Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fs głośnika a brzmienie.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fs głośnika a brzmienie.

Już kiedyś zakładałem podobny temat, jednak wg. mnie temat nie został wyczerpany, tak więc zakładam nowy, z lepiej sprecyzowanymi pytaniami.

Załóżmy, że mamy 2 głośniki, o Fs=40Hz, i drugi o FS=20Hz.

Załóżmy, że reszte parametrów mają tak spasowane, że w dużej obudowie BR oba schodzą identycznie do 25hz przy -3db.

Teraz pytanie: jak zachowa się głośnik grający mocno poniżej rezonansu w porównaniu z głosnikiem grającym tylko powyżej rezonansu?

Będzie dużo mniej efektywny, 30hz będzie brzmieć wyżej niż "prawdziwe" 30hz, czy może nic sie nie zmieni, bo to tylko fs mierzony free-air, a w obudowie rezonans będzie gdzie indziej?

I teraz kolejne pytanie: Dlaczego nie stroimy BR poniżej fs głośnika? Zawsze tak każdy pisał, ale nigdy nikt tego nie uzasadniał. Jeśli w obudowie rezonans totalnie by sie zmieniał, moglo by to być pozbawione sensu.

Ostatnio stroiłem głośnik z Fs 37Hz na 25Hz, i było ok. Ciekawe jak w tak strojonej obudowie zachował by sie głośnik o Fs załóżmy 22Hz.

Z głośnikami basowymi może jest inaczej, ale osobiscie nie wyobrażam sobie wysokotonowca, czy średniaka grającego poniżej rezonansu.

I tu jeszcze jedno pytanie: Dlaczego b. często producenci podają pasmo przenoszenia zaczynające się od częstotliwości Fs?

Zauważyłem też, że rasowe głośniki subniskotonowe dobrej klasy jak XXLS zawsze mają rezonans w okolicach 20hz. Przypadek?

I ostatnie pytanie: Jeśli mamy głośnik z Fs np. 30hz, to kiedy będzie grał w obudowie zamkniętej, będzie odczuwalne podbicie tej częstotliwości? Teoretycznie mógł bym to sam sprawdzić, ale w praktyce trzeba by dokładnych pomiarów, bo na słuch i tak to by sie totalnie pomieszało z rezonansami pomieszczenia.

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
    I teraz kolejne pytanie: Dlaczego nie stroimy BR poniżej fs głośnika?
    Zamiast stroić br poniżej fs głośnika nie lepiej go po prostu dać do obudowy zamkniętej...?? Poczytaj trochę teorii. Dla mnie to są trochę pytania typu czemu czerwony samochód jest czerwony. To nie jest zaczepna odpowiedź:)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
      Zamiast stroić br poniżej fs głośnika nie lepiej go po prostu dać do obudowy zamkniętej...??
      Jeśli BR podbije te częstotliwość o załóżmy 9db, a potrzebujemy efektywności w danej częstotliwości - nie.

Dla mnie to są trochę pytania typu czemu czerwony samochód jest czerwony. To nie jest zaczepna odpowiedź
      Jeśli te pytania są tak banalne, to odpowiedz na nie :)

Skomentuj

Ostatnio stroiłem głośnik
        Chyba obudowę?

Skomentuj

Teraz pytanie: jak zachowa się głośnik grający mocno poniżej rezonansu w porównaniu z głosnikiem grającym tylko powyżej rezonansu?
          A jak mam rozpoznać który głośnik gra poniżej rezonansu, a który powyżej :)
          Przepraszam, ale pytania obnażają zupełny bak znajomości tematu...

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Chyba obudowę?
            Tak, obudowę.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:53 ----------

A jak mam rozpoznać który głośnik gra poniżej rezonansu, a który powyżej
            Załóżmy XLS 12 (fs 18hz) i XTC 1000 (fs 37hz)

Oba w nisko strojonym BR z korekcją aktywną, liniowe pasmo od 25hz.

Cięcie filtrem 48db/okt na 35hz

W takiej sytuacji XLS gra tylko powyżej rezonansu, a XTC poniżej, pomijając to, że minimalnie zachaczy powyżej rezonansu ze spadkiem już.

Wtedy masz jasne porównanie.

Ogólnie mi chodzi o zachowanie głośnika poniżej Fs. Nikt jeszcze nie udzielił mi jasnej odpowiedzi, jedynie jakieś prześmiewcze posty rodem z piaskownicy...

