałbym możliwie bezpoleśnie wypracować jakiś konstrukcyjny kompromis.

Powierzchnia salonu gdzie będzie subwoofer eksploatowany to okolo 16m2, wysokość 2,6m.

W temacie już trochę sie rozeznałem i wydaje mi się że znalazłem już satysfakcjonujący mnie przetwornik, którego nazwę wymieniłem już w temacie. Czyli 10" Dayton Audio RSS265HF-4 (specyfikacja). Może nie jest on zbyt popularny w Polsce (na polskich forach znalazłem raptem 2-3 konstrukcje DIY), ale za oceanem podobno go chwalą.

W programie WinIsd przeprowadzałem kilkanaście symulacji (w tym kilka by wybrać najrozsądniejszy przetwornik)

Poniższe wykresy i parametry dotyczą już jedynie dla tego konkretnego RSS265HF-8 by ocenić na jakie manipulacje mogę sobie z nim pozwolić, a na jakie nie.

W zielonych ramkach parametry tunelu.

A tak kszałtuja się charakterystyki dla tych konfiguracji:

Wynika z nich to o czym prawi każdy artykuł o konstrukcjach Bass-reflex i Closed, czyli że B-R ma niżej schodzący bass przy bardziej jednorodnym SPL dla intersującego mnie przedziału częstotliwości. Dla obudowy zamkniętej te parametry wypadają znacznie słabiej ale opóżnienia są bezkonkurencyjnie mniejsze, a to przecież one decydują o szybkim precyzyjnym basie który nie "rozlewa" się na dalsze partie utworu muzycznego (w KD jak przypuszczam to chyba nie ma już takiego znaczenia)

I teraz podstawowe pytanie które mnie nurtuje i które chciałbym poddać pod dyskusję. Bass-Reflex czy Obudowa zamknięta ?

Dodam jeszcze że wśród tych danych do ktorych doszedłem najbardziej skłaniam sie przy wyborze pomiędzy rozwiązaniami na skrzyni 45Litrów Zamkniętej (Brązowa charakterystyka) a 40Litrową Skrzynia Bass-Reflex (Czerwona charakterystyka), której przesunąłem nieco czestostliwość strojenia, by wygładzić charakterystykę mocową (różnicę widać na wykresie Maximum Power żółty i czerowny wykres).
    Last edited by dna_prof; 05.07.2011, 11:21. Powód: Poprawki

Moja rada jest taka: jak masz materiał, to zmajstruj obudowę testową 45l; pierwej zamkniętą, a potem wyfrezujesz dziursko na BR i będziesz miał jakieś porównanie. Możesz też sprawdzić symulacje bandpassów 4 rzędu, choć w tym wypadku zaprojektowanie obudowy jest trudniejsze, bo symulacje czasem niekoniecznie zgadzają się z rzeczywistością. Ja mam Daytona RSS315HF w 45l zamkniętej i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba :) Twoja izba ma podobny metraż do mojej, dochodzą rezonanse i podbicia w pokoju - wypadkowa charakterystyka zamkniętej wygląda wtedy korzystniej.

Skomentuj

Dzieki za propozycje, myślałem o takim rozwiązaniu testowym, bo jakaś szafka do zdemontowania pewnie by sie znalazła z której mozna by bylo cos wykonbinować. Ale jest jedno ale, nie przesądzone jest jeszcze zastosowanie tego przetwornika a od przetwornika zależy to jaki napęd zastosuje (Na chwilę obecną rozważam wszystko teoretycznie bo ani napedu ani przetwornika nieposiadam)

Skoro jesteś użytkownikiem zestawu z RSS'em, to chciałbym poznać Twoje odczucia co do jego odsłuchu. Mianowicie czy w Twojej OZ 45L głosnik nadąża za szybszym dźwiękiem. Jaki zestaw ten sub u Ciebie uzupełnia i czy w Twoich wymaganiach znalazła się wzglednie dobra emisja od przypuścmy 26Hz (czestotliwość rezonansowa tego głośnika).

Skomentuj

W zamkniętej bez korekcji elektronicznej nie uzyskasz 26Hz. Ja korektora nie posiadam (mam zaprojektowane pcb do korektora z Sound Westhold, ale nie testowane), ale solidne 40Hz i 35Hz w pokoju mam. Do muzyki niższego basu nie potrzebuję, a na filmy moja izba jest za mała, żeby delektować się głośnością i efektami sejsmicznymi. Mój "zestaw" to 3 drogi na STX oraz STX 17SK + AK używane naprzemiennie.
        Efektu zamulania głośnika nie stwierdziłem, przynajmniej w mojej muzyce.

