Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do muzyki do 1500 zł do 9m2 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do muzyki do 1500 zł do 9m2 :)

Witam wszystkich serdecznie po bardzo długiej przerwie, gdyż ostatniego posta pisałem 5 lat temu :P W tym czasie mój sprzęt przeszedł gruntowną modernizację ale centralka która zrobiłem dalej mi służy :)
    Ostatnio kupiłem suba Jamo SUB 210 i stwierdziłem że się totalnie do niczego nie nadaje gdyż w aucie posiadam Cerwin-Vega HED 10.2 i ten brzmi 100x lepiej.
    Zatem mam do was znawców pytanie i nie kryje że najlepiej chciał bym gotowy projekt z litrażem wzmakiem i głośnikiem. Potrzebuję suba głównie do muzyki który będzie się zgrywał z kolumnami Koda K5000S modyfikowanych przez Neel Audio (wg producenta schodzą do 60Hz) i wzmakiem harman/kardon AVR 247. Pokój ma 9m2 więc mały.
    Sub nie musi być głośny i najlepiej jak by to nie był klocek 50 cm. Ma być dobry a nawet bardzo dobry, Cena jaką jestem w stanie na to przeznaczyć to max 1500 zł więc myślę że coś wymyślicie
    Z góry dzięki za odp i sory jeśli podobny temat już był ale przejrzałem kilka stron i nie znalazłem.

Do muzyki ale jakiej?
    http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...fer-TIW-250-XS
    W tej budzecie sie zmiescisz,Panel najlepiej kup od irka ale u niego trzeba troche czekać jeśli ci spieszno to napisz ogłoszenie o wykonaniu panelu na np holtonie 400 z pełnymi zabezpieczeniami chyba że masz ponad podstawowa wiedze o elektronice w co watpie a jak na pierwszy układ własnej roboty to holton nie jest najlepszym wyobrem
    Ja na twoim miejscu zrobił bym coś całkowicie nowego na daytonie czy na TC sound lecz z tym drógim łatwo byłoby przekroczyć wyznaczony budżet

Skomentuj

sub do pokoju 9m2?
      czlowieku, ja bym za te pieniadze robil nowe kolumny ktore w tym pokoju nie beda potrzebowaly suba! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        sub do pokoju 9m2?
        czlowieku, ja bym za te pieniadze robil nowe kolumny ktore w tym pokoju nie beda potrzebowaly suba!
        dokladnie tak!
        a za póltora kafla to już naprawdę dobre kolumny można złożyć
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dokładnie również ten projekt brałem pod uwagę
          Cóż do jakiej muzyki ? a no do prawie każdej gdyż słucham zarówno:
          Electronic
          Drum n Bass
          Dub Step
          Progressive Rock
          Heavy Metal
          Jazz
          A co do nowych kolumn, to pomysł odpada gdyż te co mam wystarczają do Jazzu i Rocka natomiast jeśli chodzi o DnB i Dub Step to nie słyszałem kolumn które by odtwarzały te wszystkie sub basy użyte w muzyce.

Skomentuj

a jesli już sub do takiego małego pokoju (nie polecam bo nie potrzebny) to usher 8955
            jedyna słuszna droga
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TIW 250 i do tego porządny wzmacniacz, bo od niego głównie zależy jak ten głośnik zagra..

Skomentuj

Zamieszczone przez FSOL Zobacz posta
                nie słyszałem kolumn które by odtwarzały te wszystkie sub basy użyte w muzyce.
                te sub basy to będzie chyba słyszał sąsiad za ścianą a nie ty w pokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  a jesli już sub do takiego małego pokoju (nie polecam bo nie potrzebny) to usher 8955
                  jedyna słuszna droga
                  Ok, dzięki za propozycję. Czy w takim razie do tego Ushera 8955 dobry był by panel Irka SUB 150 a jeśli nie to co innego do tego głośnika ?
                  Pytanie jeszcze o budę, gdyż nie umiem sam policzyć dlatego proszę o pomoc. Jeśli closed to ile litrów ?

Skomentuj

buda br 45 litrow strojona na ok 33Hz
                    i ten panel powinien wystarczyc
                    ale ja osobiscie zamowilbym ten wiekszy
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Też dałbym lepszą końcówkę bo ten usher to naprawdę bardzo fajny przetwornik i szkoda by marnować jego potencjału.

Skomentuj

Czyli SUB 300 od Irka, czy jakaś inna konstrukcja ?
                        Obliczyłem sobie że dla 45 l netto miał bym obudowę o wymiarach 30x45x45 (może inne proporcje by lepiej wyglądały ?) gdzie na przedniej ściance w górnej części był by przetwornik a w dolnej części BR.
                        Pytanie jeszcze o BR dla 33Hz jaka średnica i długość ?
                        Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

Skomentuj

48,6x25,6x42,6cm (WxSxG)
                          Buda 45 litrów netto dla głośnika plus 8 litrów dodatkowych na odseparowaną komorę wzmacniacza (6,6litra dla SUB300) i wzmocnienia wewnętrzne z kantówki 2x3cm. Wymiary z wiórówą 22mm - 53x30x47cm (WxSxG). Ja masz taki budżet to zdecydowanie lepiej jest kupic sub300 od irka lub polowac na niego na allegro czy forach tematycznych. Co do przetwornika - wybrałbym coś z 25cm propozycji. Dayton RSS265, TIW250 lub nowa Vifa NE265W byłyby dobrym wyborem. Ciekaw jestem co pokaże ten Usher w 45l BR. Ja dałbym go do 40 litrowej budy zamkniętej ale to tylko moje zdanie. Według WinISD 45l BR strojone na 33Hz ma górkę w charce przy 50-60Hz co nakładać się będzie przynajmniej z jednym modem pokoju w tym przedziale. Przygotuj się na buczenie jeśli jeden z wymiarów twojego pokoju to 3-3,5m
                          Last edited by gooralesko; 15.07.2011, 15:40.

