Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do muzyki do 1500 zł do 9m2 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    Co do przetwornika - wybrałbym coś z 25cm propozycji. Dayton RSS265, TIW250 lub nowa Vifa NE265W byłyby dobrym wyborem.
    TIW 200 nie ma 10", więc naprawdę... Trochę powagi bo wygląda mi to na czepianie się na siłę.
    nie widzę w wymienionych i zaproponowanych przez ciebie głośnikach 8"

słuchaj nie czepiam, naprawdę nie mam nic do tego jeśli ktos ma swoją wizję swojego systemu ale twoja wizja raczej rzadko ma poparcie kogokowiek
    raczej wygląda to tak, ze twoje pomysły są negowane i ludzie próbuja cie z nich "wyleczyć" a ty nie wyciasz z tego żadnych wniosków
    brniesz dalej w tą samo stronę iżadne argumenty do ciebie nie trafiają
    i żeby nie było, że zaczynam offtopic: nie mam zamiaru więcej się na ten temat odzywać
    jesli chodzi o głosnik i jago aplikacje to i owszem
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TIW 200XS nie ma według ciebie 8 cali? Szkoda słów.

Masz poniżej dowód moich propozycji DO OZ.
      FSOL - jak chcesz mieć relatywnie małą budę zamkniętą to musisz wybrać między TIWem 200 a Daytonem RSS265. Obydwa głośniki dają zadowalające rezultaty w 30-35litrach closed. DO pierwszego wystarczy sub140/8ohm Irka a do drugiego bezwzględnie sub300 lub jakiś wzmacniacz 300-350W

Skomentuj

ok ale rss265 to nadal 10"
        skończmy może tą dyskusję bo do niczego ona nie prowadzi

ty zaproponowałes swoja ja swoje
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gooralesko, chyba nie doczytałeś do czego ma służyć ten sub. Po co koledze klocek który nie zagra wiele niżej niż obecne kolumny? Budą OZ może i osłabisz mod ale co poniżej? Wliczając rezonans będziesz miał spadek o zboczu jak bass reflex...tyle że strojony na częstotliwość rezonansu pokoju-to mu nie przyniesie najniższych częstotliwości. Metodą aby to osiągnąć jest nisko strojony sub br a jak kolega chce wyeliminować rezonanse pomieszczenia to niech je zaadoptuje (pułapki na ten "mega mod")-jestem przekonany że przyniesie to zdecydowanie lepsze efekty niż okrajanie pasma przetwarzania "bo pokój jest mały".

Skomentuj

Zamieszczone przez FSOL Zobacz posta
            Cóż do jakiej muzyki ? a no do prawie każdej gdyż słucham zarówno:
            Electronic
            Drum n Bass
            Dub Step
            Progressive Rock
            Heavy Metal
            Jazz
            A co do nowych kolumn, to pomysł odpada gdyż te co mam wystarczają do Jazzu i Rocka natomiast jeśli chodzi o DnB i Dub Step to nie słyszałem kolumn które by odtwarzały te wszystkie sub basy użyte w muzyce.
            Idź do dobrego salonu audio i tam w pokoju odsłuchowym posłuchaj tej muzyki,nie musisz od razu rzucać się na kolumny za xxxxx zł,pokój odsłuchowy zrobi swoje :) Gwarantuje że tam to usłyszysz,a jeśli będzie Tobie za mało to niestety masz:

1. za duże wymagania
            2. za mało wiedzy na temat przetworników akustycznych (głośników)
            3. lubisz więcej basu niż zakładał artysta

1 i 2 się łączą,tu coś można poradzić,wytłumaczyć,jednak na odp. 3 nie ma rady. Dla mnie sub w 9mk to przesada,idź najpierw do salonu,posłuchaj i przemyśl tą decyzję jeszcze raz. Ja mogę tylko polecić lepsze kolumny frontowe bo te Kody to raczej jakością nie grzeszą (choć nie wiem co miałeś na myśli pisząc że są modyfikowane).

Skomentuj

Widzę że dyskusja rozgorzała :) i bardzo dobrze, będę miał z czego wybierać.
              Marian, troszkę się z tobą nie zgodzę apropo pkt nr 3 ... (ogarniam temat)

W salonach i pokojach odsłuchowych bywałem nie raz i wiem że pokój to połowa sukcesu a nawet więcej.

Co do moich kolumn zapraszam do lektury dotyczącej ich modyfikacji i porównania przed i po.
              http://imageshack.us/g/684/kodas.jpg/

Wracając do tematu.
              Pokoju raczej nie zmienię a również inaczej nic w nim nie ustawię:
              Jak mniej więcej wygląda można zobaczyć tutaj: (teraz są jeszcze tylne surroundy nad łóżkiem i sub pod biurkiem)

Trzeba kliknąć "skip" na dole żeby przejść do właściwego zdjęcia.
              Last edited by FSOL; 16.07.2011, 14:58.

Skomentuj

W tym pokoju sub który będzie kosztował 1500zł nie zagra jak 1500zł,nie ma szans,ani jakościowo ani "wydajnie". Lepiej od razu pomyśl nad zmianą kolumn bo nawet ta recenzja mnie nie przekonała,wolał bym Ushery w surowej wiórówce niż te Kody za 1300zł. Nie ze się czepiam,po prostu chcę ci pomóc :)

Skomentuj

zgadzam sie z marianem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

H/K nie ma zbytnio czułego wyjscia dla subwoofera.
                    Kolega zrobi kolumny za 1500zł i przypomni sobie że żeby je wykorzystać trzeba wymienić amplituner na dobrej klasy wzmaczniacz stereofoniczny...Nie tedy droga

Skomentuj

Proszę Cię,na tym samym wzmacniaczu zagrają lepiej niż te miniaturki K5000S,sama wielkość membrany spowoduje zwiększenie ilości basu a lepsza jakość głośników ogólnie polepszy dźwięk. No ale jak autor tematu był w salonach i słuchał lepszego sprzętu i nie jest przekonany do zmiany bo uważa że te kolumny są dobre to już jego sprawa? lepiej wstawić suba żeby robił bum bum...i to za 1500zł,dla Mnie to strata kasy.

Skomentuj

Masz 3 możliwości:

1. Odpowiednio dostosować akustyke pomieszczenia pułapkami basowymi (przynajmniej 4-6db zmniejszyć mody), następnie znaleźć głośnik, który sie stroi tak, że przy 30-40hz będziesz miał np. 6db więcej względem 50-60hz, wtedy będzie elegancko.

2. Subwoofer, który zagra bardziej liniowo + korekcja aktywna.

3. Subwoofer, który sam zrobi pomiar akustyki pomieszczenia i się dostosuje do niej ( przerażająca cena )

Inaczej choć byś wstawił tam nawet i TIW 250 XS z wzmacniaczem Irka, bedzie kupa, bo pomieszczenie ma słabą akustyke.

Skomentuj

Czaruję...
                        X