Skomentuj

Ja budowałem suba typowo do słuchania muzyki na Visation TIW 200 o śr 20cm też miałem ten problem co ty BR czy Closed i wybrałem tą drugą opcję i nie żałuję bass jest dla mnie dużo lepszy szybszy konturowy mięsisty niż w obudowie BR która też testowałem a słucham podobnej muzyki co Ty! Może nie będziesz miał takich efektów podczas oglądania filmów ale pod względem jakości wypadnie closed lepiej. A mnie mój głośnik i tak zaskakuje jak nisko potrafi zejść. Wiec ja jestem bardzo zadowolony z tego wyboru, i nie sugeruj się aż tak bardzo symulacjami i nie psuj basu kosztem bardzo niskiego zejścia. A i do obudowy musisz się bardzo przyłożyć :p

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post o 12:15 ----------

a ja też mam 16m2 ;p

Skomentuj

No po wykresach i logice myślenia tez stwierdzam ze względnie równomiernego basu od tych 26Hz na OZ nie uzyskam.
            To co piszesz o solidnym 35 i 40Hz na 45L to ładnie widac z wykresu :) -6dB sa dopiero na 31,6Hz a -3dB na 43Hz. Więc to i tak jest lepiej niż w Tonsil Aktiv 250 na glośniku GDN 20/100/3 , kosztuje coś ponad 1000,- (tonsil deklaruje -6dB na 35Hz - zakładam ze jest to wiarygodne)

W sumie Korektor to niegłupi pomysł (aczkolwiek żadko spotykany w subach). Żeby uzyskać względnie płaską charakterystykę w zakresie przypuśćmy 25-90Hz przydałoby się kilka jakichś odpowiednio wyregulowanych sekcji korektora.
            Przykładowo:
            - 20Hz z podbiciem +12dB;
            - 33Hz z podbiciem +6db;
            - 46Hz z podbiciem +3dB;
            - 60Hz z podbiciem +1dB dodanym tak asekuracyjnie żeby jakoś łagodniej przejść do typowej charakterystyki.

Pytanie tylko co na to sam napęd i głośnik bo żeby nie działał cały czas CLIP to wypadałoby nie szarżować z głośnością i mieć ją dla bezpieczeństwa mniejszą o te maksymalne podbicie +12dB.
            Przy tych założeniach jest to myśle nawet realne, bo spadek SPL przy tych 26-27Hz nie jest jakis strasznie makabryczny i raczej do skorygowania.

Mam nadzieję ze nie plotę zanaddto głupot.

---------- Post dodany o 15:08 ---------- Poprzedni post o 14:53 ----------

DJGienek co do obudowy to sobie zdaję sprawę , że obudowa closed musi być sztywna w założeniu sztywniejsza i masywniejsza niż ta do BR. Jeśli dojdzie juz do konkretnego projektowania to oczywiście nie zapomnę o rozpórkach, solidnym uszczelnieniu, grubszych płytach czy nawet podwójnej grubości froncie obudowy.

Obudowe Closed kosztem zejscia biorę mocno pod uwagę głównie ze wzgledu na to że takie konstrukcje sa bardziej liberalne (jeśli chodzi o ewentualne rozbieżnosci pomiędzy modelem obliczeniowym a fizycznym), mniejsze gabaryty, Zerowe ryzyko "sapania" tunelu BR, no i ta szybka odpowiedź.

Jeśli wspomniany wyżej pomysł korektora miałby rację bytu, to myśle że OZ w takiej konstrukcji nie ma konkurencji.

Zastanawiam się jak takie problemy są rozwiązywane w takich mocno kompaktowych konstrukcjach jak np Velodyne SPL1000R, wiadomo mocny zmacniacz w klasie D który forsuje ograniczenia przetwornika to jedno ale ciekaw jestem czy stosują korekcję ?

Skomentuj

Velodyne SPL1000R poza aktywna korekcja ma jeszcze uklad Servo, ktory stale zbiera informacje z pracy glosnika i tym samym pozwala wzmacniaczowi na lepsza kontrole glosnika. Niby kosmiczna technologia ale parametry na kolana nie rzucaja, sub ma duze znieksztalcenia, ktore rosna lawinowo juz od 45hz.