Skomentuj

Gooralesko dziękuje Ci bardzo za odpowiedź :) Początkowo chciałem mieć suba własnie w obudowie zamkniętej. Jeśli mógłbyś rozwinąć swoją myśl dlaczego zastosował byś do tego głośnika własnie zamkniętą obudowę, ponieważ skłaniał bym się do niej.
                            Co do wymiarów pokoju to kwadrat 3x3m a buczenia z pewnością chcę uniknąć.

Skomentuj

gooralesko, górka na niecały decybel i twierdzisz że z tego tytułu będzie buczało???? No bez jaj, przejmujesz się niecałym 1db podbicia podczas gdy fala stojąca między sufitem a podłogą daje rezonans w pomieszczeniach nierzadko na dobre 10db. Wsadzanie ushera do closed to kiepski pomysł, w br gra bardzo dobrze i ostatnią rzeczą jaką bym o nim powiedział to to że buczy...

Skomentuj

Buczy podbicie, nie napisałęm że głośnik będzie buczał w BR dzięki BR tylko ze będzie podbicie 5 decybelowe na 50-60Hz względem aplikacji 40l OZ. Podbice plus zakładany naturalny mod pomieszczenia np 50Hz się sumuja i gra to nieprzyjemnie gdy nasz sprzęt grający wypluwa sz siebie okolice 50Hz. OZ zmniejszy wspomniane przez ciebie teoretyczne podbicie 10dB o 4-5db w związku z tym że OZ gra o te 5dB ciszej na 50Hz niż BR. To gwoli wyjaśnienia bo nie lubię jak ktoś mi wkłada do ust słowa, których nie powiedziałem.

FSOL - jak chcesz mieć relatywnie małą budę zamkniętą to musisz wybrać między TIWem 200 a Daytonem RSS265. Obydwa głośniki dają zadowalające rezultaty w 30-35litrach closed. DO pierwszego wystarczy sub140/8ohm Irka a do drugiego bezwzględnie sub300 lub jakiś wzmacniacz 300-350W
                                Last edited by gooralesko; 15.07.2011, 20:13.

Skomentuj

do tego wszystkiego brakuje jeszcze tylko korekcji aktywnej

czyli chcesz mi powiedzieć, że akkus aplikując ten głośnik w taką obudowę zrobił błąd bo przecież w oz zagra lepiej?
                                  miałeś ten głośnik w rekach czy tylko to teoretyczne gadanie?
                                  co do reszty głośników to może i to są dobre propozycje ale nie do pokoju 9m2
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie zagra lepiej. Zagra ciszej w okolicach mega modu. Kolega napisał ze ma pokój 3x3 czyli 57Hz jest podwójnie wzmocnione. Wystraczy ze postawi suba przy jednej ścianie usiądzie przy przeciwległej i mod jest nie do zniesienia. USher w podawanej aplikacji ma lekkie podbicie o 1db względem reszty liniowej pasma więc dodatkowo wzmocni mega moda. Usher w OZ będzie na 50Hz grał ciszej względem liniowej reszty pasma więc przyciszy moda. Mam sypialnie podobnych wymiarów (3,16x3,5) i wiem jaki obleśnie zniekształcony dzwięk może wydawać z siebie sprzet przy modzie na 50-55Hz. Drugi pokój jest niewiele mniejszy i również ma moda na 57Hz, natmoiast w salonie 22metrowym takich dolegliwości nie ma i pięćdziesiątka brzmi całkiem naturalnie. Zakładam więc ze każdy pokój o podobnych wymiarach będzie miał problem z konkretnym modem jeśli nie został zmodyfikowany akustycznie. najwidoczniej nigdy nie włączałeś dobrego sprzętu audio w pokoju o podobnych wymiarach stąd nie wiesz o czym mówię i jak wkurzający jest to problem. Przeciwdziałanie temu aplikując głośnik w odpowiednią budę jest jak najbardziej wskazane.

co do reszty głośników to może i to są dobre propozycje ale nie do pokoju 9m2
                                    Ciekawe co ma w sobie Usher, że nadaje się do 9m pokoju a pozostałe propozycje nie bardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      najwidoczniej nigdy nie włączałeś dobrego sprzętu audio w pokoju o podobnych wymiarach stąd nie wiesz o czym mówię i jak wkurzający jest to problem.
                                      nie włączałem bo mój minimalny pokój odsłuchowy ma 24m2
                                      Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Ciekawe co ma w sobie Usher, że nadaje się do 9m pokoju a pozostałe propozycje nie bardzo.

ma 8" a nie 10"
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TIW 200 nie ma 10", więc naprawdę... Trochę powagi bo wygląda mi to na czepianie się na siłę.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        nie włączałem bo mój minimalny pokój odsłuchowy ma 24m2
                                        Skoro tak to uważam ze nie powienieneś polecać czegokolwiek z tym temacie bo na prawdę nie rozumiesz problemów jakie sa w małych pomieszczeniach i najwyżej znasz je w teorii. Ja znam je w praktyce więc moje porady będą bardziej przydatne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X