Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

załamany ;/ gdn 20/80/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

załamany ;/ gdn 20/80/2

Wlasnie mam suba na tym glosniku to jest moja pierwsza konstrukcja wiec mam duzo z nia problemow ;/ mianowicie juz byl ten problem omawiany lecz u mnie mimo rozwizania problemu powstal drugi ;/

Mialem problem z filtrem, sub gral na nim bardzo cicho!! postanowilem wymienic rezystorki wlutowalem 22kohm gra glosniej lecz glosnik ze tak powiem pierdzi ;/ tak jak by cos w przester wpadalo sam juz nie wiem co zrobic czy wywalic ten filtr i kupic nowy czy cokolwiek w nim mieszac ;/

www.rav.eia.pl/filtr.jpg

tutaj jak co mam linka do tego filtra

[ Dodano: 2004-12-13, 02:30 ]
    Siedze testuje wlasnie uzywalem generatora Hz i tak przy 30Hz zaczol wydobywac sie dzwiek ten dziwny ;] moze to cholerka BR mam do dupy ;/ moze turbulecje inne czestotliwosci wyzsze ok ale jak schodzi poznizej 40 to juz sie zaczyna wesolo robic przez ten glupi dzwiek ;]

[ Dodano: 2004-12-13, 02:33 ]
    no tak ktos powie po co mi te 30hz ;] ze w zadnych utworach tego nie ma a razej zadko ;] a ja slucham teraz muzyki pierszy lepszy utwor i nagle zejscie jest i ten dziwny dzwiek ;] moze to qrde jest 40Hz ;] albo 35 ;] nie no jutro przetestuje jeszcze pokombinuje ;] dzisaj juz pozno a i tak wale basem ;]

Tak to jest jak sie ktos bierze za cos o czym nie ma pojecia ;] no ale kiedys trzeba sie nauczyc ;]

Podaj litraż obudowy i wymiary bass-reflexu. Jaki wzmacniacz to napędza?
    Sprawdz czy obudowę masz na 100% szczelną. Może powietrze gdzieś sobie ucieka nie tędy co trzeba i "furcy"...

Skomentuj

litraz obudowy to 32 litry bas reflex jak pamietam srednica otworu 7 cm dlugosc 17cm calosc napedzana TDA podstawowa jednostka.
      Szczelna to ona jest qrde ale ten dzwiek jest drazniacy jak cholera na poczatku myslalem ze w przester idzie cos ale to chyba nie mozliwe bo wlasnie po podlaczeniy tego filtra tak sie zaczelo robic, jak mialem na filtrze pasywnym czegos takiego nie bylo bynajmniej nie slyszalem ;] coz jeszcze wszystko posprawcam potestuje.

Wziolem sprawdzilem generatorem Hz i tak wlasnie ponizej 40Hz zaczyna sie to furczenie to chyba jakies turbulencje powierza przez BR i chyba calkiem mozliwe to jest z tego powodu ze mam go zrobionego z PCV i nie jest wyprofilowany a slyszalem wlasnie ze te profile likwiduja te wlasnie turbulencje czy jak to nazawac ;]

Skomentuj

to z pewnoscia wina filtru bo u mnie jest identycznie:/.. wlasnie tak sobie czytam i .. i jezeli zasilasz to napieciem zmiennym to kondy C1 i C6 powinienes zwiekszyc do conajmniej 1000uF :/ .. a ktore rezystory zmieniles na 22kohm zeby bylo glosniej??

Skomentuj

w rezystory pierwsze zaraz przy wejsciu sygnalu do filtra.
          Co najlepsze tego filtra robil mi kolega u niego gralo dobrze mi powiedzil bym wymienil wlasnie te rezystory na 22k wczoraj wymienialem patrze a one takie same te co byly juz w filtrze i te co kupilem ;] ale wymienilem dla swietego spokoju i owo gra glosniej.