Skomentuj

Ciekaw jestem czym napędzisz go w 45litrowej budzie zamkniętej. 300W irkowy panel to podobno za mało do tej aplikacji Daytona 265.

Skomentuj

gooralesko - nad napędem sie jeszcze nie zastanawiałem tak głębiej, ale mam parę opcji:
                  • pierwsza opcja: SUB450 (jest to niby mocniejsza wersja SUB300 ze stajni - podobno istnieje)
                  • druga to wzmak firmy ABelektronik model PA 15.1, mozna kupić na Allegro (ale jakos dziwnie mały radiator na tym panelu jest w tej wersji musiałbym poczytać dlaczego tak)
                  • ... pewnie jakieś gotowce jeszcze są może MIVOC jesli jest w sensownej cenie i wymaganych parametrach
                  • a jeśli nie to budowa własnego na bazie tranzystorów (bo dla TDA to za duże moce juz z tego co mi wiadomo to max co idzie w sensowny sposób dostać to 1x150W przy 8 omach, a to oczywiscie za mało). Z budową sobie poradzę, potrzebny sprzęt do produkcji posiadam, i wprawę w projektowaniu płytek i ich trawieniu również, gorzej niestety z czasem :/

---------- Post dodany o 10:22 ---------- Poprzedni post o 09:21 ----------

Jeśli chodzi o korekcję tego Velodyna to tak przypuszczałem. Fizyki nie da się oszukać i jak wsadzi się duży głośnik do ciasnej budy to, bez korekcji będzie kiepsko (np ten Dayton w 15 litrach z biedą ma -3db na 46Hz). O tym że w tym Velodynie stosują jeszcze jakieś sprzężenie to niewiedziałem.

Swoja drogą to uzyskanie korekcji w produkcji jednostkowej można uzyskać prościej (jednorazowo ustawijąc korekcję na szeregu potencjometrów montażowych lub helitrimów). Może samo ustawianie było by to trochę opierdliwe ale myśle że do przeżycia.
                  W sieci można znaleźć szereg konstrukcji opartych w zasadzie na tych samych blokach funkcjonalnych (wzmacniacz pasmowy, sumator i regulator poziomu jeśli można go tak nazwać), dla przykładu:
                  i wiele wiele innych, pozostaje tylko okroić te schematy z bloków odpowiedzialnych za przetwarzanie charakterystyki powyżej częstotliwości odcięcia subwoofera, i rozszerzyć o bloki dla ciut niższych częstotliwości. Myślę nawet ze jeśli korekcja miała by miejsce dla częstotliwości co 1/3 oktawy to mozna by skorygować charakterystykę lepiej niż za pomocą 2-3 pozycji zkorekcją co 1 oktawę.

Skomentuj

Panowie coście Wy się tak uparliście na te suby OZ z korekcją. Przecież dokładając equalizacje zmieniacie odpowiedź impulsową głośnika w tym zakresie jak i pewnie zniekształcenia. Sumasumarum efekt będzie taki sam jakbyście dali nisko strojony br z tym że macie beznadziejną skuteczność i żeby to zagrało trzeba pakować całą elektrownie gdzie przy br wystarczyłoby kilkadziesiąt watów. Jedyny plus to brak świstów powietrza ale na ich eliminacje jest przecież wiele metod.

Skomentuj

Jeśli chodzi o samą korekcję to wyczytałem jeszcze jedną taką możliwość, mianowicie skręcenie potencjometru odcięcia na niższą wartość np 50-60Hz. Efekt będzie wtedy taki :

Wydawać się może że jest źle, ale nie jest tak źle jakby wydawać się mogło :)

Widzimy ze charakterystyka czestotliwościowa w obszarze od tych 20-25Hz do 50Hz ma łagodniejszy spadek i jeśli podniesiemy Gain o te 4dB które ten filtr nam z góry zjadł to możemy się spodziewać hipotetycznego i wierzchołek turkusowej charakterystyki potraktujemy jako 0dB to spadek -6dB będziemy mieć na 24Hz :). Bez tego manewru dla tej częstotliwości i odcięciu na maksymalnej częstotliwości mamy spory spadek -10,6dB. Czyli wiadomo coś za coś Zyskujemy +4dB na niskich rejestrach kosztem utraty 4dB na SPL (przy typowym słuchaniu myślę nie jest problemem). Manewr na szczęście nie wymaga żadnych wydatków w większości paneli i łatwo to sprawdzić w praktyce. Wiec jeśli ktoś byłby skory do sprawdzenia tej metody to byłbym wdzięczny za informację czy to w praktyce działa i jak to wygląda odłsuchowo.

