Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fronty do 2 tys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fronty do 2 tys

Witam :)
    Chciałbym zająć się budową kolumn , sporo czytałem ale moja wiedza w dalszym ciągu jest raczej znikoma.Chciał bym prosić forumowiczów o pomoc w dobraniu odpowiednich przetworników.W przyszłości będzie to zestaw 5.1 ,ale teraz chciałbym się skupić na kolumnach frontowych, które zagrają dobrze w stereo bez dodatkowego suba.
    Budżet jaki mogę przeznaczyć na przetworniki i zwrotnice to około 2 tys ,powierzchnia pokoju około 27,5m, muzyka głownie rock,lekki metal.
    Jeśli ktoś ma jakieś propozycje będę wdzięczny

8935A + 9930/9950. Sam się do takich przymierzam, myślę, że na dobrych komponentach zwrotnic i obudów to wyjdzie 1500zł. Pozdrawiam

p.s myślę, że na pewno starczy Ci na zestaw z 8945.

Skomentuj

Spokojnie powinno ci starczyć nawet na 8945 i 9950. Chyba ze szukasz czegoś większego. To polecam zestaw Akkus 235a-30. Sam się przymierzam powoli do budowy tego zestawu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Joe113sc Zobacz posta
        W przyszłości będzie to zestaw 5.1 ,ale teraz chciałbym się skupić na kolumnach frontowych
        skoro ma to byc kino to skup sie na koncepcji kina na poczatku
        w kinie najlepiej jakby wszystkie kolumny byly takie same. czesto jest to niemozliwe lub trzeba isc na kompromis
        wtedy ograniczamy sie przynajmniej to tej samej wysokotonowki...

tak wiec najpierw zastanow sie nad calym kinem

do takiego pokoju wystarcza satelitki 13-15cm
        nie widze sensu stosowania wiekszych glosnikow chociaz powinny sie spokojnie zmiescic

Skomentuj

Przy takich założeniach (rozbudowa do kina) poważnie bym się zastanowił nad kolumnami 3 drożnymi. Rozbudowa do kina o satelitki i central byłaby w oparciu o przetwornik nisko-śrendio tonowy oraz wysokotonowy użytych we frontach. Koncepcja najbardziej spójna stylistycznie i brzmieniowo oraz mniej roboty ze zwrotnicą bo operujemy na tych samcyh głośnikach, więc projektowanie idzie szybciej.
          No i można zastosować większe głośniki do pasma niskotonowego aniżeli w układzie 2 drożnym dzięki czemu być może nawet nie będziesz musiał robić w przyszłości suba.

Skomentuj

tylko pojawia się pytanie przy koncepcji 3 drożnej czym napędzane będzie owe kino.. bo to będzie na pewno bardziej watożerna koncepcja. choć szczerze to mi podoba się najbardziej. Tylko na jakich przetwornikach te 3 drogi i jaki głośnik na sekcję niskotonową, jestem ciekaw Twojej propozycji Yoshi:-)

Skomentuj

Przejrzyj sobie konstrukcje, może wpadnie Ci coś w oko. Możliwości jest wiele w tym budżecie.
              http://diyaudio.eu/showthread.php/11...nki-w-DIYaudio

Skomentuj

Dziękuje za szybkie odpowiedzi , wiec za waszą radą skupie się na całym zestawie prócz suba (prace nad nim rozpocznę po ukończeniu zestawu ).
                Ze względu ze jest dość spora przewaga muzyki nad filmami wolał bym żeby kolumny przednie były w stanie nagłośnić to pomieszczenie w sensowny sposób ,co do konstrukcji 3 drożnej raczej nie dam rady chyba że był by to gotowy projekt do skopiowania ( dziękuje dolphin123 za link poszperam tam ,może coś znajdę).A co myślicie o konstrukcji 2,5 drożnej .
                Co do napędu to jeszcze nie wiem ,będę szukał czegoś sensownego podczas budowy.

Skomentuj

Mając do wyboru 2,5-way a 3-way na podobnej klasy przetwornikach bez zastanowienia budowałbym to drugie. Dobrze zaprojektowane 3way powinno być teoretycznie w każdym aspekcie lepsze od 2,5way.

Skomentuj

popieram w pelni yoshiego
                    sam bede tak robil, ale nieco nizszym budzetem

Skomentuj

OK wiec zrobię 3-way.Który zestaw byście polecali, wiem że jest tego sporo w internecie, przeglądałem wyżej podany link ale wolał bym opinie fachowców :)

Skomentuj

Przy tym budżecie najbardziej rozsądnym jest zestaw w całości na seasach. Usher/Aurum/Visaton (seria AL) wyjdą za drogo. Peerless/Vifa raczej nie będą lepsze od seasa.
                        Bardzo fajny jest ten projekt http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm , jedyny jego mankamet to jest to, że zwrotnica jest zaprojektowana pod tą dość nietypową obudowę. Lub oklepany trochę zestaw (ale przecież to nie ujmuje jakości) czyli 3w classic http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm .

Można również zaprojektować coś samemu na seasach bo u troelsa jakoś nie widzę np projektu w całości na aluminiowych seasach prestige a też możnaby zrobić bardzo ciekawy zestawik.

Jak kusi cię zestaw na twardych membranach to można złożyć np L22RNX/P + L15RLY/P + 27TBC lub 27TBFC/G. Kupując w Qba wyjdzie ok 1440zł + transport. Sporo i może być mały problem z zamknięciem konstrukcji w 2k. Myśle, ze na gotowo może wyjść 2,1-2,2k.

Nieco taniej powinno wyjść na miękkich seasach , czyli coś na wzór projektu PMS troelsa.

Skomentuj

A może coś na Daytonach? Fajne 3 way można zrobić.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            A może coś na Daytonach? Fajne 3 way można zrobić.
                            Mnie tam po głowie chodzi od jakiegoś czasu właśnie RS225+RS100+Alu Seas (bo dayton nie ma ciekawej kopułki).

Skomentuj

RS100 jest fajnym pomysłem bo to full range i to można wykorzystać. Co do kopułki to tu akurat można kombinować. RS225 bardzo chwalony w JuEsEj.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Mnie tam po głowie chodzi od jakiegoś czasu właśnie RS225+RS100+Alu Seas (bo dayton nie ma ciekawej kopułki).
                                RS 100 ma daremna efektywność. Trzeba dać 2 szt żeby taki zestaw miał rację bytu. W takim rozwiązaniu poważnie zastanawiałbym się czy to ma sens bo nie będzie wiele taniej niż na seasach a mając do wyboru wolałbym seasa niż dytona.

Jeżeli na dytonach bo ma być taniej to prędzej rs225+rs150+alu kopulka seasa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Jeżeli na dytonach bo ma być taniej to prędzej rs225+rs150+alu kopulka seasa.
                                  i na satelitki 2/3 tego zestawu

Skomentuj

szkoda, że usher nie ma w swojej ofercie mniejszych 5" czy 6" celoloza-węgiel
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sam pomysł 3-way jest fajny. Ale nie wydaje mi się żeby był odpowieni do kina domowego. Mam na myśli zasilanie tych kolumn. To musiał by być nrawdę mocny i wysokiej klasy amplituner żeby dobrze zagrał z takimi kolumnami. A robienie kolumn których się nie wykorzysta w pełni mija się celem.

Lecz decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam.

Skomentuj

A może RS52? Bo robienie 3way na 15cm przetworniku moim zdaniem też nie do końca wykorzystuje możliwości jakie niesie taki układ.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X