Tylko jak mowie ten dziwny dziwek moze faktycznie wezme i kupie nowy filtr tylko na elektronice za bardzo sie nie znam i tak cudem jest to ze udalo mi sie wymienic rezystory ;] to chyba jakies postepy robie ;]

Skomentuj

Odepnij filtr i sprawdź bez niego. Na przykład z komputera wysteruj bas stopniowo na max sopranki na minimum i posłuchaj. Jeżeli jest będzie OK to filtr.
            Możesz odpiąć też wzmacniacz i podłącz do innego, myślę, że w masz coś w domu na czymś na pewno słuchasz muzyki. Jeśli tutaj też wszystko będzie OK to może wzmacniacz subwoofera.
            Tym sposobem bedziesz bliżej rozwiązania czy problemem jest sama konstrukcja (wg mnie prawidłowa) czy elektronika.
            Powodzenia !!

Skomentuj

Wiec tak:
              Na samym poczatku mialem problem z filtrem bo gral cicho ale ze nie mialem za bardzo czasu sie za niego zabarac byl podlaczony do TDA plus filtr pasywny ( odciecie 160Hz ;/) mialem od kolegi pozyczony ;] gralo to dobrze nie bylo jakis tam znieksztalcen owszem jak schodzil naprawde nisko a mialem naprawde glosno to bylo slychac to furczenie ale mniej ale chyba to normalne ?? czy moze nie ?? bo wiadomo nizszy bas wieksze wychylenie wiekszy powiew wiatru ;] z BR lecz na tym filtrze wiadomo odciecie 160Hz to gral szersze pasmo wiec i w sumie glosniej itp

Teraz jak podlaczylem filtr aktywny po zmianie tych rezystorow owszem cichutko jak mam to gra ladnie lecz jak zrobie glosniej to jak mowilem furczec zaczyna ;/ tz glosinej no sporo glosniej jak zrobie ;]

Bede musial sprawdzic chyba ten BR bo nie mam profilowanego i umiejscowienie BR tez nie za dobre bo jak konstrukcje robilem to nie mialem na tyle wiedzy ;] i br jest zaraz pod glosnikiem a pod br jest zaraz ja wiem 1cm dolna scianka moze tam powstaje jakies zawirowanie powioetrza albo cos ;/ jezeli tak to hymmm czy ja wiem robic obudowy od nowa to troszke hymm nie za bardzo moze zastosowac jakies kolanko na BR albo cos ;] no coz jeszcze popatrze posprawdzam ;]

aha nie za bardzo mam mozliwosc podloaczenia tego suba pod inny wzmacniacz ;] mam 2 wzmaki ale 2x15w i 2x20 wiec nie za bardzo bede mial co wycisnac z tego GDN wpadnie raczej w przester wzmak ;]

Skomentuj

Szum powietrza nawet jesli jest to nigdy nie jest az tak denerwujacy zeby nie dalo sie sluchac. Wiec prawdopodobnie masz problem z przesterowanym filtrem lub koncowka mocy. Z jakiego trafa zasilasz tego TDA?

Skomentuj

Trafo to TST 150VA 2x26v 2x 2,8 A

Irek masz racje powietrze powietrzem ale ono naprawde jest denerwujace ;/ tak jak pisalem na filtrze pasywnym zasilanym tym TDA wszystko bylo w sumie ok

Ten dzwiek powstaje dopiero tak od 45Hz w dol powyzej nie ma hymm bo w sumie to powyzej to membrana glosnika nie ma takiego wychylenia i powietrza jest mniej ;] chyba ;]
                  Moze faktycznie filtr w przester wpada ja sie teraz bardziej zastanawiam nad zasilaniem FILTRA mam trafo 2x17v nie znam sie akurat na elektronice itp ale te trafo powinno miec jak to sie nazywa ale teraz mi glupio ;] chodzi o uzwojenie wtorne i pierwotne i o te blaszki ;] gdzie sie lutuje przewody ;] powinno ich byc chyba 6 ? a u mnie jest 8 ;]
                  musialem zmostkowac zeby dalo odpowiednie napiecie ;] te wlasnie 17v moze to te ma wplyw na dzialanie filtra ?? no nie smiejcie sie ;] az tak sie nie znam :P

Skomentuj

A moze głosnik jest uszkodzony ?

Skomentuj

witam,
                      ja mam podobny problem tylko, że z tym subem: http://allegro.pl/show_item.php?item=36379978 . myślałem, że głośnik jest uszkodzony więc wymieniłem DW 80K na nowiutki GDN 20/80/8 i jest to samo. pierdzenie nadal słychać, gdy podkeci się trochę mocy. sam nie wiem już co jest tego przyczyną :/

Skomentuj

Marcus Ten tonsil ma dosyć duże wychylenie a obudowa to BP dlatego tak może się dziać.Ja bym tonsilka wrzucił do BR i było by najlepiej.