Skomentuj

Jak to się mówi, cudów nie ma i nisko położony filtr będzie znowu wpływał swoją dobrocią na szerszy zakres pasma niskotonowego. Oczywiście w przypadku br będziemy mieli dokładnie to samo jednak aby uzyskać takie wartości spadku dla br można użyć innego filtru. Próbujesz uzyskać w sumie charkę br z closed, i jakichkolwiek zabiegów byś nie stosował nie da się tego zrobić bezinwazyjnie. Zasadniczo te wszystkie zabiegi spowodują że taka kombinowana paka oz (zwłaszcza z korekcją) brzmieniowo nie będzie odbiegać od dobrego bass reflexu więc to taka sztuka dla sztuki. Zamiast tego można użyć mniejszego (i tańszego) głośnika w br który zrobi Ci właściwie to samo a koszta będą mniejsze.

Skomentuj

Shiver - możliwe że masz rację co do znieszktałceń, co do group delay to z filtrem widać, że jest wolniej niż bez filtra, i faktycznie gorzej wypada niż BR strojony na 15Hz, nieco lepiej wypada w porównaniu z BR strojonym na 20Hz

Obliczeniowo to wygląda tak:

Ale jest jedno ale wkomponuj do 45 litrowej obudowy 1,2m tunelu fi100 by zestroić ja na chociażby te 20Hz, nie wspomnę o 2,38m tunelu fi102 żeby zestroić BR na 15Hz, trochę lepiej to wygląda jeśli zastosujemy tunel fi 82 bo wtedy dostaniemy długości 0,81m i 1,50m ale to i tak jest sporo.

Podstawowe pytanie to jak duże zniekształcenia wprowadza ta korekcja filtrem ?

Duże byłyby napewno gdybyśmy wysterowywali wzmaka na max, to sprawa oczywista. Duże też mogą być jeśli chciałoby sie zejść poniżej częstotliwości przetwarzania przetwornika. Ja byłbym zadowolony z zejścia na przyzwoitym poziomie dla częstotliwości 26-27Hz a to nie forsuje zanaddto samego przetwornika, którego producent deklaruje zakres od 22Hz i rezonans na 26Hz

---------- Post dodany o 12:31 ---------- Poprzedni post o 12:08 ----------

Czyli sugerujesz obudowę BR ? a co w takim razie z typową dla BR bezwładnością dźwięku ? 21ms opóźnienia w stosunku do sygnału o częstotliwości 26Hz (to jest 0,42 długości okresu i przesunięcie fazowe na poziomie 150stopni).

symulację jaką przedstawiłem to przypadek dla korekcji w dół częstotliwości wyższych, a co gdyby zlinearyzować elektronicznie przez podbicie niższych rejestrów equalizerem. Podbijanie basów na zwykłym korektorze w systemie audio nie daje takich narzutów zniekształceń, które przynajmniej ja byłbym w stanie wyłapać. no i takie rozwiązanie nie spowoduje utraty SPL. Może jedynie wystąpić przester , ale jeśli słucha się blisko maximum możliwowści sprzętu, co nie jest raczej typowe. Ja głośno przynajmniej nie słucham w zakresie głośności -72dB - +16dB na swoim wzmaku słucham typowo na -25dB - -20dB(max), wiec przy tym charakterze słuchania i prowadzeniu korekcji maksymalnie +12dB nie powinienem się obawiać przesterowania aż do głośności +3dB (do której nawet dla testu nie dojechałem). Zakładam też że wzmak skalibrowany przez system YPAO, kalibruje natężenia dźwięku dla poszczególnych monitorów do właściwego poziomu.

Kto wie niewykluczone że może samo YPAO wprowadzi własna korekcje i podbije naprawdę niskie rejestry (choć raczej wątpie).

Skomentuj

Nie chodzi tu o forsowanie przetwornika co o modyfikacje sygnału. Sam chętnie zobaczyłbym jakieś rzetelne pomiary tego jak bardzo na zniekształcenia wpływa korekcja, może ktoś się podzieli jakimś fajnym źródłem? Ewentualnie dość pomocne mogą być wykresy zniekształceń w funkcji mocy, to też mogłoby wiele wyjaśnić.
                            Strojenie do 15hz to już przesada, myślę że sensownym byłoby w rezonans, ostatecznie można popróbować z tym 20hz (brzmieniowo może to być ciekawy kompromis między oz a br). Chciałbym jeszcze zaznaczyć że parametry opóźnień są dla nas najbardziej istotne w zakresie powyżej 40hz. Znaczenie bardziej uciążliwe dla naszego ucha będzie gdy głośnik będzie niedomagał przy 60hz niż przy 30stu gdzie słuch ludzki pracuje już na granicy percepcji.

