Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głosnik do subwoofera zamiast bsw 104??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głosnik do subwoofera zamiast bsw 104??

Witajcie
    Powoli zaczyna mi sie nudzic BSW 104II i myśle nad wymiana,Lecz istnieje pare problemów głowny jest taki że skrzynia jest praktycznie na wykończeniu i nie opłaca mi sie robić nowej wiec głosnik musiał by sie zadowolic 35L BR a nastepna rzecz to mój panel osiaga szczytowo jedynie 180W rmsu;/
    Nie chce inwestować w głosnik Home audio bardziej w CA myslałem chociażby o JBL W10GTI ale dla niego 35L to stanowczo za mało,Może ktoś zna jakiś ciekawy przetwornik który godnie zastapił by bsw i zadowolił by sie małym litrażem.

Czego Ci brakuje w BSW?

Skomentuj

BioCannabis Jest za słaby trzepie całym mieszkaniem ale nie rzuca tego miecha i nie jest głęboki,czasami jak słucham takiej typowo klubowej muzyki brakuje mi tego masowania w klatce piersiowej Wiem że to tylko 25cm ale myśle że dobre 25cm zrobi niezłe zamieszanie
      Nie chce wprowadzać zamieszania ale myśle że za jakiś czas bedzie trzeba zmienić panel na inny lepszy mocniejszy z lepsza kontrolą także szukam bardziej przyszłosciowego przetwornika

Skomentuj

JL audio 10w0v2 - ma to czego nie ma bsw, jest też szybki, rzuca mięsem, obudowa wystarczy, i zadowoli go to 180W RMS, nie jest też piekielnie drogi.

Skomentuj

LightSound Przetworniczek fajny ale martwi mnie jego bardzo niska skutecznosc 84db.
          Istnieje jeszcze jakaś alternatywa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            martwi mnie jego bardzo niska skutecznosc 84db.
            Mam nadzieje że nie spodziewałeś się że przetwornik 10cali w paśmie 25hz wytworzy 90db z wata? :) Zasadniczo jak kupisz głośnik z większą skutecznością to dla pasm subniskotonowych sprawność będzie zbliżona do tego JL, który z tak wysoką wartością Qts w okolicach strojenia budy osiągnie nieco więcej niż te 84db.

Skomentuj

Mam obecnie większego brata - 12w0v2, ravelanda axx1212, tonsila speed sw2304 i mimo iz jl wg katalogu ma najniższa efektywność, to najgłośniej z tych wszystkich gra na basie.

Więc się tym nie przejmuj, tylko kupuj jak masz okazje :)

Skomentuj

Koledzy tak sie zastanawiam,Czy czasami nie lepiej zainwestować w dobry panel to ten proson którego teraz mam to istny trup a jedyna rzecz jaka sie tam do czegoś nadaje do blacha,
                Powiedcie mi czy można tam wsadzic zamiast tej końcówki która tam jest jakiegoś holtona 400 + dobre trafo czy dało by sie z niego wykorzystać przedwzmaczniacz z filtrami?
                A co do tego JL audio to postaram sie znaleść go w dobrej cenie i zamienic za tego bsw
                A jak sie ma RE Audio SR-10 D2 do Tego JL?
                Last edited by Marios221; 14.07.2011, 14:07.

Skomentuj

A jak sie ma RE Audio SR-10 D2 do Tego JL?
                  Re to już kompletna pompka - wszystko się zlewa, BL za mały w stosunku do Xmaxu. A JL ma BL ok 12tesli, ale mniejszy xmax więc jako tako dynamikę utrzymuje.

Skomentuj

Bawiłeś się strojeniem tego BSW? Z tego, co widze po symulacjach głośnik jest bardzo czuły na strojenie.

Przy strojeniu 35l@38hz (czyli w okolicach tego, jak najczęściej ludzie go stroją) głośnik ma b. wysoką efektywnośc przy 45hz, a potem już stromy spadek, przy 35hz wygląda to już żałośnie.

Przy strojeniu 35l@28hz jeśli odetniesz go na 50-60hz, to masz liniowe pasmo przenoszenia 32hz - 50hz, (27hz przy -3db!). Oczywiście kosztem efektywności, bo cały ten obszar jest -6db, przy np. 100hz masz -3db.

Oczywiście czysto teoretycznie, bo WinIsd nie jest idealnie precyzyjnym narzędziem. Warto spróbować zanim coś kupisz, może wcale nie trzeba zmieniać głośnika.

Koledzy tak sie zastanawiam,Czy czasami nie lepiej zainwestować w dobry panel
                    Zejścia to na pewno nie polepszy. Choć myślę, ze warto. Bawiłem się w używane panele z Allegro (nie ten proson, ale też coś podobnego), i w porównaniu z 300 watowym Matronixem którego kiedyś miałem, porażka kompletna... Ale niestety dobry panel to bardzo duży wydatek.

Proponuję Ci ściągnąć generator częstotliwości (jak nie znajdziesz, to Ci mogę podesłać), i przejechać sobie 20-100hz, i wtedy elegancko sobie zbadasz gdzie basu jest za mało, a gdzie za dużo, co znacznie pomoże w dostrajaniu subwoofera do pomieszczenia i Twojego gustu.
                    Last edited by BioCannabis; 19.07.2011, 12:17.

Skomentuj

Czaruję...
                    X