Skomentuj

z rozpędu zapomniałem napisać, że to jest STX :) głośnik pracuje w obudowie zamkniętej i napewno lepiej by grał w BR. ale orginalnie był DW 80K, który jest przeznaczony do obudowy zamkniętej i przy podkręceniu mocy słychać było dokładnie tako samo pierdzenie. więc może to jednak nie jest wina obudowy tylko czegoś innego :|

Skomentuj

Marcus,z objawów jakie opisujesz to najbardziej winna jak dla mnie jest elektronika i tam bym szukał przyczyny.Najpewniej by było zapiąć tego STX-a pod inny wzmak,wtedy by się najlepiej okazało.Ale skoro zamieniłeś głośniki i efekt jest ten sam to raczej głośników bym nie winił ani obudowy.Ja miałem podobny efekt gdy zapomniałem podpiąć zasilanie do dp ale i też inne głupoty sie wyczyniały.
                            PZDR

Skomentuj

Inne możliwości:

wzmacniacz się wzbudza przy większym sygnale (prowadzenie masy, połaczenia, spżężenia),
                              głośnik już nie wyrabia przy tej częstoliwości (czy to nie jest przypadkiem w okolicach jego czestotliowsci rezonansowej?) i niżej nie zejdzie,
                              wzmacniacz się przegrzewa,
                              jak duży jest radiotor i czy jest on prawidłowo zamocowany?
                              jest uszkodzony TDA lub wzmacniacz operacyjny w filtrze lub napiecie zasilania filtra jest za niskie (ile jest po stabilizatorach?)

Skomentuj

niestety nie dysponuje innym wzmacniaczem i nie mam jak tego sprawdzić :( próbowałem podłączyć bezpośrednio sam głośnik do wierzy i usłyszałem również pierdzenie, ale wtedy bardzo wyraźne. nie znam się za bardzo na tym, ale może to jest wina zbyt słabego filtru. mogę przesłać zdjęcie elektroniki jeśli to w czymś pomoże.

Skomentuj

Trzeba miec duzo praktykie zeby odroznic przesterowanie glosnika od przesterowania wzmacniacza czy filtra.
                                  Najczesciej jednak przesterowaniu ulega wzmacniacz i objawia sie to bardzo glosnik stukanie, pierdzeniem czy brzeczeniem. Podobnie wyglada przesterowanie glosnika jest to glosny stukot gdy cewka walnie o magnes. Ale to mozna zobaczyc bo glosnik dostaje duzej amplitudy w zasadzie tylko przy jakiejs czestotliwosci. Natomiast przesterowanie wzmaka jest wywolane zbyt duzym odkreceniem glosnosci i jest niezalezne od czestotliwosci. Dlatego na generatorze mozna sprawdzic gdzie jest przester na wzmaku czy glosniku.

Skomentuj

Na starym forum byl opisany podobny problem, wina leżała po stronie TDA ,musisz sprawdzić na jakimś innym wzmacniaczu, lub spróbój wymienic tda.

pozdrawiam!

Skomentuj

irek, wyjąłem cały moduł z głośnikiem i sprawdziłem generatorem częstotliwości. przy niewielkim podkręceniu mocy okazało się, że przy częstotliwościach rzędu 20-30 Hz membrana skacze jak szalona, ale nie wydaje żadnego dźwięku, oprócz mało słyszalnych świstów powietrza wydobywających się z okolic cewki. nie słychać żadnego pierdzenia zarówno przy niższych jak i wyższych częstotliwościach. więc elektronika jest do niczego?

coolombo, niestety elektronik ze mnie żaden, dlatego nie wiem nawet gdzie to TDA się znajduje i jak wygląda :| a innego wzmacniacza oprócz tego w subie nie posiadam.

Skomentuj

No to wszystko w pozadku. Tak wlasnie zachowuje sie glosnik bez obudowy lata jak glupi ale go nie slychac. Skoro nic nie stuka przy duzych amplitudach to jest wszystko w pozadku. I prawdopodobnie jest to juz maksymalna moc a odkrecajac bardziej przesterowujesz wzmak i masz stukanie i pierdzenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X