Zamieszczone przez dna_prof Zobacz posta
                            Podbijanie basów na zwykłym korektorze w systemie audio nie daje takich narzutów zniekształceń, które przynajmniej ja byłbym w stanie wyłapać
                            To tym bardziej nie usłyszysz wzrostu zniekształceń w tym paśmie spowodowanego dodaniem rezonatora :) Poza tym zobacz sobie w symulatorze jak pięknie rosną opóźnienia gdy wprowadzisz korekcje +12db.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              To tym bardziej nie usłyszysz wzrostu zniekształceń w tym paśmie spowodowanego dodaniem rezonatora :) Poza tym zobacz sobie w symulatorze jak pięknie rosną opóźnienia gdy wprowadzisz korekcje +12db.
                              Tego niestety nie jestem w stanie zasymulować.

Zastanawia mnie taka analogia. Skoro korekcja częstotliwości w "zwyklym audio" nie subwooferze nie wywołuje znieszktalceń które mogłyby zauważalnie wpłynać na walory odsłuchowe, to dlaczego mialyby wyraźnie wpłynąć na te same walory przy korekcji w subwooferze dla częstotliwości, których ludzka percepcja nie odbiera aż tak szczegółowo ?

Wprowadzając korekcję na zasadzie wzmocnienia pewnych partii częstotliwościowych teoretycznie nie zmieniamy charakterstyki obudowy która nie ulega zmianie i jest równoważna z selektywnym podniesieniem głośności subwoofera ale tylko dla części pasma, w obudowie BR wzmacnia te partie reozonujacy tunel BR, ktory dla czestotliwości strojenia praktycznie całkowicie odciąża mechanicznie przetwornik. W przypadku korekcji equalizerem przez analogię przypuszczam, że niekształcenia nie bedą znacząco odbiegały od zniekształceń jakimi okupione jest zwięszenie głośności o wartośc korekcji (oczywiście w zakresie prawidłowego wysterowania, bez obcinania wierzchołka fali)
                              Jeśli chodzi o strojenie BR na rezonans mniejwięcej to jest to czerwona charakterystyka na praktycznie każdym wykresie który dodałem.

Skomentuj

Ok. Możemy skończmy to bicie piany bo zastanawiać można się bez końca nie mając konkretnych pomiarów itd. Twoim priorytetem jest niski bas w kinie i dobra dynamika w muzyce. W muzyce o jakiej wspomniałeś zakres basowy ogranicza się w zasadzie do 40hz gdzie odpowiednio strojony subwoofer br zapewni odpowiednie przetwarzanie impulsów a dodatkowo w kinie wykaże się znacznie lepszym działaniem niż OZ. Moim zdaniem dla Ciebie lepszym wyborem będzie br i to jest chyba meritum tematu. Chcąc zbudować tak uniwersalny subwoofer closed należałoby sięgnąć po głośnik z bardzo dużym mms i dość znacznym Qts (ale nie do przesady) który pozwoliłby rozciągnąć charkę do częstotliwości bliskich 20hz bez stosowania korekcji. Szczerze to nawet nie wiem czy takie głośniki się robi bo ten dayton pod tym względem i tak nie ma się czego wstydzić.

Skomentuj

W sumie BR z OZ zawsze można zrobić tym bardziej że oba warianty jakie biorę pod uwagę to 45Litrowce.
                                  Jedyne co to później subwoofer z BR będzie trochę przesztywniony (co jako tako błędem konstrukcyjnym nie jest)

Ciekawe czy ktoś zrobił w temacie subwoofera jakieś "combo" to znaczy tunel BR wymieniany na solidny korek :)

Skomentuj

Zrób sobie BR w podłogę, gdy stwierdzisz że oz lepiej Ci gra łatwiej będzie zamaskować.

Skomentuj

Tak to jest opcja, tylko konstrukcję i jej sztywność muszę kalkulować na OZ.

Skomentuj

Tak naprawdę w br występują większe zmiany ciśnienia bo przecież rezonator pracuje w tej samej fazie co membrana głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X