Skomentuj

chyba o tym rozmawialisly ostatnio na gg
              sprawdziles jaka glosnik bedzie mial wytrzymalosc mocowa wg zalozonego przez ciebie strojenia?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                sprawdziles jaka glosnik bedzie mial wytrzymalosc mocowa wg zalozonego przez ciebie strojenia?
                Przy wyższym basie będzie bardzo marna. W okolicach strojenia będzie bardzo dobra, a właśnie w tych okolicach pójdzie kilkakrotnie więcej mocy po podbiciu tego korekcją aktywną. Zakładając, że subwoofer będzie nisko odcięty porządnym filtrem, a okolice strojenia będą podbite - będzie świetnie.

Skomentuj

Jeśli BR podbije te częstotliwość o załóżmy 9db
                  BR przecież nic nie podbija, tylko "gra zamiast" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis
                    jak zachowa się głośnik grający mocno poniżej rezonansu w porównaniu z głosnikiem grającym tylko powyżej rezonansu?
                    Krajewski pisze, że "głośnik nie odtwarza żadnych częstotliwości poniżej rezonansu" :)

PS:Niechcący masz odpowiedź na pytanie::)
                    Dlaczego b. często producenci podają pasmo przenoszenia zaczynające się od częstotliwości Fs?
                    Last edited by jamess8; 09.07.2011, 21:14.

Skomentuj

BR przecież nic nie podbija, tylko "gra zamiast"
                      Co prowadzi do zwiększenia ciśnienia akustycznego przy określonej częstotliwości. Daje podbicie na ch-ce subwoofera. Zamiast czepiać się pierdół, opisz mi zachowanie głośnika poniżej Fs :)

Skomentuj

Daje podbicie na ch-ce subwoofera. Zamiast czepiać się pierdół, opisz mi zachowanie głośnika poniżej Fs
                        Masz chyba elementarne braki w wiedzy :) Jakie podbicie? Co najwyżej wyrównanie, przez niektórych zwane "rozciągnięciem". Podbicie to możesz mieć w systemie aktywnym lub w małej obudowie (zamkniętej).
                        Na stronie Elektroniki Praktycznej jest dostępne ich archiwum w PDF. Możesz tam znaleźć cykl "W głośnikowym żywiole". Zawiera on odpowiedzi na wszystkie Twoje wątpliwości.

Skomentuj

Krajewski pisze, że "głośnik nie odtwarza żadnych częstotliwości poniżej rezonansu"
                          To w takim razie nie ma racji. Z moich praktycznych doświadczeń wynika, że XTC 1000, AXX 1212, Xpress 12, Vifa M17WH, odtwarzają częstotliwości poniżej Fs. Mnie ciekawi kwestia zachowania poniżej Fs. Nie robiłem i nie mam jak zrobic bezpośredniego porównania z głosnikiem o Fs np. 20hz, dlatego pytam.

Skomentuj

Bio przede wszystkim odpowiedz sobie na pyt. czym jest fs głośnika fs to tylko jeden z wielu parametrów - jest wyznacznikiem rezonansu przetwornika....
                            Dowiedz się przede wszystkim co to jest impedancja....

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis
                              jak zachowa się głośnik grający mocno poniżej rezonansu w porównaniu z głosnikiem grającym tylko powyżej rezonansu?
                              Krajewski pisze, że "głośnik nie odtwarza żadnych częstotliwości poniżej rezonansu" :)

PS:Niechcący masz odpowiedź na pytanie::)
                              Dlaczego b. często producenci podają pasmo przenoszenia zaczynające się od częstotliwości Fs?

Skomentuj

Krajewski pisze, że "głośnik nie odtwarza żadnych częstotliwości poniżej rezonansu"

PS:Niechcący masz odpowiedź na pytanie:

Napisał BioCannabis

Nie jest tak, wiem to z praktyki. Głośniki przetwarzają pasmo poniżej fs. Głośnikiem o Fs 40hz idzie zejść do 20hz przy odpowiedniej mocy, obudowie i ew. korekcji. Pytanie tylko jak taki głośnik sie zachowuje poniżej fs w prównaniu z głośnikiem o fs=20hz...

Skomentuj

Odtwarza, ale ze spadkiem :)

Skomentuj

Odtwarza, ale ze spadkiem
                                    Głośnik z Fs = 20hz tez odtworzy 20hz ze spadkiem. Nie widze w tym nic nadzwyczajnego. Ale jeśli zlikwidujemy ten spadek, to jaka będzie róznica?

Skomentuj

Odtwarza, ale ze spadkiem

Bio odtwarza ale jak on te Hz odtwarza ? - zniekształcenia itd.

Skomentuj

Jak dla mnie strojenie pozniej FS glosnika nie ma zadnych zalet. Ani z tego basu nie ma i dodatkowo obnizamy wytrzymalosc mocowa glosnika. A jesli chodzi o jakosc takiego basu z niskiego strojenia to dobry temat na prace magisterska :p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X