Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmniejszanie objętości obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zmniejszanie objętości obudowy

Szukam pomysłu w jaki sposób można zmniejszyć objętość obudowy zamkniętej z 27l do 15l tak, aby nie obciążać za bardzo skrzyni. Niestety 12l piachu swoje waży, a chcę potestować różne objętości w aucie i trochę nie wygodnie byłoby mi opróżniać skrzynkę przed przeniesieniem. Tym bardziej, że planuję zrobić br z trochę za dużą obudową, żeby mieć możliwość regulacji, więc na przyszłość taki materiał też się przyda. Zrobiłem worek z piachem 5 litrów na razie i muszę przyznać, że trochę to waży. Materiał musi się mieścić przez otwór głośnika (10 calówka chyba nie będzie problemu), być w miarę przystępnie lekki, najlepiej łatwo mierzalna objętość i żebym mógł go wyciągać dowolnie. Nie wiem jaką gęstość musi mieć taki materiał, żeby był skuteczny (styropian by się nadał?) Macie jakieś pomysły/doświadczenia?

Klocek drewniany o odpowiedniej objętości i problem powinien być rozwiązany. Swoje on waży, ale na pewno jest lżejszy niż worek piasku.

Skomentuj

Mogą być kostki ze styropianu, zakręcone butelki po wodzie mineralnej itp.

Skomentuj

ja uzywam butelek
        uka stosuje odpady z wiorowki lub MDFu

styropian powinien sie nadac - tez go kiedys uzywalem

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Mogą być kostki ze styropianu, zakręcone butelki po wodzie mineralnej itp.
          Chyba pełnych ?? puste raczej nic nie zmienią. ?

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
            jak bedzie zakrecona to powinno zadzialac
            tylko zastanawia mnie sprezystosc osrodka...

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
              Co za różnica? Ważne, że zajmują daną objętość. Oczywiście pod ciśnieniem trochę się skurczą, ale nie jest to aż tak wielka różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                Co za różnica? Ważne, że zajmują daną objętość. Oczywiście pod ciśnieniem trochę się skurczą, ale nie jest to aż tak wielka różnica.
                Coś mi się jednak wydaje że pusta butelka wiele nie zdziała. Mimo że zakręcona to powietrze w środku nadal jest ściśliwe. Sprężystość ścianek butelki nie jest duża i powietrze w środku pracuje prawie tak samo jakby nie było zamknięte.
                Butelka musiała by być nabita sporym ciśnieniem lub wypełniona wodą.

Przynajmniej tak rozumuje moja część umysłu odpowiedzialna za fizykę :)

Skomentuj

puste butelki sprawdzone i dzialaja :) powietrze w obudwie br nie wytworzy takiego cisnienia by scislic powietrze w butelce, w oz pewnie to bardziej mozliwe lecz watpie :) ja stosuje styropian pociety na kostki 10x10 cm

Skomentuj

tylko te puste butelki czy styropian trzeba dobrze przymocowac bo beda latac bo obudowie albo beda rezonowa
                    lepiej napelnic butelki woda lub piaskiem lub wsadzic te worki z piaskiem
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      tylko te puste butelki czy styropian trzeba dobrze przymocowac bo beda latac bo obudowie
                      zapomnialem dodac ze wklejam je klejem polimerowym ..

Skomentuj

Czaruję...
                      X