Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kompletuję kino domowe, liczę na pomoc :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kompletuję kino domowe, liczę na pomoc :)

Jakiś czas temu pisałem na forum z pytaniem o pomoc w doborze głosników do centralki. Jako że mam fx-300 na frontach wybór padł na mx-140 z mb. Teraz mam zamiar zbudować stolik rtv i subwoofer i wymienić tyły na gdn 15/40/5 + dx25. Moje pytanie na dzis odnosi się do subwoofera, zamierzam zbudować go na tonsilu 20/100/3 i wzmaku Irka lub TONSIL SUBBAS 100 W. pojemność prawdopodobnie około 25L ale mam problem z br...nigdzie nie moge znaleźć info z jakimś projektem jaki br dobrać. A może jakis inny głośnik do 200 zł, zalezy mi na szybkim i głębokim basie, będę go używać jedynie do filmów, aktualnie wszystko będzie działać w 16m^2 ale chcę by wystarczyło na przyszłość więc powinien miec zapas mocy. Wzmak to yamaha ax-2. więc chcąc podsumować jesli chodzi o suba:
    1. który wzmacniacz
    2. jaki br
    3. czy warto zainteresować się czymś innym niż Tonsil?
    Pozdro!

fx-300 i sub na 8"?
    jak dla mnie to nie ma sensu

Skomentuj

jeśli to ma być sub tylko do kina to ja proponuje SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP lub SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP ,myślę ,że się nada

Skomentuj

Ten tonsil w 25ciu litrach nie zagra w sumie niżej niż fx300 już nie wspominając że suma sd midwooferów z frontów będzie niemal dwa razy większa. Czyli ogólnie pomysł średnio trafiony. Głośniki które wymienił kolega wyżej będą dobrym wyborem, zdecydowanie lepszym niż 8mka tonsila. Osobiście z dwóch skłaniałbym się do 12stu cali, będziesz mieć wtedy naprawdę duży zapas.

Skomentuj

ogólnie chciałem zbudować sub na wzór tonsila aktiv 250, dlatego myślałem o tej 8'. Ok, czyli nowa lepsza opcja do kupienia to 12' stx, a co ze wzmacniaczem? Irek? Subbas? czy może warto się zainteresować wzmacniaczem od stx A 150?

Skomentuj

do muzyki ten glosnik bedzie OK bo calkiem fajnie zgrywa sie z kolumnami mimo subwooferowego brzmienia
            ja bym wolal osobiscie GDN AA bo schodzi nizej

Skomentuj

fronty mają wystarczającego kopa w muzyce więc suba buduję do koncertów i filmów

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 16:33 ----------

więc gdybym zdecydował się na GDN AA, czym powinienem go napędzić? np wzmacniacz 100w od stx byłby dla niego wystarczający?

Skomentuj

chyba 2
                i to wg mnie za malo zeby glosnik pokazal co potrafi...

Skomentuj

poczytałem trochę na forum, pomyślałem, doszedłem do wniosku że jak coś robić to konkretnego, żeby byc z tego zadowolonym tak jak jestem zadowolony z moich fx-300. więc nowy plan... w sieci znalazłem pozytywne recenzje o visatonie w300s... głośnik potrzebuje dużej budy, ale podobno odwdzięcza się za to bardzo pozytywnie przy odpowiednim wzmacniaczu, więc wybór padnie albo na mocniejszy model stx lub panel od irka. Myslicie że taki pomysł ma już rację bytu? planował bym budę 100L według zaleceń producenta. Myslalem także o jego mniejszym bracie w250s, z powodzeniem był wykorzystywany przez innych forumowiczów.

---------- Post dodany o 03:32 ---------- Poprzedni post o 01:55 ----------

zapomialem dopisać....a może Głośnik Peerless SLS-12, wiele osób pisze że bije Visatona...a przy okazji jest tańszy[COLOR="#696969"]

Skomentuj

Zamieszczone przez tajtus5 Zobacz posta
                    a może Głośnik Peerless SLS-12, wiele osób pisze że bije Visatona...a przy okazji jest tańszy
                    dawno mialem SLSa ale w takim razie STX bedzie jeszcze tanszy i jeszcze lepszy
                    SLS 12 to dobry glosnik, ale za pieniadze ktore on kosztowal w polsce da sie znalezc cos lepszego

Skomentuj

Czaruję...
                    X